13 Май, 2022 14:01 2 659 44

Лавров: ЕС се превърна в агресивен и войнствен играч

  • сергей лавров-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • европейски съюз

Според руския външен министър Европейският съюз се стреми да тръгне по стъпките на НАТО

Лавров: ЕС се превърна в агресивен и войнствен играч - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският външен министър Сергей Лавров се усъмни в "безобидността" на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз, който той охарактеризира ката "агресивен войнствен играч", цитира думите му ТАСС.

"Те (Украйна) се опитват по всякакъв възможен начин да подчертаят желанието си да станат членове на Европейския съюз. (Външният министър на Украйна) Дмитро Кулеба каза, че ЕС е длъжен да отговори с "да" или "не" сега. Но най-важното е, че това е проблем на отношенията между Киев и Европейския съюз, но безобидността на подобно желание на Киев поражда сериозни съмнения, защото трябва да се има предвид, че ЕС се превърна от конструктивна и икономическа платформа, като каквато беше създаден, в агресивен войнствен играч", каза Лавров на пресконференция след заседанието на министрите на външните работи на ОНД в столицата на Таджикистан Душанбе.

Според руския външен министър Европейският съюз се стреми да тръгне по стъпките на НАТО, "като по този начин потвърждава тенденцията, че те се сливат със Северноатлантическия алианс и всъщност ще изпълняват функцията на негов придатък".

В същото време Лавров отбеляза, че Украйна, въпреки публичните изявления на ръководството на страната, че отказът от ядрени оръжия е грешка, в контактите си с Руската федерация отбелязва готовността си да придобие извънблоков и неутрален статут, ако получи гаранции и извън пределите на НАТО и други военнополитически блокове.

"Наистина, украинските колеги публично казват, че са готови да придобият извънблоков статут, неядрен статут, въпреки факта, че президентът (Володимир) Зеленски спомена на конференцията в Мюнхен през януари, че е грешка, че са се отказали от ядрените оръжия. Въпреки това сега те са готови да декларират неутрален, извънблоков статут, когато получават гаранции и извън НАТО и други военно-политически блокове", каза той.

На преговорите в Истанбул на 29 март, които са практически последните преговори между Русия и Украйна в присъствен формат, Украйна се съгласи именно на тези условия - Украйна да стане извънблокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръководителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточни, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

След това обаче се случиха много неща (откриването на стотиците избити цивилни в градовете край Киев, обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол), а ситуацията на фронта се измени значтелно и сега изглежда, че и двете страни търсят военно решение и не са склонни на поднивяване на преговорите по същество.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    38 43 Отговор
    А Русия - света вода ненапита.
    Свърши битовата плячка от перални, хладилници и телевизори
    за руския войник. Остана му мизерната заплата и шансът да
    бъде изпарен от някой Джавелин.

    Коментиран от #7, #10, #20, #21

  • 2 русофил

    31 39 Отговор
    Как НИКОЙ не иска с Ватенките. Да живееш с ватенка, значи да живееш като птиче в клетка. Кой нормален човек би искал да живее под руски ботуш. Не Благодаря,ние живяхме под руски ботуш цели 45 години,и повярвайте , наистина се чувстваш като птиче в клетка. Борете се Българи,не позволявайте да ви затворят пак в тази клетка

    Коментиран от #14

  • 3 ТаУмВзе

    22 22 Отговор
    Когато краварчето детонира малка Ядрена бомба в окрайна и Обвини Русия, всичко приключва.
  • 4 Радан-Костовист

    25 41 Отговор
    Лавров, ти си презрян човек,прокажено куче,като твоя кремълски господар!

    Коментиран от #27

  • 5 Главестия

    11 22 Отговор
    Голяма ми е долната глава и като я пълня ми става наистина много голяма и имам проблем като го вкарвам на рашистанци.Боли ги много.

    Коментиран от #25

  • 6 плюс минус

    8 15 Отговор
    Кръвта вода не става.
    Така е, може би, когато си потомък на хитлерофашист.
  • 7 говедофил

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Ти не забелязваш ли, че трофейните Джавелини и NLAW се ползват единствено от ДНР-ци, дето доскоро бяха на прашки и сопи. Нито руснаците, нито кадировците пожелаха да ползват тези боклуци. Всеки 4-ти правел засечка или акумулатора му заминал. Един украински войник, официално, даже е с откъсната ръка, след употреба на подобен боклук.
    Много си се надъхал, ама идолите ти приключиха своето високотехнологично развитие още през 95-та.

    Коментиран от #15

  • 8 КремълскиЛъжи

    17 16 Отговор
    хахах, кога рашистите станаха жертва бе смешник, умират, обаче продължават да лъжат хората
  • 9 Браво

    15 20 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадили. Браво на Борел за предложението военната помощ да се увеличи до 2 милиарда евро. България ще има достоен принос така в осигуряването на средства за законна самозащита на жертвата на незаконната агресия на Путин.
  • 10 Ммм дааа

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Анти мозък си. Не т слагам нито "+" нито "-". Не заслужаваш.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 JEFF

    15 17 Отговор
    С терористи не се преговаря , унищожават се . Раша е терорист , а Путин е УБИЕЦ !

    Коментиран от #18

  • 13 Руски ром

    14 14 Отговор
    Вие нали щяхте да превземате Брюксел бре..гладни ушанки..сега като срещате опозиция лошо а?
  • 14 Ами

    18 10 Отговор

    До коментар #2 от "русофил":

    сега в каква клетка си се набутал, нямаш си на представа - европейски цинизъм. Жална ти майка. Войните са за ресурси, а еврогейците нямат такива. Но това няма значение. Хегемонът ФАЩ и придатъка му ЕС вече нагълтаха въздух. Светът вече не е еднополюсен.

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Прав си

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "говедофил":

    всичката им техника е такава,затова руските войски със своите високотехнологични оръжия напредват уверено и след като превзеха Киев сега завладяват успешно останалата част от Украйна.И навсякъде по света се налага високотехнологичната руска техника,нареждат се на опашка да чакат непробиваемите им танкове и за самолети 25-то поколение които успешно и най-вече невидимо летят в небето,а никой така и не ги вижда защото са толкова съвършени че изглежда така сякаш ги няма,както и останалото им въоръжение.

    Коментиран от #34

  • 16 АнтиГост

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ммм дааа":

    Не ми трябваш. Другите слагат достатъчно.

    Коментиран от #19, #23

  • 17 Кой какво

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Ей клоун не забравяй че САЩ си провеждат операциите по различно малко..да не стане така да окупират Венецуела за 24 часа и да млъкнете
  • 18 Невен

    12 11 Отговор

    До коментар #12 от "JEFF":

    Зеленски е нацист!Украйна в момента е инкубатор на неонацисти!Русия не иска да пренебрегне този факт!Веднъж вече плати много висока цена !

    Коментиран от #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да вярно

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Крепостни селяни са си руснаците Спрели точно като Северна Корея
  • 21 прокълнатият

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Имай търпение, изхода от Американското начинание да разрушът Европа и да подчинят останалата част от света, ще е чуден. Ще има "ама какво стана, нали им дадохме пари и оръжия"
  • 22 По добре с Европа и

    11 10 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Света отколкото с Русия и Северна Корея Помисли малко

    Коментиран от #39

  • 23 Анти ти

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "АнтиГост":

    Си пичага май мен
  • 24 стара кр@нт@ калантаранян

    3 1 Отговор
    съвсем изфъщя без аржентинско брашно 😀
  • 25 Да вярно

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Главестия":

    И аз съм с голям ....й. И бягат русофилчета но моя .....й ги настига винаги а някой от тях падат нарочно
  • 26 Пъци

    9 5 Отговор
    Зеленски спомена на конференцията в Мюнхен през януари, че е грешка, че са се отказали от ядрените оръжия.🤔🤔А,хм,тогава не беше ли 150000 армия на държавата на Лавров от няколко месеца на границата на държавата на Зеленски???Лавров на мястото на Зеленски при тези "цветущи" перспективи и "зимни учения" на държавната му граница какво щеше да каже-че се радва от отказа си и доброволно предаване на ядреното оръжие което е имал???
    А стига руско лицемерие! Американското и украинското лицемерие са предостатъчно.Но руското лицемерие е просташко и нагло по модела "селски бабаит"
  • 27 Асен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радан-Костовист":

    Ротшилд, ти ли си ве?
  • 28 Лавров "истината"

    15 5 Отговор
    "Русия никого няма да напада и Украйна не сме нападнали" Най-честният човек на света.

    Коментиран от #44

  • 29 хи хи хи

    10 3 Отговор
    Наглост извергска !
  • 30 Хааааахааааахаааа

    10 4 Отговор
    Агресорът вика: "Другите са агресивни". Вече даже малките деца ви се смеят!
  • 31 А вие

    6 2 Отговор
    По стъпките на фашисзма!
  • 32 Или по точно

    5 4 Отговор
    Американски европейски съюз управляван от американци и украинци. Съюз който пряко и безусловно изпълнява заповедите и се военизира с което на практика го води до самоунищожаване
  • 33 Ари ве,

    3 1 Отговор
    кой го казва. Тея много нагли обаче. Нагли и безочливи.
  • 34 говедофил

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Прав си":

    Когато господарите ти направят аналог на Искандер, ела ми се обади да ти дам ново домашно! Имай предвид, че Искандера е стара ракета, от 2006-та...

    Коментиран от #38

  • 35 Принципно..

    4 3 Отговор
    САЩ решават и го правят. Няма закони, няма правила, няма спогодби. САЩ решава едностранно, че нещо не и харесва и налага санкции. Пуделите в ЕС само подскачат но изпълняват това, което им нареди господаря. Накрая хем ще се влачите по корем, хем дарове ще носим на мецана.

    Коментиран от #40

  • 36 Минзухар

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Невен":

    да така се решават проблемите по руски "няма човек няма проблем" обавяват украинците за фашисти избиват голяма част от тях,тези които не искат да станат руснаци и проблема е решен.Те и последователите на Хитлер наричат фашисти макар,че те са били националсоциалисти,а фашистите са били в Италия и са друга бира,но това са дребни подробности.
  • 37 Оракула

    3 0 Отговор
    Лавров е един от разсилините мазниците , на Путин,
    говори едно и също вече 25 години!
    Какво би работил, този богат мишок ,
    ако го изритат от "външно" ?
    Най начетения Руснак във външно ,
    беше Алексей Косигдин ,
    знаеше законите на ООН на изуст!
    Причината да ги знае е,
    че сам е бил този, който ги е писал!
  • 38 Ал Бунди

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "говедофил":

    Говедарю...ма много ги разбираш тези неща бре!!!МАААЛЛИИИИЙЙЙ... я кажи, като С-400са най-безаналоговите , най-нови противовъздушни комплекси, които не давали врабче да мине незабелязано..как така, след като на п-вКрим има развърнати четрири дивизиона, покриващи цялото Черноморие..как така пропуснаха Нептуните, с които потопиха половината ЧФ на Русия, барабар с флагмана..а?
  • 39 Бай градски

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "По добре с Европа и":

    Ти му задаваш нерешима задача.
  • 40 нееееее

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Принципно..":

    Там където има диктатура, САЩ винаги ще се намесва, новоизлюпен путлеране !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай араб

    0 0 Отговор
    Преди винаги съм се чудил защо в РФ има най-много затворници от глава на населението в цял свят след като самата РФ си е един затвор. Вагнер обясниха това , сега не се чудя
  • 43 Бай араб

    0 0 Отговор
    От ловец да станеш плячка, кофти развитие
  • 44 Бай араб

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лавров "истината"":

    Ами да де , нали той е външен министър, не питай за вътрешния