Last news in Fakti

14 Май, 2022 11:56 1 388 27

Ето с колко може да поскъпне още хлябът

  • хляб-
  • цена-
  • зърно

Мрачна прогноза

Ето с колко може да поскъпне още хлябът - 1
Снимка: Нова ТВ

"Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%. Нашата работа е да направим така, че цената на кризата да не е твърде висока за българина". Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

По думите му тази година се очаква по-добра реколта на пшеница, царевица и череша от миналогодишната. "Каква точно обаче ще бъде цената на хляба, зависи от политиката на правителството в следващите месеци, както и от това какъв ще бъде натискът от страна на пазара", коментира още той в студиото на "Събуди се".

Според него е възможно да има поскъпване и на цените на плодовете и зеленчуците, но не се очаква то да е драстично.

"На пазара се създава доста шум. По Великден и Гергьовден имаше истерия за вносно агнешко. Всъщност имаше много малко внос и българските производители успяха да реализират продажби", посочи зам.-министърът на земеделието и храните, предава Нова тв.

Той съобщи, че в момента по-голямата част от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. "Наблюдаваме вноса постоянно. От средата на март вече имаме нормализиране на цените на основните зеленчуци – домати, краставици, зеле. В определени седмици дори цените са по-ниски от миналата година по това време. Това обаче повдига въпроса защо на щанда те са на цените от февруари", каза Иван Христанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирчо съм

    24 5 Отговор
    обещах на херуто да стане 5 ЛЕВА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поскъпва

    14 3 Отговор
    и още ще поскъпва , почти ежеседмично , в цяла Европа е така ! Някъде четох , че в Германия се очаква кило хляб да стигне 10 € !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хихи

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ким Чур Ката":

    По добре жив при комунизма, отколкото умрял от глад при демокрацията
  • 9 Айде и ти сега

    23 0 Отговор
    Бухахахах, щом "капацитетът" зам. министър казва 25%, значи ще е минимум 50%... така или иначе от понеделник всички фирми вдигат цените с 15%... айде със здраве и пак гласувайте за безродните джендурляци
  • 10 Кой68

    5 0 Отговор
    А качеството му!?
  • 11 Ким Чур Ката

    7 13 Отговор

    До коментар #7 от "От какво е свободна ?":

    При комунизма беше под руски ботуш и не те оставя да дишаш. Промиване на мозъци,затваря те в клетка като птиче.

    Коментиран от #21

  • 12 Мухаа,хаа! -

    15 1 Отговор
    Зърнените барони произвеждат жито за три Българии.Но 90% се изнася.И нито правителство,нито Парламент,могат да ги спрат.Защото сме европейци.Държава на абсурда.Но абсурд,който пълни сметките на няколко фамилии всяка година с ъс стотици милиони.Държсвата ги субсидира с милиони ежегодно,но не може да ги задължи,първо да подсигурят вътрешния пазар,а остатъка да изнасят.Това не е от сега,а от 20 години назад.Нямали право,да им ограничават експорта!? Включително и днешния Кирчо им разреши забележете: Неограничен износ??? Е,как няма да расте цената? Хлебарите се оправдават със цена на брашно.Брашнаря,с цена на жито.И заедно се оправдват с цени на ток,газ,Путин, войната.Продавача си слага надценка.Една стока когато преминава изкуствено през няколко ръце,няма как да бъде евтина.И всички са доволни от тези" ръце". Не губят никога.Сметката( тоест техните свръх печалби) ги плаща крайния получател - стадото!За 30 г,така го зомбираха стадото от 6 милиона,че приема това за " нормално", а едва ли не за ерес,да има таван и контрол върху цените.Ами сами си го избрахме модела,затова няма смисъл да негодуваме.Модела не зависи от управлението.То го командва, независимо кой е на власт.Никое правителство не може да се опъне на зърнарите,който от десетилетия прибират над 2,3 милиарда лева ежегодно.Няколко фамилии притежават цялото зърнопроизводство в държавата.Разни набедени за Олигарси,са клошари в сравнение с тях.

    Коментиран от #16, #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евра

    2 1 Отговор
    пет лв
  • 15 А Ко

    8 1 Отговор
    5 евро ще стане моят хляб. Ма не работя в ръководство въздушни полети, и не съм депутат, или шеф на държавна болница с меду 20 и 80 000 лева заплата и бонуси. Картофи пресни 7-9 лева. Български домат десет лева доскоро, сета 7-8, олио не ядем. Вие нормални ли сте. По-скъпи от Хевропата.
  • 16 Фърчило

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мухаа,хаа! -":

    Оф аман от разбирачи и бял-бля, Ограничения рестрикции, както предлагаш, имат временно действие и в дългосрочен план са вредни. За да има нсики цени условията са: облекчени условия за правене на бизнес, конкуренция ( първото обуславя и второто), минимум администрация - 50 хил държвна администация а не 350 000. След това търсенето и предлагането си знаят работата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вода гази, жаден ходи

    7 0 Отговор
    Ако си изнесем пшеницата, за радост на ,,бизнесмените" търговци, може и хич да го няма хляба.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оня с коня

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мухаа,хаа! -":

    Такива като тебе Редовно и ПОДИГРАВАТЕЛНО се изцепват тука,че Ганьо освен Чушкопеци Нищо друго не произвеждал.Сега изведнъж проплаквате че се произвеждало Зърно/пшеница,царевица,слънчоглед,соя,ръж и т.н./ За 3 Българии,ама се изнасяло?Което пък според тебе е "Абсурд",без да си даваш Сметка че ако не изнесем каквото и да е,няма да имаме Пари ЗА ДА ВНЕСЕМ..."каквото и да е".не пропускаш и да се разтревожиш,че Държавата не можела да задължи Зърнарите да Осигурят Първо вътрешния пазар,пък после да изнасят.И ще ти обясня как се става "Зърнар":Регистрираш си Фирма с предмет на дейност Зърнопроизводство,НАЕМАШ ЗЕМЯ ако нямаш ,като ЕДИНСТВЕНОТО ТИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ е да си плащаш Данъците,НЕ И ДА ОСИГУРЯВАШ Вътр. Пазар- той си се осигурява Сам по закона на "Търсенето и предлагането".И да уточним:Земите са ЧАСТНИ,Арендаторите СА частници,,откъде накъде НЯКОЙ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ,ПЪК БИЛ ТОЙ ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ ПРЕМИЕР ще се разпорежда с Частната собственост?И за Инфо:Аз като Собственик на земя в Добруджа не получавам рента от краставичари,говедовъди или Пчелари,а БАШ от Зърнарите и съм Предоволен от парите им,т.е. дали хляба ще струва 3 лв или 10лв - ИЗОБЩО НЕ МЕ БЪРКА,когато джобът ми е пълен!
  • 24 Васил

    1 0 Отговор
    Щом искат да поскъпва спрете тези скапани субсидии на зърнопроизводителите и без това рекетират държавата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кольо Змея

    2 0 Отговор
    Не само хляба ,а всичко поскъпва.1997 г. ще Ви се струва богата.
    И на Запад и у нас ,крият размера на руските санкции и ги пускат по лъжичка на час или седмица.
    От 03.05.2022 е декрета на Путин ,за спиране на износа ,почти на всичко.Не става въпрос за плащане в рубли ,а тотално спиране износа на газ,нефт,въглища ,стомана ,желязо,алуминий,уран,паладий ит.н.Спира се износа на жито,царевица ечемик ,слънчоглед и олио и т.н.
    Не смеят да ги съобщат изведнъж ,защото ще ги пометат хората.Сега ще бръщолевят за лека инфлация и т.н.
  • 27 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    Ти кажи за хляба,другите продукти ги ,остави,те са лукс за народа!Как може с такова спокойствие да говори за 25 процента поскъпване на хляба,пазара е напълно безконтролен,тъй като всичко е частно,как ще компенсират или ще озаптят алчността на частника?Или се надяват и тоя път да им се размине,да ама сега не е 96г.,тогава беше пълен шок и народа не можа да отреагира,сега знаем че само неволята трябва да викаме на помощ,не костов и сорос.