Last news in Fakti

30 Май, 2022 23:00 10 331 64

Експерт: Катастрофален срив в руската икономика

  • русия-
  • рубла-
  • икономика-
  • инфлация-
  • владимир путин

Що се отнася до бюджета, през първите четири месеца от годината дефицитът надхвърли един трилион рубли, или около 5 процента от годишния бюджет

Експерт: Катастрофален срив в руската икономика - 1
Снимка: shutterstock

В Русия има рязък спад на доходите, на икономическата активност и на вноса. През последните три месеца в руската икономика започна катастрофален срив, казва финансовият експерт Андрей Мовчан пред ДВ. Какво се случва там?

Защо твърдите, че руската рубла е престанала да бъде свободно конвертируема валута и има ли някаква стратегия Централната банка на Русия? Как се отразява тя на руската икономика?

Сам по себе си валутният курс на рублата не казва нищо и не решава нищо. По него обаче, както и по температурата на болния, можем да разберем, че в икономиката нещо се случва. Но това е възможно само когато няма ограничения за паричното обращение. Ако не бяха наложени ограничения за закупуването на чуждестранна валута, за теглене на чуждестранна валута от Русия и продажба на валута в страната, щяхме да говорим за свободно конвертируема валута и бихме могли да правим различни заключения.

Днешният обменен курс на рублата до голяма степен се определя именно от въпросните валутни ограничения в Русия. И в този смисъл това покачване на обменния курс не е изненадващо, защото когато най-големите купувачи на валута са отрязани от руския пазар, тази валута вече не им е нужна. И след като бяха забранени покупките на валута, тя стана по-евтина. Сега всичката валута от продажбите на суровини насилствено се пуска на пазара по правилата на валутната търговия. Но няма кой да я купува, защото на онези, които можеха да го правят, това беше забранено. Затова цените на валутата силно спадат.

Но има и втори важен момент: един от най-големите потребители на валута във всички страни са вносителите – тези, които купуват валута, за да плащат с нея стоки, които внасят. Напоследък вносът в Русия спадна повече от два пъти, което говори и за промени в потреблението. И понеже не е възможно изцяло да подменим всички вносни стоки - тоест за два месеца да започнем сами да произвеждаме онова, които преди сме внасяли от чужбина, това означава само едно: домакинствата, промишлените предприятия и бизнесът сега купуват вече два пъти по-малко, отколкото преди три месеца. А това означава, че в икономиката е започнал катастрофален срив.

Това си личи и по данъците. Делът на постъпленията от въглеводороди в бюджета е нараснал повече от два пъти през последните три месеца и достигна ниво от почти 70%, както беше към края на 1990-те години. Така че от безобидния въпрос колко струва неконвертируемата в момента рубла стигаме до въпроса какво се случва с икономиката. А там става следното: има рязък спад в доходите, рязък спад на икономическата активност и на вноса. Всичко това се отразява на валутния курс на рублата.

На какво тогава се радваше Путин в средата на май? Не разбира ли той тези взаимовръзки?

Не съм психиатър, затова не мога да кажа кой на какво се радва. Мисля, че Путин е трябвало да поднесе на обществото нещо положително. А това общество се намира в състояние на шок – без значение кой подкрепя и кой не подкрепя войната. Ситуацията се променя много бързо, а в икономиката тя се променя към по-лошо. Вероятно затова президентът беше длъжен да каже нещо положително и той много изкуствено обвърза движението на условния курс на рублата с икономиката – в положителен смисъл, разбира се.

С какво високият курс на рублата е опасен за икономиката на Русия?

От гледна точка на нейната конкурентоспособност високият курс на рублата оскъпява експорта и на практика той се свежда само до продажбите на фосилни горива. В момента те са много скъпи, затова износът на суровини от Русия не застрашава рентабилността. Затова тук не можем да говорим за някакви реални заплахи.

Що се отнася до бюджета, през първите четири месеца от годината дефицитът надхвърли един трилион рубли, или около 5 процента от годишния бюджет. Следователно тук има проблем. Но в една затворена икономика с неконвертируема рубла лесно можете да напечатате пари, които да раздадете и така да решите проблемите на бюджета, увеличавайки вътрешните задължения. Резкият спад в икономическата активност на пазара на рубли води до излишък на ликвидност. Така че и тук не дебне някакъв Армагедон за руското правителство, което би преживяло и три пъти по-голям бюджетен излишък.

Освен това виждаме, че руското общество е много устойчиво. Ако такива неща като гибелта на десетки хиляди сънародници във войната в Украйна, самата агресивна война и санкциите на Запада не са в състояние го разединят, то и известно влошаване на икономическото състояние на страната вероятно също няма да усп

* Андрей Мовчан е финансист и експерт по въпросите на инвестирането.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    99 37 Отговор
    Бях позадрямал, не ме разсмивайте с подобни заглавия бе дойчовци, че после трудно заспивам

    Коментиран от #38

  • 2 Хаха

    62 101 Отговор
    Тука промитите мозъци обясняват че рублата хвърчи и Русия скоро щала да задмине САЩ по БВП.

    Коментиран от #20, #22

  • 3 Дракслер

    79 34 Отговор
    Иска ви, превижда ви се обаче, злобата разболява и постигате точно обратният ефект
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тоя па, тоя пааа......

    80 30 Отговор
    Ако някой се информира от тук направо да почва да чете страничката с вицове.Там всички са по истински случай и са по-достоверни.Но и тоя виц е як.

    Коментиран от #53

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12 пъти по еФтин

    74 20 Отговор
    Газ за Сърбия минаващ през БГ

    Коментиран от #43

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Даа

    56 74 Отговор
    Мовчан да беше обяснил следния парадокс. Рублата уж става по-скъпа, а някой от цените вече са двойни. И редовият мужик вместо да забогатява, единствено увеличава пиенето на водка. Рашисткото общество е мизерно, безчестно и безперспективно. Жалкари.

    Коментиран от #27, #31, #32, #61

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не съ го чел

    37 16 Отговор
    Скапаната ДВ
  • 17 В голяма грешка сте ДВ

    60 40 Отговор
    Руската рубла направо утрепа американския долар а 300 милиарда които сте блокирали не могат да върнат 400 милиарда взети от руски фирми от Европа.Има две причини Русия да не си изтегли парите.Едната е ,да направите рублата златна и да утрепате долара,защото няма от къде да купувате и газ и петрол освен от Русия.А другата е,да внасяте парите в Русия а не в Европейскичифутски банки.Целия промишлен свеят е срещу САЩ и Европа в момента го отнася.Миналата година 1 галон бензин в САЩ струваше $1,70,а сега е $5,50.Инфлацията в САЩ е 30% а магазините са празни.Така че,ДВ започнете да пишете за долара и САЩ а не за Русия.Там всичко си е наред.Те се готвят за това,откакто Путин е на Власт.Сега могат и за 10 секунди да издухат САЩ а за 5 сек Европа.
  • 18 Смешници

    58 25 Отговор
    Поредната боза.Дойче веле,защо не пишете какво се случва и какво се очаква да се случи с немската икономика до края на годината,днес слушах по радиото в Германия един немски икономист какво говори за икономиката на Германия и пита немското правителство ,знае ли въобще какво прави с икономиката на страната си?Така че вместо пропаганди и да гледате в чинията на Русия ,по добре гледайте в собствената си паничка какво има за ядене и ще има ли скоро нещо за ядене,защото икономиката на Германия не е била дори когато е била бомбандирана 45 година в такова състояние в каквото е сега .
  • 19 Онзи

    47 18 Отговор
    Зимата ще бъде интересно в някой напреднали страни като Бг.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пистолейро

    47 23 Отговор
    Нещо не разбрах. Един трилион рубли са 15,4 милиарда долара. Ами Запад я плаща за енероресурси на Русия за 2-3 седмици тази сума.

    Защо е паниката в Бг и на Запад за икономиката на Русия? Друго нещо е , ако иакаме да ползуваме ресурсите без пари запорирайки сумата. Затова Путин иска да се плащне в рубли
  • 22 майтаки

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    А ти защо ги слушаш? Можеш по всяко време да видиш курса ѝ...
    Или е по-важно да се изтропаш тук, избивайки някой комплекс, вместо да научиш нещо?
  • 23 Започнах да се веселя със статиите ДВ

    46 13 Отговор
    Пишете за Байдън и днескашния законопроект,с който предлага стоманата от Украйна да се внася без мито.Досега митото е било 20%.Всичко точно,само че изветрялата деменция и неговите погласници,живеят в някакъв друг паралелен свят.Азовстал,който е най големия комбинат в Европа с 40 000 персонал вече е на ДНР,както и Мариопул в който град се намира и никога няма да бъде украински.Та за каква украинска стомана е законопроекта бе изкукуригалПсихар???
  • 24 Бгг

    40 19 Отговор
    Абе те руснаците ще се оправят. Ами ние как ще се справим с тези санкции, които повече нас удрят ??? То зима идва и още по голяма инфлация.

    Коментиран от #30

  • 25 майтаки

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "ФЪРЛИ ЕНО ОЧО И СИ ЛЕГАЙ, ПЕ'ДРО":

    Ти също може да хвърлиш едно око в тубата за едно видео със заглавие "AMERIKA / USA".
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 с поглед в бъдещето

    23 27 Отговор
    В момента Русия се вари бавно. В един момент когато пуснеш варена риба във водата, тя вече не може да плува и става храна за други организми.
  • 29 Хайл

    20 21 Отговор
    Бааааси и катастрофалния срив на рублата, вдига ли се вдига а дойче вреле-некипеле кви сривове вижда...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Станислав

    28 17 Отговор
    Аз имам един прост въпрос,който ме мъчи от звестно време за ДВ. Кога ще напишете нещо не лошо за Русия?
    Медиите трябва да се обективни! Нали? Все си мисля, че поне малко може и да се напише от кумова срама в защита на русия, но не истина и само истината каза Дв. Смях пълен смях!!!

    Коментиран от #58

  • 36 шишо

    14 12 Отговор
    1рубля 0,03лв-купувайте, че постоянно севдига

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да бе

    22 16 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    На глупостите на ЦРУ вече никой не вярва!

    Коментиран от #59

  • 39 Гордостта на Тарра

    26 21 Отговор
    Експерт: Катастрофален срив в руската икономика... А ЕС? Ако Русия е в срив то ЕС икономика няма вече

    Коментиран от #44

  • 40 Дабе

    21 17 Отговор
    И как е възможно това,след като Русия се намира върху най-голямото газово находище в света?Ако днес не се намери алтернатива на руската газ утре ще купуват същата газ на двойна цена.Най-големите консуматори на газ са Европа и САЩ,как изведнъж ще минат на нещо коренно различно,което ще им унищожи корпорациите за сметка на народното щастие?Те нямат такива планове и сега просто си играят докато не получат още няколко шамара и ще клекнат

    Коментиран от #41

  • 41 Рико

    22 24 Отговор

    До коментар #40 от "Дабе":

    СССР седеше върху същото газово находище. Ама умря.

    Коментиран от #57

  • 42 Рико

    14 20 Отговор
    Ст. Белковски, руски публицист, биограф на Путин :" Всички мои съграждани, по-възрастни от 30 години, даже и състоятелните и богатите страдат от синдрома на гладното детство. Ние постоянно се страхуваме, че в нашата страна, в нашия град, село и т.н. може да свърши храната. Всяка храна и завинаги. И ще настъпи време, когато човек не ще може да я купи за нищо на света." Идва! Завръща се.
  • 43 Киро Куролаторо

    8 12 Отговор

    До коментар #8 от "12 пъти по еФтин":

    Ще е дОвреме..нема да са плашиш. Есента, като дигнем тройно таксата за транзита, Ела гледай...
  • 44 Рико

    17 18 Отговор

    До коментар #39 от "Гордостта на Тарра":

    До няколко месеца ще свърши това което е останало по складовете и в москвията идват купони.
  • 45 хахаха

    16 5 Отговор
    Андрей Мовчан, гражданин на Кипър, от 2 години живеещ със семейството си в Лондон...
  • 46 ежко

    26 9 Отговор
    Аман от кухи кратуни!Смяната на курса на държава или икономика винаги,ама винаги е съпроводен със сътресения!Както се казва,социализма не е страшен -страшен е прехода след него!Да,в Русия в момента има недостиг,вакум,ама то ще е до време!Няма начин да не се запълни!Където французите са продавали вино, ще се настанят чилийците и аржентинците!Ще отворят пазар и за руските фирми и така с всяка една стока!Имаш ли базата, имаш ли ресурсите, не зависиш ли от внос на стратегияески материали, няма страшно!Това технологияно предимство на запада вече го няма.Сами си го раздадоха по света!Беше време когато японците ходеха по изложби с фотоапаратите и скицниците,а фирмите си криеха тайните.Сега китаеца днес купува изделието, утр го разглобява и след 10 дена то е на поточната линия.Поне нещата за масово потребление.
  • 47 Абе яя...

    16 12 Отговор

    До коментар #36 от "шишо":

    Колко е 1 Лея? Ама само да ти отворят вратичката и даже няма да се замислиш да абдикираш в Румъния! Това с курса на Рублата е смешно. Нямамза какво да се хванат ревящите ФАЩ и Англосаксония. Те освен от хартийки и някакви си цифри, друго не знаят. Ама като видяха големите шамари на Русия и взеха да клякат.
  • 48 Луд

    4 12 Отговор
    Аз съм на 40% плюс от рублата....няма долар...няма злато...няма крупто.
    В Тавекс продават и купуват свободно.

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Как

    6 7 Отговор

    До коментар #48 от "Луд":

    На 40 процента печалба ще си когато си продадеш рублите обратно за левове.Питай Тавекс дали ще купуват.Или само продават.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ИДИ-ТИ

    11 5 Отговор
    А ЕВРОПА ЦЪФНА И ВЪРЗА. НЕ Е ВАЖНО НА ЕВРОПА ДА Е ДОБРЕ....ВАЖНОТО Е НА РУСИЯ ДА Е ЗЛЕ!!!! ОТ ТЪПАТА ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИТИКА САЩ ОТНОВО СЕ ОБОГАТИ. СЛЕПИ ГЛУПЦИ.
  • 55 Роко Скиавоне

    1 2 Отговор
    Абе кви рубли и долари те ви готвят за виртуални пари и да изчезне кеша,така имаш конърол над всичко,най големият минус на кеша е че подръжката ми е много висока,,банки,служители,охрани,и накря отиде некой гангстер скед една изпушена трева и ограби банката на Сорос или друг
  • 56 Дойчемаркенбутер

    5 6 Отговор
    През зимата ще ви оставят на тъмно и студено, даже зелето ви няма да стане. Икономическите показатели на отделните държави отдавна са станали чисто виртуални и нямат никаква връзка с реалността.
  • 57 Аас

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "Рико":

    СССР умря щото имаше един предател -Горбачов.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Само

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Да бе":

    Руските подлоги вярват на тасс.ру
  • 60 Всичко написано под марката DW???

    3 5 Отговор
    DW лъжци и маниполатори!? Тия умора нямат, лъжат като Украинци!?
  • 61 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Даа":

    Ние цъфтим без война без санкции и само съвети раздаваме.И омраза.
  • 62 Борис

    1 3 Отговор
    Мале голяма загриженост за икономиката на Русия, направо настъпва апокалипсиса .Обаче гражданите на Русия плащат символични сметки за ток и газ,бензинът и нафтата са евтини. Суровините за промишлеността са евтини,огромни площи с плодородни земи. Научен и човешки потенциал. Нормални човешки отношения. Мъжът е мъж,а жената жена. Силна православна вяра ! Не се тревожете за Русия а мислете за България!
  • 63 Ти да видиш!

    2 2 Отговор
    От комунизирани,фашизирани и алкохолнзависими-дрогирани същества на които сивите вещества са под въпрос,генетично те не са човешки същества.Какви в същност са руско езичниците?Питам!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания