Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2022 19:19 8 249 130

Готова ли е Русия да отстъпи? Прогнози на германски експерти

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • донбас

В момента Москва очевидно залага на продължаване на военните действия и наблюдава какво може да бъде постигнато по този начин

Готова ли е Русия да отстъпи? Прогнози на германски експерти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Илюзия е да се вярва, че украинската армия ще успее по военен път да изтласка руските войници от цялата територия на страната. Дотам може да се стигне само ако Русия отстъпи." Двама експерти анализират хода на войната.

Още новини от Украйна

От нахлуването на Русия в Украйна изминаха повече от 100 дни. Какво е обяснението за провала на офанзивата срещу Киев и как ще променят хода на войната доставките на западно оръжие? Обърнахме се с тези и други въпроси към пенсионирания генерал от Бундесвера Райнер Швалб и военния експерт от берлинската фондация "Наука и политика" Волфганг Рихтер. И двамата изтъкват решителостта, с която украинците вече повече от три месеца се съпротивляват срещу руската агресия, както и лидерските качества на президента Володимир Зеленски, "успял да обедини народа и въоръжените сили в тази борба".

Защо се провали офанзивата срещу Киев

Райнер Швалб е на мнението, че провалите на руските военни в първите седмици от нахлуването се дължат на два основни фактора. Първият е "напълно погрешната политическа оценка на ситуацията" - в Кремъл очевидно са предполагали, че ще могат да влязат в Украйна без съпротива, а руската армия ще бъде посрещната с цветя.

"Иначе нито едно отговорно лице не би започнало настъпление в блатиста местност в период, в който се очаква затопляне. Това се прави само ако си сигурен, че няма да ти се наложи да се сражаваш." Втората грешка, според Швалб, е в това, че Русия се е повлияла от собствената си пропаганда, която гласи, че въоръжените сили на страната са в отлично състояние.

Мнението на военния експерт Волфганг Рихтер е сходно: и той е смята, че в основата на действията на руското ръководство е било погрешното убеждение на най-високо ниво, че "в Украйна няма национална политическа идентичност и страната няма правото да съществува като независима държава". В Кремъл са разчитали, че ситуацията ще се развие като през 2014 година, когато руската армия нахлу в региони, в които хората се отнасяха дружелюбно към Русия и не поддържаха особено Украйна: в Крим и в Донбас. Заради това Русия бе зле подготвена логистично и нямаше приоритетни насоки за настъплението, отбелязва Рихтер.

Промяна в стратегията на Русия

Експертът посочва още, че боевете край Северодонецк и Лисичанск са пример за използването на нови тактики. Прогнозата на експерта гласи, че следващата оперативна цел може да бъде пълният военен контрол над цялата територия на Донбас.

По думите на Райнер Швалб в началото основната цел на Москва в Украйна е била "това, което тя винаги е искала да постигне" - да се сложи край на по-нататъшното разширяване на НАТО и най-вече да се предотврати членството на Украйна в Алианса.

"Що се отнася до предотвратяването на разширяването на НАТО, тази цел се провали напълно, защото сега финландците и шведите искат да се присъединят към НАТО. Но тук не става дума за финландци и шведи, а за Украйна. Тази цел (да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО - бел.ред.) Русия все още я преследва", казва експертът и добавя: "Не мисля, че Русия някога е имала намерение да завладее Украйна изцяло. Може би Москва е искала да докара на власт там зависимо от Русия правителство, но сега е разбрала, че това е невъзможно". Според Швалб оттук нататък реалната цел на войната ще бъде постигането на възможно най-добри условия за преговори за прекратяване на огъня, а впоследствие вероятно и за преговори по условията за сключване на мир.

Какъв ще е развоят оттук нататък

Как биха могли да се развиват събитията оттук нататък? Според Волфганг Рихтер руската армия е в състояние да продължи да напредва, но това ще става бавно, с малки тактически стъпки. "Освен това без всеобща мобилизация Русия ще има сериозни трудности с привличането на допълнителни активни резерви за участие във войната. Затова този принцип на водене на войната - силна огнева мощ при щадящо използване на пехотата, ще се запази още известно време", смята Рихтер.

В тази връзка експертът напомня, че и украинската страна вече е претърпяла сериозни загуби - както човешки, така и материални. "Сега на тях им се налага да се отбраняват от руската огнева мощ, като тук в играта влизат доставките на западно оръжие. Затова изглежда, че тази война се превръща във война на ресурсите. И краят ѝ не се вижда, тъй като всяка от страните смята, че ще може да победи по военен път."

"Няма нито една война, завършила с пълното унищожение на противника. Войните завършват с преговори и в един момент те трябва да започнат. Това го знае и президентът Зеленски, знае го и украинското население", казва на свой ред Райнер Швалб. Бившият генерал от Бундесвера се отнася с разбиране към факта, че Зеленски не вярва на руския президент: "Именно заради това на преговорите трябва да има международни посредници, контактни групи, които да бъдат приемливи и за двете страни", казва експертът и добавя: "Илюзия е да се вярва, че украинската армия ще успее по военен път да изтласка руските войници от цялата територия на страната. Дотам може да се стигне само ако Русия отстъпи - по вътрешнополитически причини или защото трети страни ѝ оказват твърде голям натиск. Но това със сигурност няма да обхваща и Крим", убеден е Швалб.

"Най-тъжното"

"В момента Москва очевидно залага на продължаване на военните действия и наблюдава какво може да бъде постигнато по този начин. Това усложнява перспективата за намиране на политическо решение", казва Волфганг Рихтер. Според него и Русия, и Украйна все още разполагат с човешки и материални ресурси за продължаване на войната. "Не виждам перспектива за пълно поражение на нито една от двете страни, което прави мирните преговори още по-необходими. Най-тъжното е, че в края на всяка война обичайно се стига до едно заключение, което е можело да бъде направено още в самото начало: че съществуват компромисни решения, по които е възможно да се постигне договореност и без такова количество жертви."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храна за списвачите

    33 71 Отговор
    Расия та Расия ай сикти р

    Коментиран от #97

  • 2 кремъл

    44 81 Отговор
    Русия няма да отстъпи ! Путин ще се бие до последно . ФАКТИ,НЕЩО ДРЕМЕТЕ ! АКО НЕ УСПЕЕ В УКРАЙНА СЛЕДВАЩИТЕ СА : ПОЛША, МОЛДОВА И БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #30, #31, #45, #90, #94

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путлер така

    49 113 Отговор
    Се е овъргалял в тинята, че каквото му кажеш дава. Техниката му се потроши, мунициите са му на привършване, а за бойния дух да не говори. А като знае какво оръжие се задава от Америка, направо пълни гащите. По корем ще лази джуджето. И ще скимти като бито куче...

    Коментиран от #14, #15, #58

  • 5 Пиян и оповръщан с галоши

    24 65 Отговор
    Бяло знаме вее просия
  • 6 Повервах

    74 26 Отговор
    Х е х е х е х е х е. .....ч е т е ли ги няой тия г л у п о с т и.....и з м и с л и ц и....само минвам да се посмея.Ама на у с р .а.и.н.ц и т е никак не им е смешно.Не могат да си преброят загубите.А на тия които вярват на това с а й т ч е,много ги съжалявам, да тичат бързо да си боднат по една вакссина.

    Коментиран от #33

  • 7 сила

    31 40 Отговор
    повтаря се ситуацията от ВСВ......само , че геройте са агресори и мародери.....а знаеме как завърши
  • 8 Смешници

    84 25 Отговор
    А тези големи професионалисти защо не отговорят на следното:Русия каза че вече не бърза въобще с приключването на военната операция и това се прави за да се срине икономически ЕС и щом настъпи есента и зимата това ще е факт,и тогава кой ще има изгода от това продължаване на военната операция и как ще се спасят европейските икономики от недостиг на газ ,отопление и многото безработни места от затваряне на фабрики и бизнеси?,подготвен ли е Европейския съюз за това и какво му остава,две неща:1 падането на много правителства или 2 влизане във война с Русия което ще отнеме милиони жертви от Европа.Готова ли е Германия и ЕС за това?

    Коментиран от #25, #46, #50

  • 9 домино

    19 43 Отговор
    Защо се провали офанзивата срещу Киев?

    защото путлер удря само всеки, който има нещо общо с оръжия и затова се движи бавно

    Коментиран от #16

  • 10 Иванушка  🇷🇺

    66 17 Отговор
    "...Най-тъжното е, че в края на всяка война обичайно се стига до едно заключение, което е можело да бъде направено още в самото начало..." - точно, но САЩ решиха друго и съвсем правилно от Тяхна гледна точка.
    Огромния Губещ е Окрайна.

    Коментиран от #55

  • 11 случаен

    63 17 Отговор
    пишман експерти,как да посрещаш с цветя,като зад теб стоят с автомати азовци,отделно не напредват щот щадят цивилните,не като сащ в ирак,наред всичко,и се мотаха 80 дни,изобщо,аман от умници вече в ес,толкоз умни,че ще стоим гладни и на студено

    Коментиран от #128

  • 12 Мавзолей

    21 42 Отговор
    Путин ще бъде мумифициран.

    Коментиран от #21

  • 13 Само като

    55 15 Отговор
    Прочетох за германски "експерти" разбрах, че статията е от пропагандното вкиснало, миризливо зеле. И пропуснах "експертното" мнение.
  • 14 случаен

    41 11 Отговор

    До коментар #4 от "Путлер така":

    за сега са се овъртолили сащ и ес,а за оръжието имат старо,изненадата пазят за сащ и ес,те затуй стоят надалеч и ползват укрите

    Коментиран от #52

  • 15 Смешник

    60 12 Отговор

    До коментар #4 от "Путлер така":

    Факти след като триете много коментари които са в защита на Русия ,защо допускате език като този тук дето нарича Путин ,путлер ,да ли бихте ме оставили ако напиша за Байдън че е безмочън идиот и дементирал идиот,което е и самата истина? Бъдете морални и не допускайт език който няма нищо общо с елементарната култура на даден индивид без значение да ли му харесва Путин или не да ли харесва Байдън или не,все пак трябва да има всеки малко поне елементарна култура за да се държи достойно и без да нарича президент на дадена държава с идиотски термини.

    Коментиран от #26

  • 16 Смешник

    50 10 Отговор

    До коментар #9 от "домино":

    Имай малко достойно и се дръж възпитано все пак не си на нивото на Путин за да използваш такива вулгарни изрази или имаш предвид под путлер собствения си създател?защото създанието го виждаме всички от езика който използваш

    Коментиран от #102

  • 17 Димов

    59 16 Отговор
    Украинците си проиграха късмета . Искаха държава - Руснаците им я дадоха . Дадоха им и повече земя отколкото трябваше .Направиха ги голяма държава . Крим ,Донбас ,Одеса и други области от източна Украйна никога не са и принадлежали .
    Хрушчов с едно парче хартия наречено указ - ги прехвърля на Украйна .
    Освен това Сталин им дава земите от Киев до Полската граница . Лвов не е бил Украински .
    Поляците ги компенсираха с част от Германия . Въпреки че не заслужаваха . И тях ги направиха голяма държава .
    Обаче всички се оказаха неблагодарници .
    Сега ще си връщат вересиите .
  • 18 Сатана Z

    51 9 Отговор
    " Германски експерти" си говорят колкото да не заспЯт. Путин предложи през декември мирно решение на кризата ама отказахте.А всички знаете,че първото предложение на Русия винаги е най-доброто
    Сега ще го разберете ,ама по трудния начин.
    .
    Z
  • 19 Етнограф

    54 10 Отговор
    Няма такова нещо като украинска нация и език. Територията е населена с руснаци до Днепър и с поляци след Днепър. Езикът, който претендира да е украински е някаква смешна смесица от силно изопачен руски, заместено славянското "и" със смешното "i" (подобно на македонците) и диалекта суржук (производен на полския), който се говори основно в селата около Киев. Та въпросният украински се разибра от около 20% от украинците. Останалите си говорят на руски.
  • 20 Россия няма да отстъпи

    50 13 Отговор
    Ще отстъпите вие.Просто защото военният парад е по-ефективен от гей-парада.Реализъм,сър..

    Коментиран от #23, #41

  • 21 Пияни страхливи роби

    13 41 Отговор

    До коментар #12 от "Мавзолей":

    Путян ще бъде изхвърлен увит в килим и тиксо на сметището
  • 22 Ами

    44 9 Отговор
    само глупости! Русия няма да отстъпи от намеренията си! Няма и грам шанс да бъде победена от Украйна! И подобни глупости са, за да убедят глупаците, че трябва да се дава оръжие! А то не води до мир, а до убийства и разгаряне на войната! Оръжията, само ще доведат до още по лошо за Украйна! Но САЩ това иска в крайна сметка! Та съжалявам, че има толкова прости хора и лапнишарани, връзващи се на толкова елементарни интриги! А те са против Европа, следователно и против България!

    Коментиран от #56, #114

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сталинчо

    14 41 Отговор
    С пълна сила със всички налични оръжия на САЩ и НАТО трябва да се даде урок на рашките за да стане Света по-добро място за живот , да няма заплаха , да има свобода и демокрация,атова ще стане само без путина и рассия
  • 25 Добър анализ

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Смешници":

    Подкрепям. Така е
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лошо, мног лошо

    31 6 Отговор
    Украйна намалява възрастта за военна служба „Хитлерюгенд на украински“. Съответният проект за решение за промяна на възрастта за проектоизпълнение се появи на сайта на Върховната Рада на Украйна. Ако бъде приет, тогава възрастта за призовка при мъжете ще бъде намалена от 18 на 16 години и за първи път ще бъдат призовани бездетни момичета и жени.

    Коментиран от #35, #39

  • 28 Василев

    39 12 Отговор
    Украинските голтаци начело с комика сега си мислят че като Запада им праща оръжия са голямата работа. НО, когато накрая Запада и по специално чичо Сам им представят сметката ще мигат като гърмяни зайци. Или зеления с меш ник си мисли че САЩ му дават 40 млрд. ей така щото е готин?
  • 29 Германските

    21 2 Отговор
    “ експерти😏” заработват енергоносители ,на промоция , от Путин …
  • 30 даааааа

    6 21 Отговор

    До коментар #2 от "кремъл":

    КРЕМЛЮХА, СТИГА СЪНОВИДЕНИЯ,БЪЛНУВАНИЯ И ФАНТАЗИИ!!
  • 31 ле ле

    32 7 Отговор

    До коментар #2 от "кремъл":

    гьобелс ряпа да яде..дойче веле много над него.. попаганден всеки ден, лъжи и хитрини за идиоти..Опорни точки..1 Русия имала план да победи за три дена.2 Руските войници чакали да ги посрещат с цветя.3.Украйна ще победи и там няма нацисти. 4. Путин е болен. 5. Олигарси били недоволни и ще има преврат. и др.идиотизми на германци...и 6. Ракета Сармат нищо работа и няма защо запада да купува памперси..

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А ПО ЛЕКО

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Повервах":

    Да, има на какво да смееш тук! Доста глупости се тиражират! Да не би през останалото време да плачеш?
  • 34 Въпросът

    10 14 Отговор
    Е как ще завърши войната! Като финландско съветската, както искат германските експерти, или като Кримската война, когато Русия е продала Аляска и е краят на руска Америка .

    Коментиран от #42, #118

  • 35 Моряка

    21 5 Отговор

    До коментар #27 от "Лошо, мног лошо":

    Това не е комик,а садист.Дано се усетят,че е по добря да си утрепят президента извратеняк,отколкото
    юношите им да стават на парчета и генофонда им да свърши.

    Коментиран от #44

  • 36 Ами ...

    11 2 Отговор
    "Дивите народи се управляват от страст, цивилизованите народи от ума."

    -Карл фон Клаузевиц
  • 37 ДВ и неговите противоречия

    39 8 Отговор
    Аз не знам дали има нормален човек,който да вярва в някакъв успех на Украйна,дори и частичен.Това е в сверата на фантастиката.Само ПсихясалатаАкушерка,която не си взима хапчетата и нашмърканияКлоун,може наистина да вярват в тази теза,защото те не са част от реалния свят, а от някакъв измислен или желан.Всъщност плана на САЩ претърпя пълен провал.Вместо да изолират Русия от света,каквато им беше целта,Да нанесат икономически удар на икономиката и,и отново да се върнат на върха,се получи точно обратното.От 195 държави,само 65,подкрепиха санкциите на САЩ а останалите 130 са 4 пети от населението на света.И кои са тези 65 държави-48 колонии от Европа,Япония и Ю.Кореря,които са окупирани от САЩ.Тайван,която скоро ще бъде отново в Китай и англосаксонските империи,като САЩ,Австралия,Н.Зеландия,Канада,Боствана,Белг.Конго и Бурунди.Дефакто всички сателити на САЩ са изолирани от останалия свят а глупоста на Европа тепърва ще жъне неуспехи.Сащ направиха така,че долара наистина да стане хартия а рублата да има златно покритие.Европа беше върната с 50 години назад и ако някой малоумник досега не го е осъзнал,ще го усети още зимата.

    Коментиран от #40

  • 38 Анти

    17 6 Отговор
    Скоро започва настъпление в Аляска.Предтекста ще бъде американското оръжие за Украинчица!

    Коментиран от #130

  • 39 Ами ...

    9 15 Отговор

    До коментар #27 от "Лошо, мног лошо":

    Няма такъв проект. Украйна има излишък от доброволци, но недостиг на оръжие. Обаче РФ повиши възрастта за приемане на професионална военна служба.

    Коментиран от #59

  • 40 Ами ...

    3 16 Отговор

    До коментар #37 от "ДВ и неговите противоречия":

    Не съм изненадан, че homo soveticus считате останалите хора за ненормални. 😀
  • 41 Бай градски

    7 24 Отговор

    До коментар #20 от "Россия няма да отстъпи":

    Русия ще срине; а ти търси на кой ще се кланяш и пред кого ще коленичаш ? Те това е реализъм, кремлюха!!

    Коментиран от #68

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами ...

    11 4 Отговор

    До коментар #35 от "Моряка":

    "Завоевателят винаги е любител на мира; той би предпочел да превземе страната ни без съпротива."

    -Карл фон Клаузевиц
  • 45 Мим33

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "кремъл":

    Че Ръсия няма да отстъпи и ще победи е вярно,но не е вярно ,че България ще бъде нападб.ната,въпреки ,че се перчим и пъчим на Путин,но той ни разбира и ше ни прости глупостите до сега. .

    Коментиран от #51

  • 46 едно мнение

    7 26 Отговор

    До коментар #8 от "Смешници":

    Русия никога не може да срине ЕС ,кремлюха. Русия ще бъде срината и това целта!

    Коментиран от #63

  • 47 Анавв

    21 4 Отговор
    Да отстъпи православието за да настъпи фашизма ,това чакат световните хиени и най вече собствениците на Дойче леле!

    Коментиран от #49, #78

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Наблюдател 1

    5 14 Отговор

    До коментар #47 от "Анавв":

    Какъв фашизъм те гони пък тебе. 😀
  • 50 Ами ...

    11 9 Отговор

    До коментар #8 от "Смешници":

    И като дойде есента и зимата и нищо такова не се случи, тогава какво ще правите? 😀

    Коментиран от #54

  • 51 Ушанка

    9 26 Отговор

    До коментар #45 от "Мим33":

    Путьо педАЛа няма да нападне Никога вече защото е мъртвило.
    А сблъсък с държава от НАТО е абсолютна Фантасмагория!
    НАТО ще ги попилее за 3 ДНИ!

    Коментиран от #53, #67

  • 52 САРМАТ

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "случаен":

    НАПИСАЛ СИ ТОЧНО.
  • 53 САРМАТ

    12 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ушанка":

    ТРЯБВА МНОГО ЧЕТЕШ ЗА РУСИЯ.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Наблюдател 1

    6 15 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Нищо от написаното от теб не е вярно. Просто проруска пропаганда, мантри и внушения.

    Коментиран от #66, #71

  • 57 Воеводата

    5 12 Отговор

    До коментар #53 от "САРМАТ":

    А ти за подлостите извършени от Русия спрямо България
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Анавв

    15 5 Отговор
    Този Наблюдател току що е паднал от луната или излязъл от пещерата ,след като не вижда,как се задава кафявата чума - от Окраина към света !

    Коментиран от #65

  • 61 Ами ...

    3 4 Отговор

    До коментар #54 от "То вече се случва бе цървулнедоправен":

    Ти така ли действаш? С по 15-30 телефона? 😀
  • 62 Българин

    21 6 Отговор
    Киев можеше да е превзет отдавна, но със 100 хил мирни жертви. Просто никой нормален човек не би предположил, че армия ще се крие зад гърба на собствените си жени и деца в блокове, болници и..Или по-точно, че тези от източната част са с толкова промити мозъци, като македонците, че ще оставят нацистите от западната да го правят с жените и децата им. Щеше да е Мариупол по 10. Където нямаше нацистки батальони като Мелитопол и Херсон нещата станаха точно по плана. Затова смениха тактиката, бавно и с минимални жертви за тях имотните. Не искаха да рушат и инфраструктура, която смятат да стане тяхна, но разбраха, че няма как да стане. В коя друга война атакуваните градове си имат, ток, вода, газ, вървят влакове по разписание и..Но стигнат ли територията, която не им трябва или ядосат ли ги още, ще стане много кървавао.

    Коментиран от #69

  • 63 Смешник

    7 3 Отговор

    До коментар #46 от "едно мнение":

    Само като ти погледне човек речник и не е нужно да гадае за ценностната западна система какво Стораро с младежите като теб,жалко.
  • 64 на къде

    12 3 Отговор
    Да отстъпи в посока Райхстага да припомнят миналото, защото младите не са в час, не си познават историята
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 САРМАТ

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Бай градски":

    ВИЖДАЛ ЛИ СИ НАЛЪМ ДА ЦЪФНЕ?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Таркал

    7 20 Отговор
    Такъв бой яде руската армия💤че цял живот ще помни ,направо ме кефят украинците..браво на защитата!

    Коментиран от #98, #107

  • 71 Ами

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател 1":

    тъй де! Нали си фен на лъжата! Как истината ще е вярна за евтин драскач на простотия и манипулации! Тъй, че споко! Има и такива които не са фенове да се правят на глупаци и да си затварят очите пред случващото се! Демек не ни вълнува ко разбираш и ко не!
  • 72 Българин

    16 3 Отговор
    Нещо истината не се харесва обслужващият евро атлантиците персонал. Ще видите как цялата нацистка групировка заедно с наемниците ги чака Мариупол 2. Ще видите и как после ще отрежат Николаев и Одеса с настъпление до Приднестровието. Ще видите и обкръжение на Харков и Запорожие. Ще видите и масирани удари по Киев и Западната част. Нищо чудно и атака по военна доставка извън Украйна. Да видим кой ще спечели томболата, Полша, Словакия или недай боже ние.

    Коментиран от #76, #127

  • 73 Наблюдател 1

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Ами":

    Ти ръсиш "откровения", които не можеш да защитиш, аз съм бил фен на лъжата. 😀 Хайде, защити тезата си. Не можеш? И всички, които не я приемат, защото е незащитима си затварят очите пред "истината", така ли? 😀 Запиши си някъде - истината не може да бъде "вярна" или "невярна". Едно твърдение е вярно или не. 😀 Обаче семинаристкия ти подход е свеж, признавам. 😀

    Коментиран от #75

  • 74 Абе къв моряк си

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "Моряка":

    Като не знаеш, че след кримската война Русия не е имала право да има военен флот в черно море! Една от причините за войната 1877-78 година с Турция . Бързал е Николай втори, да изпревари австро-унгарците! Неподготвен ! Добре че са били Опълченците ни! Факт!
  • 75 Ами

    2 4 Отговор

    До коментар #73 от "Наблюдател 1":

    трябва ли да защитавам, нещо което се случва пред теб? Ъ? До толкова ли не работи онуй на раменете? 😃 Ади напъни малко! Само с дращене на евтини глупости не става! Кое те притесни от написаното? Я изстискай някоя глупост сеа, та да се позабавлявам пак! 😃

    Коментиран от #80

  • 76 Ами ...

    4 10 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    Щяхме да видим и как Украйна е превзета за три дни, ама не видяхме. Приказката за лъжливото овчарче знаеш ли я "българино"? 😀

    Коментиран от #77, #79, #116

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Фашизъм

    0 3 Отговор

    До коментар #47 от "Анавв":

    Е чужда дума, за теб, уважаем. Като не знаеш произхода, същината на думата, не я използвай! Излагаш се!
  • 79 Мисля

    6 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами ...":

    Къде прочете или чу,че Русия възнамерява да приключи операцията си за три дни?Никой руски източник не го е казвал.Това е опорка на западняците.Русия е на Дон и има ресурс тази операция да я води поне 3 год.

    Коментиран от #82

  • 80 Наблюдател 1

    0 3 Отговор

    До коментар #75 от "Ами":

    "Не трябва да доказвам нещо което знам". 😀 Великата инквизиция широко използва този принцип, нали семинаристе? 😀 Времената на Великата инквизиция са отдавна минало. Днес правотата се доказва. Нищо от казаното от теб не е очевидно. 😀

    Коментиран от #83

  • 81 Факт

    5 1 Отговор
    Според дойче е провал да си превзел територия по-голяма от Нидерландия.

    Коментиран от #84, #110

  • 82 Ами ...

    5 6 Отговор

    До коментар #79 от "Мисля":

    Операцията беше планирана като парад. Колко ресурс има РФ тепърва ще видим.
  • 83 Ами

    0 3 Отговор

    До коментар #80 от "Наблюдател 1":

    аз не съм казал такова нещо бря! 😃Знаем, че си фен на лъжата, ама дай малко по сериозно! Много евтино туй! 😃 Та кое не е вярно? Чакам да ме разсмееш, както прави ежедневно пропагандата и поддържащите я глупаци! 😃

    Коментиран от #85, #86

  • 84 Ами ...

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "Факт":

    Да си превзел една територия и да я контролираш са две различни неща. Забелязали са го преди 3 000 години. Китайците. 😀
  • 85 Наблюдател 1

    0 2 Отговор

    До коментар #83 от "Ами":

    Нещо се случвало пред мен и затова била очевидна твоята правота. Какво точно се случва? Семинаристе, това с вярата днес не работи. 😀

    Коментиран от #87

  • 86 Наблюдател 1

    0 3 Отговор

    До коментар #83 от "Ами":

    А и още една малка подробност. Това, че не приемам на вяра твоите тези, не ме прави фен на лъжата, освен ако не се мислиш да пророк. Ако е така, няма за какво да дискутираве. 😀

    Коментиран от #89, #104

  • 87 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "Наблюдател 1":

    примерно има война! Случва ли се? Кък мислиш? 😃

    Коментиран от #88

  • 88 Наблюдател 1

    0 2 Отговор

    До коментар #87 от "Ами":

    Примерно след нощта идва ден. 😀

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Хм...

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "кремъл":

    И как ще стигне до Полша, Молдова и България??, нали знаеш колко е голяма тоягата на НАТО и американците.
  • 91 Ами

    0 3 Отговор

    До коментар #88 от "Наблюдател 1":

    тъй де! И след деня нощ! Почнахме да забелязваме ко се случва! 😃

    Коментиран от #93

  • 92 Наблюдател 1

    0 4 Отговор

    До коментар #89 от "Ами":

    Все същото. Щом не приемам тезата ти, значи съм глупак и лъжец. Защото тезата ти е върховната истина, която е толкова извисена, че не се нуждае от доказателства. Така ли? Мдааа. За пророк се имаш май. 😀

    Коментиран от #99

  • 93 Наблюдател 1

    0 3 Отговор

    До коментар #91 от "Ами":

    Само дето това не ти помага с нищо. 😀 Води се война и какво?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Наблюдател 1

    0 3 Отговор
    Пророкът на "истината" замлъкна. Не ми остава нищо друго, освен да се оттегля от теологични спор.

    Коментиран от #101

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Храна за списвачите":

    ,, Рассея, моя ти Рассея, от Волги и до Енисея".
    А сега направо от Азовско море до Тихия океан.
  • 98 Иванушка  🇷🇺

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Таркал":

    "...Такъв бой яде руската армия..." - яде в началото докато бяха наборниците, сега ситуацията е ПЛАЧЕВНА.
    Абсолютна глупост разбира се да се самоизбиват руснаци с руснаци, но укро-руснаците сами са си виновни.

    Коментиран от #103

  • 99 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "Наблюдател 1":

    айде де! Дадох ти шанс да ми кажеш кое от ком. 22 което съм написал, те притеснява и не е истина! 😃 Ти се въртиш като украинска фурнаджийска лопата, само не и да си защитиш безсмислените думи! 😃 Е как да не се бъзикам с теб? За разлика от теб, не съм цитирал поредната медийна безсмислица за манипулация на глупаците, а съм написал това което мисля за ситуацията, на базата на случващото се! Та кое от казаното не е вярно, за да ти го защитя веднага, с действия, които са се случили пред всички ни и които го потвърждават, стига да напрегнеш онуй на рамената! Та чакам конкретика, а не глупости! 😃 Глупостите ги пази за други! При мен не вървят! 😃
  • 100 Игла

    0 2 Отговор
    Писах две антируски мнения по повод войната и ме изтриха. Браааааааво.
  • 101 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "Наблюдател 1":

    истината, като лъжата не замлъква драги! Но накрая побеждава! Споко! 😃
  • 102 Хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Смешник":

    Това са прийоми на фашистите- вербалната агресия. Понеже са интелектуални им потенти, неуки и затова им трябват арогантни думи да излеят помията от себе си.
  • 103 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #98 от "Иванушка  🇷🇺":

    Нямаше наборници.
  • 104 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #86 от "Наблюдател 1":

    това, че не приемаш, не моите тези, а това което се случва, не те прави лъжец! Прав си! Може да те направи глупак, ако си затваряш очите пред случващото се, но не и лъжец! Съгласен съм! 😃 Но цитати на глупости от леещата пропаганда, драги, те прави лъжец! 😃 Не зависимо, дали я осъзнаваш и я драскаш за манипулация или пък си глупак и не я осъзнаваш! И в двата случая, си лъжец, като тиражираш не истини! 😃

    ПП
    Престанете да триете неадекватно! Ако се засягате от написаното, си е ваш проблем, но не и повод за триене! Обиди в коментара няма! Има описания в които ако някой се припознава, значи отговаря на описанието! Прекъсвате дискусия!
  • 105 В.В.П.

    2 1 Отговор
    Всъщност ,Тя,Рф , беше готова на отстъпки ,преди 4 мес..Статут на Донбас .Руски език като втори в Осрайна официален ..Да забрави НАТО ..и още нещо..Не пак толкова сложно.,щото ако не стане по лесния път ,става по трудния..Руски и укропски си приличат. Няма проблем .Югославия ,живя с латиница и кирилица 45 год..
  • 106 Дянков

    4 0 Отговор
    По заглавията вече знам кой пише статиите , DW , Денис , Стайков.
  • 107 Троле,

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Таркал":

    Кога го сънува това или го чете в кацата с вкисналото зеле? Центовете са ти важни, явно!
  • 108 факт

    2 1 Отговор
    Ако НАТО можеше да направи нещо щеше да е като Ирак,всички да отидат да крадат,ама не могат ,гей парад могат обаче да направят
  • 109 Русия затъва в блатото

    3 6 Отговор
    Руснаците имат нереалистична оценка за себе си и се дразнят от това че другите не споделят това самомнение. Но сега си създадоха противник на границата и няма значение дали Украйна ще влезе в НАТО или ще бъде приятелски настроена към НАТО, те вече имат противник на границата.

    Коментиран от #113

  • 110 В.В.П.

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Факт":

    Холандия и Белгия са по малки от България..Рф ,се готви да контролира и да присъедини 200 К км..за момента .Освен Крим 22К км.

    Коментиран от #112

  • 111 Русия загуби войната

    1 5 Отговор
    Войната се води на чужда територия и тя все още не е почукала на вратата на обикновения руснак. Така че Путин може да продължава още дълго. При този санкционен режим може да просъществува още 2-3 години и да обяснява че той е добър, а Запада лош. Но когато резервните части свършат. Когато компютрите остареят. Когато бушмените най-после усетят че са по-назад от Нова Гвинея, тогава всичко ще се срути и РФ ще се разпадне.
  • 112 В.В.П.

    2 1 Отговор

    До коментар #110 от "В.В.П.":

    Холандия и Белгия са по малки от България,заедно.
  • 113 В.В.П.

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "Русия затъва в блатото":

    Те си имат противник от 100 год..Окрайна е враг на Русия..Пише го в конституцията.а Осрайна..Знаеш??
  • 114 небрежнев

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Русия не може да победи, защото:
    1. Тя не носи цивилизационно развитие, което да се желае от окупираното население и то ще саботира властта по всички начини - с не плащане на данъци, отказ от съдействие на властта, открити саботажи или партизански действия, което прави безсмислено окупирането и е чист разход за Русия. Така стана в Афганистан.
    2. Санкциите срещу Русия няма да се премахнат. Руската пропаганда твърди, че те се обръщат срещу самия ЕС и САЩ, но реалността е друга. С наложената изолация, Русия ще има бъдещето на Северна Корея, Куба или Венецуела. Това ще деморализира още повече разумната част от обществото в Русия и тя ще губи икономически потенциал. Това е дестабилизиращ фактор за властта и за да се задържи Путин, трябва да наложи пълна диктатура като в С. Корея, но това не е възможно. Все пак много руснаци са видели реалността в ЕС и не можеш да ги лъжеш безкрайно.
    3. Украйна е 44 млн. Това са 22 млн мъже. Половината да могат да са войници - това са над 10 млн войска. Ако се организират, Русия не може да й се противопостави. В момента РФ има общо 1.6 млн армия, от която половината са чиновници, огромна част са охранители на границата, на секретните им бази, поддръжка на хилядите ядрени ракети във вътрешността, тиловаци, шофьори, учебни поделения... и реално тези 200 к в Украйна сега са максимума на боеспособната й армия. Без обща мобилизация не може да победи, а срещу всеобща мобилизация ще има съпротива, защото никой не иска да убият детет

    Коментиран от #115, #121

  • 115 В.В.П.

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "небрежнев":

    А пък Осрайна е цивилизованото развитие ??..Корумпирана клоака.
  • 116 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Ами ...":

    Украйна е най-голямата по територия страна в Европа, това за 3-те дни са смешки, ако не ги ударят с ядрено оръжие. Помните ли войната в Ирак, когато се бомбардираше наред и краварите убиха 200 000 души само директно, а реално 1 млн. и от Ирак не остана камък върху камък? Сега виждаш друга война, уви Третата световна започна. Бавно друг вид, но ще е не по-малко опустошителна. Уви нищо не сме научили от първите две. Отново кълвем първосигнално и...

    Коментиран от #129

  • 117 не може да бъде

    3 1 Отговор
    Тия експерти не казват нищо съдържателно.А вижте -украинските гледачки на карти Таро са друго нещо -казват точно какво ще с случи.А ако бъдат подкрепени и от гледачките на кафе Украйна със сигурност ще спечели войната!
  • 118 Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Въпросът":

    В пълна обърквация
    си.. Невеж си и даже повече! Ако мо жеше да четеш,щеше да знаеш, че Русия продава Аляска на САЩ, не понеже е загубила Кримската война, а ЗА ДА ВЪЗМЕЗДИ ПОМЕШЧИЦИТЕ И АРИСТОКРАТИТЕ, НА КОИТО ЦАРЯТ Е ОТНЕЛ КРЕПОСТНИТЕ СЕЛЯНИ, КАТО ГИ Е ОСВОБОДИЛ. ЗА ДА ИМА РАБОТНА РЪКА ЗА НОВОПОСТРОЕНИТЕ ЦЕХОВЕ И ЗАВОДИ В ГРАДОВЕТЕ.. 😜
  • 119 коментар

    1 4 Отговор
    Дойче Веле ли е това? Да разсъждават толкова нормално и без фантастични изстъпления и злоба, свойствени за тях! Това ще да е препечатана от друго издание статия, а главният редактор е шмръкнал нещо и е заспал, без да окаже политконтрол по темата.
  • 120 така е

    2 3 Отговор
    Казана О-райна -област в Русия! ...
  • 121 Ами

    1 4 Отговор

    До коментар #114 от "небрежнев":

    Айде да помислим с това което се случва, за това което си написал по точки те ти!
    1. Написаното по тази точка, би било вярно, ако Русия окупира цяла Украйна! Видно обаче, Русия не цели това, а я интересува единствено източна Украйна! Територия населена предимно с руснаци и проруски настроени! Тези които са про украински настроени, ще са малцинство! От тук, мисля е излишно да коментираме повече! Това е реалността, като се абстрахираме от всякакви драсканици, на едните и другите!
    2. Тук отново пренебрегваш това което се случва! Дали има значение санкциите, дали ще отпаднат, след като света се оказа зависим от Русия и продължава да си пазарува?! Единственото което се случи, наложиха си трудности, как да го пазаруват, но това не ги спира да пазаруват! 😃 А ежедневните интриги и приказки, вдигнаха цените на ресурсите и храните до небесата! Русия драги, печели в момента в пъти повече, от предишни години! Виждаш приходите са им на рекордни нива! Губещи са всички останали, в това число и ние! Колко време ще издържи ли? Ами докато света е зависим, Русия няма да има проблем! Видно се налагат санкции, като се оставят вратички за заобикаляне! Мислиш ли, че е случайно? Твърде наивно, ако смяташ така! Просто нямат в момента алтернатива! Може да заобиколиш Русия за много неща, но истината е, че няма шанс това да се случи толкова бързо, колкото им се ще на САЩ! И САЩ въобще не са от губещите! Губещият е Европа! САЩ си гласуваха закон, ако нещо е жизнено важно за икон

    Коментиран от #122, #124

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Продължение на ком.121

    3 4 Отговор

    До коментар #121 от "Ами":

    И САЩ въобще не са от губещите! Губещият е Европа! САЩ си гласуваха закон, ако нещо е жизнено важно за икономиката им, да е освободено от санкции! Освободиха торове и куп още химически продукти, редки минерали и др. Все неща които внасят от Русия! За сметка на това, натискат Европа да се отказва! Като виждаш всичко това, кой мислиш ще е губещият? До утре мога да ти пиша подобни интриги и то само от действия на този и онзи! Та тази изолация на Русия в близките години, е само един мираж и плод на пропаганда, не потвърдена от действията! Отделно на САЩ, не откликнаха да помогнат на много места! Отряза ги Китай, отряза ги Венецуела, отряза ги ОАЕ и много други! Така да се каже, затвориха вратите на САЩ! Това мирише, че след тази война, ще изникне нов строй и ново обединение в света! И видно, Русия ще е основен играч там! Та подобна изолация, е неподплатена от случващото се! Може много неща да се пишат, но действията на този и онзи, показват друга картина!

    Коментиран от #125

  • 125 Продължение на ком.124

    4 2 Отговор

    До коментар #124 от "Продължение на ком.121":

    3. Тази точка, някак си твърде по детски звучи, както си я написал! Първо си използвал аз имам това, а ти онова, значи ще съм по силен! 😃 Смешно! Второ, чиста пропаганда, прочетена нейде из сипещата се навсякъде из нета, кой воюва! 😃 Реалността драги е, че Русия е една от водещите оръжейни и военни сили в света! Реално погледнато, имат достатъчно оръжия, без да ползват ядрено, да унищожат Украйна, без да пратят и един войник там! Това са реалностите и всякакви други глупости, са безсмислена манипулация! Равностоен противник и спор кой би победил, може да има само ако воюва Русия и САЩ, но директно! Но реално и това е много малко вероятно, защото колкото и интриги да се въртят, на всеки е ясно, че при такава война, който тръгне да губи, ще опре до ядрен арсенал и тогава победител няма да има! Ще е краят на човешкият род! А даването на оръжия, е страшна глупост! Оръжието убива и разгаря война, а не спира война! Все едно да казваш, че помагаш на пожарникаря да гаси пожара, като му даваш туби с бензин и нафта! Просто ако Русия почне да получава удари, ще я принудят да изтласка войната по навътре в Украйна и ще го направят като САЩ с ракети, а не лека полека с войници! Резултата ще е много жертви и загуба на още територии за Украйна, както и удължаване на войната! Айде сега помисли кой има интерес и кой ще е губещият! Най големият губещ, ще е Украйна! После Европа! САЩ стоящи от страни и хвърлящи дърва в огъня, ще са леко опарени от инфлацията! Това са неща, ба

    Коментиран от #126

  • 126 Продължение на ком.125

    4 1 Отговор

    До коментар #125 от "Продължение на ком.124":

    Това са неща, базирани само от действия! Може много неща да пишат и едните и другите, но ако се разминава с това което се случва, просто не заслужава да му се обръща внимание! Не е нужно да четеш какво се пише! Нужно е да гледаш само действия и да разсъждаваш логично! Ако навързваш причинно следствените връзки на действията на този и онзи, ще виждаш реалната картина, без да имаш нужда да четеш всякакви глупости! Просто игнорирайте кой какво убил, свалил, унищожил, казал! Гледай кой, какво прави и мисли!
  • 127 Чуденка

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "Българин":

    Чета и не мога да повярвам колко глупости си написал.
  • 128 Виж ти сега

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "случаен":

    Най вероятно и акъла да ти е случайно даден скрийсе обратно в мадуте на случайния си баща
  • 129 Бълнуваш или не си добре?

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Българин":

    Милион убити в Ирак??? Комедиант...
  • 130 Не бе

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Анти":

    Ще атакуват Луната. Путлер направо ще превземе галактиката...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания