10 Юни, 2022 16:20 5 342 18

Спешно! Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха среща лице в лице

  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • южнокитайско море

Отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати и двете най-големи световни икономики се противопоставят една на друга по редица въпроси

Спешно! Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха среща лице в лице - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха днес среща лице в лице за първи път от началото на мандата на администрацията на американския президент Джо Байдън в опит да гарантират, че по-общото напрежение между двете страни няма да прерасне във военни недоразумения или неразбирателство, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални източници.

Отношенията между Китай и Съединените щати са обтегнати и двете най-големи световни икономики се противопоставят една на друга по редица въпроси - от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до китайската военна активност в Южнокитайско море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайският му колега Вей Фънхъ се срещнаха днес в Сингапур в кулоарите на "Диалога Шангри-Ла" - най-важната среща по въпросите на сигурността в Азия. Двамата вече проведоха телефонен разговор през април.

Преди срещата висш американски служител каза, че министрите ще се съсредоточат върху опити за очертаване на предпазни линии в напрегнатите отношения между Съединените щати и Китай. "Полагаме всички възможни усилия, за да гарантираме, че това ще е професионална, изпълнена със съдържание среща, и ще говорим по някои изключително сериозни въпроси, но от страна на САЩ няма никакво желание да правим публичен спектакъл", заяви той.

Китайски медии също казаха, че Пекин ще използва разговорите за обсъждане на сътрудничество със САЩ.

На срещата обаче вероятно ще бъдат обсъдени редица въпроси, по които двете страни се противопоставят една на друга, като суверенитетът на Тайван и руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер

    14 57 Отговор
    сега ще се разберат, как ще си поделят Русия и ватнистан се закрива.

    Коментиран от #3, #6, #12, #14

  • 2 не става

    48 6 Отговор
    На китаец номерът но китайката не минава , американците са се ептен побъркали и смятат , е могат някого да прекарат да им играе по свирката и един по един да го млатят .
  • 3 Хихихи..

    35 10 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    Гладна кокошка просо сънува..Идват мнооого тежки времена за Щатите..И аз искам да са силни както преди,когато правеха Софаята на картофено поле,обаче уви...
  • 4 Мдааа....

    40 6 Отговор
    И все пак Китай никога няма да се обърне срещу Русия.Със Европа беше лесно.Те е напълно под американско командване .

    Коментиран от #13

  • 5 Уса

    30 6 Отговор
    Евтината ръка за сащ отдавна свърши.Оставиха Америка без собствено производство дори и чиповете са азиатски.Айфона го водят за американски продукт отворете един и ще разберете.Части за коли и камиони Китай и Мексико.Ама някой ще каже,че са американски компании.Такива компании не плащат данъци на сащ и когато се напечелят продават бизнеса с технологиите на местните
  • 6 Айде и ти сега

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    Аха, сигурно. Само че май Тайван вече няма да го има на картата скоро
  • 7 Щирлиц

    25 6 Отговор
    Краварите ще полегнат на китайците . Иначе дървото ще го ядат .
  • 8 Тодор

    28 1 Отговор
    В началото на миналия век обаче е ясно, че американците смятат филипинците например за „по-долни от кучета”, според изказването на един уважаван щатски офицер. Всъщност битките траят повече от три години, след което Теодор Рузвелт обявява, че положението на островите е овладяно. Конкретно на Филипините САЩ разполагат 126 000 военни, от които загиват около 4500. Убитите филипинци са над 20 000 бунтовници и над 200 000 цивилни, много от които умират от холера.
    По време на тази експанзия един войник пише до „Омаха Уърълд Хералд” – „Караме ги да легнат по гръб, четирима от нас стъпват върху ръцете и краката им, отваряме им устата с пръчка и изливаме отгоре кофа с вода, после изливаме още една. Подуват се като жаби. Това е ужасно мъчение.”. Случаят е цитиран в книгата на Оливър Стоун „Премълчаваната история на Америка”, където уважаваният световно известен режисьор дава и снимков материал, на който се вижда как войници изливат вода над човек до ров, пълен с трупове. В същото време президентът Маккинли и централните вестници твърдят, че „американската армия просвещава, цивилизова и посвещава в християнството филипинците”. Наистина, въвеждането в християнството се извършва с вода, но ритуалът е малко по-различен
  • 9 Абвг

    28 2 Отговор
    Срещата на министрите очи в очи е за предпочитане от срещата на армиите очи в очи.
  • 10 Госあ

    18 5 Отговор
    Мусаши казва, че най важно е воина да е наясно кога иска да реже и кога да сече. Време е Китай да започне да сече. Както Русия.
  • 11 Аха

    9 0 Отговор
    Значи на едните лицето е било по-голямо, щом другото се е побрало в него !
  • 12 Дянков

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Супер":

    Чакай да ти дадат едно зрънце от житото на украйна
  • 13 Коко

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа....":

    Не бъди сигурен. Вече са имали големи разноглесия и дори военен конфликт!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тези разногласия

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Коко":

    са изчистени отдавна,а това че ти го повдигаш показва непознаване на нещата.
  • 16 Монк

    7 1 Отговор
    Бих желал Китай,да натегнат въжето на бай хамериканец,малко да се стресират
  • 17 Украинка

    4 0 Отговор
    Ако не Китай, американци за нищо не ги бива. Всичко им Китайско, а сега ги настройват срещу Русия.
  • 18 САЩ и Китай- борци за Световен мир

    0 4 Отговор
    Американците подсещат и отварят очите на Китай че ще имат много по голям интерес, вместо към Тайван да погледнат на Север към Сибир, който си е стара китайска територия, насилствено анексирана и окупирана сега от Русия...!!!