Last news in Fakti

9 Юни, 2022 22:22 1 882 20

СЗО: Тезата, че вирусът на COVID-19 се е изплъзнал от лаборатория в Китай, заслужава да бъде проучена по-пространно

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • световна здравна организация

Повече от две години след началото на пандемията от коронавирус групата учени признава, че все още липсват ключови данни, за да се разбере как заразата е започнала

СЗО: Тезата, че вирусът на COVID-19 се е изплъзнал от лаборатория в Китай, заслужава да бъде проучена по-пространно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тезата, че вирусът на COVID-19 се е изплъзнал от лаборатория в Китай, заслужава да бъде проучена по-пространно. Това мнение изразиха днес експерти, назначени от Световната здравна организация. Те настояват, че за момента няма окончателни доказателства за произхода на пандемията, какъвто и да е разглеждания сценарий, отбелязва Франс прес.

Експертите са 27 на брой и са представители на разнородни дисциплини. Те изготвиха също така списък с допълнителни изследвания, които трябва да се направят относно теорията за предаване на вируса на COVID-19 от прилеп на човек чрез междинно животно, неидентифицирано официално досега.

"Този предварителен доклад не е предназначен да даде окончателни изводи за произходите на вируса на Ковид-19, защото трябва повече информация благодарение на проучванията, които докладът препоръчва", казват експертите от така наречената Консултативна научна група за произхода на новите патогенни агенти.

Мисията на групата прехвърля до голяма степен рамките на едно единствено разследване относно произхода на COVID-19 и трябва преди всичко да установи списък от най-добрите практики, за да се позволи по-доброто и по-бързото откриване на вектора на следващата пандемия.

Над две години след началото на пандемията от COVID-19 групата учени признава, че все още липсват ключови данни, за да се разбере как пандемията е започнала, въпреки че постигнатият напредък например относно идентификацията на животните, които биха могли да са посредник при предаването.

В ход са и проверки относно евентуални случаи извън Китай преди тези, установени в Ухан, по-специално в Италия, но също така и във Франция и в САЩ.

Групата подчертава, че е имала достъп само до информации, предоставени на разположение в публикувани документи или презентации на поканени учени, по-специално китайски. Групата не е имала достъп до необработени данни.

Групата учени е изготвила и дълъг списък от допълнителни изследвания, които са нужди, за да се постигне напредък в разследването. Активното сътрудничество на китайските власти ще бъде необходимо по известен брой искания на групата, формулирани в списъка, в това число и в частта за лабораторните изследвания.

"Нямаме мандат, за да влизаме в една страна, никъде в света, и имаме нуждата от сътрудничество на страните, за да извършим тези разследвания", казва Мария ван Керхов, която в СЗО отговаря за усилията в борбата срещу COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъка

    26 2 Отговор
    Световната заразна организация, има права колкото ония гриин пиис. И така трябва да бъде, тия са никой.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петър

    6 6 Отговор
    Какъв Китай,Путин е виновен за КОВИД-19?

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    22 4 Отговор
    Достатъчен е факта, че в сащ беше намерен уникален хаплотип на вируса освен всички други, които се срещаха както в Китай, така и в сащ. Между другото, короните са най добре представени в сащ. Освен тва, някак не ми се връзва тезата, че Китай ще направят глобална пандемия, за да спрат мегаикономиката си и търговията си. “Китайският” вирус май ще да е същият като “испанския” грип.
  • 5 Не е е ее ее. ..

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Путин уби ковид 19😄😃😂😁😀😊☺😅😆
  • 6 Пако

    27 3 Отговор
    ПУТИН УБИ ВСИЧКИ ПЛАНУВАНИ ПАНДЕМИИ И ЗАТОВА ВИЕТЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО.
  • 7 Някой

    18 3 Отговор
    СЗО е окупирана от ФАЩ, така че няма думата. Вероятно обаче има документи за ролята на украинските лаборатории в тази епидемия. Затова пак повдигат въпроса за началото на разпространението и.
  • 8 Българин

    20 1 Отговор
    Почна военна операция и вируса изчезна в световен мащаб
  • 9 46 биолаборатории в Украйна

    17 4 Отговор
    Днес Пентагонът призна, че е имал 46! биолаборатории в Украйна. СеЗеО продължава обаче разследването във "вярната" посока. Цитат от статията: "...напредък например относно идентификацията на животните, които биха могли да са посредник при предаването". И това е поредната група експерти - този път 27 души. Накрая ще открият "виновника", ако ще и да е нов животински вид.
  • 10 Глупости

    13 2 Отговор
    на търкалета,а нещо за лабораториите в Украйна ?

    Коментиран от #11

  • 11 Българин

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "Глупости":

    Ами крепостните не дават информация за лабораториите в Украйна, товарищ. Що така, не знам. Нали откриха 35 от тях в Азовстал...
    Но като всеки правоверен петолъчник-русороб съм убеден, че Китай е непричом, Рассия-тоже!
  • 12 моля

    7 1 Отговор
    а защо 2019 октомври в давос имаше някакви постановки за био война ???????
  • 13 моля

    8 1 Отговор
    а защо 2019 октомври в давос имаше някакви постановки за био война ???????никой не вярва, че е от китай! Всички знаят от къде идва! и селяни от щатите ще духате супата и естествено колкото и да лъжете, никой не ви ввярва
  • 14 ясно

    4 0 Отговор
    1990 год кой е пускал в България Крупс от украина- зелената гной на сливиците ?!?!? значи още тогава мошенниците от украя са работили! А защо руснаците са мълчали?????
  • 15 Бивш канадец

    10 3 Отговор
    А защо удобно се пропуска факта, че лабораторията в Ухан е на краварите? Като основните "играчи" там са от САЩ, Холандия и Франция - А китайците са основно помощен персонал?
  • 16 Сделано в СССР

    5 4 Отговор
    Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни вируси.
    Във "Вектор" пазят ебола, едра шарка, СПИН...
    17.09.2019 .
  • 17 Перо

    8 1 Отговор
    Заразата е лабораторно творение и не е излязла от Китай,а от заинтересована фанатична група или държава!
  • 18 Те така

    2 1 Отговор
    Мръсниците си търсят повод за нова световна война, а повече от ясно е, че пуснат от САЩ и лабораториите на Бил Гейтс
  • 19 коментар

    1 0 Отговор
    Ковидче от лабораториите на Бил Гейтс в Китай. Маймунска шарка от лабораторията на д-р Гейтс в Южна Африка. Сега чакаме вирусче номер 3 да изскочи от някъде.
  • 20 А на

    1 0 Отговор
    мен ми се струва, че СЗО трябва да бъде проучена по-пространно! Това е престъпна организация.
Новини по държави: