Last news in Fakti

15 Юни, 2022 20:52 1 236 10

Ердоган: Напредък по кандидатурите на Швеция и Финландия е невъзможен без конкретни стъпки по турските искания

  • нато-
  • турция-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия-
  • реджеп ердоган

Турският президент очаква да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към промяна на парадигмата по отношение на сътрудничеството в отбранителната промишленост

Ердоган: Напредък по кандидатурите на Швеция и Финландия е невъзможен без конкретни стъпки по турските искания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг кандидатурите за членство в Алианса на Швеция и Финландия, предаде ТРТ Хабер.

По време на разговора по телефона Ердоган е повторил позицията на Турция, че нейните притеснения за сигурността са основателни и трябва да бъдат взети предвид в контекста на стремежа за присъединяването на двете скандинавски държави, съобщи турското президентство.

Турският президент е подчертал, че е невъзможно да бъде осигурен напредък, без да има конкретни стъпки за изпълнение на очакванията на Турция и без да бъдат дадени писмени гаранции, че ще се пристъпи към промяна на парадигмата по отношение на сътрудничеството в отбранителната промишленост.

По време на посещение във Финландия през уикенда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че смята за основателни опасенията за сигурността, изразени от Турция в контекста на противопоставянето ѝ на членството на Финландия и Швеция в НАТО, предаде Ройтерс.

Турция се противопостави на присъединяването на двете държави на основание, че в тези страни се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    2 19 Отговор
    Кой беше ти бе диктатор ислямист да казваш на хората как да живеят. Тва да не е азия.

    Коментиран от #10

  • 2 Милчо Бостанджиев

    15 1 Отговор
    Евала на Реджеп.
  • 3 Каквото са дробили

    18 1 Отговор
    Да си го държат. Да си седят с терористите сред фиордите и да се ослушват мечокът да не дойде
  • 4 Осрайна ближе

    4 0 Отговор
    топките на Лути
  • 5 Даааа

    2 4 Отговор
    Следващото изискване ще е на всеки 100 метра да построят джамии, иначе Ердоган ще им ги построи.

    Коментиран от #7

  • 6 сноу

    8 0 Отговор
    Йенси-и гледай ,слушай и си записвай ,че вие с кравките много бързо забравяте...Ти може ама аз не ,как въртяхте дяд режеп на шиш задето беше закопчал един амерски поп, позволил си за подклажда атентата срещу него..Извъртяхте маса зулуми ,напомпихте долара изкуственно ,покрай него усукахте лирата ,отказахте F35,оревахте света за покупката на С400...и т.н.Е...сега на килимчето и то в неприлична поза...Само ще добавя, че светът се върти ,някой казват наляво ,а други нагоре -надолу...Та дали пък ще е срамна гледка ,да те видя навел глава на една голяма и дълга бяла маса...
  • 7 Те джамии и сега си имат

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Даааа":

    Да не мислиш кюрдите, че са християни
  • 8 Гафур

    10 1 Отговор
    Браво Ердо паша !А кога Петков ще оди на гости при пашата.
  • 9 Фактъте

    3 0 Отговор
    Швеция е разпарчетосана на райони на кюрдистан арабистан и итаниан. По курортите си е Швеция и Азиястан(за сега).
  • 10 Красив ник имаш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    Ха ха ха!
Новини по държави: