Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2022 12:49 2 295 13

Финландия става член-наблюдател на НАТО. Какво означава това?

  • финландия-
  • нато-
  • швеция-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • турция-
  • наблюдател-
  • ратифициране

Финландия и Швеция поискаха да станат част от най-могъщия военен съюз в историята

Финландия става член-наблюдател на НАТО. Какво означава това? - 1
Снимка: NATO

Заради руската непредизвикана военна агресия срещу Украйна две скандинавски страни – Финландия и Швеция, които в продължение на десетилетия поддържаха военен неутралитет, поискаха членство в НАТО. Очаква се 30-те страни членки на НАТО да подпишат днес протоколите за приемането им.

Това обаче не означава, че Финландия и Швеция от този момент нататък ще са защитени от потенциална руска атака. За да станат пълноправни членове на най-могъщия военен алианс в историята, има още няколко стъпки, които трябва да бъдат извървени. Финландското издание YLE обяснява какви са те:

Още новини от Украйна

Според НАТО и двете държави са потвърдили волята и способността си да изпълняват политическите, правните и военните задължения за членството в НАТО. Протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция ще бъдат подписани днес в централата в Брюксел. На церемонията по подписването членките са представени от своите посланици в НАТО. След подписите Финландия и Швеция ще станат страни-наблюдатели във военния съюз.

Досега Финландия и Швеция бяха страни партньори на НАТО, което дава възможност за сътрудничество в много международни военни учения и операции. Като наблюдатели страните вече могат да участват в срещите на НАТО и да дават предложения на тях, но не могат да участват в гласуването. Освен това Финландия и Швеция получават по-подробна информация от НАТО, която не е била споделяна с партньорите. Членовете-наблюдатели не са засегнати от най-важното измерение на НАТО, т.е. член пети, който задължава страните членки да помогнат на атакувана страна.

Преди Финландия и Швеция да станат действителни членове на военния съюз, тяхното членство все още трябва да бъде ратифицирано, т.е. да влезе в сила във всички страни от НАТО. На практика това означава, че парламентът на всяка страна от НАТО обработва и одобрява протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция според собствените си практики. Финландия и Швеция ще станат пълноправни членки на НАТО едва когато последната от 30-те страни на НАТО ратифицира членството. Смята се, че това ще отнеме няколко месеца или дори година. Най-голямата пречка за членството на Финландия и Швеция в НАТО остава Турция.

Въпреки че миналата седмица беше постигнато предварително споразумение с Турция, меморандум за разбирателство, благодарение на който членството вече може да продължи напред, Турция може да блокира ратификацията и да ѝ наложи нови условия. Президентът Реджеп Ердоган веднага заяви, че Турция не може да ратифицира членството на Финландия и Швеция в НАТО, освен ако страните не изпълнят договорените обещания. Вече стана ясно, че страните имат различни тълкувания как на практика да се приложи съдържанието на меморандума за разбирателство. В страни, различни от Турция, процесът на ратификация също може да се забави, например поради национални избори и вътрешнополитически проблеми. Има и държави като Дания, Норвегия и Естония, които заявиха, че ще се опитат да ратифицират членството на Финландия и Швеция възможно най-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Жамбаза е Добре в Правилната страна на Прогандата! Бухаххах
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Много ясно

    18 2 Отговор
    Означава, че е им се иска, ама не им стиска...
  • 4 Ами значи

    16 2 Отговор
    че ще стои отстрани, ще наблюдава и ще се облизва бе, педалче долно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ццццц

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "ссссс":

    Преди 80 год. А ти забрави ли, че Червената армия преби най- силната до тогава европейска армиа- Вермахта. А забрави ли, че руснака счупи зъбите и на наполеоновата армия която също смачка преди това Европа?
  • 7 ДОКО

    11 3 Отговор
    ЕМИ ФИНЛАНДИЯ СИ ГО СЛАГА..САМА САМИЧКА КЪМ ФИНЛАНДИЯ СЕ НАСОЧВАТ РУСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ МОДЕЛ И КЛАС ПАМПЕРС 4 ..ЗНАЕТЕ ГОЛЕМИТЕ ПОРАЖЕНИЯ КОИТО ДАВАТ ТОЗИ ВИД РАКЕТКИ..ОТ ТЯХ ИМА И БЕЗАНАЛОГОВИ КОЖЕНИ МОЗЕЛИ И РАЗРАБОТКИ..ЧЕСТИТО ФИНЛАНДИЯ НА ВАС ВЕЧЕ ВИ ЗАВИЖДА ХЮ ХЕФНЪР..АНАА
  • 8 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ссссс":

    Пребиха затова сега Ладога и Финский залив са руски.Русия е дала повече жертви от финландците във войната ,но виж крайният резултат .Русия постига целта си - отдалечаване на Ленинград от Финландия.
  • 9 БУК

    3 0 Отговор
    Стават ДРАЗНИТЕЛ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гого

    0 0 Отговор
    Член наблюдател значи...., Ердоган им дава по един крив макарон и наблюдават нато от там . Северна Македония 20 години се опитваше да види нато през кривия макарон
  • 13 Шведска тройка

    1 0 Отговор
    Като при порното, ще гледа без да участва.
Новини по държави: