Last news in Fakti

11 Юли, 2022 04:14 5 634 32

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2022

  • сребреница-
  • клане-
  • мюсюлмани

Кървящата рана на Босна и Херцеговина

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2022 - 1
Снимка: БГНЕС

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теодоро

    24 19 Отговор
    Стига с тези мазни ПАСКВИЛИ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами НЕ

    29 22 Отговор
    Това клане е пълен фейк-доказаха,че въобще е нямало такива зверства.Затова и неможаха да осъдят Милошевич-а в последният му ден в затвора го отровиха.Реално Запада обвини сърбите и си намери повод да ги унищожи-но без резолюция на ООН...-демек това си беше държавен тероризъм....Съдът над Милошевич и други сръбски дейци се превърна в фиаско-има клипове в Ютуб....

    Коментиран от #12, #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трътлю

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Когато Владимир решавал за новата вяра на Викингската Русь, той отишъл при ислямските българи на Волга. Не му харесали ония: все намръщени ходят, все лошо гледат. Затова Владимир избягал от онова депресиращо място, отишъл в Света София и се покръстил.
  • 11 Наско

    28 1 Отговор
    "Етническите мюсюлмани" - откога вероизповеданието е етнос? Дали някой ден ще се събудя в свят без религии, където хората не се чудят що за глупост да измислят, заради която да се делят и да си причиняват страдание. Едва ли.
  • 12 ДОСТ

    12 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ами НЕ":

    ОТИВАЙ НА МЯСТО И ЩЕ ВИДИШ ДА ЛИ Е ПЪЛЕН ФЕЙК. И ЛЕДАЙ ДОБРЕ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Всъщност Милошевич е осъден

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ами НЕ":

    Просто съвестта му го измъчи и не можа да преживее и глътна хапчето.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕзикМой ВрагМой

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "ДОСТ":

    Геноцид е когато избиеш ВСИЧКИ за да няма поколение, не само мъжете.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДОСТ

    8 7 Отговор

    До коментар #19 от "ЕзикМой ВрагМой":

    ТАЗИ НОЩ СЕ МОЛЕХ ЗА ЖЕРТВИТЕ НА СРЕБРЕНИЦА. НЕКА АЛЛАХ ДА СЕ СМИЛИ НАД ДУШИТЕ ИМ И ДА ИМ ПРОСТИ ГРЕХОВЕТЕ. АЛЛАХУ АКБАР. НО СЕ МОЛИХ И ЗА ТЕЗИ, КОИТО ИЗВЪРШИХА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ДАНО ДА ЖИВЕЯТ С ГУЗНА СЪВЕСТ И ЦЯЛ ЖИВОТ ХУБАВ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ. АМИН.

    Коментиран от #26

  • 21 Маки

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Всъщност Милошевич е осъден":

    Милошевич не беше осъден.
  • 22 Гост

    7 2 Отговор
    Клането е и от двете страни,не се заблуждавайте.
  • 23 сребреница Буча

    5 8 Отговор
    И в Сребреница и в Буча пръст имат руснаците!
  • 24 сребреница Буча

    6 8 Отговор
    И в Сребреница и в Буча пръст имат руснаците!
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор
    Не
    "Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,",
    а
    " САЩ и НАТО , провокираха клането в Сребреница "
    ‼️‼️‼️
    Къде бяха НАТОвските военни от хоХландия, които пазеха мира там ?
    Как СеРеУ дава препоръки на журналисти месеци преди погрома да следят за новини от там ?
  • 26 ЕзикМой ВрагМой

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "ДОСТ":

    Като си го ударил на молба, помоли се за душите на милионите арменци подложени на геноцид, повтарям ГЕНОЦИД от Турция.
  • 27 Гост

    6 4 Отговор
    В статията е написано,кой започва конфликта.
    "Конфликтът започва 1992 г,когато босненските мюсюлмани започват гражданска война."
    Да не мислите че сърбите няма да отговорят и ще ги търпят?
    Войната в Украйна е подобна.Русия няма да остави етнически руснаци да бъдат мачкани в Украйна.
  • 28 МИЛОШЕВИЧ КОМУНДЕТО

    4 3 Отговор
    Започна войната, за да запази комунистическата власт в бивша Югославия.....Това доведе до над 350 000 избити граждани....в жестока гражданска война
  • 29 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    4 3 Отговор
    Така се пази комунистическата власт на Милошевич.....със стотици хиляди избити и загуби за милиарди....
  • 30 ХАГА

    2 3 Отговор
    Комуниста Милошевич го закараха в Хага и го осъдиха за геноцид над мирно население.....никой не е забравен, нищо не е забравено...
  • 31 Роза

    7 0 Отговор
    Някога Тито е създал Югославия,без да се допитва до населението на отделните съставни държави и без да държи сметка за етническите и религиозни различия и проблеми.В резултат след смъртта му Югославия се разпадна и всички подтискани проблеми "избухнаха".Откак свят светува,винаги невинни хора са плащали за грешките на политиците!
  • 32 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    2 1 Отговор
    Ние властта с кръв я вземаме и с кръв я даваме......и милиони невинни жертви правим....от Ленин и Сталин, до Милошевич и Ким...