Last news in Fakti

6 Юли, 2022 10:03 1 223 15

Войната в Украйна връща производителите към палмовото масло

  • палмово масло-
  • война-
  • украйна-
  • производители-
  • продукти

Хранителната индустрия от години търси алтернативa на палмовото масло - суровина, която е в основата на много продукти в сектора и е в центъра на яростни екологични кампании

Войната в Украйна връща производителите към палмовото масло - 1
Снимка: Shutterstock

Хранителната индустрия от години търси алтернативa на палмовото масло - суровина, която е в основата на много продукти в сектора и е в центъра на яростни екологични кампании. Всъщност палмовото масло се използва и в други сектори (продукти за лична хигиена, метални предмети, пластмаса, гума, в процеса на производството на тъкани, бои, хартия и електронни компоненти).

Отглеждането на растението, от което се извлича тази съставка - палмата Elaeis guineenensis - води до унищожаването на тропическите гори и на площи, предназначени преди това за отглеждане на други култури, най-вече в Югоизточна Азия, като излага на риск съществуването на орангутаните. Индонезия и Малайзия са водещите световни производители, но в последно време производството разшири обхвата си и към Африка.

Сега обаче, пише "Блумбърг бизнесуик", от момента, в който войната в Украйна блокира над половината от световното производство на слънчогледово олио, което е основният заместител на палмовото, компаниите за хранителни стоки решиха да се върнат назад.

Пример за това е британската "Айсланд фуудс" (Iceland foods), която през 2019 година се ангажира да изключи палмовото масло от цялата си продуктова гама, докато сега залага на употребата му със сертификат за устойчивост. "Това бе трудно решение. Никога не съм си мислил, че ще трябва да се върнем към палмовото масло", заяви главният изпълнителен директор на компанията Ричард Уокър.

Благоприятен момент

На Русия и Украйна се падат около 65 на сто от световното производство на слънчогледово олио, 25 на сто от пшеницата, 20 на сто от ечемика и 18 на сто от царевицата по света, информира италианското издание "Интернационале".

Конфликтът блокира транспорта, доведе до забавяне в събирането на реколтата и повиши неимоверно цените на хранителни продукти, най-вече на основни стоки като хляба, месото и олиото за готвене.

Освен това правителствата на Индонезия, Индия и Аржентина решиха да ограничат износа, за да запазят собствените си хранителни резерви, с което допълнително намалиха световните наличности от пшеница, захар и растителни масла.

Доставчиците на палмово масло искат да се възползват от благоприятния момент. Малайзия, вторият по големина производител в света, потвърди желанието си да задоволи възстановяването на износа. Правителството в Куала Лумпур се опитва и да получи сертификат за устойчивост на палмовото си масло, след като няколко големи компании се ангажираха да купуват суровината само от доставчици, които не унищожават горите и гарантират достoйни условия на труд.

В момента само една пета от палмовото масло, което се произвежда в световен мащаб, има сертификат за устойчивост. Останалата част се смесва с масло с несигурен произход и се разпространява без етикет за устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 0 Отговор
    Ако не беше Украйна , щеше да е ковида ! Ако не е ковида , щеше да е - защото така !!! Няма да спрат да ни тровят !!! Капитализмът иска пари , не здрави хора !!!
  • 2 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Гадост!
  • 3 Наште спекуланти

    20 0 Отговор
    ще изнесат слънчогледа и пшеницата, а ние ще набиваме отрови без дори да разберем. ПП щяха да ограничават износа, но получиха амнезия, след като им бутнаха рушветите.
  • 4 да де

    12 0 Отговор
    Да бе щото преди войната у нас масово не ни пробутваха продукти от палмово масло.

    Коментиран от #13

  • 5 Хайл

    7 2 Отговор
    То за това поддържате тая "война".нали гледам как постоянно има ЦИСТЕРНИ С ОЛИО ОТ УКРАЙНА ОТИВАЩИ В ДЮНКЕРК НА ПРИСТАНИЩЕТО,САМОСВАЛИТЕ С ЖИТО И ТЕ...Като я издоят украйна и ще спрат да им дават оръжие.тъпаците тая година нямат реколта и ще ми ядът буя...ще КУПУВАТ СОБСТВЕНОТО СИ ЗЪРНО И ОЛИО ЗА НЕВЕРОЯТНИ ЦЕНИ...ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГИ ПОДКРЕПЯТЕ
  • 6 Време е

    2 0 Отговор
    Да се измисли хапче, което ти дават още като се родиш и после 100 години организма ти да няма нужда от храна и вода,от нищо...и си свиркай 100 години
  • 7 Зевзека

    10 0 Отговор
    Ти да видиш! Значи заради войната в Украйна вече няма да има бензин и понеже зеленото се сгроволяса ще има въглища, отново! Е за какво крещят и ни наказваха умнокрасивите от ЕС за това че не си затваряме въгледобивната промишленост? После се оказа че и храната вече нямало да е по стандартите на ЕС. Е защо са тогава тия стандарти, че и пари ни спират че не ги прилагаме! Абе само аз ли си мисля, че ни обърнаха на клоуни?
  • 8 Хасковски каунь

    2 6 Отговор
    Ох дано не се върне свинската мас
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соваж бейби

    0 3 Отговор
    Стига са драматизирали проблем,в Украйна земята за нищо няма да става поне 10 г..По думи на специалисти където се водила война земята е натровена и пълно с мини за радиацията там се премълча ,какво стана с руските войници март ли беше ?Кокосовото олио е много по здравословно ,има хиляди заместили ,засявайте си маслиново дърво в двора и сами си правите зехтин ,дали издържа на климата в България не знам .

    Коментиран от #12

  • 11 Готвач

    2 0 Отговор
    Най не екологичния продукт е палмовото масло!
  • 12 ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Благодаря за съвета! Маслината е бавнорастящо дърво. Има студоустойчиви сортове, но ще може да се добива от тях зехтин след 50 години. 😄

    Коментиран от #14

  • 13 111

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Защото е евтино, а търговците се интересуват само от печалбата. България произвежда достатъчно слънчоглед, но сигурно го продават в чужбина. Ако зависеше от мен, щях да забраня палмата в храните.
  • 14 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Ами аз от къде да знам подробности,тука има на много места и по дворовите в къщите.Свекървата прави ,патици ,пуйки си гледа яйца не копуваме, гъши пастет домати ,картофи всичко .
  • 15 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    В нашия град има пазарджии които продаваг гръцки нерафиниран домашен зехтин, като нашия шарлан , но не мириша .От 10 до 12 лв литъра.
    Иначе в магазините такъв се продава за над 25 лева. Рафинираният турски се продава в различни тенекиени туби и е към 8 лева литъра.
Новини по държави: