Last news in Fakti

6 Юли, 2022 19:59 2 051 49

ЕК: Руски екстремисти обучават и финансират европейски крайнодесни последователи

  • русия-
  • тероризъм-
  • кгб-
  • вера юрова-
  • европейска комисия

Еврокомисар Вера Юрова посочи, че Европол и службите за сигурност в ЕС събират данни, за да открият заплахите от тероризъм и екстремизъм

ЕК: Руски екстремисти обучават и финансират европейски крайнодесни последователи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има данни, че руски екстремисти обучават и финансират европейски крайнодесни последователи , които днес имат възможност да използват въпросите, по които в ЕС има разделение, за да подклаждат чувствата срещу Европа. Войната повлия също на крайната левица и анархистите, заяви днес пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова.

Русия предприе война срещу демокрацията, има нужда от бързи ответни действия, добави тя. Юрова посочи, че Европол и службите за сигурност в ЕС събират данни, за да открият заплахите от тероризъм и екстремизъм. По нейните думи ЕС предвижда да забрани всяко политическо финансиране, което идва от страна извън ЕС.

Според нея една от посоките за противодействие е откритият обществен дебат, свободата на медиите, предоставянето на условия гражданите да взимат информирани решения. Юрова отбеляза, че дезинформацията е многолика и даде за пример усилията на Русия да убеди света, че продоволствената криза се дължи на санкциите, наложени от ЕС заради действията на Москва в Украйна. Единствената вина е на режима на (руския президент Владимир) Путин, каза тя. Юрова добави, че Русия не разпространява еднопосочна дезинформация, а всякакви твърдения, които всяват разделение.

От името на председателството на Съвета на ЕС чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек определи всяка намеса в европейските политически процеси като неприемлива. Той уточни, че намесата може да се изразява в скрито финансиране на политически партии, както и в съгласувани действия за разпространение на дезинформация. Русия се опитва да се намеси при взимането на политически решения и в информационното пространство не само в Европа, а това може да се преодолее само с решителни действия, посочи той.

Бек допълни, че ЕС подготвя законодателство за изясняване на финансирането на европейските партии. Той уточни, че за ограничение на външната намеса се предлага в европейските политически семейства да участват само партии от държави в ЕС.

Министърът изрази очакване новото законодателство да бъде въведено преди следващите избори за евродепутати след две години.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русский Z 🇷🇺 ВИС-2 в душата ми

    30 8 Отговор
    Лъжа е.
  • 2 Верно ли

    64 7 Отговор
    Ама разбира се, бе, Верке! Те пак руснаците са виновни, че хората вече не могат да ви търпят, най-вече вас от тази европейска комисия, дето работите за всичко друго, ама не и за Европа!!!!
  • 3 Русский Z 🇷🇺 ВИС-2 в душата ми

    54 9 Отговор
    Но азовските фашисти-обучени точно в Европа.
  • 4 Русский Z 🇷🇺 ВИС-2 в душата ми

    59 10 Отговор
    Нацистите от Азов бяха обучени в Полша. Инструктори от Англия също дойдоха в Украйна.
  • 5 Урсула

    30 5 Отговор
    Верно ли аз що не знам
  • 6 Шерлок

    49 9 Отговор
    Терористи са точно в ЕК който създават соросоидни вкстремисти джендари.

    Коментиран от #11

  • 7 Бесен _Язовец

    45 11 Отговор
    И фашистите така клеветиха по социалистите преди 80 години.

    Коментиран от #35

  • 8 .......ът, който дойде от студа

    8 31 Отговор
    ама таз новина, много ме изненада, как Ве, тая културна нация от пианисти и поети, ще се възползва, от политици, екстремисти, етноси, регионални спорове, финансиране на криминална престъпност..... , ма не мога да повярвам, че ги въоръжава дори, и подклажда агресия и престъпнаст, нееее..... не мога да повярвам......!!!!!

    Коментиран от #48

  • 9 Даа

    12 43 Отговор
    Рашистан - Империята на злото...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихи

    5 30 Отговор

    До коментар #6 от "Шерлок":

    Дай поне един пример, като така си се настървил...

    Коментиран от #15, #34

  • 12 Фронт

    39 6 Отговор
    Сега ще обявят всички антиваксъри за проруски активисти. Ще обявят всички свободни
    антисорисоиди за проруски агенти.
  • 13 Има

    4 26 Отговор
    При нас са попаднали на куци коне и мошеници, от на Коце Копейкин дружките - старшинката лилипут Русев от БНО-Шипка и дребосъка наркоман от БГ нощни вълци ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шерлок

    37 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    Сирия, Украйна още примери исксш ли? Всички НПОта на соросите финансират екстремисти.
  • 16 Венсеремос

    32 4 Отговор
    Вече империалисъическия западен фашизма не е пълзящ, а е бърз и явен в ЕС. Подготвят се за бунтове които се задават като тези в Еквадор.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 .......

    17 2 Отговор
    ДАНС да се самосезира.Има Хитлеристи в България!Номер 20 вижте!
  • 23 Сатана Z

    23 8 Отговор
    Сега ще ви кажа какво пък чака Укро—Вермахта в Донбас
    Според различни оценки числеността на украинската армия, като се вземат предвид вече загубените битки, е значително намалена. От 50 хиляди души в най-добрия случай останаха половината. Предвид факта, че огневото превъзходство е на страната на руската армия, за украинските войски ще бъде изключително трудно да сдържат настъплението на въоръжените сили на РФ. Освен това, за разлика от Лисичанск и Северодонецк, въоръжените сили на Украйна практически нямат начини за отстъпление: руската армия не позволява отстъпление на северозапад, към Изюм, и след блокиране на градовете от три страни, единствената налична посока ще бъде запад. Украинската армия ще може да напусне Славянск и Краматорск, но не е толкова лесно да стигне до най-близкия голям град - Павлоград. Невъзможно е да се изминат 200 километра по обществени пътища с тежка техника, а руската авиация може да попречи на всеки организиран опит за излизане.

    Експертите прогнозират, че украинската армия ще удържи до последно Славянск и Краматорск. Градовете са от стратегическо значение и поражението на въоръжените сили на Украйна в тази област де факто ще означава унищожаване на украинската армия като единна въоръжена структура. При това армията на Украйна вероятно ще престане да съществува.
    На есен,с песен.

    Z

    Коментиран от #36, #39

  • 24 ....

    16 6 Отговор
    Ей затова не ги харесвам украинофилите.Пишат за Хитлер,за наркотици,заплашват ,сатанисти са .И на друг сайт пишеха като спрях да чета там,а тук почнаха.
    Накрая няма да чета никакви коментари.
  • 25 Факти БГ подкрепят Нацизма

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Трак🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇧🇬🇮🇹":

    Анатоли Станков,кажи защо под твоите статии винаги има призиви за възродяването на фашизма в България?

    Коментиран от #26, #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мдааа

    4 15 Отговор
    Фашизоидните ушанки като не могат да творят щастие, целят да съсипят нормалния свят, за да бъде нещастен като тях.
  • 29 Като

    5 9 Отговор
    чета тия под мен, имало още за гонене в руското пасолство.
  • 30 Артилерист

    19 4 Отговор
    Винаги може да се намери някой умен по различен начин, който да търси данни за "руската агресия". Налице са очебийни ФАКТИ за колониалната подчиненост на целия ЕС на американците. Всичките му страни-членки са роби на САЩ, но такива, като изказалата се, ТЪРСЯТ ДАННИ за Русия. Американците имат отделен департамент за обучение на специалисти по международен тероризъм, чрез които за последните години са ОСЪЩЕСТВИЛИ десетки майдани, цветни революции и прочие правителствени преврати, за които американски противници на Байдън, Блинкен, Нюланд и прочие ястреби открито говорят, но платените им европейски чиновници това не го виждат, а само Русия им е в очите...
  • 31 БПФ

    14 2 Отговор
    Я ги дайте тия "данни" !!! Защото никой не крие обратното - че натовски инструктори обучаваха и обучават укpoпските нацисти и извeрги !!!
  • 32 Абе не те знам

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Трак🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇧🇬🇮🇹":

    що за птица си, обаче съдейки по постовете ти имаш крещяща нужда да се консултираш с психиатър, не с психолог а с психиатър! Всъщност дори не консултация, а направо лечение, но не по клинична пътека, щото за такова състояние като твоето може и да няма, а напрао прибиране в онова заведение в Курило, в стая с решетки на прозорците и добре опакован в риза с мнооого дълги ръкави...
  • 33 Още един

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тракиец🇺🇦🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇧🇬🇮🇹":

    изключителен умник! Не пращай човека да се просвещава в 8-ми клас, ами ти вземи да попрочетеш нещичко, умнико! След като си толкова светнат, можеш ли да ни кажеш каква е разликата между ФАШИЗМА и НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА, който за краткост се нарича НАЦИЗЪМ? Е, нека ти обясня, че единствената разлика е в това, че първото "явление", да не кажа "политическо течение" се заражда и развива в Италия, а второто в Германия и по същество няма НИКАКВА РАЗЛИКА! И двете са плод на мракобесническа идеология и развити от хора с много съмнително ментално здраве...Нещо да не ти е ясно? И това ли искаш да се възроди в Европа? Ти верно си за прибиране в здравно заведение за хора с ментални нарушения...
  • 34 ами

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хихи":

    примерно един дето вика "хихи". Трябва да си сляп да не виждаш, глух да не чуваш и топ глу..к, за да не разбираш.
  • 35 Спокоен _Язовец

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен _Язовец":

    Днес ти ли си дежурен?
  • 36 Луцифер

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    "Сега ще ви кажа какво..."
    Ма кой те пита, бе?
  • 37 Параноя

    9 4 Отговор
    Много е интересно, че всичко което изредиха и заклеймиха като дело на Русия, са всъщност нещата с които се занимава ЕС и за това се тресе от параноя. И не спират да развяват несъществуващата демокрация като знаме.
  • 38 Загубени руснаци

    2 9 Отговор
    Кога ще се вразумите!? Каква полза има от войната, нищо не печелите - 0 точки за вас, 100 точки за гарваните. Не е ли по- добре да го играете тарикати. Спрете тази загубена война и Европа е ваша. Пон имайте?
  • 39 Дявол

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    А Александър Велики разгроми Дарий III в битката при Гавгамела, изпозвайки приклещване "сърп и чук", което е измислено от Ленин.

    Коментиран от #44, #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ваня

    2 8 Отговор
    Копейкин вече е подготвен минал е обучението безупречен рашист ЕК да започне разследването от Възраждане
  • 42 Пророк

    3 7 Отговор
    Явно е дошло време Русия сама да се заличи :) кой копае гроб на другите сам пада в него империте си останаха в историята няма как да се върнат защото човечеството се развива по бързо от преди с развитието на технологиите ние стойм пред прага на една нова епоха по скоро ще летим в космоса ще колонизираме планети не да се занимаваме с руския мир на Путин отживелица да възражда Ссср някаква дива диктатура
  • 43 Ленин

    2 3 Отговор
    Я,а аз мислех,че руските екстремисти са ангели небесни! Халлелуя!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Змеят

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Дявол":

    Сърп и чук е символ на първите християни,сладур,юхахахааааа
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Селянин

    1 3 Отговор
    Рашисти и фашисти винаги с били братя!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 От страни

    1 0 Отговор
    Е на снимката са полицаи - те ли са екстремистите?
Новини по държави: