11 Юли, 2022 21:21 5 610 71

Какво ще се случи, ако потоците руски газ към Германия секнат?

  • германия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • русия

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата

Какво ще се случи, ако потоците руски газ към Германия секнат? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия, четвъртата икономика в света, се подготвя за всички възможни сценарии, включително и пълно спиране на доставките на руски газ, след като започналата днес 10-дневна профилактика на газопровода "Северен поток-1" приключи, съобщава Ройтерс.

Макар и профилактиката да е по график, Берлин смята, че Кремъл може да използва газа като оръжие. Москва отрича да има подобни намерения.

Ройтерс представя някои възможни рискове при частично или пълно спиране на доставките на руски газ за Германия.

Защо "Северен поток-1" е толкова важен?

Това е тръбата с най-голям капацитет за пренос на руски газ към Германия - 55 милиарда куб. м годишно. През миналата година Германия потреби 100 милиарда куб. м природен газ.

Транзитът на руски газ през Полша е напълно спрял, а този през Украйна е ограничен поради войната.

Половината от домакинствата в Германия разчитат на газ за отопление от октомври до март и ако след профилактиката доставките не бъдат възобновени, страната няма да успее да напълни газохранилищата си преди началото на зимата.

Те биха могли да задоволят потреблението за около 2 месеца и половина, но засега са пълни само на 64,6 на сто при цел от 80 на сто до 1 октомври.

Същевременно глобалните газови пазари не предлагат много алтернативи, а цените продължават да растат.

Кога и как Германия ще ограничи газа за потребителите?

Ако Германия обяви трета степен от националния план за реагиране при извънредна ситуация, мрежовият регулатор ще трябва да гарантира, че газът се разпределя справедливо между потребителите.

До тази степен може да се стигне при изключително високо потребление или при прекъсване на доставките, например ако потоците по "Северен поток-1" изцяло спрат.

Германия се намира във втората степен на плана от 23 юни, когато обемите газ по тръбопровода спаднаха до 40 на сто от капацитета.

Кой сектори са в най-голям риск?

Производителите на химикали, стомана, стъкло и хартия са най-големите потребители на газ в Германия, но ефектите то липсата на доставки ще се усетят почти навсякъде - от хранителната промишленост до производството на порцелан.

Алуминиевата промишленост, например, за която работят 60 000 души, а продажбите ѝ възлизат на 22 милиарда евро, разчита на газ за топене и рециклиране.

Хартиеният сектор с 40 000 служители и оборот от 15,5 милиарда евро е от ключово значение за производството на опаковки за храни и лекарства, както и на хигиенни материали.

Какво правят компаниите?

"Унипер" (Uniper), най-големият вносител на газ в Германия, поиска помощ от правителството в размер на около 9 милиарда евро. Подобна стъпка се очаква и от други подобни компании.

Водещият производител на стомана "Тисенкруп" (Thyssenkrupp) готви план за прекъсване на работа, тъй като не може да замени газа с петрол или въглища, казва говорител на компанията. Ако не се гарантират поне минимални доставки на газ, работата ще трябва да бъде спряна, което не изключва и потенциални щети за агрегатите.

Намаляване на газа за заводите за алуминий дори само с 30 на сто означава, че половината от тях ще спрат да работят, по данни на "Алуминиум Дойчланд" (Aluminium Deutschland).

Химическият гигант Ба Ес Еф (BASF) се нуждае от поне половината от получавания досега газ, за да продължи производството. Намаляването му ще накара компанията да прибегне до задействане на плана си за извънредни ситуации.

Какво ще се случи с икономиката?

Според най-мрачната прогноза на баварската промишлена асоциация Фау Бе Ве (vbw) в случай на спиране на руските газови доставки германската икономика ще загуби 12,7 на сто от потенциала си през втората половина на годината.

Какви са социално-политическите рискове?

Социалното недоволство може да налее вода в мелницата на крайнолевите и крайнодесните популисти, което би намалило потенциала на рационалния дебат как да се действа оттук насетне. Берлин при закон, който дава право на правителството да прецени как да разпределя газа, в случай че доставките намалеят.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    104 2 Отговор
    Ами ФРГ ще фалира
  • 2 ончо

    108 6 Отговор
    Управихте България,за немците сте се загрижили ! Смешници !
  • 3 ще има

    67 1 Отговор
    б.ой стригане и сръбска музика в Джърмани...
  • 4 Зевзека

    91 3 Отговор
    Германия няма да бъде двигателят на ЕС ей това ще се случи.
  • 5 дедо Герчо

    81 1 Отговор
    РЕД СЪЛЗИ,РЕД СОПОЛИ,ДА ВИДЯТ ОТКЪДЕ ИЗВИРА ПЕТРОЛА...ХЪХЪХЪ...
  • 6 2222

    90 1 Отговор
    Ми кво ще се случи - край на четвъртият райх ЕС.
    Не им върви на немците да управляват Европа. Да побързат да си продадат автомобилните марки на китайците, преди тотално да са се обезценили.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    18 61 Отговор
    Ако русия спре газът на Германия, германците могат лично да ипратят благодарности към Шрьодер и Меркел, с поне 45 калибър.
    Двамата направиха Германия енергиен васал на русия.
    Дупе да им е яко на германците

    Коментиран от #14, #23, #65

  • 9 Macтypбиpащият c Bълцu

    68 0 Отговор
    Само след 10 дни,ще разберем дали "се застреля в главата Германия".
  • 10 ДОСТ

    60 0 Отговор
    ЩЕ ФАЛИРАТ МАЛКИТЕ ФИРМИ В ДОЙЧЛАНД.
  • 11 име

    74 2 Отговор
    Веднага нашите козячета да почват да обясняват колко сме добре щом вече сме се отървали от такива тежки и замърсяващи производства, и съответно не зависим от лошите руснаци.

    Коментиран от #13

  • 12 Стоян Александров

    86 4 Отговор
    Значи Ви дойчовците и приятелчетата Ви давате оръжие за УБИЙСТВОТО НА РУССНАЦИ И СЕ КЕФИТЕ ОТ ТОВА, А СЕГА ЧАКАТЕ РУССИЯ ДА ВИ ДАВА ЕВТИНА ГАЗ ЗА ДА ПРАВИТЕ ОРЪЖИЕТО ЗА УБИЙСТВОТО НА РУССНАЦИ. АМА МНООООГООООО, АМА МНОООООГОООО СТЕ НАГЛИ БЕ. ЛИЛИЛИИИИИ. ОТ ЧЕТВЪРТА СИЛА ЩЕ СТЕ ВЕЧЕ СТРАНА ПТ ТРЕТИЯ СВЯТ. ЕЕЕЕЕЕЕЕ ТОВА Е....
  • 13 Macтypбиpащият c Bълцu

    61 2 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Как беше лозунга"ЕС ни храни,НАТО ни пази".
  • 14 т-п трол соросоиден

    61 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    А така, обясни им ти, виден експерте, колко по-хубаво е да нямат никакво производство и да не зависят от руската газ!
  • 15 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    39 3 Отговор
    Не знам какъв им е проблема на дойчовците,при условие, че нали уж Северен поток -2 бе почти готов ,но го замразиха и по-точно защо го направиха.А иначе руснаците и германците казват ,че това спиране е планувано.
  • 16 Урсула

    63 2 Отговор
    Егати как си го нахакахме...
  • 17 бай

    41 4 Отговор
    германия има 4 варианта 1.продължава на атомна енергия 2. на въглища 3 реже всичко на скрап и отива в някоя постсъветска република дето е добре с Руснаците и продължава да происвежда с надпис мадеин германия да 4. четвария вариант е обръща газа към Русия и всичко тръгва по старому

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Даскал

    13 35 Отговор
    Ще си научат урока, да се надяваме. Не трябва да си зависим от авторитарен и терористичен режим.
  • 20 Факт

    57 4 Отговор
    И какво стана?Най -силната икономика в ЕС рухна за 2 мес.Язък за труда на германците и таланта на Кол и Меркел.Американците удавиха Германия в плиткото и те не се усетиха.И то за нещо което нито е член на ЕС нито на НАТО.Първо заради американските войни в близкия Изток им натресоха милиони емигранти и ги довършиха с ненужни санкции и зелени сделки.
  • 21 Дядо Рунгел

    61 3 Отговор
    Много натъртвате на това, че Русия МОЖЕ да използва газта като оръжие. Но нека да поговорим за това как ЕС използва еврото като оръжие, а САЩ долара. Използват го вече срещу Русия. Именно поради тази причина Русия вече не иска да и се плща в тези две валути-оръжия. И много добре всички го разбират, но се правят на гърмяни зайци защото това изобщо не им е изгодно. До тук бяха долара и еврото. Нашите продажници да не са посмели да ни бабутват в еврозоната!
  • 22 Стоян Александров

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "бай":

    Четвуртия вариянт е супер. Всичко е само кеф. Те това и искаха.....САМО КЕФ
  • 23 Упс!!

    42 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    С евтините и достъпни ресурси Шрьодер и Меркел направиха Германия четвъртата икономика в света. Недоволството трябва да е насочено другаде.
  • 24 БАЙ КУРТИ

    41 2 Отговор
    Не се плашете , септември наближава. След това октомври/ноември и...Още чакаме танкерите с газ от ОБОРА . МАЙ СА КОНКУРЕТНИ НА F 16 /ще дойдат по едно и също време след 2026 г.

    Коментиран от #33

  • 25 Macтypбиpащият c Bълцu

    37 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай":

    Не може, Германия е американски протекторат.
    Каквото нареди Сената във Вашингтон, това е.
    Все още важи "Канцлер Акт" на немски:Kanzler Всеки нов бундесканцлер,след всъоване в длъжност отива в Белият дом да целува ръка.
  • 26 Оракул

    6 42 Отговор
    То е ясно какво ще се случи, за момент, само за момент ще забравят за демокрация, права и договори и ще минат като валяк през прмитивите от московските блата ...

    Коментиран от #28

  • 27 Гост от Силистра

    37 1 Отговор
    Нищо няма да се случи,газ има достатъчно(най вече руска) ....но ще го купувате от ... Vitol и колеги на 30-40 % над Газпром!..те имат целия газ и петрол на света! .....преди време писах ..европа няма как да избяга от акулите .. от Газпром ,Vitol, Trafigura,Лукойл,Shell....
  • 28 Чудно!

    18 2 Отговор

    До коментар #26 от "Оракул":

    Кълбото ли ти говори?
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    24 4 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СЪС ДЕМОКРАТЧНИЯ ГАЗ ОТ КИРО , БАЦЕ, АХМЕД И ГНОМА АТАНАС
    ....
    Е ОБРЕЧЕНА ДА СТАНЕ НОМЕР ЕДНО В ЕВРОПА :)
    ...
    СЛАВА УКРАИНЕ !
  • 30 ГЕРМАНИЯ

    1 38 Отговор
    Колкото и да не ви се иска, Германия ще внася газ от алтернативни източници.....до октомври ще се оправят с газа....и северен поток 1 ще се обезмисли....

    Коментиран от #36

  • 31 рационален диалог

    28 1 Отговор
    " което би намалило потенциала на рационалния дебат как да се действа оттук насетне". А имаше ли рационален диалог дали Германия да вземе страната на нацистка Украйна и да я въоражава? Не може в единия случай да няма рационален диалог, а като се обърне каруцата да се претендира за рационален диалог. Швабите взеха страна и ще си платят цената за това. Българите взеха страна, чрез назначеното от едно посолство правителство, и ще си платят цената за това. Това са природни закони - всяко нещо си има цена, която рано или късно се плаща с лихвите. Да сме мислили.
  • 32 САЩ

    5 29 Отговор
    Важното е, че ударихме Русия! Германия ще се справи.
  • 33 КУРТИ БАЙ

    3 49 Отговор

    До коментар #24 от "БАЙ КУРТИ":

    От два месеца не внасяме руска газ...не сме умрели. Важното е да бием газов шут на руснаците.....+ дипломатически шут....

    Коментиран от #38, #44

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    32 2 Отговор
    БРАТЯ И СЕСТРИ ...
    .... ДА ОТВОРИМ НАШИТЕ СЪРЦА И ЗАПУСТЕЛИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛА ЗА ГЕРМАНСКИ
    БЕЖАНЦИ И ГАСТАРБАЙТЕРИ:)
  • 35 ГЕРМАНИЯ

    3 21 Отговор
    Мужиците пак ще купуват мерджани и баварци от Германия....не бойте се товаришчи.
  • 36 Чудно!

    33 3 Отговор

    До коментар #30 от "ГЕРМАНИЯ":

    Газ ще има. Въпроса е на каква цена за икономиката. Евтини ресурси - силна икономика, обратното го знаем.

    Коментиран от #39

  • 37 ПУТИН В ШОК

    5 24 Отговор
    България ни врътна канчето.....Германия и тя ше ни го врътне.....губим милиарди евраци.....

    Коментиран от #66

  • 38 Факт

    30 1 Отговор

    До коментар #33 от "КУРТИ БАЙ":

    Руска газ внасяме но с гръцки етикет и 30 процента по-скъп.

    Коментиран от #42

  • 39 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 21 Отговор

    До коментар #36 от "Чудно!":

    Че руската газ поскъпна в пъти...и сега е най скъпа на световния пазар....добре се отървахме от нея....

    Коментиран от #48

  • 40 0000

    1 21 Отговор
    Измишльотини ,повечето сгради ползват парни котли на ток,
  • 41 Кинжал

    28 3 Отговор
    Германия без газ , а щатите без ядрено гориво, кой е мислил че ще стане толкова хубаво и толкова бързо. Мислехме, че агонията на фалиралия западен нецивилизован свят ще трае по-дълго, а техния колапс изведнъж се случи само за шест месеца. От първа и четвърта икономики в света ( само на думи) ще се превърнат в 51ва и 94 та. Сега предстои най-интересното , когато населението на тези държави вземе сопите в ръце.

    Коментиран от #45

  • 42 КУРТИ БАЙ

    1 10 Отговор

    До коментар #38 от "Факт":

    И как точно става това, че никой не разбра....а и USA не дава, заради санкциите....
  • 43 Реалист

    8 24 Отговор
    Германия е имала в историята си хиляди пъти по тежки моменти и винаги е излизала по силна. Там всички
    дружно подпомагат умните, работливите, знаещите, можещите и предприемчивите. В постсъветския манталитет умните и можещи са отритвани и презирани, а тарикатите, мързелите и глупците са на почит - по съветски образец. "Аз съм проZт и вие сте проzти, затова се разбираме "

    Коментиран от #47, #50, #52, #55, #58

  • 44 Чудно!

    17 1 Отговор

    До коментар #33 от "КУРТИ БАЙ":

    Ако си в България си заслужаваш мизерията, която ще дойде, ако не си, си доста лицемерен.

    Коментиран от #46

  • 45 МАЧЕТЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Кинжал":

    Пак гадаем.......ама нещо не става....
  • 46 КУРТИ БАЙ

    3 20 Отговор

    До коментар #44 от "Чудно!":

    Не се оплаквам...само да не съм в русия.....че по голяма мизерия от там няма...

    Коментиран от #67

  • 47 ГЕРМАНИЯ

    3 13 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Много си прав, ама ПРОМИТИТЕ и бетонирани мозъци на другарите, как да го ..понимаят.....
  • 48 Чудно!

    26 0 Отговор

    До коментар #39 от "ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА":

    "Че руската газ поскъпна в пъти.."
    Кой я направи скъпа? Сега ще плащате скъпа, плюс кефа на прекупвачи, посредници и комисионни. Айде честито!
  • 49 Йо Несбьо

    21 0 Отговор
    Имаше един виц:
    "Шофьор пита катаджия дали завоят наляво при маркировка само напред и надясно е позволен. Катаджията отговаря:
    - Завоят е позволен, но платен!".

    Всички ние носим отговорност за част от своите действия и решения. Няма да купуваме от Русия, значи нещо ще ни струва. Вносът там беше от 2014 насам почти невъзможен заради санкциите, нещо ще платим.

    Въпросът е, дали си струваше заради Украйна да плащаме по-високи цени. Глупостите за демокрация и ценности някак не ги приемам. Хубаво, демокрация, нещастната Украйна и т.н., но ако сметките ми за годината нараснат с 2000 лева, какво ме топли въобще неинтересуващата ме Украйна?! Ако остават хора без работа, дали ще им пука, че на украинците им изпратили ХАЙМАРС?! Когато не си украинец, но плащаш така, все едно си... На украинците им покриват сметките от нашите пари.
  • 50 Чудно!

    14 3 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Приказки под шипковия храст, целящи да нахранят фобите тук.
  • 51 СМЕШНИЦИ

    5 17 Отговор
    Вижте сега умници през 1944 година Германия е почти напълно е изравнена със земята, Нямаше 20 години и в Германия почнаха да се появяват хиляди гастарбайтери заради заплатите в Германия. Сега Германия е най голямата икономика в Европа. Така,че бъдете сигурни, че и това ще преодолее Германия и пак ще е най силната икономика. Държава, която се издига от руините на върховете неможе никой да я събори

    Коментиран от #54, #57

  • 52 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    19 2 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Като са много умни защо 11 милиарда евро лежат на дъното на балтийско море визирам СЕВЕРЕН ПОТОК-2.
  • 53 сокола

    14 0 Отговор
    ко стана сега лебеди мой голям го извадихте ама м.......
  • 54 Чудно!

    20 1 Отговор

    До коментар #51 от "СМЕШНИЦИ":

    С една огромна разлика. 1944 нямаше ЕС. Сега икономиката на Германия е свързана с икономиката на останалите в съюза, а и те са в същото меко казано трудно положение.
  • 55 Аватар

    14 0 Отговор

    До коментар #43 от "Реалист":

    Ако не се лъжа Германия спря ядрените си централи.За времето,за което пишете,,,зеленият цвят" в енергетиката не е бил актуален.Колко ще струват на Германия вредните въглеродни емисии,ако включат отново въглища? Друг вариант е да изнесат производствата там,където няма ,,зелена сделка".И в двата случая Германия губи.,а и не само тя.Ако в ЕС не се подсигурят необходимите количества газ и петрол от друг източник икономиките на Европа стават неконкурентни.Печелившите от зелената сделка няма да позволят тя да се провали поради извънредни обстоятелства.
  • 56 Хасковски каунь

    9 0 Отговор
    Де не се притесняваг немците и немките. Ще им внесем пернишки кюмюр.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Zоро

    5 0 Отговор
    Ще лапат.....
  • 60 СМЕШНИЦИ

    0 10 Отговор

    До коментар #57 от "Германия":

    Вече три месеца ви правят на маймуни в Украйна,щели да заличават Германия и САЩ....май си търсите майстора. Германия не е Украйна
  • 61 Механик

    12 1 Отговор
    "Какво ще се случи, ако потоците руски газ към Германия секнат?"
    Без да съм чел статията и без да съм пророк, ама ако тия потоци секнат, то и Германия ще се приключи.
    Па вие как знаете.
  • 62 1520

    10 0 Отговор
    санкции ,санкции вие ги налагате сега ще търпите , докато сте слуги на краварите
  • 63 А СЕГА

    7 0 Отговор
    КРАВАРИТЕ ГИ ФАЛИРАХА.
  • 64 Съвет към немците -

    7 0 Отговор
    да си вземат Кирчо - той за нула време ще договори изгодна сделка -при това - в пъти по-евтин газ... А пък за по-сигурно - да спрат да се къпят ...
  • 65 Няма ли да се усетите

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    и да спрете с тази тъпня - че Германия, Европа , че и ние сме "зависими" от руските енергоизточници? Истината е малко по-различна - Русия предлага това, което има - европейците потребяват /и досега го правеха успешно/ това, което им трябва. На подобно общуване му викат "пазарна икономика" и "взаимноизгодно сътрудничество". Ако погледнете назад, ще видите, че Русия НЕ Е ИЗНУДВАЛА нито Европа, нито нас, при редовно сключени договори и коректно отношение от страна на купувачите. Кой блокира сметките на тези, които трябваше да получават пари за предоставените обеми газ? Значи зависимост има, но тя идва от друга /отвъдокеанска/ страна...
  • 66 евраците

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "ПУТИН В ШОК":

    вече никой не ги иска, справка - курса днес евро/долар
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Оня

    2 3 Отговор
    Няма да са леки дните за сибирската смрад
Новини по държави: