19 Юли, 2022 12:44 1 127 10

Еди Рама: Албанците не се отказаха от европейската мечта

  • албания-
  • северна македония-
  • еди рама-
  • европейски съюз-
  • ангела меркел

Политикът благодари на още една дама от Германия, без която, по думите му „нямаше да сме тук днес“ - Ангела Меркел и я поздрави за рождения й ден

Еди Рама: Албанците не се отказаха от европейската мечта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министър-председателят на Албания Еди Рама благодари днес на албанския народ за това, че не се отказа да следва европейската мечта въпреки трудностите, особено през последните три години, белязани от отказите на Европейския съвет за започване на преговорите, разрушителното земетресение в Албания през 2019 г., пандемията и войната в Европа, предаде агенция АТА.

На пресконференция днес в Брюксел бе обявено началото на преговорите по присъединяване към ЕС на Албания и Република Северна Македония. В пресконференцията участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Чешката република Петър Фиала и министър-председателите на Албания и Република Северна Македония – Еди Рама и Димитър Ковачевски.

Еди Рама изказа благодарности на председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен, която по думите му „знае и умее да обедини германско-балканското присъствие в тази сграда“ и „да се бори за всички държави-членки и за стремящите се към членство страни".

Рама благодари на още една дама от Германия, без която, по думите му „нямаше да сме тук днес“ - Ангела Меркел, и я поздрави за рождения ѝ ден.

Албанският премиер отбеляза „неуморните усилия на френското председателство и на президента Еманюел Макрон и неговия екип“, които по думите му са работили ден и нощ, особено по време на срещата на върха на НАТО, за да стигнат до окончателното френско предложение, което „проправи пътя за разрешаване на една абсурдна безизходица“.

Рама отправи благодарности и към министър-председателя на Чехия за това, че е пътувал от Прага до Брюксел, за да придвижи напред интеграцията на Западните Балкани от името на чешкото председателство.

"Знаем, че това не е началото на края, а е краят на началото“, каза албанският премиер и допълни: „Просто трябва да изградим силна европейска Албания и отворени Западни Балкани, които са устойчиви и демократични".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6753

    10 0 Отговор
    Те още 2-3 протеста и ще те линчуват и теб твоите гаджали.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 домуса падишах

    9 3 Отговор
    Албанеца Еди, да не си Ердоган, перчиш се като него. Голяма грешка е приемането ви в ЕС!!!
  • 4 тиква

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румен Радев":

    Гладен си! Ще хапнеш!!!
  • 5 да де

    7 0 Отговор
    Тоя го.ньо да се извини на българите. Забавянето за тях беше защото добричките брюкселски бюрократи ги уредиха да влезнат в ЕС в пакет с макетата които пък не знаят кои са и какво искат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 честито

    5 4 Отговор
    В България само русофилите са против Родината ни да е в ЕС....те не искат българите да са успели, примерно като словенците, хърватите, чехите, поляците
  • 8 КОНТРАТА

    3 3 Отговор
    Колко жалки хорица как само се мазнят да влязат в дженадарски съюз в който третополовите командват.
  • 9 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хихи":

    Ние от колко години грабим, даже циганите ни завиждат
  • 10 Борис

    0 0 Отговор
    Очаквах, че отново е псувал България. Това си му е навик на албанския премиер.
Новини по държави: