Last news in Fakti

20 Юли, 2022 18:54 3 683 27

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

  • китай-
  • африка-
  • насекоми-
  • европейски съюз

Според проучване на германската фондация "Фридрих Науман" китайските държавни компании изпреварват сериозно своите европейски конкуренти, що се касае до бързото реализиране на договори в Африка

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми - 1
Снимка: DW

Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти в Африка от европейските си конкуренти. Докато едните строят, другите се опитват да наложат своите ценности.

Магистралата, която минава през сърцето на Найроби, продължава повече от 27 километра. Тя свързва най-важното летище в Кения с ред важни части на столицата - бизнес квартала, Националния музей, президентския дворец. Пътят е построен само за две години под егидата на Китай.

Според проучване на германската фондация "Фридрих Науман" китайските държавни компании изпреварват сериозно своите европейски конкуренти, що се касае до бързото реализиране на договори в Африка.

Европа изнася ценности, Китай - инфраструктура и кредити

В проучването са участвали повече от 1600 мениджъри, представители на неправителствени организации и държавни служители. Заключението е, че докато Европа се стреми да внесе своите ценности в Африка, кредитите, багерите и работниците идват от Китай.

От "Фридрих Науман" изтъкват, че в Африка европейците се справят по-добре по редица критерии - например социални стандарти, осигуряване на работни места за местните, спазване на екологични стандарти и качество на продуктите. В списъка от 17 показателя китайците са по-напред само по четири - те вземат решенията си по-бързо, изпълняват проектите по-бързо, намесват се по-малко във вътрешните работи и имат по-малко скрупули да прибягват до корупция. Корупцията обаче не е табу и за европейските компании, казват анкетираните.

Очевидно това са най-важните критерии, обяснява Щефан Шот от фондация "Фридрих Науман". "По-друг начин не може да се обясни успехът на китайците".

Но и в поведението на европейските инвеститори се отчитат проблеми. "Патерналистичното поведение на европейците е проблем", подчертава Шот. "Никога не бихме препоръчали да се изоставят европейските ценности - демокрация, права на човека, устойчивост", казва той. Страните от ЕС обаче трябва да се запитат дали е редно да прилагат автоматично европейски стандарти в африкански условия. Защото ако това просто води до повече бизнес за Китай, "няма никакви положителни социални ефекти".

Европа трябва да промени подхода си

Шот коментира и идеята за европейска инвестиционна банка, която да има мандат за вземане на бързи решения, така че да не се налага консултиране с всички 27 страни членки. Отношенията на равнопоставеност с африканските партньори, които европейските политици обичат да подчертават, трябва да бъдат преразгледани. "Участниците в проучването не наблюдават такова нещо, а по-скоро възприемат Африка като получател на помощ."

Според кенийския икономист и съавтор на изследването Джеймс Шиквати основният проблем е, че европейците имат остаряла представа за Африка. Те са склонни да диктуват на африканците от какво се нуждаят и попадат в капана на собствената си ценностна система. Шиквати коментира разликата между Европа и Китай така: "Китайците питат: "Какъв път трябва да се построи от тук до там?" Но европейците първо проверяват колко насекоми се разхождат по него", посочва Шиквати, смеейки се. "В Африка не се работи така."

Европа трябва да напасне инвестиционните си планове и подхода си към конкретните региони и да проявява повече гъвкавост. "По въпросите за Африка не става дума единствено за мигрантите, които идват оттук, а за огромни възможности за инвестиции и развитие", посочва Шиквати.

Едва 4% от китайските инвестиции се насочват към Африка, коментира икономистът. Останалата част отиват в САЩ, Европа и други региони. Само за 20 години обаче тези 4% са произвели много в бедните африкански страни и са утвърдили китайското влияние. Демократичните избори и спазването на човешките права са важни неща, подчертава Шиквати. Но те не са достатъчни, за да предизвикат голяма промяна в африканските държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нов световен ред

    69 5 Отговор
    Всички отсвириха САЩ и Европа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 С Европа

    51 3 Отговор
    е свършено. Тази беше целта на план "Маршал" след ВСВ-тотална икономическа зависимост на англосаксите, и я постигнаха. А като си спомня какво красиво място и народи имаше в Европа. Идва векът на Изтока.
  • 8 фалит

    60 1 Отговор
    Европа умря демографски, ценностно, а сега и икономически.
    Извращенията и противоприродни решения не могат да бъдат ценности.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ксаниба

    47 2 Отговор
    скоро и мухи ще лапа! Благодарение на управниците си - пуделите на фащ!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Милен

    37 1 Отговор
    Щом и от Дойче зеле взеха да се подиграват с политиките на евросъюзо нещата съвсем са се забатачили :))))
  • 13 ужас

    39 2 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Скоро ще ходим в Африка да работим май! Китайците знаят как се прави! Ще им построят и пътища, и заводи. Ще потръгнат нещата.

    Коментиран от #15

  • 14 На Изток, Защо

    36 2 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    В Азия и Африка, Л. Америка, да не би дя няма държави на картата? "Светът е голям, спасение дебне отвсякъде." Много американци отидоха да работят в Азия, много на свободна практика също, и са доволни от по-малко работа, липса на стрес и същите заплати. Западът свърши, започва векът на Изтока, там където е измислен барута, хартията, колелото, това е Жестоката истина. Кой каквото сам си направи, и Господ не може да му помогне.
  • 15 закривай

    24 0 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    В България строителството на пътища се смята за корупция. Поне така твърди Асен Василев. А раздаването на парите на данъкоплатците на хора които не са работили се нарича раздаване на справедливост.
  • 16 Иначе казано

    24 0 Отговор
    Европа лапа мухите или духа супата?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Притча

    14 0 Отговор
    "Панта рей" казали древните римляни - всичко тече, всичко се променя. През 90-те години се промени световния ред наложен след ВСВойна. В момента се променя световния ред наложен през 90-те. На преден план излизат нови нации и най-вече нови икономики. Англо-саксите предлагат "ценности" които не се котират от новите сили. А баба Европа е поела пътя към Орландовци заливана от една страна от емигранти и задушавана от "братската прегръдка" на САЩ. "Панта рей" !!!
  • 26 Кой разбрал,разбрал

    4 0 Отговор
    Започва строителството на трасето Петербург - Мумбай !
  • 27 Анджело

    5 0 Отговор
    През 16, 17, 18, 19 век Европа е изнасяла роби, ьлато, слонова кост от Африка. Сега внасяла ценности. Хахаха
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания