16 Август, 2022 16:50 1 359 12

Кандидатите за премиер на Великобритания се опитват да подкопаят подновените усилия за шотландска независимост

  • лиз тръс-
  • риши сунак-
  • великобритания-
  • шотландия-
  • никола стърджън

Шотландската национална партия, която е начело на полуавтономното шотландско правителство, иска да произведе втори референдум за независимост догодина, който би могъл да разкъса петата по големина икономика в света

Кандидатите за премиер на Великобритания се опитват да подкопаят подновените усилия за шотландска независимост - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двамата кандидати, които се състезават за поста премиер на Великобритания, се опитват да се представят като защитници на мястото на Шотландия в Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Те обещаха извършване на повече проверки на шотландското правителство, за да подкопаят усилията за шотландска независимост.

Шотландската национална партия (ШНП), която е начело на полуавтономното шотландско правителство, иска да произведе втори референдум за независимост догодина, който би могъл да разкъса петата по големина икономика в света, припомня Ройтерс. Връзките, които държат заедно четирите съставни части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – бяха силно обтегнати през последните шест години от Брекзит и начина, по който правителството се справи с пандемията от КОВИД-19.

Външната министърка Лиз Тръс и бившият министър на финансите Риши Сунак, които са в надпревара за поста на премиера Борис Джонсън, днес изложиха своите политически тези за Шотландия на единствената предизборна проява на Консервативната партия за шотландските избиратели. И двамата кандидати искат да обърнат повече внимание на резултатите, постигнати от шотландското правителство в здравеопазването и образованието.

Шотландия отчита най-високата смъртност вследствие на наркотици в Европа и две трети от населението е с наднормено тегло или страда от затлъстяване. Освен това, по информация от миналогодишен доклад, шотландската образователна система е най-слабата във Великобритания.

Тръс обеща да даде парламентарни привилегии на членовете на шотландския парламент, които да им позволят да упражняват по-голям контрол върху работата на правителството и каза, че ще настоява за подписването на търговско споразумение с Индия, което да сложи край на дългогодишните тарифи от 150 процента за шотландското уиски – най-значителната експортна стока на страната. "Ще се уверя, че моето правителство ще направи всичко възможно, за да се увери, че избраните представители държат сметка на делегираната администрация", заяви тя. "Като държава ние сме по-силни заедно и Великобритения се нуждае от Шотландия точно толкова, колкото и Шотландия се нуждае от Великобритания", добави тя.

Въпреки това, по информация от социологическо проучване, публикувано от "Сървейшън и Дифли партнършипс", около една четвърт от шотландците казват, че е ще бъдат по-склонни да подкрепят независимостта независимо кой от двамата консервативни кандидати спечели.

ШНП каза, че който и да спечели, "Шотландия губи" и атакува провала на британското правителство при справянето с най-тежката криза в областта на разходите за живот от десетилетия. Гласоподавателите в Шотландия, която е с население от около 5,5 милиона души, отхвърлиха независимостта през 2014 година. Но шотландското правителство твърди, че излизането на Великобритания от ЕС, на което повечето шотландци се противопоставяха, означава, че въпросът трябва отново да бъде подложен на гласуване.

Сунак каза, че, ако стане премиер, ще нареди на служители от шотландското правителство да присъстват на годишни изслушвания пред комисия на британския парламент и ще се увери, че данните за работата на шотландските обществени услуги отговарят на тези, публикувани за Англия и Уелс. "Вече прекалено дълго време ШНП можеше да крие своите провали, като избираше кои данни да публикува – аз бих променил това и бих се уверил, че резултатите от работата на шотландското правителство ще могат да бъдат следени", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    5 0 Отговор
    Лизинг и тръскане на всеки 6 часа.
  • 2 Шотландски боец

    17 0 Отговор
    Искам независима Шотландия. Щом за Косово може и за нас може.
  • 3 Японеца

    2 10 Отговор
    Това е демокрация, човека е индиец кандидат министър председател, кага ще се случи в Българиа това, никога защото мразят циганите и турците.

    Коментиран от #4, #8, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мой

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Японеца":

    Не мразим турците родени в България, те работят, плащат данъци, честни, мирни и почтени хора са в по-голямата си част, за разлика от...

    17:14 16.08.2022

    Коментиран от #11, #12

  • 10 ПетиПърви

    2 0 Отговор
    Може да са пети по икономика, но по интригантство и ръчкане за започване на война са били винаги и само първи. Просто го правят толкова прикрито, че се упреква друг за подбудител. Някога чули ли сте, че Великобритания е направила така че да започнат много битки по света ... не сте го чули, но реалността си е такава - подмолно понякога, но винаги ти са в основата на разприте ? Ето и сега първите дни, те казваха какво да става в последната война, нищо че не са ЕС, но нареждаха какво да прави ЕС.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ферад

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "мой":

    Имате общи корени с турците, по бащина линия.
Новини по държави: