Last news in Fakti

11 Август, 2022 07:49 1 764 10

Нивото на Рейн може да падне под критичния минимум и да застраши промишлеността

  • река-
  • рейн-
  • дунав-
  • суша

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истинско главоболие за германските заводи и електроцентрали

Нивото на Рейн може да падне под критичния минимум и да застраши промишлеността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нивото на река Рейн може да падне под критични минимум тези дни, предупредиха германските власти, и да затрудни изключително много превоза на стоки - включително на въглища и бензин - в момент, когато Европа е в плен на суша и енергийна криза, предаде Асошиейтед прес.

"Това в особена степен важи за Рейн, чието плавателно стеснение при Кауб е с много ниско ниво на водата, но то остава проходимо за по-малки кораби", каза Тим Александрин, говорител на германското транспортно министерство.

Властите предвиждат, че утре сутрин нивото на реката при град Кауб ще падне под отметката от 40 сантиметра и ще продължи да спада и през уикенда. Въпреки че това все още е над рекордния спад до 27 сантиметра през октомври 2018 г., много от по-големите кораби може да срещнат трудности при преминаването на този участък, който се намира по средата на Рейн между Майнц и Кобленц.

"Положението е доста драматично, но все още не чак толкова, колкото през 2018 г.", каза Кристиан Лоренц, говорител на германската логистична компания Ха Ге Ка (HGK).

Задържащото се от седмици сухо време в Европа намали сериозно нивото на едни от най-големите ѝ водни пътища, което се превърна в истинско главоболие за германските заводи и електроцентрали, които са силно зависими от доставките по вода, а това прави забавянето на икономическия растеж все по-вероятно, посочва Асошиейтед прес. Затова за Германия превозът на стоки по вътрешните водни пътища е много по-важен, отколкото за много други западноевропейски страни, отбелязва компанията за икономически анализи "Кепитъл Икъномикс" (Capital Economics).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    14 1 Отговор
    Много американски бомби ще се появат.
  • 2 Рос

    17 1 Отговор
    Путин е виновен
  • 3 Иван

    14 0 Отговор
    Вода няма, ама ще бликне газ.
  • 4 Иван

    19 0 Отговор
    Украински кораби да снабдяват Германия с вода
  • 5 Tърновец

    10 2 Отговор
    В Германия на покривите на много сгради има фотоволтаични панели - законодателството окуражава Немците да инвестират във фотоволтаици. У нас как е? Освен това много Германци все по открито говорят за отваряне на преждевременно затворените от Йошка Фишер атомни реактори.

    Коментиран от #7

  • 6 Иванушка  🇷🇺

    12 0 Отговор
    Зеленчук ставай, смъркни едно Вълшебно прахче и почвай да ни веселиш - нали си Комик, Слуга на Народа.
    Само дето народа взе да артиса и спряха сериала ти, ако си Президент 😁
  • 7 Те тъй се

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Tърновец":

    отварят атомни централи, като серия на пазара. Ще им трябва поне година минимум за да ги отворят и още толкова да заработят. Добитъка ще го мори глада и студа, заради простотии и санкций. Хак да им е!
  • 8 Немчо

    4 1 Отговор
    Можеше да копнем там малко дъното на реката, но ще струва пари. А ние го даваме на Украйна. И 100 ми милиарда за въоръжаване да го е страх Путин. Е, нищо, все някога ще завали.

    Коментиран от #10

  • 9 Ти си

    5 0 Отговор
    Русия е виновна ! Даже мисля че лично Путин лично е завъртян термостат на слънцето на максимум и е върнал клането на дъждовете ...
  • 10 Телевизия Бобов дол

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Немчо":

    А бе гений какво дъно ще копаеш - нямаш си и понятие от елементарна закономерност във физиката .
Новини по държави: