Last news in Fakti

16 Август, 2022 21:28 1 190 2

Чавушоглу: Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт

  • турция-
  • сирия-
  • алепо-
  • мевлют чавушоглу-
  • башар асад

Турция смята, че прекратяването на огъня е от съществено значение за постигането на траен мир в Сирия, заяви още първият дипломат на Анкара

Чавушоглу: Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес, предаде Анадолската агенция.

"(Сирийският) режим не вярва в политическо решение, той вярва във военно решение. Трайното решение е политическото решение. Казваме го от самото начало", заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция с латвийския си колега Едгарс Ринкевич в Анкара.

Турция смята, че прекратяването на огъня е от съществено значение за постигането на траен мир в Сирия, заяви още Чавушоглу, като добави, че Анкара твърдо подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Сирия.

По повод неотдавнашния опит за изгаряне на турското знаме в Северна Сирия, Чавушоглу заяви, че Турция знае кои са извършителите.

По-рано турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че след инцидента са арестувани двама души.

Чавушоглу наблегна върху необходимостта от прочистване на Сирия от терористичните групировки, като отново заяви, че Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа (СЗН), действащи в Сирия, представляват две разклонения на една и съща групировка.

"В Сирия има терористична организация, която също ни заплашва. (Те са) една и съща терористична организация. Тези терористи и остатъците от ДАЕШ ("Ислямска държава") и други радикални терористични организации трябва да бъдат напълно изчистени от тази страна", подчерта той. "Това е важно за сигурността на Турция и за стабилността на Сирия".
 


По темата за износа на зърно от Украйна Чавушоглу каза, че досега споразумението се изпълнява без никакви проблеми.


"Ще продължим да полагаме усилия, за да продължим процеса", добави той.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за отварянето на три украински пристанища за износ през Черно море на украинско зърно, блокирано заради войната, която продължава вече шести месец. На 27 юли в Истанбул официално бе открит Съвместен координационен център, в който влизат представители на трите държави и на ООН, за да се осигури безопасното транспортиране на хранителни продукти и торове с търговски кораби.

От първото потегляне на такъв плавателен съд на 1 август досега общо 21 кораба, превозващи зърно и пшеница, са напуснали украинските пристанища в рамките на историческото споразумение, напомня АА.

От своя страна Ринкевич заяви, че износът на зърно от Украйна е важен не само за региона, но и за света. Той добави, че Латвия ще продължи сътрудничеството си в това отношение.

Гостуващият министър подчерта, че страната му категорично подкрепя Украйна във войната срещу Русия, като заяви: "Трябва да спрем руската агресия".

Чавушоглу посочи, че Анкара и Рига се радват на "ползотворни" отношения и че двете страни отдават значение на политическия диалог за засилване на двустранното сътрудничество.

"Полагаме усилия и за подобряване на икономическите ни отношения. Ето защо, въпреки пандемията, нашата двустранна търговия се увеличи с около 50 процента през миналата година. Когато погледнем към първите шест месеца на тази година, това увеличение продължава", изтъкна турският министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танов

    2 6 Отговор
    Изобщо нямаше да има война в Сирия, ако Турция винаги е подкрепяла политическо решение за Сирия.

    Коментиран от #2

  • 2 ХеМанГуй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танов":

    Хайде я Хейди я.
Новини по държави: