Last news in Fakti

16 Август, 2022 22:10 1 439 8

Бивш началник на британския генерален щаб отправи критики във връзка с евакуацията от Афганистан

  • ник картър-
  • афганистан-
  • талибани-
  • великобритания

По думите на генерал Ник Картър изглежда, че Великобритания е подвела афганистанските фирми, с които е имала договорни отношения

Бивш началник на британския генерален щаб отправи критики във връзка с евакуацията от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият началник на британския генерален щаб генерал Ник Картър каза днес, че падането на Кабул в ръцете на талибаните миналата година и евакуацията от афганистанската столица се дължат на "липса на политическа воля", предадоха ДПА и Пи Ей Медия.

"Това, което се случи в Афганистан, не беше резултатът, за който се бихме 20 години“, заяви за радио Би Би Си 4 Картър, който беше начело на въоръжените сили на Великобритания по време на превземането на Кабул от талибаните през август 2021 г.

По думите му изглежда, че Великобритания е подвела афганистанските фирми, с които е имала договорни отношения.

Попитан във връзка с изказванията на афганистански предприемачи, заявили, че биха желали никога да не са работили с британското правителство поради опасностите, с които се сблъскват в Афганистан, Картър отговори: "Не може да ги обвинявате за това."

"Това са хора, които ни се довериха. Те искаха да работят с нас, за да помогнат за възстановяването на своята страна, а изглежда, че ние ги разочаровахме", каза той.

По думите му "случилото се преди година в Афганистан е било симптом за много по-общ" проблем.

"В крайна сметка мисля, че ставаше дума за поредица от липси. Липса на политика. Липса на разбиране за местните политически обстоятелства за период от 20 години. Липса на разбиране, че правителството, което създадохме, не беше устойчиво. Липса на разбиране, естествено, че от това следваше, че афганистанските сили за сигурност не бяха устойчиви. А най-вече мисля, че беше липса на политическа воля", заяви Картър.

Според него е необходимо международната общност да се ангажира с талибаните, за да не позволи Афганистан да се превърне в държава парий, която може да стане убежище за терористични групировки.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за кво се бихте?

    16 1 Отговор
    Както обикновено за интересите на ония чичковци с цилиндрите и пурите, нещастник.
  • 2 Чисто и просто

    12 1 Отговор
    Балона се спука.
  • 3 Бягаме с 200

    18 1 Отговор
    Да се смееш ли, да се чудиш ли? Голямото НАТО избяга панически с 200 от Афганистан.

    Коментиран от #4

  • 4 натовец

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бягаме с 200":

    От СеСеРе се учат.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 плюс минус

    4 0 Отговор
    Векове наред Великобритания се е грижила само и единствено за своите интереси.
  • 7 Оди

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "натовец":

    Руснаците не са бягали панически от Афганистан, дори бяха притиснали приматите до границата с Пакистан, но Горби прецака всичко, защото се продаде на БУШмените от СрАЩ!
  • 8 Щукар

    2 0 Отговор
    Липса на политика. НЕ Е САМО ЛИПСА НА ПОЛИТИКА,А И ЛИПСА НА СМЕЛОСТ,ЛИПСА НА МОЗЪК. ОТКЪДЕТО СА СЕ МАХНАЛИ БРИТИШИТЕ И АМЕРИТЕ, И СЛЕД ТЯХ ОСТАВАТ САМО КРЪВ И ПЕПЕЛИЩА. ОСТАВИХА СИ ТЕХНИКАТА НА ТАЛИБАНИТЕ И ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И ОНИЯ ЧАЛМИ СЕ ВЪОРЪЖИХА БЕЗПЛАТНО. А НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ВЗЕХА 3 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА СТАРИ ФРЪКНИ-ТРОШКИ. КОИТО ОЩЕ ГИ НЯМА НА ГРАФА.
Новини по държави: