15 Август, 2022 12:05 4 711 34

Защо германците започнаха да правят консерви и да отглеждат зеленчуци

  • храна-
  • икономика-
  • инфлация-
  • германия

Интересът към тази дейност постоянно нараства, а мотивацията е многообразна

Защо германците започнаха да правят консерви и да отглеждат зеленчуци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Преди харчехме по 100 евро за храна за пет дни. Сега по 170 евро", споделя майка на три деца. Това са много пари за семейството ѝ. Заради експлодиращите цени на храните те са започнали да отглеждат зеленчуци.

Семейство Шрьотер от Ландщул в провинция Райнланд-Пфалц вече разполага със собствена градинка, в която отглежда зеленчуци. От тази година младите родители, които имат три деца, са наели парцел в една обща градинска площ. Когато натрупат повече опит, ще си направят и собствена зеленчукова градина пред къщата си.

Семейството не се интересува толкова от здравословните сезонни продукти - надява се по-скоро лично отгледаните продукти да се окажат по-евтини от тези по магазините. "Налага ми се да мина през няколко супермаркета, за да сравня цените, защото всичко вече е станало толкова скъпо. По два пъти премислям какво количество броколи да купя", споделя майката Лиза Шрьотер.

Преди година тя харчела по 100 евро за хранителни продукти за пет дни, а сега вече по 170. А това са доста пари за семейство с три деца - въпреки че и двамата работят, вегетарианци са и се хранят предимно вкъщи, а не по заведения.

По-вкусно и по-евтино

В Кайзерслаутерн междувременно има 23 общности, обединяващи хора, които отглеждат сами зеленчуци и плодове. Интересът към тази дейност постоянно нараства, а мотивацията е многообразна. Първо по време на пандемията много семейства придобиха нов интерес към градинарството. "А към него сега се и прибавят и несигурността от войната в Украйна и поскъпването на хранителните продукти. Семействата се стремят към повече независимост", казва Сабине Гюнтер, която отговаря за градинарските общности. Тя изтъква, че отглеждането на зеленчуци носи и удоволствие, и финансови предимства.

Лиза Шрьотер междувременно консервира отгледаните домати, за да може да ги използва през зимата. Така ще спести пари, а и вкусът е много по-добър от този на продуктите в магазините, казва тя. Федералната централа за защита на потребителите също препоръчва в името на икономиите да се отглеждат зеленчуци и плодове. Освен това съветва потребителите да купуват сезонни зеленчуци и ястията да се приготвят лично, вместо да се купуват скъпи полуготови блюда.

Поскъпването на храните ще продължи

Икономистът от Мюнхен Саша Мьорле проявява пълно разбиране към тенденцията за отглеждане на плодове и зеленчуци. Съгласно актуално проучване на мюнхенския институт ifo потребителите в Германия трябва да се подготвят за нови и нови поскъпвания на храните. Германските търговци заявяват, че в следващите три месеца поскъпванията на храните са неизбежни.

"Ако при това положение вместо да купуваш зеленчуци от супермаркета, си ги отглеждаш сам, това определено може да облекчи бюджета", казва Мьорле. Зависи обаче за кои зеленчуци става дума, тъй като не всички са поскъпнали - през юни например цените на доматите и краставиците се увеличиха особено много, докато марулите поевтиняха.

Мьорле не се наема да предскаже дали цените на хранителните продукти ще продължат да растат до края на годината. Това зависи от много фактори - значение има дали гражданите ще намалят покупките, които правят, както и това доколко предприятията, които работят на газ, ще прехвърлят към клиентите ръста в разходите си. Въпреки това Мьорле предполага, че "цените на храните скоро ще достигнат своят кулминация". Откъдето обаче не следва, че оттам нататък те ще започнат да падат.

За Лиза Шрьотер с нейните три деца тази перспектива изобщо не е розова - тя се надява на по-голяма подкрепа от страна на политиците. "Семействата с три деца скоро вече няма да могат да си позволят нищо. Ако цените продължат да растат, това ще е истинска катастрофа."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    43 5 Отговор
    Защото минават към социализъм
  • 2 Що бе?

    11 24 Отговор
    Германците винаги са си правили зимнина. Това е световна практика. Къде повече, къде по-малко.
  • 3 КОТарАК

    44 2 Отговор
    чудно защо поскъпват храните? да не би соята или палмовото масло да са поскъпнали?
  • 4 Пич

    47 0 Отговор
    Настигаме ги..... Даже и ще ги надмогнем !!! Трябват им още малко Урсуло , и да се научат да си топят свещи !!! И готово .....!!!
  • 5 Щото с тея цени

    48 0 Отговор
    станаха и те цръвуле кат нас...
  • 6 Ал Тъпоне

    44 2 Отговор
    Как защо? Защото им влезнахме в евросъюза? Скоро ще започнат да си варят самостоятелно и бира и вурстчета да си правят и ще видите как ще го побългарим ние този Евросъюз! Те тук в България заради африканската чума, а и преди това заради няаккви там европейски изискавния забраниха на хората да си гледат прасета по дворовете, но забравиха, че прасето е съборило много империи, ще събори и Евросъюза!

    Коментиран от #33

  • 7 Баш Софиянка

    37 2 Отговор
    АХХХ...жива да не бях..ми те с тия три деца.. със социала и помощите за бедни събират къмто 5 хилядарки евра месечно бе...и реват, че за храна давали около 800евра месечно за пет човека...ауууу,, чи как са живи още тия бе?

    Коментиран от #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    38 1 Отговор
    Съзирам страхотна бизнес ниша!
    Ще изкупя всички чушкопеци на българския пазар и ще ги препродам с ОГРОМНА печалба в Мюнхен, Дрезден и Есен.
  • 10 хахаха

    22 1 Отговор
    "Назад към природата"
  • 11 САЩ

    16 0 Отговор
    Зеления им ги праща без пари
  • 12 Преминаващ оттук

    28 1 Отговор
    И прасета и кокошки ще започнат да гледат. Слушайте още САЩ.
    Жалка история.

    Коментиран от #23

  • 13 Посетител

    25 2 Отговор
    Швабите ще им се наложи да изкарат едни курсове по оцеляване, учейки се от нас - българите!
  • 14 ...

    20 0 Отговор
    Майка с 3 деца... + мъжа си = 5 човека. За 5 дена 200 лева. Или 40лева на ден. Или 8 лева на ден на човек или под 3 лева на ядене. Да ги оплачеш.
  • 15 Старец

    25 1 Отговор
    Тъпия гейски ЕС със скапаните си решения ни върна в 18-ти век.

    Коментиран от #17

  • 16 ...

    22 0 Отговор
    170 х 6 = 900 евро на месец за храна. При средно 2500 заплата... Милите те. Нямат за Майорка два пъти годишно.

    Коментиран от #32

  • 17 Кой

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Старец":

    Крепостниците в Русия ои. Да. Прав си. Стоят си оо селата и работят за васала
  • 18 пенсионер

    23 1 Отговор
    че те харчели на човек по-малко от мен ! а, аз не съм на сьомга и чер хайвер, а на домати и краставици със сирене и обикновен шпек......
  • 19 Бай Онзи

    16 2 Отговор
    Защото в България започнахве да отглеждаме ТИКВИ !!! на първо място в света по тикви на глава от населението ! Да живее баце , да живее каскета да живее шиши , онзи от дубай смята да се връща !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тъпан

    15 3 Отговор
    Заглавието кърти а отговора е прост в Германия не останаха Германци .Тези който сеят и правят консерви са от други етноси.

    Коментиран от #22

  • 22 Да и

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тъпан":

    аз се чудя, кои са тези от високомерните германци, които ще сеят и консервират?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стрелата

    6 1 Отговор
    Да осетят как е в бгто вече 34 години Ес... Хак ви е...

    Коментиран от #25, #34

  • 25 аха

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стрелата":

    поредния с максимата - я не сакъм да съм добре, а вуте да е зле.
    Как да им е - 900 евро за храна и 1200 за наем 400 за допълнителни разходи и 500 за спестяване за почивка на Майорка.

    Коментиран от #27

  • 26 ДЯДО ТИ

    6 1 Отговор
    Ще дойдете на нашия .... хал
  • 27 Не е

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "аха":

    етично да се коментират чужди проблеми без оказване на помощ, но социалната държава предоставя помощи ( нисък наем, жилище, поема отопление), за децата, посещаващи училище, също, съдействие от социални работници и др., така, че още могат да продължат да се възпроизвеждат.
  • 28 Матей

    9 0 Отговор
    Добра реколта без тор не става. Скоро ще се откажат, като потърсят тор,а то няма. Е,може да събират и собствения тор . Така или иначе бензина скъп, преминаване към конска тяга му е майката с по една торба отзад на конете за събиране на торта. Тъй де,ама и коне няма.
  • 29 1111

    3 0 Отговор
    Явно ббидпс са им раздали земя безплатно. Там не е като да дигнеш крака и да чакаш отгоре да ти паднат плодове, зеленчуци, грозде. Иска се много труд, но бг едва ли ще се оправи някога, селяните всички в град и в големите вериги излизат с чували кво им попадне намалено, картофки
  • 30 Очевидец

    2 0 Отговор
    Матей, не само тор. И много тон не е на хубаво. Майсторлък се иска, да те влече, аз съм консуматор, наблюдавам но не е лесно, а и разходите са големи, препарати, вода, труд, и като теглуш една дебела черта и си на загуба понякога с тия наводнения, градушки, с животното е същото. Купуваш го за 120 лева, гледаш го година, разходи и дойде някой тарикат и ти го купи за 350 лева, а че си на червено, но явно закъсал за пари и го дава за без, отива хт и в х населено място го препродава за 550,200 лева без да се мъчи. Много бг и от дпс го правят, но номенклатурни кадри. Виждат някой българин добряк и прекупвача печели, не и градинаря, овчаря, или пастиря модерному.
  • 31 Анонимен

    2 1 Отговор
    Градинаря без земя, овчаря без овце, същото е било в бг преди 1944. Шивача със закърпен панталон, с кръпки, обущаря без обувки, а с налъми. Не по темата, но виждаш, как номенклатурен кадър на бкп идва, хваща връзки и без пари си купува земя, а не да се изхранва, а за я япреородава х 10 пъти нагоре, но който има пари купува и така те живеят комунистите, без значение партии
  • 32 Ахой

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "...":

    170 x 6 = 1200 ама карай +/- 120 евро няма да промени кой знае колко
  • 33 456

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ал Тъпоне":

    Кой пък ти е забранил , да си гледаш прасета ? Кой иска и в момента си гледа . Може да ти е ограничена бройката на животните , които отглеждаш в населено място , но никой не ти е забранявал . Просто трябва да им поддържаш сравнитлно чисто , за да не мирише на комшиите и да е хуманно за животните . Само опоркаджии и путинофили ли коментират тука ?
  • 34 Мрън

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стрелата":

    Преди 34 години , как беше ? Никой нищо не си отглеждаше сигурно ? Сега , кой иска , не го мързи и не се прави на софиянец , пак си гледа .
Новини по държави: