25 Август, 2022 17:24 2 051 6

В последната минута! Израел се бори да повлияе на предстоящата ядрена сделка с Иран

  • сащ-
  • иран-
  • израел-
  • джо байдън-
  • яир лапид-
  • ядрена сделка

Израелски официални представители казват, че оформящото се ядрено споразумение е лошо и Ерусалим не се смята за ангажиран с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничаване на ядрените усилия на Техеран

В последната минута! Израел се бори да повлияе на предстоящата ядрена сделка с Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман се срещна със съветника по националната сигурност на Израел Еял Хулата в сряда във Вашингтон във връзка с последния опит на Израел да повлияе на подписването на възобновена ядрена сделка с Иран. Това предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Двамата обсъдиха „силата на двустранните отношения и обмениха мнения по отношение на успеха на неотдавнашното пътуване на президента до Израел“, се казва в съобщение за срещата.

Те също така обсъдиха „споделените глобални предизвикателства пред сигурността, включително Иран“, а Шърман повтори „твърдия ангажимент на администрацията на Байдън към сигурността на Израел“.

Хулата се срещна във вторник със съветника по националната сигурност Джейк Съливан по същия въпрос. Първоначално той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц замина на официално посещение в САЩ и ще се срещне със Съливан в петък, очевидно като последен опит да се повлияе на сделката.

Преди да излети Ганц заяви, че целта на пътуването е „да предаде ясно послание относно преговорите между силите и Иран по ядреното споразумение – споразумение, което няма да върне състоянието на Иран години назад и няма да го ограничи за много години напред – споразумение, което ще навреди на глобалната и регионална сигурност.“

„Ядреният порив на Иран трябва да бъде значително свит. Финансирането на неговите подставени лица в региона трябва да бъде прекъснато от иранския тръбопровод“, настоя той.

„Ние ще обсъдим въпроса с американците и в същото време Израел ще продължи да изгражда своята сила и способности – така че във всяка ситуация да знае как да се защитава“, каза той.

Новинарският сайт „Уайнет нюз“ (Ynet news) съобщи, че Ерусалим уговаря с Белия дом провеждането на разговор между премиера Яир Лапид и президента Джо Байдън по повод на подновяване на ядреното споразумение с Иран. Американците уточниха, че Байдън „е на почивка“.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани каза в сряда, че Иран проучва отговорите на САЩ, получени чрез координатора на Европейския съюз.

ЕС предложи окончателен текст, който иранците коментираха, [след това] САЩ отговориха и сега иранците отново го разглеждат.

„Започна подробен преглед на възгледите на американската страна и Ислямска република Иран ще обяви своите позиции на координатора след приключване на проучването“, каза Канаани.

Израелски официални представители казват, че оформящото се ядрено споразумение е лошо и Израел не се смята за ангажиран с него и ще продължи да работи за своята сигурност и ограничаване на ядрените усилия на Иран.

На брифинг за чуждестранни кореспонденти в сряда Лапид каза, че „Израел не е против споразумение [по принцип]. Ние сме против това споразумение, защото е лошо. Защото не може да се приеме така, както е написано в момента.”

Той предупреди, че „лошата сделка“ ще „даде на Иран сто милиарда долара годишно. С тези пари няма да се строят училища или болници. Това са сто милиарда долара годишно, които ще бъдат използвани за подкопаване на стабилността в Близкия изток и разпространение на терор по света. Тези пари ще финансират Революционната гвардия. Тя ще финансира [доброволческите милиции] „Басидж“, които потискат иранския народ. Тя ще финансира повече атаки срещу американски бази в Близкия изток. Ще се използва за укрепване на Хизбула, Хамас и Ислямски джихад.

По подобен начин бившият премиер Бенямин Нетаняху каза пред изданието „Ал Арабия нюз“ (Al-Arabiya News), че предстоящото ядрено споразумение с Иран „ще застраши не само Израел, но и арабския свят и мира на цялото човечество“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 българина

    16 5 Отговор
    кои са израел или сащ да казват на трета държава каквото и да е?!?!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.