Last news in Fakti

30 Август, 2022 21:09 1 966 19

Климатичните промени ли са виновни за екстремното време? Проверка на фактите

  • наводнение-
  • климат-
  • глобално затопляне

Природните катастрофи винаги са следствие от много и различни фактори, освен природни, причините могат да бъдат и причинени от човека

Климатичните промени ли са виновни за екстремното време? Проверка на фактите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наводнения, урагани, суша: климатичните промени ли са виновни за зачестяващите природни катастрофи? Ние проверихме фактите:

След месеци на засушаване в много части на северното полукълбо зачестяват случаите на поройни дъждове с катастрофални последици. Такъв е случаят в някои райони на Германия и Австрия, където валежи причиниха тежки наводнения. В Хималаите пък от седмици валят мусонни дъждове, които само в Пакистан причиниха смъртта на около 1000 души.

За тези екстремни метеорологични явления бързо се намира обяснение: виновни са климатичните промени. Вярно ли е това обаче?

"Винаги е имало и ще има екстремно време, но климатичните промени могат да влияят на честотата и интензивността на такива явления", казва Сьоуке Филип от Кралския нидерландски метеорологичен институт.

Въпросът е дали тяхното влияние наистина е толкова голямо, колкото го представят медии, политици и екоактивисти. ДВ провери фактите.

Причиняват ли климатичните промени поройни дъждове и горещи вълни?

"Природните катастрофи винаги са следствие от много и различни фактори. Освен природни, причините могат да бъдат и причинени от човека", казва климатоложката Фридерике Ото от Кралския колеж в Лондон. Например при наводненията, причинявани от обилни валежи, това може да са обезлесяването и застрояването на обширни площи, но също така и глобалното затопляне, допълва тя.

Затоплянето на Земята обаче не може да е единствената причина за екстремното време. Доколко съществува такава причинна връзка зависи от вида на съответния природен феномен, казва още Ото. "При наводненията и засушаванията глобалното затопляне често играе много по-малка роля" (в сравнение с други фактори, б.ред.).

Ще рече, че климатичните промени не могат да причинят силни дъждове, а само създават условията за това и увеличават количествата паднал дъжд. "Атмосфера с топъл въздух може да поеме много повече влага, което води до по-силни дъждове", казва на свой ред Сьоуке Филип.

Навсякъде ли се усещат еднакво измененията в климата?

"В различните части на света отражението е различно", казва Филип. Дори едни и същи по своя мащаб природни бедствия в различни части на света могат да се различават по причинените щети. Пресен пример за това са катастрофалните наводнения в Германия през лятото на 2021 и тези в южноафриканската провинция Квазулу-Натал тази пролет: катастрофата в ЮАР причини смъртта на 435 души и остави хиляди без подслон, а при бедствието в Германия и Белгия загинаха 220 души.

Ако към 1900-та година вероятността за природна катастрофа от такъв мащаб, като наводнението в Германия, е била една на всеки 500 години, то сега - заради климатичните промени - тя е нараснала от 1,2 до 9 пъти. Ще рече, че днес такива тежки наводнения можем да очакваме на всеки 56 до 400 години. Освен това те биха били с 3 до 19 процента по-интензивни, отколкото преди 120 години.

Що се отнася до Квазулу-Натал, там вероятността за поройни дъждове като тези от април т.г. се е увеличила двойно спрямо 1900-та, а интензивността им би била с 4 до 8 процента по-висока, отколкото ако климатът не се беше променил.

Могат ли да се предсказват бъдещи природни катастрофи?

Точните прогнози за времето са възможни само за няколко дни напред. Паралелно с увеличаването на срока на прогнозата нараства и нейната неточност. Времето е прекалено хаотично, в истинския смисъл на това понятие, за да се правят точни прогнози за по-дълги периоди от време, казва в тази връзка Ото.

"Това, което може да се прогнозира, е честотата на определени атмосферни условия или очаквания за температурни стойности или валежи", посочва тя. С повишаването на температурата обаче се повишава и вероятността от такова време, което може да причини наводнения, суша и други опасни природни явления, посочва още експертката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не се правете на умрели лисици

    20 0 Отговор
    Оказва се че HAARP върши отлична работа!

    Коментиран от #16

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    Сфиpя на дyдyk! Бе3платн0!
  • 4 Решението

    9 9 Отговор
    6 милиарда отиват за тор, а на останалите се забранява да правят повече от 1 дете и за 20 години земята ще се успокои! След това още милиард и половина отиват да правят компания на на 6-те милиарда и Земята ще стане Рай! Неприятно но това е Решението!

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Внимание

    18 0 Отговор
    Пропаганда от Ротшилд Веле.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    12 0 Отговор
    и тия интерпретират фактите както дявол чете Евангелието
  • 10 Някой

    16 1 Отговор
    Сега, проверете и този факт - климатът се е променял винаги. Не е система, която е изпднала в баланс. В историята има захляждания, последвани от затопляния. И отново. Сега вме вув краен етап на излизане от ледников период. Затоплянето продължава, но не е в следствие на човешката дейност, а на природни явления.

    Иначе, разбирам че след ковид и войната в Украйна ви трябва нова страшилка, за да плашите хората и да цуцате пари. Надявам се малко хора да ви се вържат на тъпотиите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пешо

    14 0 Отговор
    чета и не вярвам на ушите си! къде отиде чистата и безкористна борба за климат? къде?

    от кога пиша, че ако на.глос.ак.ският свят беше успял да се добере до богатствата на русия, само за няколко години борбата за климат щеше да бъде заменена от друга, удобна за конкретните обстоятелства теория. това, слава богу, не стана. но пък се появиха други обстоятелства, които налагат въвеждането на подобна теория - необходимостта да се оправдае пускането на изведени от експлоатация тец, да се премине на отопление на дървесина и въглища по домовете и пр. извод? светът на н.агл.оса.ксите е измамен, вулгарен, циничен и лицемерен. но имаме демокрация - който ще, да му вярва. :D
  • 13 Математическите

    15 1 Отговор
    модели за климата са системи от милиони уравнения с милиони неизвестни. Дори суперкомпютрите се задъхват.

    Дойче веле обаче проверило фактите….
  • 14 Мнение

    4 1 Отговор
    Екстра си е с това глобално затопляне.Не харесвам студ.
    Голямото покачване на морското равнище от топенето на ледената шапка на Гренландия вече е неизбежно дори ако изгарянето на изкопаеми горива, което предизвиква климатичната криза приключи.Т.е. очакваме скоро да наводни някакви където са се отвърнали от Господ и продават оръжия да сеят смърт.

    Коментиран от #15

  • 15 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Абе и аз като теб обичам топличко адаптация 30-33° с лек ветрец ок,ами нагоре 40°и плюс е ужасно,и много оси и мухи и змии в малките градчета тази гад няма затриване .За първи път това лято няма адаптация понеже беше дълга горещина не два или пет дни.Постоянно те заливат горещи вълни обливаш се в пот досадно е /не е климактериум и аз това си помислих/не можеш да спиш вечер ,душата ти се мъчи дори и климатик на моменти го изключваш ,излизаш ,отваряш прозорец....Отложихме едната ваканция за зимата ,ни на море се порадвах нищо само нощни разходки,радваме се на дъжд като индианци два три пъти валя малко хората танцуват от радост на улицата.В България поне изкарахте късмет .
  • 16 ДВ = ПРОПАГАНДА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не се правете на умрели лисици":



    ДВ = ПРОПАГАНДА




  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Институция на лъжата!

    4 0 Отговор
    Гьобелс Веле да ви "проверява фактите", няма такъв цинизъм!
Новини по държави: