Last news in Fakti

3 Септември, 2022 14:30 1 519 4

Швейцарски ледник на 7000 г. се топи заради горещото лято

  • ледник-
  • алпи-
  • швейцария-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • корвач

Учените от програмата "Гламос" измерват ледниците от десетилетия, като оценяват нивата на снежния обем през зимата и топенето на снега през лятото

Швейцарски ледник на 7000 г. се топи заради горещото лято  - 1
Снимка: Shutterstock

Някои от по-малките швейцарски ледници са загубили значителни количества лед това лято на фона на рекордните горещини, като учените са принудени да прекратят някои от програмите си за измерване, тъй като не е останал лед, информира ДПА.

"Това, което наблюдаваме, е по-силно от всичко, което сме смятали за възможно досега", твърди Матиас Хус, който ръководи мрежата „Гламос“ за измерване на ледници Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих..

Някои от слоевете на ледника Корвач в Югоизточна Швейцария, които са се образували преди около 7000 години, са се разтопили, казва той пред ДПА. Датировката на леда се основава на по-ранни измервания, направени от университета в Хайделберг, Германия.

Програмата за измерване в Корвач ще бъде прекратена, тъй като на местата за измерване не е останал лед, каза Хус. "Така че единственото, което ни остава да направим, е да съберем целия материал и да разчистим".

Учените от програмата "Гламос" измерват ледниците от десетилетия, като оценяват нивата на снежния обем през зимата и топенето на снега през лятото.

Екипът реши да прекрати постепенно програмите си за измерване на три по-малки ледника през 2019 г. - в Пизолглетчер, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн.

За кратко време обаче те се надяваха да продължат измерванията малко по-дълго, тъй като темповете на загуба се забавиха през миналата година. "Но загубите това лято бяха твърде лоши", каза Хус, като имаше предвид безпрецедентно горещото време, което означава, че по технически причини вече не е възможно да се измерва по-нататъшната загуба на лед.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любомир

    8 0 Отговор
    Тези и не ги мисля.То като замръзне Европа и те ще се възстановят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 113

    6 0 Отговор
    Важното е да има лед за уискито.
  • 4 Болезнено глупава и найвна цивилизация

    4 0 Отговор
    Като гледам нещата са звън всякъкъв човешки контрол, жиивотните и растенията са просто пътници! Затова само остава да стискаме палци войната в Украйна да излезне извън контрол и да започнем ядрената зима! Само това е начина да причистим планетата от себе си!
Новини по държави: