Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Август, 2022 14:26 1 922 30

Украйна подготвя повторно свързване на Запорожката АЕЦ с електрическата мрежа

  • украйна-
  • русия-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия

Седмици наред Москва и Киев взаимно се обвиняваха в няколко обстрела, насочени срещу централата, които породиха опасения от ядрена катастрофа

Украйна подготвя повторно свързване на Запорожката АЕЦ с електрическата мрежа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна обяви днес, че ще подготви свързване с електрозахранващата мрежа на страната на своята Запорожка АЕЦ, прекъснато предишния ден, предаде Франс прес. Централата е под руска окупация и бе подложена на обстрел.

„В ход е подготвителна работа за повторно свързване на два блока на Запорожката АЕЦ“, която е най-голямата в Европа, съобщи в Телеграм "Енергоатом", украинският държавен оператор на четирите украински атомни електроцентрали. Според "Енергоатом" далекопровод, доставяща електроенергия от централата на украинската енергийна мрежа "е бил ремонтиран". В момента централата се захранва от друга ремонтирана линия на украинската електрическа мрежа, каза операторът, като същевременно гарантира, че оборудването и системите за сигурност на съоръжението работят нормално.

Украйна обяви вчера, че Запорожката АЕЦ е била "напълно изключена" от електрическата мрежа "за първи път в историята си", след като електропроводите са били повредени.

Седмици наред Москва и Киев взаимно се обвиняваха в няколко обстрела, насочени срещу централата, които породиха опасения от ядрена катастрофа.

ООН призова за създаването на демилитаризирана зона около централата, за да се гарантира нейната сигурност и да се позволи изпращането на международна инспекционна мисия.

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се очакват в централата "следващата седмица", каза снощи съветничката на украинския министър на енергетиката Лана Зеркал, цитирана от медиите. „Дори руснаците да са приели мисията да пътува през украинска територия, те изкуствено създават пречки, за да не може мисията да достигне до това съоръжение“, каза тя. Зеркал каза пред украински медии, че в момента се уреждат логистични въпроси, за да може екипът на МААЕ да посети Запорожката АЕЦ.

Запорожката АЕЦ има шест реактора, всеки с мощност 1000 мегавата. Тя беше завзета руските войски през март.

Запорожката АЕЦ работи в нормален режим и пълно изключване на централата не е имало, заяви днес ръководителят на назначената от Русия администрация на град Енергодар Александър Волга, цитиран от ТАСС. "Пълно изключване на Запорожката АЕЦ, както твърди (украинският президент Володимир) Зеленски не е имало. Имаше само аварийна извънредна ситуация, която беше овладяна от автоматичната защита на централата. В момента Запорожката АЕЦ работи нормално", каза Волга за руския "Първи канал".

Изданието "Запорожки вестник" съобщи вчера, че в Мелитопол, Енергодар и други населени места в Запорожка област е изключен токът заради обстрел от украинска страна на Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ. От обстрела се е запалило поле и това е довело до късо съединение в подстанция. Ръководителят на назначената от Русия администрация на намиращата се под контрола на руските сили част от Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че веднага след потушаването на пожара един от реакторите на централата отново е бил включен. Балицки добави, че са извършени дейности за възстановяване на електрозахранването в Запорожка област и включването на втория изключен от мрежата реактор на централата. Той съобщи също, че електрозахранването на всички градове и райони в областта е възстановено.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пуцай кумеее

    35 6 Отговор
    до седмица , трябва дупка да стане там

    ток за украйнските фашисти няма да има
  • 2 Аноним

    49 4 Отговор
    Тоя АЕЦ без да съм запознат съм сигурен че Русия им го е направила комика зеленски обрича Украйна да са на свещи зимата
  • 3 само питам

    49 1 Отговор
    кажете нещо за плутония дето намериха там руснаците от къде се е взел и защо е там?

    Коментиран от #15

  • 4 да де

    46 1 Отговор
    Това шега ли е и как точно ще я свържат, че нещо не мога да се сетя освен, ако проблема не е на територия под контрола на украинците.

    Коментиран от #21

  • 5 хихихихи

    40 1 Отговор
    Нещо ни гъбаркате! Последния четвърти електропровод е бил обстрелян от укрите днес, прекъснат е! Сега Зеленката ще вие пред ООН, МААЕ...МЕЕЕ, евролиберастчетата ще напяват колко лоша е Русия а Путин ще си го премести!
  • 6 Тъ по

    9 1 Отговор
    В момента централата се захранва от .....................
  • 7 УКРАЙНА

    32 0 Отговор
    Украйна трябва да приеме "горчивата истина" за загубата на Донбас в близко бъдеще и безсмислието на опитите за контраатака срещу Херсон, пише колумнистът на германски вестник Кристоф Шилц.

    По неговите думи, след шест месеца военни действия, нещата в Киев "не вървят много добре".

    "Украйна е на път да загуби Донбас на изток. По-голямата част от юга вече е в ръцете на Русия. Сега няма признаци, че ситуацията може да се промени в обозримо бъдеще", каза Шилц.

    Авторът на статията предполага, че предстоящата зима обещава на Украйна проблеми с храните и енергийните доставки.

    „Контраофанзивата, обявена от Киев в края на май в района на Херсон, която би била изключително важна, за да се предотврати загубата на Одеса в бъдеще и да се запази достъпа на страната до Черно море, няма да се състои, тъй като Въоръжените сили на Украйна вече не са в състояние да направят това. Горчиво е да осъзная това“, пише авторът на статията.

    Напоследък Киев многократно заявяваше намерението си да започне контранастъпление срещу Херсонска област. Както се каза по-рано , действията на въоръжените сили на Украйна ще доведат до непоправими загуби, опитът за превземане на региона ще получи съкрушителен отпор и ще изчезне в небитието.

    От 24 февруари Русия провежда военна спецоперация в Украйна. Според президента Владимир Путин крайната цел е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на самата Русия. Съюзническите сили вече напълно освободих

    Коментиран от #9

  • 8 Българин

    2 32 Отговор
    пък в почивката ще наритат малко ватенки оттам

    Коментиран от #16, #17

  • 9 Българин

    4 31 Отговор

    До коментар #7 от "УКРАЙНА":

    как успя за толкова кратко време ,толкова много глупости да напишеш

    Коментиран от #24, #26

  • 10 го шо

    31 0 Отговор
    "на своята Запорожка АЕЦ"
    гладна соросатура аец сънува!
  • 11 Хахаха

    34 0 Отговор
    Все едно да се вържат към АЕЦ Козлодуй:))) Май всички украински управници се дрогират ударно:)
  • 12 АЕЦ Запорожие не е вече на окрайна.

    33 1 Отговор
    Сори зелник
  • 13 ГЕРМАНСКА ПРЕСА

    18 0 Отговор
    Украйна трябва да приеме "горчивата истина" за загубата на Донбас в близко бъдеще и безсмислието на опитите за контраатака срещу Херсон, пише колумнистът на германски вестник Кристоф Шилц.

    По неговите думи, след шест месеца военни действия, нещата в Киев "не вървят много добре".

    "Украйна е на път да загуби Донбас на изток. По-голямата част от юга вече е в ръцете на Русия. Сега няма признаци, че ситуацията може да се промени в обозримо бъдеще", каза Шилц.

    Авторът на статията предполага, че предстоящата зима обещава на Украйна проблеми с храните и енергийните доставки.

    „Контраофанзивата, обявена от Киев в края на май в района на Херсон, която би била изключително важна, за да се предотврати загубата на Одеса в бъдеще и да се запази достъпа на страната до Черно море, няма да се състои, тъй като Въоръжените сили на Украйна вече не са в състояние да направят това. Горчиво е да осъзная това“, пише авторът на статията.

    Напоследък Киев многократно заявяваше намерението си да започне контранастъпление срещу Херсонска област. Както сенказа по-рано, действията на въоръжените сили на Украйна ще доведат до непоправими загуби, опитът за превземане на региона ще получи съкрушителен отпор и ще изчезне в небитието.

    От 24 февруари Русия провежда военна спецоперация в Украйна. Според президента Владимир Путин крайната цел е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на самата Русия. Съюзническите сили вече напълно освободиха

    Коментиран от #19

  • 14 Някой

    29 0 Отговор
    Първо трябва да спрат да стрелят по централата. После да се помолят мило на руснаците. Накрая трябва и да почнат да заплащат за тока.
  • 15 Пешо

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    За това се туткат от МААЕ.Трябва по някакъв начин да се изтрие нечии зад.ик.Отново ще блесне пред света, кой какви ги върши.
  • 16 Истински българин

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    От Тик-Ток или чрез фейсбук след три магистралки кокаин ще ги наритат:)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аман

    19 0 Отговор
    Каква "своя", освен, че направиха куп бели, истинките доклади от 2014 ги крият, и един цент не са дали за построяването и складирането на АЕЦ-овете, построени от Русия, та и втори чеРнобил искат. Та накрая и газопроводната с-ма си продадоха, пак строена от Русия, и най-ценното Черноземът-пак подарена земя от Русия. Зе подготви и бъдещият "аншлус" с Полша. Горкият народ на Украйна, украинците що не се вземат в ръце и да подгонят местните си олигарси, заедно с Русия, едно леко кръгом, така ще запазят част от териториите си, поне З. Украйна, при повече дипломация и федерация с Източна.
  • 19 ГЕРМАНСКА ПРЕСА продължение

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРМАНСКА ПРЕСА":

    Съюзническите сили вече напълно освободиха Луганската народна република и значителна част от Донецк, включително Волноваха, Мариупол и Святогорск.

    Коментиран от #28

  • 20 Некой си

    20 0 Отговор
    Щатските муниции, които падат около реакторите Путин лично ли ги изстрелва?
    Или Шойгу?
  • 21 Иванов ел техник

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Ще я свържат с рекордоман.Фаза и нула.Зеленски ще хване фазата и после нулата и всичко ще си дойде на мястото.
    Ще светне.
  • 22 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "табсо":

    сега ще си го преместя .......

    Коментиран от #27

  • 23 Увъртане

    17 0 Отговор
    Пак нещо се пише, нещо се обяснява...нещо като нищо. Обясненията много напомнят на обърканите обяснения за евакуираните азовци. Колко е трудно да се каже, украинците обстрелват централата. Е то почти беше казано: "Централата е под руска окупация и бе подложена на обстрел." В опита да си извъртят езика, журналята стигат неподозирани висини в увъртането
  • 24 табсо

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Бандерите по заповед на шрек ще пренасочат тока от запорожката аец към крим-оти им е повече,зеленио твърдеше че никога крим нема да пие вода от днепаро,ама пие-он и канало от днепър за крим е руски..
  • 25 Преминаващ оттук

    15 0 Отговор
    Своята централа!!!
    Как пък точно стана украинска. Руснаците никога не забравят и се връщат да приберат своето.
    Урките ще стоят гладни, без ток, газ и въглища. Ще ядат оръжията които им пращат краварите. Монетата има и обратна страна.
  • 26 АМЕРИКАНСКА ПРЕСА

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Контранастъплението ще се превърне в катастрофа и загуба на територии за въоръжените сили на Украйна
    В САЩ предупредиха Украйна за "ужасно" поражение в случай на контранастъпление
    Украинската армия ще претърпи съкрушително поражение при опит за контранастъпление в южната част на републиката и в Донбас. Това пише експертът по сигурността американски специалист Робърт Фарли в статия

    „Има основателни причини, поради които Украйна трябва да устои на призива на Запада за бързи действия“, твърди експертът.

    Настъплението вероятно ще доведе до драматични последици за въоръжените сили на Украйна — откриване на слабите места в украинската отбрана и загубата на нови територии в резултат на руската контраатака, отбелязва авторът.
    Фарли уточнява, че чувствителното поражение в Киев може да обезсърчи западните страни да доставят на украинските въоръжени сили нови партиди оръжия.
    Целта на Путин: „защита на хора, които бяха подложени на издевателство и геноцид от киевския режим в продължение на осем години“.
    Според Путин крайната цел на операцията е освобождаването на Донбас и създаването на условия, гарантиращи сигурността на самата Русия.

    Руската армия, заедно със силите на ДНР и ЛНР, завзеха изцяло територията на Луганската народна република и значителна част от Донецката, включително Волноваха, Мариупол и Святогорск, както и цялата Херсонска област, Приазовската част на Запорожието и част от Харковска.
  • 27 табсо

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Они и азовците си го местиха навам-натам-ама стигнаа до магадан..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Какво подготвят украинците,

    1 0 Отговор
    когато централата се контролира и управлява от руската администрация там? Ако решат, може да не им пуснат никакъв ток. Добре че е строена по съветско време и реакторите не могат да се разрушат от славните ХАЙМАРСИ, че досега вече радиацията да е стигнала дотук след постоянните обстрели със западни снаряди. Има материали в ЮТюб, вижте номерата им и къде са произведени. Тези безкрайни ежедневни лъжи няма да доведат до нищо добро накрая. Тя и немската пропаганда до май 1945 г. е тръбила как громят Червената армия. На нещо такова ми прилича.
  • 30 СВЪРЗВАНЕТО СТАВА С ЕДНО КОПЧЕ

    0 0 Отговор
    РАЗВЪРТА СЕ ГЕНЕРАТОРА И КАТО СЪВПАДНАТ ФАЗИТЕ ЩРАКВАШ И ГОТОВО - НО ПУТИН ТРЯБВА ДА РАЗРЕШИ !НИТО Е БОЙКО , НИТО Е КИРО ПРОСТОТО !
Новини по държави: