Last news in Fakti

12 Септември, 2022 07:28 1 553 9

Западът предлага резолюция на ООН, критикуваща Китай

  • китай-
  • резолюция-
  • оон-
  • сащ-
  • русия-
  • си дзинпин-
  • уйгури-
  • човешки права

Пекин категорично отхвърли обвиненията

Западът предлага резолюция на ООН, критикуваща Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Западните страни са изправени пред дилема преди днешното откриване на Съвета на ООН по правата на човека: дали да се противопоставят срещу нарушаването на човешките права в китайския регион Синцзян, рискувайки да не постигнат успех, или да пропуснат най-добрата си възможност от години да потърсят отговорност от Пекин, пише Ройтерс, като се позовава на дипломатически източници, предаде БТА.

Според доклада на правозащитната агенция на ООН, публикуван на 31 август, Китай "произволно и дискриминационно“ задържа представители на уйгурското малцинство, както и други мюсюлмани в Синцзян, и това би могло да представлява "престъпление срещу човечеството“. Пекин категорично отхвърли обвиненията.

Западни дипломати са казали пред Ройтерс, че група демократични страни обмислят различни варианти, включително и резолюция за Китай за първи път в 16-годишната история на съвета. Този ход може да задейства и механизъм за разследване. Някои от страните считат, че тук е заложен моралният авторитет в сферата на човешките права, който Западът си извоюва с приемането на Всеобщата декларация за правата на човека през 1948 година.

"Ако мнозинството реши, че не си струва да се предприемат действия, свързани с оповестените в доклада нарушения, това ще означава, че универсалната визия за човешките права е застрашена, а правовият ред – отслабен“, е заявил пред Ройтерс западен дипломат. Той е допълнил, че в момента се водят "активни дебати“ за евентуални последващи действия. "Бездействието си има цена, също както и действието, а и неуспешният опит за действие“, е казал друг западен дипломат, пожелал анонимност.

Правозащитни организации обвиняват Пекин в нарушения на човешките права на уйгурите, които са основната мюсюлманска етническа група в западния регион Синцзян и наброяват около 10 милиона души. В петък китайският посланик в централата на ООН в Женева Сюй Чън заяви, че Китай няма да си сътрудничи с Върховния комисариат на ООН по правата на човека, определяйки доклада му от 31 август като "незаконен и невалиден". "Не можете… да ни вредите, като същевременно се радвате на общо сътрудничество с нас", каза пред журналисти Сюй Чън, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Впечатлително

    23 2 Отговор
    "Западът предлага резолюция на ООН, критикуваща Китай". Ва Банк! Западът твърдо е решил да накаже и Китай, най-вече заради неутралитетът към Русия. Все пак трябва да се отчете готовността на атлантическите ястреби да воюват едновременно на всички фронтове. Това е най-вече, защото разбраха, че принципът "разделяй и владей" няма да работи срещу Русия и Китай
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо Пух

    2 10 Отговор
    Ти си същия като Путлер. Промени Конституцията, за да станеш несменяем. Толкова ли няма от 1 млрд население някой по-кадърен от тебе

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    4 2 Отговор
    Санкции ! Хахахаха
  • 5 да живее Краля

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечо Пух":

    нека всички им мием чиниите
  • 6 Госあ

    9 1 Отговор
    “ Не может да ни вредите, като същевременно се радвате на общо сътрудничество с нас” Това, което се случи в България след промените се случва в една голяма част от света, но промените са неизбежни и все повече държави гледат с надежда към БРИКС.
  • 7 Чичо Джо

    3 1 Отговор
    Ще се зъбите на Тайван, а? :))))
  • 8 факти

    6 0 Отговор
    ООН днес е хранилка на чиновници с връзки и нейните резолюции не струват пет пари.
  • 9 Верно ли

    6 0 Отговор
    Хахахахаа, нас.аният в Украйна запад предлагал.... Най-лошото е, че парите са в тях! Но има начини и това да се промени! И Китай и Русия го знаят!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания