Last news in Fakti

3 Септември, 2022 10:40 7 025 65

Германия: Пазарува се само най-необходимото

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация

Отстъпките в цените на бензина, ограничени до три месеца, и билетът от 9 евро за целия обществен транспорт донякъде ограничиха инфлацията

Германия: Пазарува се само най-необходимото - 1
Снимка: Shutterstock

Огромният скок в цените на храните и енергията кара хората да пресмятат всяка стотинка. Търговците в Германия наблюдават необичаен отлив на купувачи, защото всички внимателно преценяват от какво имат най-спешна нужда.

Краткосрочният ефект от мерките на правителството в подкрепа на потребителите отшумя и инфлацията отново е около 8 процента. Германската служба за защита на конкуренцията увери, че "следи отблизо" цените на храните и тези на бензина. От месеци енергията и хранителните продукти са най-сериозните двигатели на инфлация.

Всичко поскъпва

Нападението на Русия срещу Украйна и затрудненията в доставките също усложниха ситуацията. Според предварителните изчисления на Федералната статистическа служба разходите за гориво, мазут и електроенергия през август са били с 35,6% по-високи в сравнение със същия месец на предходната година.

Хранителните продукти също са поскъпнали сериозно – с близо 17%. По-високите нива на инфлация намаляват покупателната способност. Евентуални увеличения на заплатите все повече се поглъщат от инфлацията.

Мнозина вече намаляват потреблението си, за да посрещнат ежедневните си нужди. В проучване, поръчано от банковата асоциация BdB, седем от всеки десет анкетирани казват, че ограничават разходите си заради инфлацията. Това забавя частното потребление, което е важен стълб на икономиката.

Хората се въздържат от потребление

Заради инфлацията много хора внимателно преценяват от какви покупки наистина се нуждаят. Страхът от значително по-високи разходи за енергия през следващите месеци принуждава домакинствата да заделят пари настрана и да не харчат необмислено. Песимистичната тенденция се засилва, а социалното неравенство допълнително се задълбочава от кризата.

Правителствените мерки в подкрепа на домакинствата в Германия донесоха поне кратко облекчение. Отстъпките в цените на бензина, ограничени до три месеца, и билетът от 9 евро за целия обществен транспорт донякъде ограничиха инфлацията. И двете мерки обаче изтекоха в края на август. Дори и само заради това икономистите очакват повишение на инфлацията.

Инфлацията може да стигне 10%

"В момента почти няма стоки, които да не поскъпват", посочва икономистът Томас Гитцел. Той прогнозира, че инфлацията вероятно ще надхвърли 10% през октомври, Бундесбанк също разпространи подобно становище. Подобна инфлация не е имало в Обединена Германия. Сравнимо високи стойности са били наблюдавани по време на петролната криза през зимата на 1973/74 година.

Инфлацията в момента е твърде висока и в други европейски страни. В Испания например тя остава двуцифрена.

Експерти се надяват, че ЕЦБ ще вземе решение за по-голямо увеличение на лихвения процент. Първото от 11 години насам увеличение на лихвените проценти беше обявено през юли. Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 8 септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САЩ

    80 7 Отговор
    И техните политици правят далавера със Зеления също като тези в България....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хааа с 5000 евра заплата там

    26 53 Отговор
    И 10% поскъпване нема потребление😂😂😂😂алоо кого ше заблуждавате беее ако хлеба е 1 евро при 1.1 евра нема да има потребление и заплата 30 евро на час😂😂😂😂 лъжаааа е сичкоооо

    Коментиран от #6, #10, #11, #12, #15, #36, #37, #51

  • 5 Честито

    52 2 Отговор
    На тЕрикатите от ЛИДЛ и Кауфланда...
  • 6 смешен троле

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    откакто ги нахендриха е еврото никога хляба там не е бил на цена 1 евро
  • 7 Калитко

    46 2 Отговор
    Че в България е тако откакто се помня.
  • 8 ШОЛци

    54 5 Отговор
    И ЗИМАТА В ХОЛА С УШАНКА , КЪПАНЕТО КАТО ....КРЪСТЕНЕТО ,ВОЗЕНЕТО С КОУЕЛОТО, ХРАНАТА НА СТУДЕНО .....НА БАЛКОНЯ И Т.Н.......!!!
  • 9 Реалист

    83 5 Отговор
    Ето ви демокрация .. стока има пари нема .. на времето пари има стока нема .. Западна .. ама си беше друго да заколиш прасето да запалиш дървата и в двора яко да църква.. а сега ако го направиш всякакви НПО организации ще скочат че замърсяваш природата не си хуманен и тн тн защото ядеш истинско месо а не химия от някои немски магазин

    Коментиран от #17

  • 10 Няма такава държава

    54 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    Знаеш ли колко хора от милиони я взимат .. минимална заплата след всякакви данъци дори има ергенски е около 1100 евро научи си домашното
  • 11 Хйхйхйхйх

    57 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    Какви 5000,бе човек малко ги вземат тея пари то ако слушаш и при нас СРЗ е към 3000лв,ама не точно така. Там почти всичко живее под наеми лизинги,кредити. А за данъците да не говорим. Парите не ги берат по дърветата. И ще им е трудно през зимата. Но като гледам здраво са се запътили да ни стигат нашия стандарт.

    Коментиран от #31, #56

  • 12 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    57 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    Това ти е брутната заплата след данъците и ако не си женен с деца с удръжките взимаш 2200 € след като си платиш наема и сметките ти остават 500\600 € а хляба под 1,50 € няма . за седмица само за храна даваш 150\200 € и то ако купуваш от Лидл не знам защо лъжете в България.......знаеш ли че пенсионерите тук връщат бутилки за да живеят
  • 13 Лозан

    57 5 Отговор
    Пожелавам им да нямат нишо германците от тех тръгна мизерията в Европа щото слушат чичо Сорос.

    Коментиран от #45

  • 14 Пешо Софиянец

    33 5 Отговор
    Така трябва да се пазарува, само най-необходимото, а какво е то?4 яйца, един ляб/по възможност1/2/,една чушка, глава кромид лук и малко сол .Е стига за седмицата.
    За Испанците всичко това на половина.
  • 15 Няма такава държава

    37 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    То и в България взимат по 5000 евро заплата не говоря за депутати.. проучи и в България професиите къде се взимат между 5 и 10 хиляди лева .. в аеца на летище София в ИТ сектора и други но са малко на фона на работещите..

    Коментиран от #53

  • 16 шааа

    51 5 Отговор
    Не им върви на немците в конфликтите с Русия. Така е, като не правят справка със собствената си история.
  • 17 Ставри

    44 4 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Даааа, ама има банани!

    Коментиран от #19

  • 18 Ицо

    25 3 Отговор
    Санкции ли
  • 19 Реалист

    45 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ставри":

    Предпочитам домашно отгледано прасе отколкото банани ..
  • 20 Да са ви честити новите цени

    45 3 Отговор
    Урсулка и олафчо също да са ви честити.
    Зелената жаба също да ви е честита.
    А те продължават да ви готвят нови изненади..... За коледа ще бъдете добре
    На студено и гладно. Хайде още един път да са ми честити всички велики управляващи на европейския съюз в кавички.
  • 21 Чочо

    34 3 Отговор
    В Европа за най-необходимот, а при англетата вече им казаха в аванс, как ще си палят лампите след 21,00 часа.Определено време ще можеш да си пуснеш съдомиялната машина и куп други разпоредби.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 От там

    56 4 Отговор
    Причината била нахлуването на Русия в Украйна. Глупости на търкалета. Повече от година цените на горива и хранителни продукти са завишени. Вината е в тяхната оправляваща върхушка, която намери начин да се оправдие за безумната инфлация. Петрол и газ има, Русия играе също като тях...налагат санкции - получават занижени количества. Докато от Брюксел и зад океана им нареждат какво да правят, инфлацията ще експлодира. Средната работнишка класа изчезва, ще има само бедни и богати. Мисля си, че това е целта им. След като схемата работи в източна Европа, защо да не проработи и в западна?
  • 24 Бонев

    53 5 Отговор
    Ако преди десетина години някой ми беше казал че ще чета такъв коментар за Германия щях да го помисля за луд. Но както се казва с такива управляващи толкова.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кензъл Уошингтън

    31 8 Отговор
    Свободата няма цена, казал германецът на опашката за преоценен хляб
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Зевзека

    46 7 Отговор
    Радвайте се дойчете, все още пазарувате, макар и само необходимото. След 2 месеца няма да пазарувате въобще. Но пък на Путин ще му е зле ;-)), а деди ще богатее чрез въоръжаване на едно зелено недоразумение. Така че радвайте се. И днес и утре, радвайте се!
  • 29 Гошо

    27 4 Отговор
    Факти, писахте ли, че поляците искат огромни репарации от Германия за Втората световна? Пише го в Гардиън.
  • 30 Зевзека

    20 3 Отговор

    До коментар #27 от "Баууууу":

    Но пък в стойка Л пред псевдодемократичния и 42 полов запад! Хи хи, пипаш ли си пръстчетата на краката вече, а?
  • 31 Хост

    14 18 Отговор

    До коментар #11 от "Хйхйхйхйх":

    Средна работна заплата в Германия е 3750 евро бруто в България е 1500-1800 най-вече в София. След данъци едва ли немецът ще е толкова беден колкото българина… Та не ги мислете тях

    Коментиран от #33, #58, #61

  • 32 Хари Потен

    18 1 Отговор
    Така е по белия свят. Бял свят е това, не е Русия. Двата пръста горе!
  • 33 Kуранага Сама

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Хост":

    Само не ни казвай какво да мислим, става ли. Всеки има познати в чужбина, нямаме нужщот твоите наставления

    Коментиран от #47

  • 34 Факт е,

    31 4 Отговор
    Аналена Бербок каза, че Германия ще продължи да помага на Украйна колкото трябва и докогато трябва, НЕЗАВИСИМО от това КАКВО МИСЛЯТ жителите на Германия.
    И така мислят и правят почти всички правителства в ЕС. Защо ли ? Защото на тези политици има компромати с които ги шантажират и карат да забравят че са задължени първо да мислят за интересите на собствените си граждани, я не на големия брат
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    -Vestakorn Kasten-Weißbrot 500g - Handwerksbrot - 4,40

    или казано ауф булгариш - 500 гр бял ляб - 8,80 лв.....:))))
  • 37 Рашавия

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    Не бе тоя - независимия е писал за пРосия ама е объркал държавата.
    Същото прави и трола на сайта и май са един и същ добре платен - независим.
    А па Рокфелер вече се лишава от ес-класи щото ги дигнаха с 20к €.
    😀
  • 38 Хасковски каунь

    15 1 Отговор
    Като им замръзнат и мандрахулките ще им дойде и акълът
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 германците

    14 4 Отговор
    са стиснати, финансово дисциплинарани и доста имат спестявания и не харчат излишно като тук където може да нямат пари някои но теглят бързи кредити за често не толкова жизнено важни неща като почивки и техника
  • 41 Винкело

    24 1 Отговор
    Няма страшно, братя по оръжие дойчовци! Ние тъй я караме вече 33 години - само най-необходимото! И пак сме тука!
  • 42 От Германия

    6 1 Отговор
    Мдаааа... 14 месечен Чедър ми е от най-необходимото.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Айде,айде

    6 13 Отговор
    ако в Германия е толкова зле какво да кажат българите.Изобщо не е така и хората си живеят нормално.Пълни глупости.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Вирус

    12 1 Отговор
    Хахаха великото занулявне от сатанистите всичко е по план
  • 47 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Kуранага Сама":

    Не бе не говориме за българите миячи и облаци там. Говорим за немски граждани!
  • 48 Германия

    4 9 Отговор
    е най зле,що се отнася до енергийна и политическа зависимост от Русия.Руснаците скатаха Меркел и оставиха Шолц да и сърба попарата!Ако,някой предаде Европа,това ще е именно Германия!
    Преди години,като спряха газта за Европа,целта беше да се разбере достатъчна ли е тръбата на СП-1 за да стане Германия единствения дистрибутор на руската газ....спомнете си театъра с Тимошенко!!!
    Разбраха,че няма да стане и започнаха СП-2.Целта беше,да бъде отрязана цяла источна Европа,след което,под диктовката на Путин и SPD,да става доставката на газа само за послушните и верните на германо-руския комплот.
    Балканите трябваше да останат под тактовката на Русия,а страните от средна Европа под тактовката на Германия.
    Тъпотията на Путин провали всичко!КРАЙ на доскорошния енергиен хегемон.За това,ще плаща и Германия.

    Коментиран от #52

  • 49 1111

    12 1 Отговор
    Още санкции, идиоти :)))))
  • 50 От страни

    6 1 Отговор
    Това е само началото. Лудия Макс и пътя на яростта - това е бъдещето на Европа и Америка. С една разлика - в Европа студено а в САЩ жега.
  • 51 Мммда

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хааа с 5000 евра заплата там":

    С 5000евро чисто само за тримесечие имаш някакъв шанс да се сдобиеш.
    Масовата заплата е в диапазона от 1700 до 2300 бруто или от 1250 до 1600 чисто на 160часа.
    Аман от фантазьори.
    Хляба в момента е 2 евро.
    30евро получаваш като фирма и то не като подизпълнител - 17-25евро, от там данъци осигуровки, здравни. Квартира 50кв.750-900€ студен наем без нищо от там 300€ добавяш ток, вода, топло и тн.
    И сега те първа се повишава всичко от тоя и другия месец.
  • 52 Супър-дупър спец

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Германия":

    Супър-дупър анализатор си

    Коментиран от #57

  • 53 От страни

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Няма такава държава":

    Не са и в АЕЦ-а много - имам приятел работи там като инженерче - 3 бона са само та реве за повече.
  • 54 100личанин

    8 0 Отговор
    Аз съм на ограничението потребление не помня от кога
  • 55 Аз, Клавдий

    14 1 Отговор
    Германия беше конкурентна благодарение на евтината енергия. Край на германската и европейската индустрия. Печели САЩ. Тъпите европейски бюрократи със глупавите си санкции унищожиха европейската промишленост и благоденствието на собственото си население.
  • 56 Мммда

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хйхйхйхйх":

    Бате сега с минималната в Германия живееш по-зле от колкото с минималната в България.
    Затова се работи и втора работа. Минималната за сметките, а допълнителната за храна и облекло и евентуално да отделиш от нея нещо за почивка. За това и протестират всяка събота и неделя, по кварталите на големите градове.
  • 57 Може би ирония...

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Супър-дупър спец":

    може,няма лошо!След 36г. пребиваване там,все пак имам макар и бегъл поглед върху някои събития.Иначе...да има хора с мнение за местната политика,само след вноса на 4-5стари коли и двете кафета изпити на бензиностанциите на Германия!
    Та както казах...няма лошо!😁
  • 58 Мммда

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хост":

    Тия парички на 100000-150000 един я стига баце.
    На 3700€ бруто са ти около 2100€(+-) чисто след годишните уравнения.
    Германия е са но една голяма реклама по медиите.
  • 59 ХА ХА ХА

    10 1 Отговор
    АБЕ ВДИГАЙТЕ ОЩЕ САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ ......И НИЩО НЯМА ДА КОПУВАТЕ!!!!!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 😆😆😆

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хост":

    Тва, че сме бохеми и всичко ни е наред у нас не означава, че не може да проявяваме състрадание към останалите.
  • 62 въпросче

    1 0 Отговор
    Не пресмятат ли всеки евроцент? В Германия валутата е евро,а не левове и стотинки.
  • 63 дончичо

    7 1 Отговор
    Имате ли газ? Не! Имате ли петрол? Не! Имате ли алуминий? Не! А мозък имате ли? ....не...фон дерл,.... имаме ли...не!!!
  • 64 Класика

    8 1 Отговор
    Да идва Тръмп и откачалките от новото ляво спешно при бай Ставри! Затова Байдън изпадна в истерия,защото обратеняците на Европа разчитат на него да им спаси разпоредбите хастари!

    Коментиран от #65

  • 65 Тарикат

    7 1 Отговор

    До коментар #64 от "Класика":

    Байдън не помно какво е ял на обяд , тръгнал да помага. Айде нема нужда. Благодарни сме ако само си стои в скапаната Америка и не пречи на хората да живеят
Новини по държави: