Last news in Fakti

15 Септември, 2022 07:53 10 595 18

Турция предупреди Швеция

  • швеция-
  • турция-
  • пкк-
  • кюрди-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • мевлют чавушоглу

Новото правителство трябва да предприеме необходимите стъпки, обяви Анкара

Турция предупреди Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция очаква Финландия и Швеция да предприемат конкретни стъпки по меморандума, подписан във връзка с кандидатурите им за членство в НАТО, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в сряда, като подчерта, че Швеция вече е оставила изборите зад гърба си, така че новото правителство може да предприеме стъпки в съответствие с мадридското споразумение, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

"Изборите се състояха в Швеция. Новото правителство трябва да предприеме необходимите стъпки", посочи Чавушоглу пред журналисти. "Те са наясно, че в противен случай турският парламент няма да ратифицира молбата им за членство в НАТО", добави той, предаде БТА.

Напомняйки за първата среща на Постоянния съвместен механизъм, установен в рамките на тристранния меморандум, подписан от Турция, Финландия и Швеция на срещата на НАТО в Мадрид, министърът заяви, че резултатът от дискусиите е показал, че не са били предприети конкретни стъпки от северните страни по отношение на обещанията им. Той каза, че Турция не е притисната от времето, но от скандинавските страни зависи постигането на консенсус, за да може кандидатурите им за членство в НАТО да се придвижат напред.

Скандинавските страни заявиха по-рано, че са повдигнали въпроса за необходимостта от изменения в законодателството си, за да отговорят на очакванията на Турция за екстрадиция на "членове на терористични групи", посочи още Чавушоглу.

На 28 юни Турция, Швеция и Финландия подписаха тристранен меморандум по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, в който се предвижда Финландия и Швеция да проявят пълна солидарност и сътрудничество с Турция в борбата с тероризма, особено с Кюрдската работническа партия (ПКК), сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), както и за екстрадирането на техни членове.

Чавушоглу заяви още, че дипломацията, която Турция следва в последно време, е била оценена. Той заяви, че сред примерите се открояват споразумението за зърното между Русия и Украйна, постиженията на Турция в контекста на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, постиженията в стратегическата концепция на НАТО и развитието на Организацията на тюркските държави.

Чавушоглу заяви, че някои кръгове са критикували политиката на Турция през последните години, но сега оценяват тази политика. "Например тези, които казваха: "Какво правите в Либия? Сега казват, особено след последната криза: "Радвам се, че Турция е там. Турция е гаранцията и застраховката на стабилността там", посочи той. Коментирайки неотдавнашното напрежение с Гърция, Чавушоглу заяви, че нарастващият авторитет на Анкара в регионалната дипломация оказва влияние върху агресията на Атина към Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма как да стане!

    61 15 Отговор
    Финландия и Швеция,ще влезнат в НАТО,когато цъфнат налъмите.Турция ще подпише,само ако и предадат хората от списъка,определени за терористи,но това няма как да стане и ше ви кажа защо.Половината от тези 73 човека от Швеция са с шведско гражданство и Швеция не може да предаде свой граждани без съд и присъда,само заради някакъв списък.Същото важи и за Финландия.Според мен Турция ще излезе от НАТО или самото НАТО ще се разпадне,защото това е просто една измама за рекет и продажба на оръжие от САЩ.

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Според мен

    40 2 Отговор
    тези никога няма да изчистят отношенията си.
  • 3 Яне

    12 22 Отговор
    Тези се държат като българите с македонците
  • 4 Tутанкамон

    18 48 Отговор
    Този средновековен султан няма ли да си намери майстора...

    Коментиран от #16

  • 5 Българските турци

    39 14 Отговор

    До коментар #1 от "Няма как да стане!":

    Следете внимателно предстоящия процес за приемането на Швеция и Финландия в НАТО и се убедете че Турция е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно че имат срещу себе си не наплашените Швеция,Финландия или Европа а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право.ВЕТО то на Турция не e толкова важно колкото принципното и
    категоричното поведение на един настоящ член на най сериозния военен пакт на планетата който ще докаже пред целия свят че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ !Някои си въобразяват че в ситуацията в който се намира в момента светът ще имат възможност да си възвърнат уронения престиж след краха в Афганистан но забравят че най големия и истинския престиж на Хомо Сапиенс е неговият разум и че именно благодарение на този разум все още съществуваме на тази планета.. продължение .Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма д

    Коментиран от #6

  • 6 Българските турци

    31 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    продължение .Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението !...
  • 7 ериздухан

    15 38 Отговор
    Ердоганчето си мисли че е център на света, горкото...от него нищо не зависи. Докара държавата си до просешка тояга, султан ще става кукуто дърто!

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Ехаааа

    28 5 Отговор
    Ганьо никой не го пита нищо 😂😂😂
  • 9 Няма как да стане

    54 10 Отговор

    До коментар #7 от "ериздухан":

    Пишеш пълни глупости.Американците се опитаха да сринат турската лира в знак на отмъщение за купените от Турция С-400,но всичко ще си дойде на място а доларът в Турция,ще бъде ползван само за цветна тоалетна хартия.80 те години в Турция 50 от населените места нямаха нито ток нито канализация а единствения аутобан се строеше между Измит и Истамбул.Сега Турция е развита икономически държава,която е самодосдтатъчна и независима от никой.С две думи за 40 години направи такъв скок на пред че всеки може да и завижда а България от силно икономически и самодостатъчна държава се върна 100 години назад.Ердоган може да е всякакъв,но слага интересите на Турция на първо място и не го интересува никой.Турция е независима и суверенна държава,благодарение на него.И не съм български турчин а 100% българин,,но не мога да казвам на черното бяло,дори когато не харесвам някой.
  • 10 Оня

    4 11 Отговор
    А бай Ботокс искаше НАТО да се върне в границите от 91-ва :)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Че през 1396г. Хан Иван Шишман

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Роко":

    Да не би да им е раздавал визи....
  • 15 Теодор Рузвелт

    3 4 Отговор
    ШОС БРИКС ОНД Ориента, Евразийсдкия арабския тюрския латинския мюсюлманския африканския азиатски клуб, това се все едни огромни ресурси на огромен Титаник който в битка с Запада ще потъне безславно в черна дупка
  • 16 Тут Анк Амон

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Tутанкамон":

    Можеш само да си мечтаеш за такъв"средновековен Султан"
  • 17 Иванчо

    3 9 Отговор
    Тия наглеци е време да ги изхвърлят от НАТО. Без това ги въоръжава Русия. Марш в Азия и никакъв ЕС и НАТО.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: