Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 12:40 1 347 15

Швеция преговаря с Турция

  • швеция-
  • турция-
  • нато-
  • преговори-
  • реджеп ердоган

Преговорите се провеждат в турската столица Анкара

Швеция преговаря с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Служители на шведското министерство на правосъдието пристигнаха в Анкара за разговори с турската страна във връзка с екстрадирането на лица, включени в списъка с издирвани от Турция терористи, съобщи електронното издание на в. "Сабах".

Срещата между делегации на двете страни започна в 10.00 часа. Турската делегация на министерството на правосъдието е ръководена от Касъм Чичек, генерален директор по въпросите на външните отношения и Европейския съюз, предаде БТА.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха премахнати пречките пред присъединяването на двете скандинавски страни към алианса. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Анкара се оплаква, че Швеция и Финландия още не са отговорили на исканията ѝ за екстрадиция на терористи. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди преди няколко дни, че Турция ще остане на същата позиция по отношение на присъединяването на двете страни към НАТО, докато Стокхолм и Хелзинки не изпълнят поетите ангажименти. Въпреки че Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО на срещата в Мадрид, за да се случи това, те все още се нуждаят от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    5 5 Отговор
    Според европейските лицемери и Ботев и Левски са терористи.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Велик Лидер

    25 2 Отговор
    Реджеп Тайип Ердоган е един Велик Лидер. Не случайно турския народ ще го избира пак за Президент. На крака кара шведите да му дойдат да целуват ръка и да си каже изискванията

    Коментиран от #9

  • 3 Цирк Украйна

    6 1 Отговор
    Айде гюленистите под ножа на султана, хаха. Бойко го беше защитил тогава - "На власт се идва с избори" вика на мисирките и те го гледат като напушени.
  • 4 швед от маалата

    2 0 Отговор
    шведа на снимката що е със съветски образец оръжие?

    Коментиран от #5

  • 5 някой си

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "швед от маалата":

    Не е вярно ! Това е румънски " Драгунов " !
  • 6 Либиец

    2 10 Отговор
    В съвместно изявление членовете на Висшия държавен съвет изразиха отхвърлянето на това, което те описаха като "политически авантюризъм на турските братя", смятайки, че това "може да ги изправи в бъдеще срещу големите национални интереси на Либия и всички сериозни национални усилия за постигане на споразумение между либийците за възстановяване на държавата и нейната национална идентичност“.

    Членовете на Върховния държавен съвет призоваха Камарата на представителите, Президентския съвет и всички политически и социални сили в Либия да отхвърлят турско-либийския меморандум, това, което те описаха като „политическа ирационалност, която води до по-нататъшно узурпиране на националната идентичност и либийците да се озоват в пълно национално помирение“.

    Коментиран от #13

  • 7 някой си

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Да , От много ниско ниво !
  • 8 Хаха

    18 0 Отговор
    Какво стана,нали шведите бяха вече в НАТО и нямаше да се съобразяват с турците. Отиват на крака да целуват крака
  • 9 Mокри сънища

    1 20 Отговор

    До коментар #2 от "Велик Лидер":

    Най-голямата турска банкнота е 200 лири. Преди 10 години струваше 100 евро. Днес е на стойност 10 евро, утре ще струва 1 евро. И така, колко килограма от тях трябва да носите всеки ден със себе си, за да пазарувате? Поне тези от вас които все още могат да пазаруват..

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 10 Ганьо

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Mокри сънища":

    200лири на 5500 минимална заплата, при нас 100 лв на 500лв на минимална заплата. Откриваш ли разликата...
  • 11 А ти какво носиш

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Mокри сънища":

    На пазара в Едирне? Или пращаш жената да пазарува без пари ..
  • 12 а според българските

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Единият е застрелян в тила за торба комитетско злато, а другият обесен заради убийство с грабеж.
  • 13 Да не ЗАБРАВЯ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Либиец":

    ,,либиеца,,че Турция спаси Либия от ръцете на хафтер и неговата хунта.
  • 14 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Mокри сънища":

    През май 2005 точно в деня на прословутия финал между Ливерпул и Милан в Истанбул постъпих на работа в новото си работно място и бях доста доволен от месечната заплата за която бях се споразумял с предприятието !... С цифри : 1 200 000 000 турски лири което дословно звучи така: Един милиард двеста милиона Турски лири !... Сега съм на около 60-65 години и от 10 години съм пенсионер по трудов стаж ! ... В момента получавам месечна пенсия в размер 9 200 турски лири (близо 1000 лева) която от 01.01.2023 ще се увеличи с около 40% !... Ха сега познайте...Кога съм бил богат турчин тогава през 2005 та или днес 05.10.2022 ра ???... : )
  • 15 Българските турци

    2 1 Отговор
    Турция обвинява почти всички останали членове на пакта които по един или друг начин толерират сепаратистите (ПКК) и гюленистите(ФЕТО) в Турция и им дават убежище в страните си и след което "наивно" или най "нахално" или "арогантно" говорят за "член ПЕТИ"на НАТО !Финландците като Естонците,Унгарците и Българите са народ с Алтаични корени и вероятно ще бъдат ратифицирани ...Шведите и те но малко по късно(след "сделката"Ф-16) !
    Не трябва да се забравя че НАТО има обвързващ кодекс който е валиден за всички членове на този пакт и че те никак не звучат като правила на някое Благотворително дружество за закрила на европейски пудели или Мускетарско клубче за взимопомощ ! Кръвта на турският аскер която е пролята по време на мисиите на НАТО през 70 годишното му членство е винаги горещо и пари сърцата на 90 милиона турци в Турция и извън Турция ! Тия които виждат "неблагодарни кучета " в Турското ВЕТО нека се опитат да пресметнат на каква стойност би била всяка Българска или кoято и да е капка кръв пролята за НАТО от воин на останалите 29 !!!
    Някои ще хранят кучета да те лаят , а ти ще идеш да лееш кръвта си за тях...къде има такъв кодекс с член ПЕТИ ! ! !
Новини по държави: