28 Септември, 2022 17:55 830 3

Преговорите с Турция продължават безпроблемно, твърди Швеция

  • швеция-
  • турция-
  • финландия-
  • преговори-
  • нато-
  • кюрди-
  • пкк-
  • ан линде

Ние спазваме споразумението, обяви скандинавската страна

Преговорите с Турция продължават безпроблемно, твърди Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преговорите с Турция продължават безпроблемно и делегация на вътрешното министерство на Швеция предстои да посети следващата седмица тази страна за разговори по темата за разширяването на НАТО. Това е заявила шведската министърка на външните работи Ан Линде пред шведската новинарска агенция ТТ, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер.

По думите на Линде шведската страна спазва меморандума, с който бяха премахнати възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. "Миналата седмица на заседанието на ООН в Ню Йорк се срещнах с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Разгледахме преговорите, всичко върви добре. Ние спазваме споразумението", каза тя, цитирана от БТА.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обаче отново заяви тези дни, че Швеция и Финландия все още не са отговорили на исканията на Турция за екстрадиция на терористи като част от меморандума, с който Анкара даде условно съгласието си за присъединяването на двете страни към НАТО, предаде СиЕнЕн-Тюрк.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИКИНГИ

    5 7 Отговор
    Швеция са велика нация, тез турчор не може да ги стигне.
  • 2 честен ционист

    5 3 Отговор
    Като слушам, колко безпроблемно Турция се съгласява, с каквото й заповяда САЩ, Великобритания и Викингите, не ми се мисли, каква зестра са й приготвили..
  • 3 по всичко личи че

    3 2 Отговор
    Путин е агент на ЦРУ.За шест месеца успя драстично да обезоръжи и редуцира армията си.Освен това принуди две нови държава да влязат в НАТО.Следва разпад на РФ.
Новини по държави: