Last news in Fakti

21 Септември, 2022 17:41 2 042 8

Студентските квартири в Германия поскъпват рязко, "шампиони" са Мюнхен и Щутгарт

  • студенти-
  • квартира-
  • германия

Средното увеличение на наемите за студентските жилища в страната в сравнение с миналата година е 5,9 процента, но в Берлин е дори тройно - 18,5.

Студентските квартири в Германия поскъпват рязко, "шампиони" са Мюнхен и Щутгарт - 1
Снимка: Shutterstock

Градът с най-скъпите студентски квартири в Германия остава Мюнхен, където за жилище от 30 кв. м се плащат 787 евро. В Хамбург е само малко по-евтино - 786 евро за същата площ, показва национално представително проучване. То е установило, че има ръст в цените във всички 38 германски града, в които има висши училища.

В Берлин на студентите им се налага да плащат по 718 евро, докато в Кемниц - само 224. В източните германски провинции определено е по-евтино - в Магдебург наемът за студентска квартира е 303 евро, в Лайпциг - 383.

Факторите за поскъпването са поне два

Основните причини за поскъпването през тази година са инфлацията и ръстът на енергийните цени. Миналата 2021-а увеличението е било само 1,5 на сто - заради пандемията. Дори е имало градове, в които наемите са спаднали, но тази тенденция отдавна е минало, обясняват авторите на проучването.

"Заради ръста на енергийните цени търсенето се пренасочва към по-малките и по-евтини жилища", казва пред телевизия nTV експертът по недвижимите имоти Михаел Фойгтлендер. "Освен това много хора, които доскоро са искали да си купят собствено жилище, в момента търсят квартири под наем. Резултатът от всичко това е, че конкуренцията на пазара на студентски жилища се изостря още повече - със съответните последствия за нивата на наемите и предлагането."

Наред с цените за самостоятелните жилища са нараснали и наемите за споделените апартаменти. За стая от 20 кв. м в такъв апартамент в Мюнхен трябва да се платят 545 евро, в Берлин 487, в Щутгарт 473. И в това отношение особено евтино е в Кемниц - 186 евро. Регистрираният ръст при тези наеми е 9,4 процента в сравнение с миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТоваСъщите

    12 1 Отговор
    Това са същите дето ни ги рекламираха като безплатно образование ... само дето трябва да им работиш черната работа като студент и ако много успеят да те смачкат ... евентуално да останеш след като завършиш... това му се вика: робство, а нас ни го представят като сбъдване на западната мечта.
  • 3 Студ и глад

    4 1 Отговор
    И режим на тока...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай Даньо

    3 1 Отговор
    Ох завалиите по 800 евро било скъпо ,ела да видиш как 30м2 в Бъркли Калифорния е $3500 ...
  • 7 Дойчен Кочен

    1 4 Отговор
    Важно е да се отбележи, че в този смешен за Германия наем, са включени ток, газ, парно, топла, студена вода, интернет и ТВ. Именно затова е и поскъпването. В София да не е по-евтино? И в Каспичан е по-скъпо!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: