Last news in Fakti

21 Септември, 2022 19:28 3 298 29

Смъртта на една 22-годишна жена, която разтърси целия свят

  • иран-
  • махса амини-
  • права на жените-
  • жена-
  • убийство-
  • протести-
  • техеран

Екскурзия с фатален край

Смъртта на една 22-годишна жена, която разтърси целия свят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди дни младата иранка Махса Амини почина, след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Случаят разтърси Иран. Дори и президентът лично е изказал съболезнования на родителите на починалото момиче. "Вашата дъщеря беше и моя дъщеря", им е казал той по телефона малко преди да отпътува вчера за Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е обещал пълно разследване на случая, предаде държавната информационна агенция ИРНА.

Смъртта на Амини породи вълна от възмущение и скръб в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Предполагаемата насилствена смърт на момичето отекна в целия свят и е повече от сигурно, че в рамките на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая "Амини". Иранското правителство също не е дало задоволително обяснение на случилото се.

Екскурзия с фатален край

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на миналата седмица тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като жената внезапно изгубила съзнание, твърдят от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата, тъй като засяга един чувствителен нерв на иранското общество: страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани жените, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. След Ислямската революция през 1979 година жените трябва да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Милиони жени в Иран се противопоставят на това и много от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него изцяло косите си. По този начин те рискуват да попаднат в полезрението именно на нравствената полиция и да бъдат арестувани.

По повод на актуалния случай с 22-годишната жена, интернет отново е наводнен от видеа, показващи как жени са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на задържаните, след като са влачени за косите до полицейската кола.

Махса Амини беше официално обявена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Полицията твърди, че тя е получила сърдечен удар. Държавната телевизия излъчи дори кратко видео, показващо как младата жена изведнъж се свлича на земята, докато разговаря с полицаите. В събота от болницата публикуваха съобщение в Инстаграм, според което Махса е била откарана в болницата в състояние на мозъчна смърт. По-късно този пост беше изтрит.

Съмнително разследване

Според държавните медии правосъдието е започнало разследване на случая за установяване на точната причина за смъртта на жената. Много иранци обаче се питат как точно се води това разследване. Тялото на починалата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше погребана. Същия ден от провинция Кюрдистан тръгнаха протести, които се разрастват в цялата страна.

Междувременно зачестяват съобщенията за сериозни смущения в мобилния интернет, което затруднява споделянето на снимки и видеа в социалните мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да протестират пред офиса на местния губернатор. По данни на агенция Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите.

В Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя също имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, но има и ранени протестиращи. Междувременно от солидарност с починалата жена редица търговци от провинция Кюрдистан обявиха, че в понеделник няма да отворят магазините си. Жените пък изразяват по друг начин своята солидарност: известни личности започнаха да режат косите си и да документират това със снимки и видеа, които качват в интернет. Други пък демонстративно изгарят забрадките си.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободна Европа

    40 24 Отговор
    Това е 2022 г. и не мога да повярвам, че някои нации принуждават жените да носят символ на потисничество. Такава нация никога няма да постигне величие. Мир на душата й.

    Коментиран от #17

  • 2 Хахах

    26 35 Отговор
    Е само тея и Северна Корея останаха приятели на русия. Виж му приятелите и ще разбереш какъв е - са казали хората.
  • 3 Свободна Европа

    25 20 Отговор
    RIP за тази жена и голяма подкрепа за всеки, който се бори за един по-добър свят.Може би не трябва да позволявате на вашето правителство да има тайна полиция, която може да ви отведе в затвора за нарушаване на дрес кода
  • 4 това не е Иран а камилария

    12 21 Отговор
    като наритат аятоласите ще ръгнат пак нагоре

    Муджахедин Халк 💪
  • 5 Свободна Европа

    25 21 Отговор
    Иран е част от човешкото съкровище. Невероятни хора, култура, история, храна, музика, вино и изкуство. Никога не го бъркайте с правителството на Ислямската република, което е антитезата. Иранската цивилизация датира от 550 г. пр.н.е. Цивилизация, която ни купи някои от най-големите постижения в изкуството, литературата и архитектурата и оформи някои от най-добрите части на нашия свят, какъвто го познаваме. Ислямската република завладя тази страна от 1979 г., тези варвари-главорези никога няма да отвлекат топлата, жизнена, свободна и експресивна цивилизация на иранския народ.
  • 6 Азз

    35 4 Отговор
    А за жените в Афганистан що никой не говори??

    Коментиран от #11

  • 7 Свободна Европа

    23 20 Отговор
    Жалко за иранския народ, който продължава да страда от потиснически режим, който прегърна и прилага учения и традиция от седми век.
  • 8 Иван

    28 2 Отговор
    А за иранската журналистка, убита от турските животни?
  • 9 Свободна Европа

    8 21 Отговор
    Религия на мира
  • 10 наглите англосакси

    26 12 Отговор
    с пореден опит за цветна пoлюция

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нострадамус от Злокучене

    17 21 Отговор
    Това са "приятелите" на Путин и Русия,на която нашите кухократунести русофили са "братушки".Русия е същата кочина като Иран с тази разлика,че в едната репресивният апарат налага една престъпна идеология,а в другата средновековна релегиозна догма.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаха

    10 22 Отговор
    Местните русофилки да отиват бързо натам много ще им хареса, тъкмо ще скрият под забрадката колко са грозни
  • 16 Мирослав Илич

    16 15 Отговор

    До коментар #10 от "наглите англосакси":

    Сто процента провокация на ционистите и лакейте им

    Коментиран от #18, #25

  • 17 Гого

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "Свободна Европа":

    Това е 2022 година и аз не мога да повярвам,че в някои държави ти налагат да се самоопределиш какъв пол си след 18 годишна възраст а дотогава си лишен от пол-ЕТО ТАКИВА ДЪРЖАВИ НЯМАТ БЪДЕЩЕ!!! Исляма е последната преграда пред настъпващатаПедерастия,мое мнение!

    Коментиран от #21

  • 18 Антички историчар

    19 8 Отговор

    До коментар #16 от "Мирослав Илич":

    Наглосаксонци и ционисти вървят комплект от стотици години. Оста Палестина - Лондон - Вашингтон е източника на световното зло!

    Коментиран от #19

  • 19 Мирослав Илич

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Антички историчар":

    Хвала друже
  • 20 Тоалетна хартия

    5 6 Отговор
    DW.... дадох минус и не четох....
  • 21 Азз

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гого":

    Съгласен.
    Нещо за Саудитска Арабия?
  • 22 Сиромах

    9 8 Отговор
    Как не се сетихте да изразите съчувствие и да осъдите терористичния акт на Украйна срещу руската журналистка Дугина, защото щеше да уязвите Украйна?Не Ви е удобно нали?

    Коментиран от #27

  • 23 123456

    3 1 Отговор
    Каквото посееш-това ще пожънеш.
  • 24 Желю

    3 3 Отговор
    Умереното показване на женската красота води до нарастване на населението!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ром Бакарди

    6 0 Отговор
    Аз пък са интирисувам ко стана сас оня... Иранскиа Халк ли беши, Мълк ли беши....яде пердаха и са покри кат паткан. Той ко аджеба мисли по вапросат.
  • 27 църул си бил и църул ше фикнеш

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Сиромах":

    пи даругина избега от рэфъту с пластична операция
  • 28 всчки русомиле

    2 6 Отговор
    ке приемат исляма !
  • 29 забранения плод

    0 2 Отговор
    е най жадуван