Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 20:25 2 429 14

Протестите в Иран: вече стрелят "на месо"

  • иран-
  • техеран-
  • жени-
  • права на жените-
  • аятолах али хаменей-
  • репресии-
  • протести-
  • полиция-
  • иранки

Силите на реда са инструктирани да действат безпощадно срещу демонстрантите

Протестите в Иран: вече стрелят "на месо" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В иранската столица Техеран силите за сигурност са използвали сила срещу студенти, съобщиха местните медии. В понеделник вечерта властите са отцепили кампуса на известния университет "Шариф", след като и там започнаха протести. Има пребити демонстранти, в това число и преподаватели от елитното висше училище, твърди иранският информационен портал "Емтедад".

От избухването на националните протести в Иран студентите в редица университети демонстрират срещу ръководството на Ислямската република и репресивните му действия. Правителството реагира, като отмени лекциите в много градове. В университета "Шариф" всички занятия са били преустановени до второ нареждане. Видеоклипове, споделени хиляди пъти в социалните медии, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, показват засилено присъствие на силите за сигурност.

Мобилизация въпреки спирането на интернет

По-рано председателят на иранския парламент Мохамед Багер Калибаф заяви, че протестите, избухнали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, могат да дестабилизират страната. Той инструктира силовите органи да се справят с онези, които застрашават сигурността на Ислямската република.

Според публикации в социалните медии показват протестите и сблъсъците с полицията в Техеран продължават, въпреки че режимът блокира мрежата. Сипят се критики за това, че силите на реда използват бойни патрони срещу демонстрантите. В същото време държавните медии твърдят, че всичко било спокойно, и обвиняват чуждите медии в разпространяването на лъжи.

Призиви за реформи или сваляне на властта

Междувременно председателят на иранския парламент се опита да обяви част от демонстрантите за престъпници. Ако настоящите протести в страната имат за цел свалянето на правителството, предишните митинги за заплатите на учителите и пенсионерите призоваваха само за реформи, посочи той. "Призовавам тези, които демонстрират законно, да не позволяват протестите им да бъдат използвани като инструмент за призиви на свалянето на властта."

Преди две седмици нравствената полиция в страната арестува Махса Амини заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Какво точно се е случило с нея след това, не е напълно ясно. Жената е изпадала в кома и е починала в болницата на 16 септември. Критици обвиняват нравствената полиция в използване на насилие срещу нея, нещо което органите на реда отричат. След смъртта на младата жена хиляди излязоха на протести в цялата страна срещу репресиите на правителството и силите за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ирански дрон за путин

    32 8 Отговор
    диктаторските режими обикновено не издържат дълго време в историята!

    Коментиран от #9

  • 2 007

    31 10 Отговор
    На изток от черно море само диктатори ислямисти и мракобесие.
  • 3 Симо

    22 13 Отговор
    -Протестите в Иран: вече стрелят "на месо" ЗАГЛАВИЕ- и после в статията: Сипят се критики за това, че силите на реда използват бойни патрони срещу демонстрантите. В същото време държавните медии твърдят, че всичко било спокойно, и обвиняват чуждите медии в разпространяването на лъжи!!! - Дойче Веле, гнусни сте вече!
  • 4 Симо

    28 11 Отговор
    А миналата година пред американския Конгрес, четирима починали!!!!! Починали!!! Засреляха ги като кучета, само че демократично. Гнусен, двуличен свят.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    6 11 Отговор
    САМО КИТАЙЦИТЕ НЕ СИ ИГРАЯТ НА ДЕМОКРАЦИЯ ...
    ..... 200 000 ВОЙНИЦИ ТАНКОВЕТЕ И ЗА 1 ДЕН ЧИСТЯТ ПРЕДАТЕЛИТЕ :) ...
    ... И СЛЕД ТОВА КОЛИТЕ НА ЧИСТОТА ИЗМИВАТ УЛИЦИТЕ
  • 6 1020

    11 4 Отговор
    Нито една от големите български медии дори не споменава какво става в Иран. Зажалили са Украйна, а "най-хуманно" и "демократично" дори не споменават Иран!!!
  • 7 Мая

    7 8 Отговор
    На Путлер съюзниците... и те като него.

    Коментиран от #10

  • 8 Дойче Вели и по тази тема

    13 4 Отговор
    се изказват. ЗАЩО НЕ ГОВОРЯТ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В ГЕРМАНИЯ?
  • 9 В Иран е вече 40 години

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ирански дрон за путин":

    мисли преди да говориш
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сталин

    5 7 Отговор
    Снайперисти на Мосад и ЦРУ ,като в Киев през 2014
  • 12 Турчин

    3 1 Отговор
    Ако стрелят по месо ще ги настървят още повече и брадите на аятоласите ще бъдат проскубани. В Турция жените ако желаят могат да се разкарват опаковани като самураи или пък с къси поли, с бодита с открит корем. Никой не се меси в личното пространство. Кеф ти ходиш на механа и пиеш ракия или пък се молиш 5 пъти в джамията. В Иран не го интегрираха този модел. "Нравствена полиция" ала бала. То ако моралът можеше да се влияе от начина на обличане щеше да бъде хубаво но не е.
  • 13 Турчин

    7 1 Отговор
    И да вметна че Иран е 85 милиона. Над 30 милиона са турко-говорящи. Само азерите са 25 милиона. Заедно с останалите туркмени и други са над 30 милиона. Аятолах Али Хаменей също е Азерин. Северен Иран е всъщност Южен Азербайджан. В Иран живеят почти три пъти повече азери отколкото в държавата Азербайджан. Има и над 5 милиона кюрди. Кюрдите и Азерите не са религиозни фанатици. При тях мнозинството са светски настроени. Иран не е еднонационална държава и това което я крепи е Шериата - Ислямския закон. Персийците (иранците) не са араби. Иран не е арабска държава въпреки че ползват арабската писменост. Без Шериат модерен Иран има несигурно бъдеще защото отслабне ли религията се появява национализмът и при такива многонационални държави се появяват проблеми.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.