25 Септември, 2022 15:20 1 804 8

Десетки са жертвите при протестите в Иран

  • иран-
  • протести-
  • жертви-
  • жени-
  • техеран

Силите за сигурност потушават протестите все по-агресивно

Десетки са жертвите при протестите в Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък в столицата Техеран, предаде ДПА, като се позова на държавната телевизия. Засега обаче няма официално потвърждение на тези данни.

Протестите продължиха цяла нощ до ранните часове на днешния ден, а видеокадри, разпространяващи се в социалните мрежи, показват демонстранти в Техеран и на други места в страната. Според очевидци в иранската столица и силите за сигурност, и протестиращите прибягват към все по-голямо насилие. Силите за сигурност потушават протестите по-агресивно и все по-често се чуват изстрели, разказаха очевидци, предаде БТА.

Междувременно по-младите демонстранти също стават по-агресивни, нанасят щети на административни сгради, подпалват автомобили и кофи за боклук и влизат в сблъсъци с полицията. Освен лозунга "Смърт на диктатора!" протестиращите скандират още: "Това е годината на кръвопролитие!" и "По-скоро ще умрем, отколкото да продължим да търпим унижения!". Махса Амини била задържана на 13 септември заради нарушаване на ислямските правила за обличане. Тя изпаднала в кома и починала в болница няколко дни по-късно, като все още не е ясна причината за нейната смърт, която предизвика протести и безредици в цял Иран, отбелязва ДПА.

Оттогава стотици хиляди души протестират срещу властите. Стотици демонстранти са задържани. Посланиците на Великобритания и Норвегия в Иран са били извикани вчера в министерството на външните работи, за да дадат обяснения, предаде днес полуофициалната новинарска агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс. Британският посланик е бил привикан в отговор на "враждебния характер" на базирана в Лондон ираноезична медия, а норвежкият му колега - за обяснения за "вмешателството" на председателя на норвежкия парламент във вътрешните работи на Иран, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдростта на вековете

    6 10 Отговор
    Да би мирно седяло...

    Коментиран от #6

  • 2 ходжите

    9 4 Отговор
    ще висятпо коловете
  • 3 сила

    16 4 Отговор
    някой да обясни на феновете на най миролюбивата религия , че вече сме в 21 век......както и откъдето и да ги броят годините
  • 4 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    Края на аятоласите и шерията се вижда.
  • 5 ЧУЙ ЧУЙ

    3 1 Отговор
    ....МИ чи НАЛИ имат камикадзе...да ги пущат
  • 6 Не е

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдростта на вековете":

    На робите мъдтостта е това.
  • 7 Нане

    3 0 Отговор
    нищат персите радикален ислям и това е!
  • 8 Антикомунист

    2 0 Отговор
    Тиранията започва да пада навсякъде - Иран, Рушия, Китай ...