Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 11:33 1 202 14

Чума, холера, туберкулоза: кои зарази са опасни и днес

  • холера-
  • туберкулоза-
  • болести-
  • чума-
  • заразни болести-
  • антибиотици-
  • роберт кох-
  • проказа-
  • тиф

Някои от тях са толкова упорити, че и днес отнемат живота на милиони

Чума, холера, туберкулоза: кои зарази са опасни и днес - 1
Снимка: Shutterstock

Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени, но се оказва, че някои от тях са възможни и през 21 век. Как стоят днес нещата с болестите, които през Средновековието и по време на индустриализацията през 19-ти век са довели до смъртта на милиони хора?

Чума

През 14 век почти една трета от европейците измират от „Черната смърт“, както е била наречена чумата. Тя се разпространява от плъхове и други гризачи, като поради недостатъчната хигиена това става изключително бързо. Бактерията, която причинява чума, предизвиква висока температура, треска и болезнени подувания на лимфните възли, които се оцветяват в тъмносиньо. По подобие на коронавируса е било установено, че заболяването може да бъде ограничено чрез карантина.

Имало е специални болници за болните от чумата, а при пристигане в Европа по море хората са били проверявани за симптоми, корабите – за умрели плъхове. Причинителят е идентифициран едва през 1894 година от известния бактериолог д-р Александър Ерсин, който е роден в Швейцария, работил е във Франция и Германия, включително като стажант на Роберт Кох. Поради това бактерията е наречена Yersinia pestis. Днес заболяването се среща само в отделни държави като Мадагаскар или Конго, годишно има между 1000 и 3000 случая. Чумата се лекува с антибиотици.

Холера

Това е тежко заболяване с разстройство, което води до опасно за живота обезводняване: такава е опасността за онези, които са се заразили с бактерията Vibrio cholera. Тя прониква в тялото чрез замърсени води. Германия е особено засегната от това заболяване през 19 век, когато се появяват все повече фабрики, но няма достатъчно добри медицински грижи.

Жертвите на холерата са над 300 000. В Европа бактерията постепенно успява да бъде неутрализирана чрез подобряването на хигиената и извозването на сметта. В държавите с ненадеждна здравна система, предимно в Африка, холерата все още е сериозен проблем. Смята се, че годишно от холера се заразяват към 2,5 милиона души, а смъртните случаи са около 100 000.

Проказа

Бактерията Mycobacterium leprae се разпространява чрез аерозолни капчици при кихане и кашляне. Заразените имат неврологични оплаквания, включително сетивни нарушения. Ако не бъде лекувана, проказата може да доведе до тежки увреждания на крайниците. И днес годишно от проказа се разболяват по около 200 000 души в света, най-вече в Бразилия и в Индонезия. Благодарение на комбинация от антибиотици проказата може да бъде лекувана успешно.

Туберкулоза

През 19 век в гъсто населените градове в Европа милиони хора измират от туберкулоза. Бацилът Mycobacterium tuberculosis, открит от Роберт Кох, поразява белите дробове. От 1930 година насам в Германия е въведена задължителна ваксина срещу туберкулоза, благодарение на което броят на болните рязко спада. От 1998 година насам обаче ваксината не е задължителна и миналата година в Германия са били регистрирани 4 127 случая. Туберкулозата не може да се смята за ликвидирана, а е сред най-опасните инфекциозни заболявания. От нея боледуват по 10 милиона души годишно в световен мащаб, смъртните случаи са към 1,5 милиона. Заради пандемията с коронавируса имунизационните програми в Африка и Азия бяха частично замразени.

Тиф

И това заболяване е сред заплахите, за които не се чува често - в Германия например последните случаи са били преди седем години, което се дължи на добрите хигиенни стандарти. Бактерията-причинител, която е от групата на салмонелите, се разпространява чрез заразена вода или храна. Оплакванията могат да бъдат главоболие, висока температура, отпадналост. Годишно от тиф се заразяват над 20 милиона души, но съществува ваксина, поради което броят на смъртните случаи в света спада. Въпреки това те са по около 200 000 годишно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отговорът е прост

    15 2 Отговор
    Тези, с които се занимават военните биотехнолози в Грузия, Украйна и България.

    Коментиран от #11

  • 2 САЩ са заплаха за света

    10 3 Отговор
    Днес тези зарази се пускат от забранените американски биолаборатории.

    Коментиран от #9

  • 3 Бесен- _Язовец

    9 3 Отговор
    Соросоидната г.нойна инфекция е най опасна за човечеството!

    Коментиран от #12

  • 4 пешо

    7 1 Отговор
    краварската и фашистката са най опасни , много народ загина от тях
  • 5 честенц ционист

    2 0 Отговор
    Когато Русия воюва, винаги паралелно с това варлува и Холера. Щом още няма епидемии, значи Русия воюва наужким.
  • 6 Доктор

    7 2 Отговор
    Вие какво си мислите, че ковид съществува? Това е модерна чума отгледана в лаборатория, предназначена да убие процент от популацията, а то точно тези който получават пенсии.

    Коментиран от #7

  • 7 др Гей Билтс

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Доктор":

    Ковид се лекува за 5 дни в домашни условия без никакви медикаменти. Не Ковид убива, лекарите го правят, прикрити зад един алгоритъм спуснат им наготово от СЗО и подлатени доволно, за да си затварят очите.

    Коментиран от #8

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "др Гей Билтс":

    ТОЧНО това е бялата мафия
    НО и НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ГИ Е ИМАЛО
  • 9 Русия са дори по лоши

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "САЩ са заплаха за света":

    Те директно хвърлят бомби! Нямат време ресурс и технологии за направата на болести!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А руско

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен- _Язовец":

    Азиатската олигофрения , праща много повече хора на оня свят
  • 13 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Ми тя чумата и холерата идва от умрелите хора които се разлагат на улицата.Няма кой да се погрижи ,там където има войни.Няма болници или необходимите болнични материали,мизерия ,хората не се къпят,не се храни като нормален човек...може и някой нов вирус да излезе от отровите и финните цастици след употреба на бомби.Нищо не логично ,последствията са това .
  • 14 Най опасната

    1 0 Отговор
    Зараза е Урсула