Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 10:00 1 401 25

Нова катастрофа в Сирия: епидемията от холера се разраства

  • холера-
  • сирия-
  • катастрофа-
  • болести-
  • война-
  • алепо-
  • идлиб-
  • хуманитарна помощ

В Ливан и Ирак вече има първи случаи

Нова катастрофа в Сирия: епидемията от холера се разраства - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дванайсет години война, глад, бедност, разрушена инфраструктура в големи части от страната, а сега и това: холерата настъпва бързо в Сирия, като засега най-тежко е положението в районите на Алепо, Идлиб и Ал-Хасака.

За първи път за епидемията от холера в Сирия бе съобщено на 10 септември, а според "Каритас” към днешна дата броят на заразените надхвърля 15 000 души и продължава да се увеличава. Над 60 души вече са починали от холера. Опасността болестта да се разпространи в цялата страна, както и в съседните държави, е голяма. В Ливан например вече са регистрирани стотици случаи на холера в районите в близост до сирийската граница. Първи случаи на заболяването вече има и в Ирак.

Замърсена питейна вода и замърсени зеленчуци

В кюрдската автономна администрация на Северна и Източна Сирия "Лекари без граници", съвместно с местните здравни власти, са създали център за лечение на холера и два амбулаторни центъра в покрайнините на град Рака. "Каритас” също работи активно в региона, като провежда обучения и разпространява средства за защита от инфекции и таблетки за пречистване на питейна вода.

"Каритас"-Сирия работи и в Алепо, който е под контрола на сирийския режим. "През последните няколко седмици холерата стана голям проблем и там", казва отговорникът за Сирия Ангела Гетнер. В източната част на Алепо инфраструктурата все още е силно повредена.

Въпреки че електроснабдяването и водоснабдяването там бавно се възстановяват, питейната вода все още не е достъпна за всяко домакинство, казва Ангела Гетнер. "През последните две години цените на хранителните продукти в някои случаи са се повишили с 500%. Хората вече не могат да си позволят почти нищо." Дори чиста вода. "Ето защо те прибягват до опасни водоизточници и често купуват замърсени зеленчуци."

В градовете разрушената инфраструктура води до замърсяване на питейната вода и храната, казва Лучия Рингто от "Лекари без граници”. По данни на УНИЦЕФ войната е нанесла щети на две трети от пречиствателните станции, половината от помпените станции и една трета от водните кули в страната. В жилищните райони на много места липсват функциониращи канализационни системи. "Така всички мръсни води се вливат почти нефилтрирани в Ефрат", казва Гетнер.

Недостиг на вода в Ал-Хасака

Повечето хора са шокирани, че Ефрат, който винаги са използвали за питейна вода, изведнъж "вече няма добра вода", добавя тя. В Ал-Хасака недостигът на вода е сериозен.

Турция контролира и регионалните водоснабдителни съоръжения в Североизточна Сирия, но тя почти е затворила кранчето за местното население. Ето защо там много вода се добива от кладенци и се разпределя между населението. Най-голямата опасност е, че замърсената вода се разпространява несъзнателно, казва Рингто.

Особено драматично е положението в лагерите за вътрешно разселени лица в северозападната част на страната, в района на Идлиб, на границата с Турция. Там много хора обикновено ползват една палатка, хигиенните условия са трудни, а чистата вода е оскъдна.

Лошо медицинско обслужване

"Здравната система почти не съществува, особено в тежко засегнатите региони. Това означава, че при възникване на такива случаи хората почти нямат възможност да получат бърза медицинска помощ”, казва Ангела Гетнер. Понастоящем липсват ваксини срещу холера.

Поне Световната здравна организация (СЗО) вече реши да препоръча засега само една доза ваксина срещу холера, а не две. Това означава, че в бъдеще ще може да се разпространяват повече ваксини в световен мащаб. ЕС вече предостави допълнителни 700 000 евро за борба с епидемията от холера в Сирия.

Но за да се изкорени проблемът, възстановяването на страната ще трябва да се ускори. Подкрепата за Сирия досега се ограничаваше до спешна помощ. Но това води и до дилема: "Защото спешната помощ не позволява изграждането на пречиствателни станции или канализационни системи", казва Ангела Гетнер. "Нуждаем се от функционираща инфраструктура, за да могат хората да възстановят живота си, а не да продължават да бъдат зависими от намаляваща хуманитарна помощ."

Автор: Диана Ходали


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    12 2 Отговор
    Държавите в Близкия изток, които са добре с Ротшилдистан(т.е. с Израел) няма холера, ИДИЛ, бунтове, западни емисари и западни коалиции. 💡

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 рави Шмулевич

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    не забравяй че трябва да слушаш волята на Синедриона
  • 5 Колби

    11 3 Отговор
    Бактериологичните лаборатории - за да създават катастрофи. Сащ им е спонсор отдалеч.

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Перо

    9 0 Отговор
    Корупцията в гранична полиция ще ни докара и тая напаст! Около 1100 престъпници с неизвестна криминална биография и болести,прескачат дневно турската граница и ги приютяват в населените места! Няма никакъв контрол,само корупция на всяка крачка! Какъв Шенген,какви 5 лв.?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Есен е

    4 1 Отговор
    Да попитам???
    По каква логика ни затварят кладенците.
    Който ги затваря, да излезе с името си.
    Когато,всеки излезе и поеме
    отговорност,може да създадем държава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ами

    3 2 Отговор
    да ама тази война не е интересна - друго си е украйна
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За размисъл

    10 2 Отговор
    Сирийският народ страда от американските и европейски санкции. Няма пари за абсолютно нищо. Нямате престава колко много хора умряха в последните 2 години от глад и болести. Ковида така и не ги плаши, защото когато нямат какво да ядат не ги интересува от какво умират. Смъртта е просто статистика. До ден днешен американци и турци крадат сирийския нефт и газ. В Сирия има режим на тока 17 часа без за един час ток. Храните са не с 500 % а с 550пъти по-скъпи и цените се вдигат на почти всеки 4-5 часа. В страна, в която нямаше просяк, днес цели семейства ровят в кофите за смет. Хората ходят като зомбита.
    И не сирийската армия избиваше майките и бащите си, стреляше по собствените си села. Ама продажните медии всичко могаъ да пропагандират.
    И на който му се ще да ми отговори някаквофобски - виждам го с очите си това всеки ден. Да дойде да види и тогава да говори.
    Затова ми е мъчно за истинските украинци, отнесоха войната на принципа " атовете се ритат, а магаретата страдат".

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За размисъл

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "За размисъл":

    Избихте
    Християните
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хахаха

    0 1 Отговор
    Урсула призова всички да помагат на Украйна айде сирийците да вземат да се стегнат и да почнат с помощите не да мрънкат за глупости хахаха
  • 18 Възмутен

    2 2 Отговор
    След няколко години това ги чака и Украинците. Майдан, арабска пролет, резултатът е един същ. Къде им беше акъла на украинците да се хващат на тази въдица?

    Коментиран от #20

  • 19 всичко е по волята на алагь1

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "За размисъл":

    нали така пише в курана

    Коментиран от #22

  • 20 ти нали се хвана

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Възмутен":

    на кукана
  • 21 Грую

    4 1 Отговор
    Ами да благодарят за всички сполуки на Америка и 52 -ят им щат Ойропа,тези светли износители на демокрация и благополучие .
  • 22 Грую

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "всичко е по волята на алагь1":

    Те по волята на Аллах се случват едни други неща когато Содомията вземе превес в едно общество,след време можеш да си побъбриш с Ватикана по този въпрос защото те са идолопоклоници на Сатаната ,да ги питаш техните свещенници какви са ги бъркали в гащите на малките момченца. Доколкото западната цивилизация,пълен морален и духовен упадък което неминуемо предвещава зрелищно наказание,което им е подготвено от задокеанските им куратори. Как ти се струват 20 000 000 потенциални терористични единици пръснати навсякъде в Европа,такъв ад Русия не може да им отприщи, а и това което и се готви при непослушание на Европа сигурно е тежко за осмисляне и на дявола.
  • 23 Българските турци

    3 0 Отговор
    Язовирът който снабдява с вода Сирия е на р.Ефрат и не е на територията на Турция !?...За какви турски кранчета пишете и каква грозна дезинформация се мъчите пак да правите ?!...Кранчето е в ръцете на ПКК и сахиба им САЩ и зависи от поведението на Асад и Путин който тия дни отсъства...
    Как за всичко веднага намирате виновни ?...И пишете ли пишете!! ... Забравяте !...Кой бомбардира Сирия безпорядъчно и тотално унищожавайки всичко живо и всякаква инфраструктура ?!...Кой докара "Ал Каида"," ИДИЛ" и измислицата "Радикален ислям" на сирийска територия?...Кой подкокоросва кюрдския сепаратизъм и физическия и идеологичен терор на марксистките терористи на ПКК с техните клонинги ?...Турция и Реджеп Тайип Ердоган ли ?!...Холерата е "окопна" болест,тоест избухва в среда в която хората живеят сред урина и изпражнения!...Как е възможно злобата и омразата на пропагандата да унизява дори журналистиката да такава крайна мерзавщина ?!...
  • 24 Цру

    0 0 Отговор
    Това е нашето оръжие. Първото беше ковида
  • 25 АноН

    0 0 Отговор
    Антихриста идва!