27 Септември, 2022 07:54 1 426 10

Япония се прощава с убития премиер

  • шиндзо абе-
  • япония-
  • убийство-
  • погребение-
  • токио

Мерките за сигурност в Токио днес са изключително строги

Япония се прощава с убития премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Япония се прощава днес с бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли, предадоха световните агенции.

Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, се очаква да присъстват на държавното погребение на най-дълго управлявалия министър-председател в историята на страната. Церемонията, която няма да бъде религиозна, ще започне в 8 ч. българско време и ще продължи час и половина.

Убийството на 67-годишния Абе, който бе застрелян на предизборен митинг на 8 юли, шокира Япония и целия свят. Заемал премиерския пост на два пъти общо повече от осем години (през 2006-2007 г. и 2012-2020 г.), той бе най-известният политик, както в национален, така и в международен план. Шиндзо Абе ще остане в историята с активната си външна политика и със стимулирането на икономика чрез бюджетни разходи и количествено облекчаване (т. нар. Абеномика), отбелязва Франс прес.

Япония обаче съвсем не е единна днес в скръбта си за Абе, като през последните седмици има остра полемика по въпроса и протести. Покойният бивш японски премиер бе мразен от мнозина заради своите ултралиберални в икономически план и националистически възгледи, желанието си да ревизира пацифистката конституция на страната и замесването му в голям брой политическо-финансови скандали, отбелязва още АФП. Мотивът на убиеца на Абе - предполагаемите му връзки с Църквата на обединението (основана, от преподобния Муун), обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове - опетниха още повече имиджа на бившия японски премиер в очите на неговите критици.

Мерките за сигурност в Токио днес са изключително строги. В японската столица са разположени до 20 хиляди полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс. Няма как и да е иначе при толкова много височайши чуждестранни гости. Сред тях са вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо. Това е едва второто държавно погребение в Япония след края на Втората световна война. Първото е на друг бивш премиер - Шигеру Йошида, който през 1967 г. е удостоен с тази чест заради заслугите си за следвоенното възстановяване на страната, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БОГ да го прости
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АННА МИЛА

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    КАК не ВИ е СРАМ и ГРЯХ
  • 4 Нетърпелив

    6 1 Отговор
    Изглежда, че две световни събития нямат край - 1) Погребението на Английската Кралица и 2) на Японският Премиер

    Коментиран от #10

  • 5 Госあ

    5 1 Отговор
    Дано японците се осъзнаят и изхвърлят американската демокрация. Имат по голям шанс да го направят от германците.
  • 6 ЗАЩО БЕ

    1 1 Отговор
    Той за 3 месеца вече се е мумифицирал, защо го погребват, а не го сложат в мавзолей? Аз мислех че наглосаксонците са зле с тяхните 2 седмици разнасане, ама японците явно ги бият. Оставете го още 2-3 месеца, може да възкръсне.
  • 7 завод

    2 0 Отговор
    Без коментар. Японци.
  • 8 Мамул

    3 0 Отговор
    За какво го държаха три месеца? Да втаса ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: