2 Октомври, 2022 13:55 2 684 18

Лиз Тръс призна: Финансовата паника ни хвана неподготвени

  • лиз тръс-
  • великобритания-
  • икономика

Британският премиер призна, че не е подготвила добре почвата, преди да обяви мерките, предизвикали паника сред финансовите пазари

Лиз Тръс призна: Финансовата паника ни хвана неподготвени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската премиерка Лиз Тръс призна, че не е подготвила добре почвата, преди да обяви минибюджета, който предизвика паника сред финансовите пазари, предадоха световните агенции.

"Продължавам да се придържам към плана, който ние обявихме и поддържам идеята, че ние го обявихме бързо, защото трябваше да действаме. Но признавам, че ние трябваше да подготвим по-добре почвата", каза Тръс пред Би Би Си.

Това признание дойде в първия ден на годишната конференция на Консервативната партия, ръководена от Тръс.

Критици на плана на Тръс, сред които инвеститори и икономисти, казват, че той предвижда харченето на милиарди паунди, но съдържа много малко детайли как ще бъдат възстановени тези средства в краткосрочен план. Тази неяснота именно паникьоса финансовите пазари и стана причина за рекордно ниското ниво на паунда.

Миналата седмица британския финансов министър Куази Куартенг представи минибюджета, замислен от правителството с цел справяне с нарастващата цена на живота и инфлацията, достигаща почти 10 процента. Но неговите идеи за директни помощи за плащането на сметките за ток и за масирано намаляване на данъците за най-богатите породи недоумение у финансовите пазари и опасения от разрастване на британския дълг.

Според Тръс решението да се увеличат заемите тази зима с цел финансиране на минибюджета е добро. "Разбира се ние ще трябва после в средносрочен план да върнем дълга до известен процент от БВП и имам план за това", подчерта премиерката. "Но щеше да бъде грешка, ако не бяхме действали", повтори Тръс. Тя обаче не навлезе в подробности как ще намали дълга, след увеличаването му.

Едва три седмици на власт Тръс вече е по-непопулярна от когато и да е било сред британците. Според допитване на Югав 51 процента от сънародниците ѝ мислят, че тя трябва да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 1 Отговор
    17 комплекса Искандер с тактическо ядрено оръжие се придвижват към Херсон.

    Коментиран от #6

  • 2 ТаУмВзе

    39 1 Отговор
    Таа е подготвена Яко само по География! Тва е и целта на куклите Слугинаж де.
  • 3 Пучо Капучо

    48 0 Отговор
    Това е само началото на протестите, Лис Тръц, само началото...и после може да станете и република, знае ли човек...
  • 4 факт

    62 0 Отговор
    Има нещо гнило във Великобритания - на трона е крал, който продава благороднически титли срещу солидно заплащане, на власт е някаква объркана женица, която увеличава дълга с цел да го намали. И това би било проблем само на Великобритания, ако цяла Европа с едно изключение, не се управляваше от същите такива продажни сбърканяци.
  • 5 Летописец

    44 1 Отговор
    " Едва три седмици на власт Тръс вече е по-непопулярна от когато и да е било сред британците." Според допитване на Югав 51 процента от сънародниците ѝ мислят, че тя трябва да подаде оставка." Бързо мислят малобританците ! А у нас , след всичките си золуми , Боко и Кокорчо пак курдисани на избори ?
  • 6 беше предвидимо

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Използват времето, в което официално четирите области не са станали част от Руската федерация, защото после няма да могат да си го позволят. Именно защото е толкова предвидимо, можем обосновано да предположим, че руснаците са подготвени.
  • 7 защо

    22 0 Отговор
    И реакцията е показана на снимката, нали?
  • 8 Алоуууу

    25 0 Отговор
    Що не казва нищо за състоянието на фондовата борса? Там са големите новини
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дон Калверо

    36 0 Отговор
    Погледнете тази физиономия на снимката.Може ли нормална държава да повери ядреното копче на такъв човек,при положение,че преди месец ,тая същата заяви,че няма да се поколебае да го натисне??!!

    Коментиран от #13

  • 11 зъб

    20 0 Отговор
    егати и приликата с гадателката на Бирмингамския шериф от филма Робин Худ....олелее..
  • 12 Баце

    22 2 Отговор
    Това е английското, женско копие на Про100киро!
  • 13 Байденко

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дон Калверо":

    Когато родителите ти са роднини такава физиономия е дори приемлива, а на острова всички се женят само по роднински, за да опазят имането.
  • 14 Рошко

    12 0 Отговор
    И това я прави щастлива, затова токова ухилена
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МирО

    10 1 Отговор
    Това ТРЕСТ скоро ще ГАЛОПИРА под напора на народната любов, съчетана с лопати и сопи.
  • 18 Пиги Пиг

    2 0 Отговор
    Да живеят полово неутралните!
Новини по държави: