Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 10:00 3 376 16

Хаос във Великобритания: ще падне ли кабинетът на Лиз Тръс?

  • великобритания-
  • брекзит-
  • лиз тръс-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия

Темата за финансирането на данъчните облекчения може тепърва да ескалира, а едни нови избори биха били катастрофа за Консервативната партия в момента

Хаос във Великобритания: ще падне ли кабинетът на Лиз Тръс? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нестихващите спорове за финансирането на данъчните облекчения водят до сериозни критики срещу правителството на Лиз Тръс, включително от собствените редици. Ще оцелее ли кабинетът ѝ?

Острите обратни завои във Великобритания водят до все по-голямо объркване. Първо, планираното намаление на горната данъчна ставка върху доходите беше отменено. След това финансовият министър Куаси Куартенг намекна, че плановете за финансиране на цялата предвидена серия от данъчни облекчения ще бъдат представени през този месец, а не през ноември. Това трябваше да успокои финансовите пазари. Днес Куартенг обяви и трети обрат. Той е бил разбран погрешно, бюджетът няма да бъде представен по-рано.

Несигурността сред консерваторите нараства

Това не се харесва на гласоподавателите. Много от тях са обезпокоени и критикуват хаоса, с който започна управлението на новото правителство на Лиз Тръс. Това стана ясно по време на многобройните дискусионни кръгове на конгреса на Консервативната партия. Много членове на партията и делегати дойдоха, за да поставят въпросите си за партийните финанси, работата на консерваторите и актуалното състояние на партията.

Двама местни политици изразиха разочарованието си и разказаха колко трудно е в момента да се говори с избирателите по места. Всички говорят единствено за споровете в Лондон, никой не желаеше да обсъжда местната политика, оплакаха се те. По време на друга дискусия партиен член отбеляза, че има гласове, които препоръчват консерваторите да се прегрупират в опозиция.

Тръс подчерта единството на кабинета

Нови избори не се предвиждат. Лиз Тръс се бори за политическото си оцеляване. Министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман защити Тръс и обясни защо е подкрепила намаляването на горната данъчна ставка. Част от партията е инициирала "преврат", смята тя.

Обвинението ѝ бе насочено към многобройните депутати, които заявиха, че в парламента ще гласуват против по-ниските данъчни ставки за богатите. Сред тях бе и бившият министър Майкъл Гоув, който публично разкритикува плановете на правителството пред Би Би Си.

От своя страна, Лиз Тръс отново обърна внимание на единството на правителството си. Нейните министри стоят зад плановете за растеж, заяви тя пред радио "Таймс". Тя иска да стимулира растежа с множество мерки, сред които намаляването на данъка за придобиване на имот, корпоративния данък и минималната ставка на данъка върху дохода. Въпросът дали тези финансирани с дълг мерки наистина ще стимулират растежа е обект на спорове.

Нови избори биха били катастрофални за торите

Лиз Тръс отказва да гарантира, че социалните помощи ще бъдат съобразени с инфлацията. Пред Би Би Си тя заяви, че трябва да действа по "фискално отговорен" начин, което мнозина разкритикуваха. Според председателката на Камарата на общините Пени Мордонт, която също е от Консервативната партия, коригирането на социалните помощи в съответствие с инфлацията е разумен ход. И в миналото тя и други депутати са подкрепяли подобно действие.

Темата за финансирането на данъчните облекчения може тепърва да ескалира. А едни нови избори биха били катастрофа за Консервативната партия в момента. Според проучване от миналата седмица 54% от анкетираните са заявили, че ще гласуват за лейбъристите, и само 21% - за консерваторите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така като гледам

    28 2 Отговор
    Проблемът е генетично заложен...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Джони Инглиш

    27 2 Отговор
    Английският пациент показва всички признаци на невменяемост...
  • 4 Объркано Атлантиче

    16 2 Отговор
    От британската преса-"Телеграф" от вчера

    В БРИТАНИЯ РЕЖИМ НА ТОКА - 3 ч НА ДЕН!
    "Лиз Тръс отказва да изключи възможността за прекъсване на тока в домовете тази зима.
    Обединеното кралство предупреди, че може да се сблъска с тричасови прекъсвания на тока на ден"
  • 5 123455

    29 1 Отговор
    Е най-сетне бавно и белезнено взеха да схващат, че тая е лyда калинка, която не знае какво прави!
  • 6 Делю Хайдутин

    18 1 Отговор
    Какво разбира кокошка от данъци?
  • 7 Въпрос

    15 3 Отговор
    Някой иска ли пуканки?Кеф:).Няма само ние българите да сме зле.
    Да им спрат интернета,тока,телефоните още сега...всичко.Какво чакат още?Хаха
  • 8 САЩ са международен терорист

    24 1 Отговор
    Инсталират се ноефашистки правителства, чиято цел е разграбването на Русия! Тази не прави изключение.
  • 9 Филип Тотьо

    13 1 Отговор
    Що така,бе.Пари ли няма в тая държава. Къде са отишл
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Атанасов

    16 1 Отговор
    Дойче веле - Излагате се ! Я по - Сериозно!
    Това че в Англия е зле - е виновен само и единствено Путин.

    Коментиран от #15

  • 13 Тръс

    10 1 Отговор
    се стръсква надолу, с това обеднено мозъче, нормално
  • 14 Дългият

    9 0 Отговор
    Лиз не представвя цялата консервативна партия а само малобройна група известна с крайна проамериканска ориентация. Тя не може да ръководи собствената си партия, камо ли цялото британско кралство.
  • 15 Евроатлантик

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Атанасов":

    Правилните Европейски медий разследват дългата ръка на Москва.
  • 16 yaйтнойз

    0 0 Отговор
    Кръстовището Джавахарлал Неру и Индира Ганди... Мила моя майко ле....