4 Октомври, 2022 06:00 4 799 59

ГЕРБ и ДПС: пазителите на стария феодален модел в България

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пп-
  • дпс-
  • бсп-
  • дб-
  • ахмед доган-
  • феодален модел-
  • евгений дайнов-
  • тодор живков

Новото поколение няма как да не победи старото

ГЕРБ и ДПС: пазителите на стария феодален модел в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По обективни причини често мисля събитията през музика. Цял ден се колебая, след като станаха ясни резултатите от изборите, къде точно се намираме: в парчето на групата Nickelback After the Rain или в албума на Bob Dylan Before the Flood? Дали е минал дъждът и вече виждаме със свеж поглед освежен пейзаж? Или ни предстои да се давим в потоп?

Нямаше потоп

Потопът – такъв, какъвто го очакваха европейските и американските медии (и затова отразяваха изборите ни, за разлика от друг път) – очевидно не се състоя. България не произведе такъв прилив от пропутински политици, който да може да я откъсне от общността на демократичните държави и да я довлече до портите на Кремъл.

Това нямаше как да стане, поне по две причини. Първата е чисто социологическа. От доста време знаем, че у нас има около 200 000 човека, които напълно искрено, автентично и даже гневно искат България да се върне в орбитата на Кремъл като най-близък негов съюзник. Винаги ги е имало тези хора, просто сега се събраха на едно място – при онзи варненски политик с руския прякор. Не са станали повече; и е трудно да си представим как могат да станат повече при положение, че украинците вече всеки ден бият руснаците на бойното поле и така ги карат да изглеждат губещи и слаби. Респективно, демократичните страни, подкрепящи Украйна с модерно оръжие и с обучение как ефективно да водят бой, вече не изглеждат като „еврогейове“, а като истински богатири.

Втората причина опира до душевния строй на българския народ. И за добро, и за лошо той не е краен народ. Не е склонен да следва радикални партии и демагози. Дори Бойко Борисов разбираше това и по тази причина не се превърна във Виктор Орбан, макар да имаше инструментите да го направи. А варненецът с руския прякор е краен.

Въпросът, който тези избори не решиха

Потопът не се случи, но дали сме в положение „след дъжда“? Дали пейзажът е прочистен и освежен? Не точно.

На тези избори българите решиха въпроса: с Русия или със света? Не решиха обаче другия, не по-малко важен въпрос: дали наистина вече искат да напуснат феодално-насилническия модел на общество, наложен от ГЕРБ и ДПС. Дали наистина им е омръзнало да си налягат парцалите, докато ги тормозят, овикват и обират? И искат ли най-сетне да престанат да имитират, че са в съвременния свят, а реално да се присъединят към него?

Подобен въпрос се решаваше преди едно поколение: дали да напуснем феодализма, изграден от Тодор Живков в името на социализма, за да станем (по Филип Димитров) „нормална западна страна“? Или все пак си харесваме колибката на феодализма и не сме готови да излизаме навън? Тогава, при първите свободни избори, страната се сцепи на две приблизително равни части. От това спечели бившата комунистическа партия, която още няколко години се опита да продължи феодалния модел, докато той не изгоря в пламъците на хиперинфлацията. Впоследствие, България успя да се върне на нивото на живот от времето на Филип Димитров (1992 г.) едва през 2007-2008 година.

Феодалният модел срещу европейския модел

Този път, през 2022 година, нови поколения се опитаха да решат същия въпрос. Резултатът беше същият: разпадане на обществото на две приблизително равни половини. От едната страна стоят феодалните партии ГЕРБ и ДПС със 100 депутата. Там някъде се навъртат поне някакви групи от БСП и от т.нар. "Български възход" ("Възраждане" не слагаме в сметката по гореизтъкнатите причини). Отсреща стоят ПП и ДБ, плюс някакви групи от БСП и "Български възход", както и негласуващи от типа на „умните и красивите“. По средата е онова, което французите наричат „блато“ – онези изпаднали от политическия живот поне 40 на сто от населението, които се ориентират по това, кой изглежда по-силен в момента.

Не сме „след дъжда“. Не сме дори в началото на това състояние. Но все пак сме в края на поройната му фаза по една очевадна причина.

Пазителите на феодалния модел са от поколението, което беше на 30-40 през 1990 година. Днешните носители на европейския модел тогава са били деца или пъпчиви юноши; те сега са на по 35-40. Старите усещат – не може да не усещат, от Орбан и Борисов до Доган и Путин – че вече не могат да въртят времето така, както можеха. Вече не са вътре в него. То им се изплъзва, защото е вече друго, ново време. Други, нови хора го въртят и биват въртяни от него; те са онези, които го разбират, защото са вътре в него.

Ще дойде и в България. По-бавно, но ще дойде.

Новото поколение няма как да не победи старото – и на бойното поле в Украйна, и на политическия тепих в България, Унгария и подобни унили резервати на изхабени политически зомбита. Ще отнеме време, обаче, защото наклонността на българския народ да не се лашка в крайности има и тъмна страна: неспособността да се вземат и отстояват ясни позиции.

Както се пее в припева на парчето After the Rain: „Сините небеса /които чакаме/ ще трябва да дойдат след дъжда“. Ще дойдат по-бавно, отколкото другаде – но ще дойдат, защото няма как да не дойдат.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоко

    69 12 Отговор
    Очаквам вече, както обещаха преди изборите Мутрата и околните му от утре цените да се върнат от равнищата, когато той отстъпи властта 2022г. Ако не го направи искам от неговите избиратели да обяснят как така искат пак да бъдат, най-бедните, най-болните и най- нещастните от ЕС.

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 глуп

    27 14 Отговор
    Кви ги говори тоя?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сменям си ник-а

    34 0 Отговор
    на днешна дата 1974 г. – Започва строежът на автомагистрала Хемус, предвидена да свързва София и Варна.
  • 6 За протокола

    32 32 Отговор
    Оказа се, че нов модел няма. Биещите се в гърдите че ще правят промяна харвардски шмекери и съучастниците им жълтопаветници не предложиха на практика нищо по-различно, само смениха ку..вите в стария бардак с техни си. Цялата им напъване беше да окошарят Борисов и да свалят Гешев, за да си направят ПР и да осигурят безнаказаност за себе си и спонсорите си, но в първото не успяха, а за второто явно се договориха да не го правят. Защо - то е ясно.
    Нова къща се строи на нови, здрави основи. За целта трябва да се разчисти не само тинята от последните 32 години, а всичката гнилоч от последните 32 години под нея, че и още нещо отпреди това и докато това не стане, всякакви приказки за нов модел и истинска промяна и скъсване с миналото са нелепи, жалки и чиста лъжа.

    Коментиран от #8, #14

  • 7 ха ха

    16 46 Отговор
    Феодални, ама водачи, които знаят на къде да се върви!
  • 8 За протокола

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "За протокола":

    Изречението "За целта трябва да се разчисти не само тинята от последните 32 години, а всичката гнилоч от последните 32 години под нея, че и още нещо отпреди това..." да се чете "За целта трябва да се разчисти не само тинята от последните 12 години, а всичката гнилоч от последните 32 години под нея, че и още нещо отпреди това..."
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Галата

    23 13 Отговор
    Този пъте прав на 100%.
  • 11 5577

    16 21 Отговор
    Хайде покажете го тоя нов феодален модел на младото поколение че ми оживя на сърцето. Поне с думи ми го опишете да си го представя, щото ако имате предвид Киро и курнелия нещо сте се объркали. По зле са и хората ви го казаха на последните избори. Дайте го това новото.

    Коментиран от #21

  • 12 Георги

    35 5 Отговор
    Каква е душица на картинката. На гласувалите за този тъп.к, Честито!
  • 13 Евг Дайнов и DW?? Производство на

    17 14 Отговор
    Помия! Едните е произвеждат, нашия е Разплисква!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БОЙКО

    9 24 Отговор
    ИЗБИРАТЕЛЯТ пак ни направи победители. Що ли???
  • 16 Сусо

    16 10 Отговор
    Селският професор пак не каза нищо!
  • 17 Кой е

    17 2 Отговор
    тоя на снимката дето се лези.
  • 18 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    13 33 Отговор

    До коментар #1 от "Чоко":

    ПП и БСП УПРАВЛЯВАЩИТЕ ни докараха тия цени.....що ли ???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 6 ЛЕВА ОЛИО, 30...КИЛО КАШКАВАЛ

    15 23 Отговор
    Нинова, това ли ви е социалната политика.....
  • 21 За протокола

    20 12 Отговор

    До коментар #11 от "5577":

    Чисто платена статия. Разни драскачи, криещи се за дDW припечелват с писачески платени услуги.

    Коментиран от #22

  • 22 5577

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "За протокола":

    Ми защо открито не се говори за тоя проблем, ми се заблуждават хората. После едни гласували за грешните. Подобни медии са виновни защото платено обслужват определени кръгове. Ако има държавници това няма да се позволява. На запад ни гледат сеира. Такава демокрация никъде я няма.

    Коментиран от #24

  • 23 Пазители на друго

    21 4 Отговор
    Пазители на купения ромски вот, разделили са си махалите и печелят с купен вот.
  • 24 За протокола

    25 1 Отговор

    До коментар #22 от "5577":

    Така е, защото у нас всъщност промяна нямаше, а се извърши Перестройка - държавата се даде в ръцете на малък кръг хора, които си имат партии и политици и които държат в ръцете си съдебната система и имат свои агенти навсякъде в държавните структури. Медиите или са техни или се контролират от тях и с тяхна помощ манипулират общественото съзнание. С обикновени избори нищо няма да се промени. Те вадят непрекъснато нови и нови "проекти" "политици" и "партии", които не се различават съществено по нищо от предшествениците си и така се въртим в порочен кръг.

    Коментиран от #41

  • 25 Простичко казано

    14 9 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли какво иска България? Какво иска народа? Иска да е в ЕС, но да бъде унажаван и поставен наравно с останалите, а не някаква си стока с намаление на изолирания европейски щянд за нискокачествени. Иска да има правото да обяви неутралитет в една война с Русия, защото уважава миналото си и забранява на който да било да го подменя. Ние знаем кои сме, знаем имената на родителите си, на приятелите си, на хората които са ни помагали, искаме да вървим напред, но не и с цената на забравата на миналото. Искаме да помним, но споменът да е мост, а не трап, пълен с крокодили. Искаме да ни уважават такива каквито сме. Това е целта на Възраждане. Да дърпа каишката на тия най-първите да помнят, да градят мостове, а не да копаят трапове. За това народа им даде толкова %ти. Ако обаче Европа и САЩ не разберат това, което казва народа, следващия път ще са още по-високи %ти. Защото ние не искаме да ходим в Русия. Но не искаме и да ни затварят вратата към нея. Азия е наш стар партньор, дори и предците ни са дошли от там, няма как да забравим това. Не ни карайте и няма да има нужда да ви напомняме да ни уважават като история и държава.

    Коментиран от #37, #40, #47

  • 26 Бонев

    12 6 Отговор
    Трябва да си гений за да напишеш толкова глупости за толкова кратко време. Вчера го гледах по тв. Горкият изглеждаше доста попарен от резултатите.
  • 27 БСП...ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    4 8 Отговор
    Нинова, подавай я......
  • 28 Тити

    17 9 Отговор
    12 години при герб държавата беше превърната в милиционерска държава а Нап се използваше като бухалка срещу бизнеса. България беше огледална страна като русиядиктатурен режим
  • 29 Азиим

    14 1 Отговор
    Ттри десетилетия все чакаме да дойдат тези „сини небрса”, то не остана българин, който да ги дочака...А ,че украинските войници се превърнали в богатири е толкова нелепо определение!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Спартааа

    17 3 Отговор
    Какъв феодален модел? Тези партии върнаха бгто в робовладелския и родовообщинния строй и даже направо в каменната ера.
  • 32 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    5г реваха "Орешарски е виновен" сега очаквам вой до небето след като видят какво е останало в хазната
  • 33 Невалидни са избори

    15 3 Отговор
    с под 67% активност на избирателите.
    При сегашното положение се "легитимира" някаква управа, която не представлява мнението на българския народ. Това е резултат от "демократичната" мъгла, в която ни държат 33 години и целяща да легитимира някаква елита, подвластна на сили отвън. Постановката е взета от т.н. "демократиче свят", където, с редки изключения (Австралия), се признават и избори с 30% активност.
    ДПС да се закрива или да се обосноват какви точно права и свободи им липсват и каква им е концепцията.
    В същия "демократичен свят" няма подобна етническа партия.
  • 34 ПП и ДБ и ИТН

    8 6 Отговор
    Ей на тея горе трябва да сме благодарни за 160те секции в Турция. ДПС само си пиеха чайчето и ги киризиха. 100 лева сега там е една заплата.
  • 35 На времето

    16 0 Отговор
    Като се появиха ало измамниците казвам на един приятел че има много тарикати, а той ме поправи -не има много балами.
  • 36 Актуализация

    17 7 Отговор
    Проклятието на БЪЛГАРИЯ е доган и бойко
  • 37 наистина, простичко казано,

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "Простичко казано":

    че чак тъпо. Струваш ми се заблуден(а) и не виждаш пълната картина. Изживяваш се като някакъв анализатор форумен тип за да не кажа кръчмарски. Но всичко е в реда на нещата - процентите са те заблудили. И все пак не възраждане спечели изборите, нали? А що се отнася до историята, корените ни и ВЕЧНАТА признателност въобще не го коментирай. Но и това ще се оправи - бъдещето е в младите и те идват! Те обаче са образовани и могат да четат историята и от други гледни точки, а не само пречупена през наложения ни Руско-Съветски и комунистически светоглед. Защото няма как да се съглася, че за Русия някога сме били или ще бъдем равноправен и уважаван партньор.
  • 38 юнкер

    17 2 Отговор
    ФЕОДАЛЕН МОДЕЛ Е МЕКО КАЗАНО ,ПО СКОРО ПАРТИЙНА МАФИЯ НАЛОЖЕНА ОТ МОДЕЛА ГЕРБ И ДПС !!!
  • 39 Промяна

    12 4 Отговор
    Този дето е писал тази статия дали е добре има нужда от лекар потрес така да пише за българите
  • 40 Човек

    12 7 Отговор

    До коментар #25 от "Простичко казано":

    Нищо не знаеш от историята ни, приятел. Комунистическата пропаганда в учебниците ни добре ти е промила мозъка. Русия винаги е била наш враг и не ни е освободила, а просто е изгонила турците за да ни присвои за себе си. Да не говорим, че на наша земя са умрели повече украинци, отколкото руснаци. А трябва ли да споменавам жертвите, дадени от поляците, латвийците, литовците, естонците, финландците и грузинците в България - всички те днес мразят Русия, защото като съседи й сърбат попарата отдавна и зная най-добре що за "освободителка" е. Русия нас ни пороби, но по един нов и много ефективен начин - скришом, чрез подлост. Пороби ни в съзнанието ни като пренаписа историята и ни накара да ги обичаме като "братя". Пороби ни с най-опасното робство - това, в което си мислиш, че си свободен. Това, че сме им дали език, писменост, култура и религия, не ни прави никакви братя. Те са фински народ, мигрирал от Скандинавия, с който нямаме абсолютно никаква генетична връзка. Те са пришълци, жадни за кръв - последната империя на която предстои неизбежен разпад, защото е прекалено голяма и прекалено изостанала за да оцелее в този си размер и вид. А комунистите ни лъгаха в учебниците, че ние сме пришълците, нищо, че генетичните изследвания показаха, че сме тук от поне 7-8000 години. Както и да е. Вие с промитите мозъци сме загубена кауза. На вас ви е комфортно да си живеете със старите лъжи и просто ви мързи да се ровите за истината. Надявайте се на руския агент Копейкин да ви
  • 41 5577

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "За протокола":

    Явно генетично ни е заложена революция деветосептемврийски тип. С демокрация нищо не става. Путин е тръгнал. Господа излезте от кожите си. Преди 80 г тоя филм сме го гледали. Четете книги. Поучавайте се от историята. Не повтаряйте едни и същи грешки. На запад всички се усмихват. Да не говоря и за македонците.
  • 42 всичкото фондове

    10 2 Отговор
    в кюлчета
  • 43 Мнение

    10 5 Отговор
    Бойко Борисов е вреден за България, защото събори добро действащо правителство и хвърли страната ни в хаос, нестабилност, несигурност и нова спирала от избори, харчене на милиони за тях. Време е Борисов да се оттегли от политическия живот и да остави образованите, компетентните и можещите да изведат България напред в развитието!!!
  • 44 НЯКОЙ

    10 3 Отговор
    Още малко, Бойко и после МНО-О-О-ГО време в затвора!
  • 45 Е тия ли

    5 0 Отговор
    От прочетеното Дайновчето ни разкрива,че ония 1 милион души дето през 1990г на Орлов мост скачаха са... пазители на феодалния модел. Ееее... сега ли тия пикльовци,шмъркачи,консумеристи и хедонисти,т.н жълтопаветковци ще ми оправят държавата?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Простичко казано":

    "Диктаторътъ" Ердоган успя да отскубне от плътта на Турция всички хоботи на всякакви мафиотски и корумпирани "кърлежи" които смучеха ресурсите на турската държавност ! Народът му вече е осъзнал тази негова заслуга и го брани самоотвержено !!!
    Простичко казано!...Как имате нужда от един такъв "диктаторЪ" с духа на Стамболов и искри от въглена на Ботев и Левски !... Нали ?!...
  • 48 Манолова

    2 0 Отговор
    А кога ще намали с левче бензина и дизела. Тоя вече лош тиквен "матриял", все не се наял.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Нереалното за Байнов е реално

    1 2 Отговор
    Евгени Дайнов както винаги,пише глупотевини!!!
  • 53 Дианов даинов

    0 1 Отговор
    Кога с БСП ще победите ГЕРБ СДС Какво и колкото да пишите ЦИФРИТЕ ПОКАЗВАТ КАКВО ИСКА НАРОДАМоже да сте под крилото на Нинова /като бивсша СДС/ но доидевреме разделно Да се видим кои какъв е
  • 54 Аз Негодника

    0 0 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА...ДА ВИДЕМЕ КОЙ ПЪРВО СЪЗДАДЕ ФЕОДАЛНИЯ МОДЕЛ...СОРОС И КОСТОВ...ОТ РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ МИНАХМЕ НА ОЛИГАРСИ ЗАВИСИМИ КЪМ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ...НЕ СЕ СРАМУВАЙТЕ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ...КОГАТО СЕ НАВЕЖДАТЕ ДА СИ ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТИТЕ...ДОКАТО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Някой си

    0 2 Отговор
    В спора винаги има две страни и това са Русия и САЩ, България от Коя страна е. Русия или САЩ, не ни давайте акъл млади платени тролове.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Истини от кухнята

    0 0 Отговор
    Подкрепа. И дума не може да става, запад изток. На запад хората са толерантни, ако спазват законите на техните държави. Байганю ако не открадне не може да заспи. Навън косъм не може отдолу да откраднат, и ако нанерят в някоя фабрика в пакета косъм, те... Велики хора, велики свободни нации с социална политика. А бг е една голяма кочина обор. Животните са по умни от хората в Бг, добре че не говорят, но чувстват и знаят, кой им краде приятелче то... Здраве да е. Отмъщенията няма да спрат, а ще продължат. Всеки българин в бг гледа да те ликвидира, за да върви нагоре, да краде, продава и да си живее в своя собствен свят. Не ги съдете, не са излизали извън бг и си карат по старому, българите де, на тях им изнася ограничените роми, да ги строяват, а те римите да слушат и изпълняват заповедите на българите, хитри са някои си. Нито ги осигурява феодала и кво правят ако доживеят на старини ромите
  • 59 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ние сме си в туркие. Имаме богат пазар, от всичко по малко кеф ти одрун кеф ти Гърция, но пара йок, йок биши чоджум