Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 21:00 3 922 69

Търси се правителство. Но кой да го състави?

  • бойко борисов-
  • коалиция-
  • правителство-
  • герб-
  • пп-
  • кирил петков-
  • дпс-
  • бсп-
  • възраждане-
  • стефан янев

Стефан Янев би се коалирал с всички

Търси се правителство. Но кой да го състави? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обезнадеждените български избиратели направиха така, че никой да не спечели вота на 2 октомври, дори и победителите от ГЕРБ. Седем политически сили ще са част от 48-мия парламент. Въпреки че са позиционирани там с най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени, те трябва да решат как да съставят правителство. Такава е волята на мнозинството гласували, негласували и избрали опцията "не подкрепям никого".

В противен случай партиите ще зачеркнат парламентарната република, а с нея и смисъла на съществуването си. "И най-стабилната форма на управление в България ще стане временното служебно правителство на президента Радев - буквално ще бъде погребан политическият плурализъм”, каза по БНР политологът проф. Анна Кръстева.

ПП и ДБ няма да се коалират с ГЕРБ, Стефан Янев би се коалирал с всички

Трудните разговори как да бъде сглобен новият кабинет - с първия, втория или третия мандат, с какъв срок и в името на какви цели, вече са започнали. "Ще положим всички усилия да има правителство", каза пред журналисти след края на изборния ден Тома Биков от ГЕРБ. А една от целите на подобно правителство вече бе обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя - влизането в еврозоната, предвидено за 1 януари 2024 г. После той млъкна и втори ден след вота ГЕРБ не излъчва никакви послания, въпреки че има повод за празнуване - след година и половина в опозиция отново печелят избори, което друга партия не е правила. Дори повишават резултата си спрямо вота през ноември м.г. с около 40 хиляди гласа. Но от партията на Борисов далеч не изглеждат щастливи от това.

Червените линии се появиха още в нощта на изборите. Управлявалите доскоро, сега втори - "Продължаваме промяната", няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС. Освен ако двете партии не се покаят със самопризнания за корупция. И "Демократична България" няма да влиза в съюзи с ГЕРБ и ДПС. Също и БСП, чийто лидер Корнелия Нинова отхвърли и подкрепа за програмно или експертно правителство. "Възраждане" - единствената политическа сила, удвоила резултата си в сравнение с вота от 14 ноември м.г., изобщо не иска коалиции, а да управлява сама.

"Български възход" на бившия служебен премиер и президентски съветник Стефан Янев, която също успя да прескочи 4-те процента, не само е готова да предложи своите 12 депутата на всеки, който ги пожелае, но и да състави правителство на "супермалцинството". Янев eволюира във възгледите си - през септември беше казал, че при избор дали да подкрепят мандат на ПП или на ГЕРБ-СДС, ще чакат трети мандат, сега се надява да е "част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите". Някои от ГЕРБ дори го привиждат като евроатлантик - въпреки упоритостта, с която наричаше войната на Путин в Украйна "военна операция".

Математиката не излиза

Математически сметките не излизат, но математиката никога не е била модус вивенди в политиката. ГЕРБ + ДПС + "Български възход" - формулата, подметната от Делян Добрев от ГЕРБ в навечерието на изборите, не прави 121 депутати. С един-два златни пръста от прокремълската "Възраждане" работата би станала още по-срамна, а ГЕРБ не влизат в самоубийствени схеми. "Те (ГЕРБ и ДПС - б.а.) са партии на статуквото, а партиите на статуквото са били винаги компромисни по отношение на Путин, дори са се опитвали да колаборират с него", каза по БНР бившият премиер Иван Костов.

Партията на Бойко Борисов е в трудна позиция - трябва да предложи правителство, защото спечели изборите и обеща да са "по-силни от хаоса", но трябва да опази и реномето си преди местните избори догодина. Основите на ГЕРБ, както и на ДПС, са заложени именно в местната власт, където в момента са господарите. Предстоящите месеци няма да са лесни заради повишените очаквания към властта. Граждани и бизнес искат мерки за обуздаване на инфлацията и компенсации за високите енергийни цени, евроатлантическите съюзници - адекватност и предвидимо партньорство заради усложнената от войната в Украйна среда. Последното е възможно само при определена конфигурация на изпълнителната власт, изключваща твърде еластични по оста Изток-Запад политически сили.

Програмен кабинет с третия мандат?

Когато опциите са на изчерпване, се появява шанс за програмно правителство. Допусна го по БНТ Даниел Лорер от ПП, намекнаха го и други. Такова би било спасителен пояс за нежелаещите да носят пряка политическа отговорност и негативи от бъдещо управление.

Непосредствено преди изборите съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви три условия за участие на обединението в "реформаторски кабинет". Те са ясна и последователна позиция за войната на Русия в Украйна, върховенство на закона, което да започне с оставка на главния прокурор и реформа на прокуратурата, икономическа и фискална политика, която да не е базирана на популистки мерки. Ситуацията обаче е такава, че ако се стигне до кабинет, ще е с ограничен хоризонт, което изключва осъществяването на реформи. За реформите, освен устойчиво мнозинство, е необходимо и време.

Програмата и приоритетите са ясни

Антиинфлационните мерки и компенсациите, които се очакват от следващото правителство, ще намерят място в бюджета за 2023-та, който също трябва да бъде приет. При други обстоятелства не би имало проблем да се кара с 1/12 от бюджета за предходната година, както повелява законът, но при настоящите е рисковано. Високо в дневния ред е и изборът на парламентарната квота във ВСС, на членове на Инспектората към ВСС и на нов състав на регулатори с изтекъл мандат.

България все така очаква първия транш от близо 1.3 млрд. евро по Плана за възстановяване и развитие, искането за което е изпратено преди месец от служебния кабинет. През юли т.г. заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер беше изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на 47-ия парламент или ще го направи максимално бързо след избори. В момента служебният кабинет усилено подготвя законопроекти, изисквани по Плана, които да бъдат внесени в следващия парламент. Те обаче са обвързани с конкретни реформи - КПКОНПИ, Търговския закон и др., и за провеждането им може да гарантира единствено редовен кабинет. Защото след първия, предстои и втори транш за над 720 милиона евро.

Задача за бъдещо правителство и за 48-ото НС е и най-сетне да почистят избирателните списъци от мъртви души. Нямат извинение да не го направят - вече излязоха окончателните данни от преброяването, според които България наброява 6 519 789 души. А избирателите в избирателните списъци са малко повече. Така че промяната в мандатите е неизбежна.

Накратко, обществото очаква от политическата класа да му даде основание, а на себе си да придаде смисъл, за да гласува на следващи избори.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тулупа кукловод го раздава

    49 3 Отговор
    Ще си седи в зайчарника и там ще прави схеми и ще му носят парите.

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    31 12 Отговор
    Тоя папуняк Янев не може да върже и обувките на Тиквата,ама на,наредил се и той при юнаците..
  • 3 Било

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тулупа кукловод го раздава":

    кво било !
  • 4 жжжжжж

    13 10 Отговор
    прокопи ще го реди.
  • 5 нане

    33 2 Отговор
    га влезнат пет-десетина гавази-капиталисти от преходо у затворо,ама не с условности,а ефектно,га тогиз и Българско ще стане нормална държава!
  • 6 Тема за ..........

    34 1 Отговор
    ГЕРБ-СДС са спечелили подкрепата на 25,33 на сто от отишлите до урните.През целия избирателен ден са гласували 2 601 696 български граждани, което е 39,40% е избирателната активност.Това означава, че България има 6 603 289 избиратели общо в страната и извън нея.
    Та за спечелилите изборите са гласували 659 009, което е 9,98% от всички Българи.
    Е голяма победа. Другите партии са още по-зле. Аз поне не видях да има информация колко са гласували с " Не подкрепям никого". И като ги съберем с негласувалите? Дали има легитимен парламент и легитимно правителство?

    Коментиран от #17

  • 7 Никога вече ГЕРБ! НИКОГА!

    41 4 Отговор
    Ако 🎃 пак се натисне за премиер, то този път зимните протести ще завършат с неговата екзекуция.

    Коментиран от #61

  • 8 ЧУЙ ЧУЙ

    20 2 Отговор
    ....преговори за и правителството ще има....ама друг път....☝
  • 9 БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА

    25 4 Отговор
    ИСКА БОРИСОВ ДА ДАДЕ ТЕСТ ЗА БАЩИНСТВО И ДА ПОЕМЕ ИЗХРАНВАНЕТО НА ДЪЩЕРЯ МУ ЕМА...В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ДАДЕ ПОКАЗАНИЯ В ПОЛИЦИЯТА...

    Коментиран от #62

  • 10 на герб им изтекоха водите

    19 3 Отговор
    тия гробари сигурно ще направят като сихето си славчо и ще върнат мандата без даже и да се опитат!
  • 11 Това

    17 0 Отговор
    да не е игра на жмичка , че да го търсят ?
  • 12 Перо

    12 4 Отговор
    Има конституционен ред за съставяне на правителство,което не може да стане с измислени от банкярския унтерменш и соросисткия слугинаж “контактна,ционистка група”, само с джендария правителство,наложено от вън!
  • 13 защо не гласувах

    19 20 Отговор
    Бих подкрепил партия, която се обяви против въвеждането на еврото, както направи единствено Възраждане и която се обяви открито против антируската истерия, която бележи политиката на НАТО и ЕС, както направи Възраждане. Значи единствената партия, която изпълнява на думи исканията ми е Възраждане. Те обаче не успяха да ме убедят, че са искрени, защото когато изгонените руски дипломати и служители на руското посолство си тръгнаха от България, Възраждане се занимаваше с маските в Лидл и тормозеше измъчените българки и българи, работещи в немската верига. Не организира протест, не отидоха на летището да изпратят руските дипломати и да изкажат подкрепата си за Русия от името на своите приверъженици. Това основателно ме води до извод, че Възраждане лъжат. Поставен бях в ситуация, в която няма за кого да гласувам, защото нито един кандидат не изразяваше желанията и убежденията ми.

    Коментиран от #14

  • 14 неискан съвет

    25 7 Отговор

    До коментар #13 от "защо не гласувах":

    първо милей за българите,а после за руските дипломати!

    Коментиран от #18

  • 15 събраха се комунистите

    16 11 Отговор
    ГЕРБ-ДПС-Възраждане-Възход
  • 16 Срам и позор

    15 13 Отговор
    Е как да отиде да гласува човек, като е безсмислено. Никога повеече няма да отида гласувам.
  • 17 ЦИК

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тема за ..........":

    Не подкрепям никого - 87 634 гласа.
    Справка от cik bg
  • 18 да де

    17 10 Отговор

    До коментар #14 от "неискан съвет":

    Точно това правя. Милея за България, защото става мишена на Русия. Милея за народа си, защото вече не може да си купува дори отровната храната, която се продава в магазините ни и причина за това са в наложените срещу Русия санкции. Милея за децата на България, които утре някой готви да направи пушечно месо за чужди интереси. Милея за българите, които тази зима ще студуват и гладуват. Русия си гледа своите интереси, работа на българските политици е да гледат интереса на народа си, а тези интереси изискват да не скачаме срещу Русия.

    Коментиран от #22

  • 19 Васил

    21 3 Отговор
    Стефан Янев е на път да бъде с боклуците Сидеров Каракачанов и Симеонов ако се погледне в огледалото ще види тези три образа.
  • 20 Мнение

    18 1 Отговор
    Кой да състави Правителство ли? Ами Борисов! Нали ГЕРБ внесоха вот на доверие и събориха правителството, за да управляват те! Ами да управляват сега с ДПС и Възраждане. Какво се оплагват, че няма с кого.
  • 21 Гост

    19 1 Отговор
    Бацееее, ти, твоя бизнес партньор дуан, "новия спасител" Янев доближавате заветната цифра от 120. С партньора ти, в свалянето на кожите на хората, дуан, ще развържете кесиите и ще си купите още няколко продажника и сте пак у играта с милиардите, а и твоя брат, по корупция, вебер ще е най-щастлив
  • 22 ще обясня много стилизирано

    16 10 Отговор

    До коментар #18 от "да де":

    от 32г дс, с благословията на кгб построи капитализъм със мутри от руски тип,насадиха корупция,страх и рекет/в началото на 90-те г/ дащ знаят как да използват такива карумпета и "политици" за техния интерес,но понеже България не им предлага читави политици,те затова и работят с тези "политици" с една дума ние българите,дали от глупост,дали от страх,ние българите упорито отказваме да станем нормална държава! в ПП има някяква надежда!

    Коментиран от #24

  • 23 90999

    17 0 Отговор
    Природата си знае крадците се наказват и след 9 поколение
  • 24 Верно ли

    8 12 Отговор

    До коментар #22 от "ще обясня много стилизирано":

    Аз пък ще ти го обясня нестилизирано - нещастни клоунчета, синчета на бивши номенклатурчици с изцъклени очи и изпълняващи чинно чужди поръчки няма да управляват България!
  • 25 Един от народа!

    24 7 Отговор
    Българския народ,беше подложен на грандиозна измама с машините.Сиела и ЦРУ си свършиха работата перфектно.Трите най мразени партии в България,но проамерикански,спечелиха достатъчно гласове за да унищожават България още 4 години.Още седмици и дни преди изборите,платени социални агенции,вадеха резултати,които бяха планувани от ЦРУ и хората тогава не им вярваха и с право,защото са платени.Целта им беше всеки индивид да си помисли,че неговите виждания се разминават коренно с тези на проучвателните агенции и да се замисли дали не бърка.Армии от тролове бяха пуснати в интернет пространството в защита на евроатлантическата ориентация и фактите са налице.Чудя се,кой нормален човек,ще гласува за този криминално проявен на снимката или за лакеите на САЩ от ПП и ДБ,които със сигурност ще ни вкарат във война.Естествено никой.Кой българи ще иска родината му да бъде вкарана в чужда война а народа ни ползван за пушечно месо-естествено никой.Докато не се изгонят американците от България държавата и народа ни са обречени на заличаване.

    Коментиран от #27

  • 26 Срам!!!

    25 1 Отговор
    ГУРБ имат едва 10% от всички българи, които имат право да гласуват. Какви победители си въобразяват, че са?

    Коментиран от #30, #36

  • 27 още един от народа

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Един от народа!":

    не забравяй,че държавната администрация /около 450 000 души/ е прогербава,и корпоративния вот в случая е най-голям! само от там гербавите взимат 300-350 000 гласа,грубо!
  • 28 Много си отвратителен

    10 1 Отговор
    Продължаваш да си долен схемаджия
  • 29 Караманска

    9 3 Отговор
    Какъвто народа, такива и политиците. Наученият години наред бг народ да чака някой да му каже какво да прави. Поколения, които само чакат някой да вземе решение вместо тях, без да проявят грам инициатива в каквото и да било. Безотговорно поведение е да не се гласува. Не е вярно, че няма за кого. Прочетохте ли поне една програма на партии извън тези спечелилите ? Аз го направих и открих такава, в която мислят като мен. Подкрепих ги. Явят ли се, отново ще го направя. Засега имат хора спечелили в местни избори, а са от 2018. Браво.

    Коментиран от #33, #42

  • 30 истината е

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Срам!!!":

    че при избирателна активност под 40% всяко правителство ще бъде нелегитимно и нито то, нито народно събрание, ще има право да говори от името на българските граждани. На практика ще имаме не само правителство на малцинството, но и народно събрание на малцинството. Това означава огромен разлом между население и държавна власт, а това е много взривоопасно, дори и с наличието на няколко чужди военни бази на територията ни. Българите са били под 2 милиона, когато са организирали Априлското въстание и са успели да предизвикат Руско-Турската освободителна война. Някой не е чел историята или не е разбрал уроците и.
  • 31 бай Даньо

    4 4 Отговор
    Ето как са гласували изтеклите мозъци на България от квартала на богатите:
    Общо гласували 300
    Продължаваме Простотиите - 71
    Възбуждане - 36
    Български извоз (за Русия) - 1
    ПП глас народен -1
    Няма такива чалгари - 0
    ГЕРБ-СДС - 14
    БСП - 5
    Русофили някакви , акъла си изгубили - 1

    ха-ха ! Майkо, това било народ, по интелигентната му част?

    Коментиран от #34

  • 32 Анонимен

    9 5 Отговор
    Възраждане е българска партия, която отстоява българските национални интереси! Хората го разбраха и затова резултатите им са увеличени двойно. На някого е нужно постоянно да се правят неверни внушения за тази партия.

    Коментиран от #35

  • 33 да, Караманска,

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Караманска":

    прочетох пожеланията на партиите, които вие наричате програма. Не знам къде вие видяхте програми, но аз видях кратко изложение на популистки обещания, които не бяха нито обосновани, нито беше обяснено по какъв начин ще се случат. Това не са програми, това са мечти. Аз за мечти не гласувам, искам ясни ангажименти, цели, начини на постигане и срокове за постигане. Изгледах добросъвестно и всички участния на представители на различните партии и пак освен добри пожелания, друго не чух. Вие за коя партия гласувахте г-жо Караманска? Питам не защото съм любопитен, а защото искам да видя нещото, което Вие наричате програма на тази партия.

    Коментиран от #39, #41

  • 34 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "бай Даньо":

    Поправка общ брой действително гласували - 168
  • 35 факт

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Да уточним за повече презицност - внушения или факти? Факт ли е, че Възраждане не организираха протести срещу решението на Петков да изгони 70 руски дипломати? Ако не, опровергайте ме с доказателства. Факт ли е, че по това време Коцето ходеше с ръце на кръста да тормози работниците в Лидл? Ако не, опровергайте ме с факти. Чакам.
  • 36 Криви сметки

    3 10 Отговор

    До коментар #26 от "Срам!!!":

    Да са гласували негласувалите !Кой им е виновен?!Аман от глупости!Победителят си е победител !!!Другото са ЛАКАРДИИ.

    Коментиран от #49

  • 37 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Да дам ли извадка от резултатите в някоя секция в Турция!? Гербаджиите ако съставите правителство първата ви работа е да забраните неадекватното гласуване на "българите" в чужбина ... и ще е интересно да видим как морониадата на промянаджиите продължават да слагат в едно изречение ГЕРБ и ДПС ...
  • 38 Митов днес си каза

    9 2 Отговор
    ГЕРБ, ПП и ДПС. Направо разкош, очаква ни такъв живот, че направо си викам - а не, не, не...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    5 3 Отговор
    Сега ще видим какво ще направят проамериканските партии в парламента. Изключвам само Възраждане.
  • 41 Караманска

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "да, Караманска,":

    В програмата им е залегнал термин "контактна група". Вече ми е интересно

    Коментиран от #43

  • 42 много важно

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Караманска":

    Програмите не управляват държави, хората го правят!

    Коментиран от #44

  • 43 а на мен не

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Караманска":

    Изгорели са им контактите, няма кой да ги смени.

    Коментиран от #45

  • 44 Караманска

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "много важно":

    Правят го с програми в целия ЕС. Нали сме там или греша ?
  • 45 Караманска

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "а на мен не":

    😊 имах предвид, че Борисов пожела създаването на такава. Та затова ми е интересно🤔
  • 46 бай Даньо

    1 2 Отговор
    Избирателна Секция Бурса (консулски отдел)
    Общо действителни гласове - 322
    ДПС - 289
    Продължаваме с Подигравката на политическа партия - 11
    Няма такива ... - 2
    ГЕРБ-СДС - 4
    ДБ - 4
    БСП - 1

    Дет са вика но комент, другари.
  • 47 Смях в залата

    6 0 Отговор
    6 партии са в хаос от невежество и никой не трябва да разбира, че не могат. И един експерт Янев предлага помощ на всички . И как да приемат, нали няма да разберат какво им говорят експертите. Къде го мушенгията Горанов да обясни на всички що е това финанси и имат ли те почва в България...
  • 48 Много сме точни

    6 0 Отговор
    Сега Народа ви гледа вас (политиците) право в очите, а вие (политиците) сега се зачудихте накъде да гледате... Смешници1
  • 49 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Криви сметки":

    Къв победител е ГЕРБ с тези мизерни 10% от всички, които имат право да гласуват в България бре? Това не е никакво мнозинство! Знаеш ли, че онези 90%, които Те са гласували за ГЕРБ, ако решат да го пометат Борисов, както сега няма контрол над МВР, какво ще стане.
  • 50 Хахаха

    6 2 Отговор
    Къв победител е ГЕРБ с тези мизерни 10% от всички, които имат право да гласуват в България бре? Това не е никакво мнозинство! Знаеш ли, че онези 90%, които Не са гласували за ГЕРБ, ако решат да го пометат Борисов, както сега няма контрол над МВР, какво ще стане.

    Коментиран от #56

  • 51 Али баба

    8 0 Отговор
    Къв политически плурализъм? Виждам само разбойници да точат калъчи за нашата кожа. Вярната Моргиана веднага да ги залее с врял зехтин!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Караманска

    6 0 Отговор
    "...Търси се правителство. Но кой да го състави?..." Заглавието напомня жанр уестърн, тцтц
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Казуар

    9 1 Отговор
    Правителство да съставят тези които свалиха старото.

    Коментиран от #60

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мнение

    5 5 Отговор
    За машинките и аз имам съмнения.Не вярвам толкова хора да са гласували за Продължаваме Падението.
    Другите партии просто се държат инфантилно и провалят шансовете да има правителство.Като се държат инфантилно на следващите избори ще са просто аут.Ние няма само на избори да си играем...още не са съставили правителство,а платените коментатори са почнали да задават въпроси за цената на олиото.Чакайте малко...то още няма правителство!
    По-важна е държавата отколкото някакви си партийки!Като не им се работи...ВЪН!За какво влезнаха?!Да говорят "Не с тоя,не с ония"?!
    И между другото следващия път гласувайте,а не после да мрънкате!Тук някакви ни караха да правим бойкот да не гласуваме,а сега същите пишат "Против".Не става така...

    Коментиран от #59

  • 58 "Дневникът е подправен"

    6 1 Отговор
    Подправихте ли изборите гербери?
  • 59 Не вярвам

    9 1 Отговор

    До коментар #57 от "Мнение":

    Аз пък не вярвам толкова хора да са гласували за ГЕРБ. Има измама тук. Барнали са машините, нали им дадоха за пръв път кода на всички.
  • 60 Така е!

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "Казуар":

    Който счупи държавата, който свали правителството, сега да направи по-добро!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Караманска

    1 1 Отговор
    Една кратка приказка Хитър Петър, Настрадин Ходжа и хитрият ханджия. В това уравнение хитрият ханджия е ЕС. Успех !
  • 64 Избирател не от ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Е сега кой е виновен че не може да бъде съставено работещо НС ? И веднага ви казвам 650000 гербажийски избиратели .С техният избор лишиха не само себеси но и останалите български избиратели от 1,3 милярда от програмата за развитие. Слушаха бръщолевиците и лъжите на най големия манипулатор тяхното слънце и вожд и резултата е ясен да се сърдят на себеси
  • 65 Защо не гласувах

    2 3 Отговор
    Не гласувах, защото съм срещу еврото, срещу членството ни в НАТО-чужди военни и бази на територията на България-милиарди хвърлени в нищото, и срещу членството ни ЕС-който се превърна във васал на Англосаксия, с цената на съсипването на Европейската Икономика. Твърдя, че България нямаше информиран избор за членството ни в ЕС-концесионирането на води, злато, енергиен сектор, второ качество храни, а Шенген е само мечта. Само една партия Възраждане споделяше възгледите ми. Но факта, че подкрепиха руските санкции в първоначалния им вариянт, по думите на Костадинов, ме навежда на мисълта, че са лицемери. А истината е простичка, единствената Велика Сила, с която националните интереси на България съвпадат изцяло е Русия. Логично е, че с евроатлантиците ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, СДС, БВ, ще получим Паси, Плевенлиев, Софиянски.
    България е обречена на гибел, ще бъдем въвлечени във война срещу Русия. От изборите нищо не зависи, машините винаги могат да се манипулират и мъртвите души.
  • 66 Защо не гласувах

    3 2 Отговор
    Погледнете колко евроатлантически партии влязоха в парламента ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС, БВ, БСП, шест партии на Сорос. Някой вярва ли, че БСП или ДБ при нормални избори минават бариерата? Всичко е нагласено. Ще направят експертен кабинет с крайните ястреби на Сорос Паси, Плевенлиев, и когато е нужно ще обявим война на Русия. ГаВрата е пълна.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Отегчен

    0 0 Отговор
    Накрадоха се гербдпс и сега се услушват, дали ще ми купят евтината земя, жилише на цени х 10 пъти, 7 хиляди продават я за 70 хиляди. Тях не ги мислете имат по няколко закупени имоти и си броят стотинките, нищо, че 2 получават оенсии над 4000,децата им в системата, жената на висок пост главен счетоводител в богат завод приватизиран от много хора извън България, те са ненаситни, и тъй като никой не смееше да направи след гербдпс реформи промяна народа не може да се промени. Еди и също сте от 44-та до днес бкпдсбспгербдпсвъзродители. Едни хора няма какво да слижат на масата да нахранят децата си, някои градски пенсионери без село гладуват и така ще продъкжава без реформи промяна, а койтов 1998 изхвърли много млад народ с малки деца на улицата и тогава, по ок дпс отколкото комунист, а днес партията на костов не желаят дпс, а бяха с тях. И да не си луд ще полудееш от тях политиците. Бъдете здрави, че и лекарите са кът, а са повечето в пенсия и продължават да се трудят, както учители поделения от системата на мвр от държавни учреждения работят и пилучават пенсия и заплати
  • 69 Бойко

    0 0 Отговор
    Веждичката министър-председател на България Бнр