Last news in Fakti

21 Октомври, 2022 10:56 2 759 22

Срамна партизанщина в НС: кой печели от това

  • герб-
  • дпс-
  • пп-
  • бсп-
  • възраждане-
  • председател на нс-
  • народно събрание-
  • парламент-
  • срам-
  • вежди рашидов-
  • партии

Партийната система затъна в криза

Срамна партизанщина в НС: кой печели от това - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Началото на 48-ото Народно събрание (НС) е повече от обезсърчаващо. Стените на заседателната зала на парламента са били неми свидетели на всякакви политически драми. Но не и на чак такава срамна партизанщина. От очертаващото се фиаско на новото НС вероятно най-много ще спечелят радикални политически играчи.

Партийната система затъна в криза

И в последните три парламента работата не вървеше, но поне, за мнозина, имаше ясен виновник: ИТН. Този път "шоуто" остана извън парламента, но обидният за избирателите цирк е още по-голям. Със сигурност блокирането на политическия процес в законодателния орган ще разгневи още повече онези, които не гласуват.

От кризата на партийната система вече "печели" държавният глава. Импотентният парламентаризъм в България роди фактически полупрезидентски режим. Той е базиран главно, но не само, върху института на служебното правителство, назначавано от държавния глава. Промяната на държавното устройство към още по-голямото засилване на властта на държавния глава, т.е. президентската република, обаче не е изход от зациклянето на партийната система. Президентските и полупрезидентските режими са ефективни в страни, в които има консенсусна политическа култура, демократични традиции.

В силно фрагментирани общества, каквото е българското, прекомерно овластеният "републикански монарх" може за една нощ да се превърне в диктатор.

Нима България търси своя Путин?

Властолюбецът в президентството, воден от користни подбуди и огромно его, не само няма да спомогне за преодоляването на разломите в обществото, а точно обратното. Той дори ще бъде заинтересуван да ги задълбочава още повече и разпалва. Работещите президентски (САЩ) и полупрезидентски режими (Франция), не само не правят излишни функциониращите системни политически партии, а ги предполагат. В България партиите вече мъчно могат да се разберат дори за това кой да бъде председател на НС, а какво остава тогава за намиране на съгласие за дълбоки, конституционни промени в посока към "президенциализъм"?

"Възраждане" са тук. А кой ще дойде след тях?

Опасявам се, че за немалко българи, боричканията между системните партии (ГЕРБ, ПП и пр.), които още повече ескалираха в 48-ото НС, неволно правят така, че яростни отрицатели на политическия елит като "Възраждане" да звучат като "глас на разума". Твърде възможно е цените на "акциите" на такива като г-н Костадинов, чиято партия вече е четвърта политическа сила, още повече да се покачат, ако за пореден път парламентът се окаже ялов.

Не бих се изненадал, ако случайно видим политиците от "Възраждане" в коридорите на изпълнителната власт, да зазвучат доста по-умерено. Най-малкото реториката за "напускане на ЕС и НАТО" може да отстъпи на заден план и дори да се окаже "трик". "Възраждане" и Костадинов са повече или по-малко "познатото зло". Но кой ли ще дойде след тях?

Не само политическият "момент" (характеризиран от двуцифрена инфлация, ръст на цените, особено на енергоносителите, задаваща се "руска зима", засилване на миграционния поток от Украйна и др.), а и перспективата е много благодатна за радикални политически проекти.

Часът на радикалния "патриотизъм" тепърва предстои

За последните десет години страната се е стопила с близо 850 000 души, към 2100 България, една мултиетническа страна, ще бъде с население под 4 милиона. Ако сегашните негативни тенденции се запазят, какви ли политически играчи ще "изтикат" на преден план ниската раждаемост (сред етническите българи), високата смъртност, огромната емиграция, превръщането на България в мрачен, неуютен заден двор на Европа?

Часът на радикалния "патриотизъм", който вижда като своя главна задача възраждането на ултраконсервативни, традиционни ценности тепърва предстои (не само в България, разбира се, а в повечето страни, принадлежащи към "западната цивилизация"). Не е изключено маргинализацията на ромите да се задълбочи, етнически партии-корпорации да продължават да се заиграват с гласовете на турци и помаци (ДПС съществува повече от 30 години, защо да я няма и след 70?).

Отдалечаването от тази мрачна перспектива може да стане само с ефективни системни политически партии. По определение тези формации са призвани да озаптяват и опитомяват, привеждайки в "по-нормален вид" посланията на радикалите. За съжаление, през последните години и системните партии в България често не се оказват на висотата на своята мисия.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    27 11 Отговор
    Вън слугите на германо-американските НПО!

    Коментиран от #8

  • 2 Беловеца

    24 1 Отговор
    Снимката кърти,,Гузен не гонен бяга,,
  • 3 Хаха

    15 2 Отговор
    Не просто вече се вижда прогнилоста на тази система колкото по бързо се мине към нещо по удачно толкова по добре иначе ще гледаме циркаджии те в западащия цирк. А колкото до итн който всеки я обвеняваше че е вредна ще се окаже най конструктивната от всички, че въпреки различията с другите преглащаше и се правеше нещо работещо. Не съм им фен както на тях така и на другите в този парламент, но така излиза. Копаем дъното на дъното и от нас обществото зависи тази всичка циркаджииска прослойка да бъде напъдена
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 111

    9 0 Отговор
    Мога да се съглася, че идеята за президентска република рунинира от този цирк. Хората не харесват саботьори!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така де

    12 10 Отговор
    Българите, както и арабите и други изостанали народи не стават за демокрация.

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    9 6 Отговор
    ФАТМАЦИТЕ ТОВА ЦЕЛЯТ ЕЛЕ РАДЕВ ЕЛЕ ЯНЕВ ХИЧ НЕ ГИ Е ЕНЯ ЗА НАРОДА ЗА МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО РАДЕВ СЪЗДАДЕ ТОЗИ ХАОС И СЕГА И ТОЙ Е ЗА ИМПИИЧМАНТ А ПАРЛАМЕНТА АУТ И БЕЗ НОВИ ИЗБОРИ ЗА ТЯХ А ЗА НОВ ПРЕЗИДЕНТ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН МЛАД ЧОВЕК МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ А НЕ ТЕЗИ ФАТМАЦИ
  • 10 442

    6 3 Отговор
    на Петърчу Чулакуф президента му е виновен сега
  • 11 избирател

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    Не разбрах ...... къде я има тази демокрация ????? само на приказки , заблуда на хората за да може колкото се може да се манипулират хората - не вярвам на лъжи .
  • 12 Мутри ООД

    11 1 Отговор
    Тъпите и нещастни олигарси и мафиоти от задкулисието не искат да управляват, защото всичките ѝм партенки и митове за цените вдигани под управлението на ПП хванаха къра. Не искат да управляват, защото нямат решения, искат само отново да вземат парите за себе си и да я карат с обичайните 200 и да се возят без гащи, дебили. Не искат да управляват, но искат и други да не управляват. Целта ѝм е анархия. Мутри сбогом.

    Коментиран от #14

  • 13 Дъртак

    6 0 Отговор
    Петре! Ти си лесен! Ти, ще си останеш в Германия, в която си! Ако не тялом, поне духом! Пет пари не даваш за българският народ! Единственото на което си способен е да плюеш българският народ! Разбирам те! За това ти плащат добре германците! Колко ще сме останали 2100г.!:) Нито ти, нито аз ще сме живи! А, децата ти отдавна са уредени в Германия!
  • 14 Черепа

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мутри ООД":

    Емигрирай!:)
  • 15 Тахумба

    11 1 Отговор
    Тези "избраници" не са интересни когато говорят от трибуната. Наблюдавайте детайлите в залата, гледайте ги какво вършат по банките. Много дребни неща всъщност показват що за управници са тези, които имат претенции да бъдат елит. Ега ти елита!
  • 16 Така е.

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Така де":

    Ориентът започва от Загреб на Югоизток. Ако демокрацията вирееше в Ориента, то Саудитска Арабия щеше да е най-демократичната държава.

    Коментиран от #20

  • 17 Затова са там

    10 0 Отговор
    Печелят политиците разбирасе и те това целят
  • 18 Хъво

    13 0 Отговор
    Пеевски е доказан мошенник и е ДПС какъв народ гласува за да бъде окраден
  • 19 СЗО

    3 4 Отговор
    Не разбрах защо са ми изтрили поста в отговор на пост (1), където бях писал, че постаджията не е добре в главата.
    Твърдениетието ми се обяснява с факта че състоянието на българското общество, описано в статията няма нищо общо с разни НПО-та....но на някои хора постоянно им се привижда подмолното влияние на американците (или им плащат да пишат това)
  • 20 Демократ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Така е.":

    Та, тя е най-демократичната!:) Ако, не вярваш питай държавният департамент на САЩ!:)
  • 21 Какво им е

    5 0 Отговор
    Щом евро-атлантическите ценности намират израз в смърдящата партизанщита в Парламента... то какво им е ценното?
  • 22 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Много го черниште, много го плюхте, забравихте, че се подписвахте и за седемтях точки от Референдума на С.Трифонов. Успяха да го отсвирят, НО само такъв като него ще може да "вкара колата у пътя" !
    Ще е много трудно !! За 33 години са се оплели като свинските черва - партиите са само за камуфлаж и шашма за такива като мен. "Политиците са зверилник !!" - каза П.Берон и блъсна вратата на Ж.Желев. За мен са като кълбо усойници през зимата. На тях винаги друг им " дърпа конците" А някой българи си мислят, че са свободни като ходят да гласуват за партийни избраници. След изборите са Н И Щ О !!!