Тема: Украйна

5 Октомври, 2022 11:08 3 414 36

Подобни войни обикновено завършват с политическа смърт

  • владимир путин-
  • джордж фридман-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • инвазия-
  • руска армия-
  • украинска армия-
  • киев

Най-трудната част от една война е да я приключиш без победа

Подобни войни обикновено завършват с политическа смърт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс"/ превод: БГНЕС

Причината за нахлуването на Русия в Украйна беше ясна: Москва искаше стратегическа дълбочина. Нищо, което Русия е направила оттогава насам, обаче не е ясно. Военните действия претърпяха няколко обрата, но това само по себе си не е неочаквано. Обратът е част от войната и разумните командири го предвиждат и реагират на това. В идеалния случай отговорите имат за цел да решат или поне да смекчат проблема в хода на войната. Москва се държи така, сякаш предизвикателствата, пред които е изправена, са изненада.

От самото начало Русия смяташе, че ще противопостави огромна сила на много по-слаба армия. Очакването беше, че украинската армия ще се фрагментира и по този начин няма да може да окаже голяма съпротива. Москва смяташе, че Украйна вярва в същото. Това, че Кремъл сгреши, не е основният проблем. Основният проблем е, че руската командна структура, започвайки от върха с Владимир Путин, не се отказа от своята увереност. Една нахлуваща сила трябва да бъде изградена върху предположението, че си има работа с мощен и мотивиран враг и че трябва да се подготви за тежка война.

Русия не очакваше и огромното количество помощ и оръжие, което Съединените щати изпратиха. Тя смяташе, че САЩ са твърде разединени в политическо и социално отношение и с твърде силна опозиция, за да могат да направят големи промени. Руснаците са много ефективни във воденето на психологическа война като ключово измерение на борбата, и се ангажираха, както се очакваше, със създаването на разделение в САЩ по отношение на войната. Москва вярваше, че САЩ ще възприемат падането на Украйна и разполагането на руски войски на източната граница на НАТО като потенциална рецепта за нова Студена война. Вашингтон вероятно щеше да иска да отговори, но щеше да бъде твърде фрагментиран, за да го направи, или поне така смяташе руската страна.

Тези неуспехи бяха очевидни от самото начало на войната. Русия разгърна три бронирани формирования, за да сломи украинската съпротива, която според нея би трябвало да бъде далеч по-слаба и лишена от американска помощ. Нито едното, нито другото не се оказаха истина. Руснаците бяха блокирани от собствени логистични проблеми, както и от противотанкови ракети Javelin. Руските танкове замръзваха на място или постигаха малък напредък. След като украинците се окуражиха, руснаците бяха принудени да преоценят своя противник.

Но изглежда, че те промениха тактиката си, без да променят мнението си за своя враг. Въпреки че консолидираха силите си в Донбас и водиха продължителна битка за контрол там, те не напреднаха към Западна Украйна. Те просто се оттеглиха към собствената си граница. Това беше решаващ момент за Русия. Стана ясно, че украинците са значителна и сплотена бойна сила, както стана и ясно, че Съединените щати няма да ограничат подкрепата си, дори когато поляците засилиха обучението на украинците. През цялото време тактическото и стратегическото разузнаване картографираше руските сили и предвиждаше руските ходове. В много случаи украинските сили успяваха да атакуват руските сили в най-уязвимата точка или да се оттеглят, когато руските офанзиви изглеждаха твърде остри.

Именно в този момент руснаците трябваше да преоценят вероятността за успех. Настъпателните операции имаха само ограничен успех. Украинските сили превъзхождаха по численост руските и се сражаваха дисциплинирано, а американските доставки и разузнавателна информация продължаваха да постъпват. Русия запази достатъчно потенциална сила, за да разтревожи Запада - сила, която трябваше да използва, за да търси мир чрез преговори. С други думи, Русия трябваше да последва съвета на германския фелдмаршал Герд фон Рундщет в края на Втората световна война. Неговият отговор: "Сключете мир, глупаци."

Като се има предвид увереността, с която беше предприето първоначалното нападение, сключването на мир беше немислимо. Всички загинали, цялата увереност, всички добре говорещи политици щяха да бъдат сметнати за лъжа. Путин се опита да превърне войната от руска инвазия в американска инвазия в Русия. Той заплаши с ядрена война. Мобилизира хиляди непокорни хора, които може би ще бъдат обучени до края на зимата, а може би и никога. Най-трудната част от една война е да я приключиш без победа. Съединените щати преживяха това във Виетнам. Именно войните, които изглеждат лесни, понякога са най-трудни за водене и винаги най-трудни за отстъпване. Никой не се е съмнявал нито в Русия, нито в Америка, че Втората световна война ще бъде дълга, тежка и вероятно загубена. Нито Русия, нито Съединените щати са смятали, че могат да загубят в Афганистан.

Увереността е от съществено значение за воденето на война. Най-тежката война е тази, в която водещият я смята, че победата е сигурна. Когато Русия започна войната, тя вярваше, че само видът на руските танкове ще разпръсне украинската армия. Оттогава всеки обрат се отхвърля от Москва като просто военна случайност, вместо като това, което е: война, започнала с увереност, която сега се сблъсква с реалността за вражески сили, превъзхождащи нейните собствени. Загрижеността може да бъде продуктивна. Отричането е предвестник на желанието. Във войната продължаващото отричане на реалността е смъртоносно.

Путин е отговорен, защото той е президентът. Но генералният щаб и разузнавателните служби също имат вина. Това, което се случи в Украйна, е системен срив на ръководството, което вкара страната в зле разбрана война, настоявайки, че победата е точно зад ъгъла, ако тя просто удържи фронта. Подобни войни обикновено завършват с политическа смърт. Виетнам завърши с Линдън Б. Джонсън, Втората световна война - с японския и германския режим. Всеки от загубилите воюваше с надеждата нещо да се преобърне. Това никога не се случи. Сключването на мир звучи лесно за тези, които не са започнали войната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    19 25 Отговор
    Путин най вероятно ще избяга в Китай.Ще убият някой двойник.После ще кажат че Путин беше виновен за всичко.Било квото било.Грешка.Айде да си беше както преди.

    Коментиран от #14

  • 2 Сталин

    30 29 Отговор
    Изглежда Запада вече има страхова психоза от Русия и Путин, всеки ден истерично плюят срещу Путин

    Коментиран от #6, #18, #23

  • 3 Ха ха ха ха ха

    20 24 Отговор
    (....) "Нищо от тогава до сега, което Русия е направила не е ясно" (....) ха ха ха, е как да ви е ясно, като то не е за ингилизки мозъчета.... Не можете да отговорите на умствените способности на руснаците, затова и не ви е ясно! Толкова е простичко!
  • 4 В.В.П.

    24 22 Отговор
    Всички вият на омряло..значи анексията е законна.Успех Донбас.
  • 5 Теле

    12 7 Отговор
    Айде бе професоре
  • 6 Ха ха ха ха ха

    23 20 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Сега истерията е, че Путин си взе от Украйна това, което му е необходимо и те не могат да направят нищо...Истерия е, че руснаците си правят каквото поискат, а те са безсилни са им се противопоставят. И от злоба какво ли не гнусотии пишат по техните си медии.
  • 7 Смехория

    26 17 Отговор
    Луганска и Херсонска област излизат от състава на РФ два дни след като влязаха.
  • 8 В.В.П.

    17 9 Отговор
    Алла,се ядосала на Русия, и избяга в добрата Израел..Там от 70 год трепат братовчедите от Палестина. Уаааууу.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пучо Капучо

    14 19 Отговор
    Политическата смърт ще удари доста страни заради военната операцийка в Окрайна. Залозите са, че Путин първи ще отгърми естествено. Мне, нищо подобно. Първи ще е бай Дън, а с него паралелно отлита и друсаното комедиантче. Путин последен ще литка - нали трябва да им погледа сеира на улавите политически западняци...
  • 12 Вижте му на тоя

    11 12 Отговор
    речите в Тубата относно Русия и ще ви стане ясно войната между кои сили е.
    Не е между Русия и Украйна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да бе

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Хиляди пингвини се извъртяха по света, ВВПутин е непоклатим!!!! Печели всички войни, ще спечели и тази!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АУУУУУ

    16 13 Отговор
    ПУТИН .....КИЛИЯТА НА МИЛОШЕВИЧ ТЕ ЧАКА ....ДОЖИВОТНАТА ПРИСЪДА СЪЩО

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    По точно не можеш и да кажеш. Респект!

    Какво ревете безспирно срещу Русия, след като ви е ясно , че Зельонката е победител? Купувайте украинските знамена и на площада да пеете украински химн и да славите чуждия Президент. А? Още не сте получили указания ли? Що така? Какво ли чакат?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мишел

    9 11 Отговор
    Всички прогнози за загуба на Русия в тази война се напълно въздухарски. В известна степен Русия надцени възможностите си да реши задачите на операцията с участието на минимум жива сила и в щадящ режим за цивилното население. Този период приключва. Руската армия струпва големи резерви в жива сила и оръжия, с които очевидно ще направи поредния, този път победен обрат в хода на военните действия. Украйна и НатО нямат капацитет да победят Русия

    Коментиран от #31, #36

  • 26 Вирус

    4 7 Отговор
    Този е който още през 2014 казва че ще има война с русия имаше го в ют и как ще се образува триморието ние също сме там заради тъпите американци
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    8 9 Отговор
    Една от малкото хубави статии пускани тук и за съжаление Правдива. Ако допреди месец Русия имаше някаква надеждица за Тежка Зима и Преговори, вече остава опцията Тежка Зима. Няма как да победиш 40млн нация, която Не Иска да е Руска.
    След като Русия не успя за три месеца да убеди украинците да са руснаци нящата са ясни - Изтегляне, Репарации и Руски СРАМ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 въпросче

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Oт отчаяние и ти се чудиш какво да напишеш.Това което Русия води в Украйна е пълнометражна война и това е тавана на руските военни възможности.Русия повече от това НЕ може.Освен това,Русия води война главно срещу цивилното население,защото няма военната сила да застане в пряк сблъсък срещу военна Украйна.До момента руснаците имат 200 хиляди жертви,ранени и безследно изчезнали.Това ли е минимумът за теб,панелен плашипyтак ?
  • 32 В.В.П.

    2 4 Отговор
    Трябва да изглежда пред света така ..Киев победи рашисрите ,за загубените територии не се споменава..Или от сорта ..,ЩЕ СИ ГО ВЪЕНЕМ.!..Така ще си останат в измамата.. ВСИЧКИ ПУСКАТ ЯКО ХИБРИДКИ.
  • 33 В.В.П.

    1 3 Отговор
    Дадоха им 5 села да клъвне укропъъ. Тази СВО ,ще е дълго време.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Незнам

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "Мишел":

    Нато няма капацитетнда победи русия? Ти в какъв свят живееш? 30 милиона запас на Нато , няма да се справи с банда пияни руснаци ли?
Новини по държави: