Last news in Fakti

12 Септември, 2022 14:24 1 550 4

Десницата вече води в Швеция

  • швеция-
  • десница-
  • избори-
  • скандинавия-
  • улф кристершон-
  • стокхолм

Пълните резултати се очакват най-рано в сряда

Десницата вече води в Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Предварителните резултати от изборите в Швеция не се очакват преди сряда, съобщи ДПА, предаде БТА. В ранните часове на понеделник шведският изборен орган съобщи на новинарската агенция TT, че това е така, защото трябва да се преброят гласовете от чужбина и гласовете, подадени предварително. Първоначално се очакваше резултатът да бъде обявен снощи.

Осемте парламентарно представени партии в Швеция са разделени на четирипартиен консервативен блок, ръководен от шефа на Умерената коалиционна партия Улф Кристершон, който включва деснопопулистката партия "Шведски демократи" на Ими Акешон, и ляв блок, ръководен от премиерката Магдалена Андершон и нейните социалдемократи.

След преброяването на почти 95 процента от гласовете, изборният орган постави консервативния блок начело със 175 места, срещу 174 места за левия блок. В 349-местния шведски парламент за мнозинство са необходими 175 места. Първоначалните прогнози сочеха, че левият блок на Андершон е начело, но след като бяха преброени около половината от гласовете, резултатите започнаха да клонят в полза на консервативния блок на Кристершон.

Подадените по пощата в чужбина бюлетини все още не са преброени и доколкото в миналото те са били в полза на десницата, това означава, че пълният предварителен резултат ще бъде обявен едва в сряда. След това всички гласове се преброяват отново, за да се получи окончателният резултат, съобщи Ройтерс. Политическите наблюдатели твърдят, че лидерът на Умерената коалиционна партия Улф Кристершон вероятно ще стане премиер в правителство на малцинството, подкрепено от антиимиграционните „Шведски демократи“ на Акешон, които ще се превърнат в най-голямата дясна партия и ще имат голямо влияние върху програмата на новата администрация.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не са

    16 1 Отговор
    Си купили "правилните" машини и не са платили на "правилните" специалисти, явно.
  • 2 Това

    19 0 Отговор
    е супер за шведите !
  • 3 Ивелин Михайлов

    17 1 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна поздравява шведските патриоти за победата!
  • 4 Т.е.с две думи

    5 1 Отговор
    Ще бъде сложен край на кюрдската терористична квазидържава в Швеция и терористите един по един ще бъдат пакетирани и изпратени на Ердоган. Ето, че можело.
Новини по държави: