Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Ноември, 2022 14:40 2 463 22

В ЕС предпочитат бежанците от Украйна. Вярно ли е?

  • украински бежанци-
  • бежанци-
  • война-
  • ес-
  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • украинци-
  • дискриминация-
  • сирия

Бежански организации твърдят, че страните от ЕС предпочитат бежанците от Украйна и ги третират с предимство

В ЕС предпочитат бежанците от Украйна. Вярно ли е? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Близо осем милиона украински бежанци са регистрирани в Европа след началото на войната в Украйна, започнала на 24 февруари. Европейският съюз е отворил границите си и им е предоставил временна закрила. Най-голям брой бежанци от войната, около 1,4 милиона, са намерили убежище в Полша.

Към 1 ноември в Германия бяха регистрирани общо 1 019 789 души, които са влезли в страната след началото на руската агресия. Бежанските организации твърдят, че страните от ЕС показват двоен стандарт в отношението към бежанците. Според тях европейците предпочитат да приемат украинци пред бежанци от други кризисни региони, което предизвиквало конфликти.

"По време на срещата на върха за бежанците вътрешната министърка на Германия Нанси Фейзър пропусна шанса за обрат в бежанската политика. Политиката с двойни стандарти и расизмът, който се крие зад нея, вредят на Германия", заяви депутатът от Зелените Касем Тахер Салех.

Твърдение: Бежанците от Украйна са с предимство пред останалите

Проверка на фактите: Вярно.

За да окаже бърза и небюрократична помощ на хората от Украйна, на 4 март 2022 ЕС отвори своите граници за тях. Бежанците от Украйна могат да влизат в ЕС без виза и без да подават молба за убежище, тъй като се ползват с временна закрила в ЕС.

Бежанци от войната Украйна, влезли в Германия до 30 ноември 2022 г., не се нуждаят от виза за първите 90 дни. След изтичането на този срок те трябва да подадат молба за временно пребиваване до Службата за чужденците. Този регламент е в сила до 28 февруари 2023 г.

В зависимост от държавата, в която се намират, бежанците от Украйна имат право на различни социални облаги. В Германия бежанците от Украйна са интегрирани в системата за социално подпомагане от 1 юни 2022 и получават разрешително за работа, както и достъп до обществената система за здравно осигуряване, социални помощи, известни под името Хартц IV, детски надбавки, финансова подкрепа за следване, както и базисна помощ за пенсионери.

За разлика от украинците, бежанците от други кризисни региони като Сирия, Афганистан, Еритрея и Ирак получават помощи по Закона за кандидатите за убежище, които са по-малки. Често пъти процедурите за даване на убежище се точат с месеци или дори с години. Чак когато бъдат признати за бежанци, те получават достъп до системата за социални облаги.

В отворено писмо до федералния министър на труда Хубертус Хайл организациите на бежанците критикуват това неравностойно третиране.

Твърдение: Бежанците от Украйна, които не са украинци, биват дискриминирани.

Проверка на фактите: Твърдението не е доказано.

Активисти на правозащитни организации твърдят например, че в Полша се проявява подобно отношение към тъмнокожи бежанци от Украйна. През март правозащитната организация “Амнести интернешънъл” е наблюдавала ситуацията на място и установява, че бежанците от Украйна без украински паспорти, особено тъмнокожите, са дискриминирани както в Украйна, така и в приемащите страни.

Правозащитниците са разговаряли с 27 бежанци от различни националности, много от които съобщили за "дискриминационно отношение при качване във влакове или автобуси и на граничните контролно-пропускателни пунктове", а някои дори за "физическо и вербално насилие от страна на украинските сили и доброволци". Студенти от Пакистан, Близкия изток и Африка например многократно са били възпрепятствани да се качат на влакове в Украйна, за да напуснат страната.

Комисариатът на ООН за бежанците също разследва твърденията, но стига до малко по-различно заключение. Говорителят на пресслужбата Крис Мелцер обяснява, че полските гранични власти "не са отказвали да пропускат хора, а са предлагали защита на всички“. Мелцер казва: „Доколкото ми е известно, бежанците е трябвало да изберат дали да напуснат Полша в срок от 16 дни или да подадат официална молба за убежище”.

Вярно е, че бежанците без украински паспорти е трябвало да чакат на полската граница по-дълго време, преди да бъдат допуснати в страната, но това се е отнасяло само до хора, които не са разполагали с никакви документи, поради което е било трудно да се провери самоличността им.

Без доказателства за системна дискриминация

В Германия бежанците от Украйна, които нямат украински паспорт, се третират като украински бежанци, ако преди началото на войната (24 февруари) са били признати за бежанци в Украйна или са имали разрешително за постоянно пребиваване.

Като цяло изявленията на засегнатите лица показват, че поне някои тъмнокожи бежанци без украински документи са били дискриминирани по време на бягството си. Въпреки това няма доказателства за системна дискриминация. Често обаче те са третирани различно от украинските бежанци, например в Германия, ако не отговарят на определени изисквания.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    47 9 Отговор
    стигате глупости , никой не ги иска укрите

    Коментиран от #4

  • 2 Теке

    38 2 Отговор
    Че кой не иска млади и руси жени, за какво им са мургави пичове, за ес бабите незнам
  • 3 Ха ха ха ха ха

    42 6 Отговор
    8 милиона украинци/сиреч руснаци завзеха Европа. После референдум и си знаете:)))
  • 4 Не вярно майка

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Напълни се Германия с танцьорки! А как танцуват?мммммм!

    Коментиран от #10

  • 5 СледТолкова

    30 2 Отговор
    Наслистваното внасяне на чужданци не решава демографския проблем, а само го скрива. Една икономика, която иска да се покаже че е много успешна го прави това като внася хора, вмесето да види че именно тази икономика затрива населението си... философски въпрос, но немците за обрчени още откакто са окупирани...
  • 6 Теле

    34 2 Отговор
    Факти правилното заглавие е БЕЖАНКИ. Едва ли ще се радвате на мъжки укри

    Коментиран от #11

  • 7 Вирус

    18 0 Отговор
    Ама вярно като видиш заглавието ясно от кого е тъоито зеуе каквото и да пишете няма кой да ви вярва хахаха
  • 8 ...

    10 17 Отговор
    Е ми. Повечто са жени с образование и прифесия, а не неуки гаджалчета търсещи далаверата.
    В германия над 50 000 украинки почнаха работа в старчески домове и болници като мед сестри и санитарки. Над 100 000 мъже като "компютърни специалисти", макар и не като програмисти а обработващи бази данни.

    Коментиран от #20

  • 9 Путинофил

    28 0 Отговор
    Путин сбъдна мечтата на повечето украинци да се преселят в Европа!
  • 10 пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не вярно майка":

    само танцуват ли
  • 11 ваше зеле

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Теле":

    То има и такива ама нали жендърите го позволяват а и ЕС става все по и по-шарено "в среден род"
  • 12 Запознат

    5 16 Отговор
    Вярно е , само мръсните руски гастербайтери са против.
  • 13 Соваж бейби

    23 2 Отговор
    Истината е че Европа се измори от мигранти ,ако ще и украински еднакво противни.Чакащи на готово ,на чужд гръб да ги връщат от там от където са дошли.

    Коментиран от #16

  • 14 Гоше

    10 4 Отговор
    Е как няма да имат предимство.Едните идват и биият ,тасилна и убива,а другитя търсят работа и дом.За да съм толерантен не казвам кой кой е
  • 15 Кои украинци

    26 3 Отговор
    Тези които напълниха хотелите по курортите и търсят всевъзможни начини да живеят като курортисти, но друг да им плаща сметката или тези които с наглото си държание даже стачкуват все едно са наши работници на които не им харесват условията. Да отиват в другите държави които ги напълниха с оръжия и пари, рам да търсят лукса. Българите живеят като сиромаси, а тези нахални украински мутри искат лукс. Стига сте ги делили, защо към другите бежанци живеят като бежанци, а тези като курортисти.
  • 16 Ще се върнат

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Когато агресорът бъде обезвредени. Те искат да се върнат. Засега е човешко да помагаме.

    Коментиран от #17

  • 17 Соваж бейби

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ще се върнат":

    Не съм разбрана правилно !Не съм против да се помогне на някой в беда !Няма къде да ги настаняват ,на тези хора са нужни условие за живот !За хората тук е трудно в момента ,всеки ден фалира някой магазин...излизат безработни и няма къде да работи ,а тези мигранти са принудени да бъдат клошари,танцьорки,крадци ...това ли е помоща ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 вест

    1 1 Отговор
    И без спецоперация,природате те е убила.Идеална си за немски са..до ма..за клуб.
  • 20 НещоПитам

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Нали пълновлетните мъже нямат право да напускат Украйна, как ги сметка 100 хиляди, че работят като "компютърни специалист" ... а обработката на данни е как да излъжат руснаците да изпратят някой долар в някой балон - това работят там. Ако не вярваш без да искам кликнах на една обява и си оставих телефона, имам над 40 обаждания от западен номер на рускоговорящи да ми предлагат някакви схеми да си влагам парите ... аз даже никога не съм говорил руски Д: - но явно съм попаднал в таргет листата им, чрез рекламата.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 ...

    3 11 Отговор

    До коментар #20 от "НещоПитам":

    пак си чел не дочел кой има и кой няма право да напуска Украйна. Аре малко почети, ама не от ТАСС, а от украински източници. Първо за кой на колко ГОДИНИ. После кой с колко ДЕЦА, после кой е бил и кой не на СЛУЖБА. и т.н. и т.н. Бря... веднага почвате да злобеете бе... нищо не каза когато 2 млн избягаха в чужди държави да не ги вземат запас... а?
    А като дойдеш тука в Германия... или поне я намериш на картата - тогава обяснявай какво правят и какво не... винаги си готов със схема, а? ЯВно мислиш че всички са келешченца като тебе.
  • 22 ...

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "НещоПитам":

    щом е рускоговорящ няма как да не е украинец който говори на руски, няма как да е руснак който гледа да те обере както винаги е правил... неее... не може да е братушка... нали? Ма ти ги хващаш веднага по акцента... нищо че никога не си говорил руски.
Новини по държави: