13 Октомври, 2022 19:07 2 165 28

Какво ще се случи, след като президентът на САЩ обяви, че притежанието на марихуана вече няма да бъде федерално престъпление?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • марихуана

Джо Байдън заяви, че този негов ход отразява позицията му, че никой не трябва да бъде в затвора само за това, че е употребявал или притежавал марихуана

Какво ще се случи, след като президентът на САЩ обяви, че притежанието на марихуана вече няма да бъде федерално престъпление? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън помилва хиляди американци, осъдени за притежание на марихуана.

Байдън заяви, че ще помилва хора, осъдени от федерален съд за притежание на марихуана, и че администрацията му ще преразгледа класификацията на канабиса, който в момента е в най-опасната категория наркотици, съобщи Ройтерс.

Американският президент също така призова губернаторите да помилват и осъдените за подобни престъпления на щатско ниво, тъй като това представлява огромното мнозинство от случаите на осъдени за притежание на марихуана, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън заяви, че този негов ход отразява позицията му, че "никой не трябва да бъде в затвора само за това, че е употребявал или притежавал марихуана".

Помилванията на Байдън засягат около 6500 души, осъдени за притежание на канабис на федерално ниво. Нито един от тях не е все още в затвора. С изличаването на криминалното престъпление от досиетата им те вече няма да бъдат спъвани при кандидатстване за работа или при опит да наемат апартамент. Около 3000 души, осъдени за свързани с марихуана престъпления от по-висока степен, които все още се намират във федералните затвори, както и до 30 000 души, които все още са в затворите в няколко щата, няма да могат да се възползват от инициативата на Байдън, каза правозащитната група "Ласт призънър проджект". В тази статистика не са включени хората с присъди за притежание на марихуана на щатско ниво, въпреки че приблизително 2 милиона присъди за притежание на марихуана са били заличени в щатите, в които наркотикът вече е законен.

"Твърде много животи са били прекършени заради неуспешния ни подход към марихуаната", заяви Байдън. "Време е да поправим тези грешки", добави той. Самият Байдън през 1994 г. е един от основните поддръжници на законодателство за престъпността, което доведе до рязко увеличаване на броя на арестите и лишените от свобода за престъпления, свързани с наркотици, особено сред афроамериканците и латиноамериканците.

Активистки групи похвалиха решението на Байдън. Касандра Фредерик, изпълнителен директор на Алианса за политика по отношение на наркотиците, заяви, че организацията е "развълнувана". "Това решение е изключително закъсняло", каза Фредерик. "Няма причина хората да бъдат обременени с криминално досие, което да им пречи да получат работа, жилище и безброй други възможности, за нещо, което вече е законно в 19 щата и окръг Колумбия и е декриминализирано в други 31 щата", добави тя.

Преподобният Ал Шарптън, президент на Националната мрежа за действие, заяви, че "праведното действие на Байдън днес ще върне живота на безброй американци". Но той добави: "Съединените щати никога няма да легализират по справедлив начин марихуаната, докато не бъде направена равносметка за остарялата политика, която приравни хиляди млади чернокожи мъже към закоравелите наркопласьори".

Решението на Байдън изпълнява и един от основните предизборни приоритети на кандидата на демократите в една от най-критичните за партията им надпревари за Сената. Заместник-губернаторът на Пенсилвания Джон Фетърман многократно е настоявал Байдън да предприеме тази стъпка, включително миналия месец, когато двамата се срещнаха в Питсбърг. В свое изявление Фетърман си приписа заслугата за включването на въпроса в дневния ред на Байдън и похвали решението, наричайки го "огромна стъпка към справедливостта".

Някои от критиците на президента се нахвърлиха срещу него след изявлението, в което той обяви помилването, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". "В разгара на вълната от престъпност и на ръба на рецесията Джо Байдън дава всеобщо помилване на наркопрестъпници", заяви сенаторът Том Котън, републиканец от Арканзас. "Това е отчаян опит да се отвлече вниманието от проваленото лидерство", добави той.

Марихуаната вече е напълно законна в около 20 щата, а някои други щати са облекчили наказанията, показват данни от Ди Ай Си Ей, голяма компания за тестване на наркотици, която следи щатските закони за марихуаната. Субстанцията остава напълно незаконна в няколко щата.

Политически анализатори смятат, че този ход на Байдън може да даде тласък в подкрепата на демократите преди предстоящите междинни избори, особено сред младите хора, либералите и малцинствените общности. Въпреки че проучванията показват, че сходни проценти от белите и чернокожите американци употребяват марихуана, вероятността чернокож да бъде арестуван за притежание е над три пъти по-голяма, се посочва в доклад на Американския съюз за граждански свободи, в който са анализирани данни за арести за притежание на марихуана от 2010 до 2018 година.

Преобладаващата част от арестите за притежание на марихуана попадат под юрисдикцията на щатите, но в исторически план арестите за това престъпление представляват около една трета от арестите за притежание на наркотици в цялата страна, извършени от щатски и федерални служители. Според предварителни данни на ФБР повече от 170 800 от приблизително 490 000 ареста за притежание на наркотици през 2021 г., са били свързани с притежание на марихуана.

До неотдавна беше смятано за малко вероятно, че Байдън би могъл да бъде политикът, който ще либерализира законите за марихуаната, коментира в."Вашингтон пост". През април 2019 г. ръководителят на организация за реформи в областта на марихуаната заяви пред списание "Ролинг стоун", че Байдън има "ужасяващо наследство по въпроса за реформа на законодателството за марихуаната, прекратяване на провалената ни война срещу наркотиците и справяне с масовото лишаване от свобода". През ноември същата година Байдън заяви, че "почти няма достатъчно доказателства", за да се определи дали марихуаната е наркотик, който открива пътя към пристрастяването към по-твърдите субстанции, съобщи "Бизнес инсайдър". И все пак изглежда, че с наближаването на очертаващите се като оспорвани междинни избори, които могат рязко да променят политическия пейзаж в страната и да повлияят на това, което президентът Байдън може да постигне през остатъка от първия си мандат, той е решил, че промяна на курса по този въпрос може да бъде това, което ще позволи на демократите да запазят контрола си над Сената и Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    35 5 Отговор
    ЩЕ ПРОДЪЛЖИ АНАРХИЯТА В САЩ !!!

    Коментиран от #7

  • 2 честен ционист

    5 0 Отговор
    Ето това

  • 3 Шеповата М

    9 1 Отговор
    Ще продължавам да го стискам
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Офф..

    25 6 Отговор
    USA вече не е световен фактор.Баба Мара от пейката са,квото и да кажат,все тая..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боби

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Щото тука като затварят деца с по един грам трева е голям ред😂
  • 8 Я виж

    37 1 Отговор
    Опит да узакони поведението на синчето си.И всички обвинения срещу отрочето и престъпленията му да бъдат свалени и той да бъде оневине.Висша форма на демокрация и прикриване на синчето.Нашите политици бая са напреднали в тази форма на демокрация и явно сега янките ни догонват.
  • 9 Сатана Z

    27 1 Отговор
    Жо ще направи всичко възможно да спечели гласовете на най—долната прослойка от населението за предстоящите избори.Там такива ги наричат —Useless

    Z
  • 10 как какво

    31 1 Отговор
    Ще спрат съдебното дирене срещу сина на Байдена за наркотици. Това е смисъла на подобна демократична промяна.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 16 Отговор
    Ще се случи това,което ви бях написал преди 2 години!Едно време и коко кола беше забранена и мноого опасна,същото е и с марихуаната!

    Коментиран от #14, #22

  • 12 1111

    19 1 Отговор
    Ще се стрелят и избиват масово тезе сатанисти. Кеф!
  • 13 Кангасейро

    20 1 Отговор
    Един от най-изветстните световни лекари от Джонс Хопкинс заваше, че марихуаната е прелюдия

    към по-силни наркотици.Казва се Карлсон - невропатоплог, републиканец !!!
  • 14 Механик

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кога е била забренена кока-колата тука, бе ? Аз съм на 60 години и като 4-5 годишен, помня, че на морето, чичо ми (лека му пръст) ме гощаваше с кока кола и твърдеше, че много я обича.
    Не че е била забранена, просто я нямаше масово. По-късно имаше и пепси, пак не много масово, но съм си купвал с каси и кока, и пепси кола от 5-тия километър на Шумен, когато минавах с камиона от там.
    От къде ви визмат такива ограничени, бе? А поне изчакйте да измрем тия дето сме живяли по това време, па тогава давайте с опорките!

    Коментиран от #17

  • 15 дано само

    5 0 Отговор
    в usa aрмията не я легализират,щото оцеляването на Света ще е на косъм от трагедия!иначе нема лошо.нека афролатиноси се думкат по гета и градски улици щастлово опиянени!
  • 16 Байдън

    8 0 Отговор
    Иде инфлация и други проблеми, как да държа овцете мирни, да излязат с оръжия срещу мен? Я да ги напуша законно, че да не знаят на кой свят се намират.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Аз съм на 64 и близо 3 месеца.....Пъво вземи пресата и чети по това време,когато си се родил и преди това !Второ Нямаше никаква кока кола,може би е имало само в кореком.Макар да не знам кога е съдаден кореком!но имаше статии във вси вестници ,а те бяха работническо дело,вечерен фронт и земеделско знаме...Там бяха статите,които казваха как се напивали капиталистите.....А в Шумен и тогава имаше само бирената ,горе към кьошковете.С камиона си сънувал,че си си купувал кока кола.Сле време имаше само Пепси,което бе толкова гадно,и не знам как си го пил.Сега в момента не пия безалкохолни от над 13г,но понякога купувам кока кола за да чистя Свеща на косачката!

    Коментиран от #21, #24

  • 18 От страни

    8 0 Отговор
    Абе ква ми ти марихуана - давай хероин. марихуаната е за децата а младежите си искат нещо по "твърдо". Разрешавай та дано свърши по скоро тая пасмина...
  • 19 ТИГЪР

    16 1 Отговор
    Мислех, че Америка е стигнала дъното, но те продължават да дълбаят все по надолу !

    Коментиран от #26

  • 20 Баце

    12 1 Отговор
    Всички, ще са напушени до степен нирвана и на никой няма да му прави впечатление, че някой се ръкува с нищото, а междувременно държи ядрения бутон.
  • 21 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз съм на 54 и имаше кока кола и то в бутилки кат оригиналните. Опитал съм я на 5-6 години. А пепсито не съм го виждал тогава. Затова пък швепса си го имаше всекъкъв, най обичах Златния протокал....

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "От страни":

    Имало е ,но до 62 г е Нямало.Ти помниш когато си бил вече на 10г,не ми разправяй ,че на 4години помниш каквото и да е било!Роден си 68г,а помниш от 76година.Помниш какво е било 62г???Колкото до марихуаната........който е наркоман си е наркоман.Марихуаната ,помага при някой трудно лечими болести !Бабите ви са плели Черги от коноп,а и въжета за корабите са правели от нея...Млеконадоя се увеличава при кози и овце и едър рогат добитък.Марихуаната има повече предимства и е редно,да не се гонят тези,които я употребяват!Когато се легализира ще спре притока на пари към магистрати, полицаи и други разпространители!
  • 24 Пучо Капучо

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не знам къде си живял , но в София имаше кока-кола откак се помня. Кока-колата беше дефицит из БГ-то, но в София, Варна и Бургас не беше проблем да си я намериш - Балкантурист, в "по-елитните" заведения в центровете на тези три града и т.н...Тексим правеха кока-колата от 1965 г. , като България беше първата страна от източния блок, която произвеждаше този продукт на империализма.
  • 25 Taka така

    4 1 Отговор
    Ще вземе да се напуши като Зеленски нс спокойствие
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рушляк

    0 6 Отговор
    Хахаха много ме радват разни напушени русофилчета като вземат да се правят на светци
    Хахаха . Аве ей всеки ден то не бяха полицаи ,пожарникари , деца, младежи , катастрофи и всички дрогирани пияни напушени . И кво в България ,няма тревичка така ли
    Хахаха . Много весело или сега ще викат аааса
    Не не няма такова нещо хахага
  • 28 киро

    4 0 Отговор
    така се подкупват избирателите преди междинните избори след месец в Сащ,демократите са в паника,страхотна демокрация