Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 08:57 1 861 49

Русия продължава с дезинформацията

  • украйна-
  • русия-
  • дезинформация-
  • война-
  • руска инвазия-
  • владимир путин

Руското правителство продължава да изпраща слабо дисциплинирани войници в Украйна

Русия продължава с дезинформацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия очевидно е засилила своята информационна операция, за да представи невярно Украйна като терористична държава, вероятно да постави информационни условия за противодействие на усилията Русия да бъде определена като терористична държава. Няколко руски източника направиха непроверени твърдения, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали украински граждани за предполагаемо планиране на "терористични атаки" в Свердловска, Московска и Брянска области на 12 октомври. Toва пишат в ежедневния анализ на хода на войната в Украйна от "Института за изследване на войната" (ISW), предаде News.bg.

Руските блогъри по този начин засилиха реториката, обвинявайки Украйна, че е терористична държава и призовавайки руските власти да засилят процедурите за "контраразузнаване" и официално да определят Украйна като терористична държава. Твърденията за подготовка за предполагаема и подривна украинска дейност в Русия са в съответствие с опита да се поставят информационни условия, за да се отговори на опитите на Украйна официално да определи Русия като терористична държава, особено след неотдавнашните масирани атаки срещу критична украинска инфраструктура и жилищни райони. Руското информационно пространство също може да поставя условия, за да оправдае по-нататъшни масирани удари по украинските тилови райони; въпреки че, както ISW оцени по-рано, тези тактики са част от руския начин на война и вероятно ще бъдат използвани независимо от информационните условия.

Още новини от Украйна

Руските власти може също така да поставят условия за атаки под фалшив флаг срещу Русия, оформени като извършени от Украйна терористични актове. Руските сили може да са докарали персонал, свързан с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), в окупирани райони в Украйна, за да обучават руските войски да използват дронове Shahed-136. Украинският център за съпротива съобщи на 12 октомври, че руските сили са довели неуточнен брой ирански инструктори в Дзанкой в ​​Крим и пристанище Зализний и Хладивци в Херсонска област, за да обучат руските сили как да използват атакуващи дронове Shahed-136. Центърът за съпротива заяви, че иранските инструктори пряко контролират изстрелването на дронове по граждански цели в Украйна, включително в Николаевска и Одеска области.

IRGC е по-специално основният оператор на инвентара на иранските дронове, така че тези ирански инструктори вероятно са служители на IRGC или свързани с IRGC. Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили да провеждат контранастъпателни операции в посока Сватово и Кремина на 12 октомври. Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските сили в околностите на Кисливка, Харковска област (25 км северозападно от Сватово). Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили също са отблъснали украински атаки в посока Табаевка (24 км северозападно от Сватово) и Орлянка (29 км северозападно от Сватово) в Харковска област и в посока Куземовка, Луганска област (13 км северозападно от Сватове).

Руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали до покрайнините на Вилшана (44 км северозападно от Сватово) и са подсилили позиции в Дворчина (54 км северозападно от Сватово) със системи за противовъздушна отбрана на 12 октомври. Руски източници твърдят, че украинските сили неуспешно са се опитали да пресекат река Жеребец северозападно от Креминна близо до Райгородка, Кармазиновка, Андриевка, Макеевка и Новолюбивка в Луганска област. ISW не може да оцени тези руски твърдения и не прогнозира движение на украинската земя. Украински източници съобщиха, че руските сили са продължили рутинен непряк огън в посока Купянск.

Руските сили продължиха да провеждат контраатаки западно от Кремина, докато укрепваха отбранителните позиции в района на Сватове-Креминна на 12 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руска наземна атака срещу Новосадово (16 км западно от Кремина), въпреки неотдавнашните руски твърдения, че Руските войски превземат селището. Руски блогър твърди, че украинските сили все още действат в Терни и Ямполовка (и двете на 17 км западно от Кремина), въпреки подобни твърдения, че руските сили наскоро са окупирали тези селища. Руският блогър добави, че руските сили са си върнали контрола над левия бряг на река Жеребец и че районът около Торске в момента е сива зона, въпреки че ISW не може независимо да провери тези твърдения.

Украински източници и източници в социалните медии съобщиха, че руските сили продължават усилията за създаване на окопи и укрепени отбранителни позиции по линията Кремина-Сватово. Украински източници също съобщиха, че руските сили продължават да минират мостове и територия около Кремина-Сватово. Руски източници твърдят, че руските сили напълно контролират магистралата Кремина-Съветово, въпреки предишни доклади за обстрел на пътя от украински сили и провеждане на разузнавателни операции в района. Руските сили може да провеждат контраатаки западно от Кремина, за да забавят украинския напредък и да спечелят време на руските сили за подсилване и снабдяване на части и укрепване на отбранителните позиции в района на Кремина-Сватово. Въпреки това, руските елементи в тази област вероятно са значително недостатъчни. Говорителят на администрацията на Одеска област Сергей Братчук, позовавайки се на неуточнени партньорски източници, съобщи на 12 октомври, че части от руския 488-ми мотострелков полк от 144-та гвардейска мотострелкова дивизия, разположен близо до Кремина, изпитват критични проблеми със снабдяването, след като украинските сили удариха руски колони за снабдяване в района на 10 и 11 октомври.

Руските източници продължават да твърдят, че украинските войски са провели контранастъпателни операции в северозападната и западната Херсонска област на 12 октомври. Украински военни потвърдиха, че украинските войски са освободили пет населени места в северната част на Херсонска област и по друг начин запазиха оперативно мълчание по отношение на конкретни украински сухопътни маневри в тази област на 12 октомври. Южното оперативно командване на Украйна отбеляза, че украинските войски успешно възвърнаха контрола над Нововасиловка, Новогрихоривка, Нова Камянка, Трифоновка и Червоне - всички селища в северната част на Херсонска област в рамките на 25 км южно от границата на Днепропетровска област, които украинските сили освободиха около 4 октомври. Украински военни служители също така отбелязаха, че украинските войски продължават кампанията си за блокиране, за да се насочат към зони на руска концентрация и военни активи в област Херсон, за да подкрепят текущите наземни маневри.

Жители на Херсонска област публикуваха снимки на последствията от украинските удари близо до град Херсон в районите Чорнобаевка и Комишани, в района на Нова Каховка-Берислав и югозападно от град Херсон в Нова Збуривка. Руските сили продължиха наземните атаки в Донецка област на 12 октомври. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили отблъснаха руските наземни атаки близо до Бахмут; на североизток от Бахмут близо до Соледар, Спирне и Бахмутске; и на юг от Бахмут близо до Майорск, Иванград и Николаевка. Руски източник повтори твърденията, че силите на групата "Вагнер" са се окопали в Иванград и са напреднали на няколко километра от центъра на Бахмут. Руски източник също твърди, че руските сили са превзели неопределен "важен" пътен възел североизточно от Бахмут, вероятно се отнася до кръстовището E40 и T1302.

Украинският генерален щаб съобщи допълнително, че украинските сили са отблъснали руски наземни атаки западно от Авдиевка близо до Первомайске и западно от град Донецк близо до Красногоровка.Руски източници твърдят, че 100-та бригада на Донецката народна република (ДНР) е направила неопределен напредък към Невелске, северозападно от град Донецк. Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са отблъснали украинска наземна атака близо до Новодаровка в източната Запорожка област. Руските сили вероятно подсилват фронтовата линия в Запорожка област от 12 октомври. Прокремълската руска медия РИА Новости съобщи твърденията на руски войник, че руските сили са оборудвали отбранителни линии по фронта Орихив-Полохи и са готови да настъпят.

Руските сили вероятно не са в състояние да провеждат настъпателни операции в Запорожка област; публикацията на РИА Новости вероятно е отговор на продължаващото безпокойство на блогърите относно украинската контраофанзива на юг. Руските милблогъри продължават да изразяват загриженост, че украинските сили се готвят да започнат контранастъпление в Запорожка област, но са разделени относно това дали атаката е неизбежна или отложена.

Руската армия може да е подсилила Запорожкия фронт с части от 58-а общовойскова армия (CAA). Руски източници публикуваха кадри на руски танк Т-90М на неустановен елемент от 58-ма Обединена армия (ОБА), който стреля по цел в неуточнена зона по фронтовата линия в Запорожка област. Украински и западни източници по-рано съобщиха, че 58-ма CAA е силно влошена, а руски източници съобщиха на 9 септември, че руският производител на танкове Уралвагонзавод е доставил партида танкове Т-90М на руското министерство на отбраната и е наредил на заводите да работят денонощно, за да увеличат производството. Руските военни продължиха да се сблъскват с проблеми с основното лично оборудване на войниците - включително зимно оборудване. Окупационният губернатор на Севастопол Михаил Развожаев обяви, че севастополска предприемаческа марка за облекло е организирала група от местни шивачки и е ушила безплатно почти 400 чифта термобельо за руските сили, когато марката е научила, че руските сили се нуждаят от зимно облекло.

Развожаев заяви, че ще закупи допълнително 1000 чифта термобельо, за да подпомогне снабдяването на руските сили. Един руски милблогър заяви, че руските войници се оплакват твърде много и че липсата на основни провизии като бельо, тоалетна хартия и сапун е просто сурова реалност на войната. Продължаващото омаловажаване на тези проблеми от руското МО може допълнително да намали ефективността на усилията на Русия за мобилизация. Руското МО подчерта, че всички мобилизирани военнослужещи получават модерно оборудване, предпазни средства, медицинско, тактическо оборудване, подходящо полево облекло и комплекти за първа помощ. Руските сили вероятно също изпитват недостиг на по-модерно оборудване. Руски милблогър популяризира руска инициатива за групово финансиране за предоставяне на руски войници на други доставки като транспортни средства, термовизионни камери, безпилотни летателни апарати (UAV) и комуникационно оборудване на ниво батальон и бригада.

Руското правителство продължава да изпраща слабо дисциплинирани мобилизирани руснаци в Украйна с малко или никакво обучение. Съобщава се, че анонимен украински военен офицер е заявил, че стотици руски осъдени, които са били помилвани за битка, вече са се появили на бойното поле в Украйна и че някои са отсъствали без разрешение. Повече от 100 руски наборници от Брянск са отказали да се разположат в Украйна от базата си в Солоти, Белгородска област. Украинският генерален щаб съобщи, че 500 мобилизирани заместници, оборудвани със съветско оборудване, вече са се присъединили към руската 205-а отделна мотострелкова бригада от 49-та общовойскова армия в битка в Украйна. Руските и служители на окупационната администрация продължават да прилагат принудителни мерки срещу жителите на окупираните от Русия територии, за да генерират принудителна подкрепа за руските военни операции в Украйна. Кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 11 октомври, че служители на руската и окупационната администрация са задържали и изтезавали повече от 700 жители на Мелитопол в преследване на принудителни самопризнания и за принуждаване към сътрудничество с окупационната администрация на Запорожие.

Федоров също съобщи на 12 октомври, че служители на руската и окупационната администрация са принудили жителите на Мелитопол да дарят кръв за ранени руски войници. Украинският център за съпротива съобщи на 12 октомври, че руските сили са разположили военен персонал и техника в училищата в Ясинувата, Донецка област, Токмак, Запорожка област, и Кадиевка, Луганска област, и в Миролюбовка и Хладивка в Херсонска област. Центърът за украинска съпротива съобщи, че разполагането на руски сили в украински училища по време на украинската учебна година означава, че тези мерки означават, че руските сили използват учениците като "живи щитове", въпреки че ISW няма независимо потвърждение, че училищата се използват от войски или ученици в този път.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нагли руски варвари

    15 34 Отговор
    Наглостта руска е безгранична!

    Коментиран от #43

  • 2 от вас се учат

    28 2 Отговор
    ха ха
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Илюминати за България НПО

    26 4 Отговор
    Грантчета цзън дзън...

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 той има двама сина

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Извънредно":

    незаконни

    Коментиран от #9

  • 7 Иванчо

    29 4 Отговор
    Марийке стига с тез лъжи преповтаряш ги и потретваш повече от месец
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 от КГБ ли ?

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Риа новости":

    източник Бесарабски фронт

    Коментиран от #15

  • 11 Пич

    29 6 Отговор
    Мисирките забравиха , какви хвалби удряха на Зеленски , когато изкара украинските убийци от затворите , и им раздаде автомати !!! Тогава беше голям " новарор " !!! И украинските терорисични актове , бяха " демократичен " тероризъм !!! Докато самото ЦРУ не ги разобличи !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не съм ги припознал още

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Владимир Путин":

    Влад съм

    Коментиран от #45

  • 14 Американски офицери от спец.сили

    19 4 Отговор
    Вчера са убити 2 броя ,действащи офицери
    Оти нема инфо от шорошняците ?

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 във Финландия

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Риа новости":

    избягала с фалшив паспорт. на името на мъж

    Коментиран от #49

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Преди време

    17 2 Отговор
    Предупредих Българите, че България трябва да затвори границите си за Украинските "бежанци", стоки, товари и др., че успелите да избягат към Запада, не са бежанци, "а ТеРористична паПлач", спонсорирана от ВСУ. Никой не ме послуша. По улиците на Германия немците протестират срещу уКрите "украински наЦисти, вън от Германия". Тея фаШаги замесиха България в най-мръСните и долноПробни игри. Изгонете таЗи теРористична папЛач от България. Да си ги взимат в Естония, Полша, Грузия, да ги хранят и поят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смешника

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Извънредно":

    А на теб мозъка
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Taka така

    12 3 Отговор
    Пълни фантазии това било станало, но нямали доказателства, че било станал егати и изпечените мошеници. Цялата ви западнала работа е такава лъжи без доказателства
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гледах но мислих че са повече видеата

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Владимир Путин ауспуха":

    разочаровах се
  • 27 Васил

    5 14 Отговор
    Войници са Украинците а Рашистите са пропаднали алкохолици освен да крадат техника за друго не стават.

    Коментиран от #35

  • 28 Въпросче

    10 1 Отговор
    Това колко време го е съчинявала пенсионираната даскалица от обора , дето е собственик на сайта "Институт на войната" ?
  • 29 стефан

    12 3 Отговор
    Според вас каква може да е една държава която в продължение на 8 ГОДИНИ ОБСТРЕЛВА И УБИВА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ, само защото не се считат за украинци?!

    Коментиран от #31, #40, #41

  • 30 Истината

    5 8 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже! Но няма нормален човек по света, който да вярва на руските лъжи!
  • 31 Само питам

    4 10 Отговор

    До коментар #29 от "стефан":

    Защо продължаваш с лъжите за ОСЕМТЕ ГОДИНИ? Руснаците сами обстрелваха и това е доказано. Нещо повече, за тези осем години по инициатива на Украйна Съвета за сигурност към ООН 11 /ЕДИНАДЕСЕТ /пъти предложи в Донбас да се въведат мироопазващи сили и единствено Русия беше против и наложи вето. Защо?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Салтиков-Щедрин

    2 8 Отговор
    Ако заспя и се събудя след 100 години и ме попитат, какво се прави сега в Русия,
    ще отговоря - ПИЯТ И ЛЪЖАТ!

    Коментиран от #48

  • 35 Яга

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Васил":

    А ти и за чеп на зеле не ставаш. Сигурно от сутринта си на няколко ракии за закуска

    Коментиран от #46

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Вестник "Стършел"

    4 1 Отговор
    Когато ми е скучно, чета коментарите и писаното във Факти.
    Новините за България- не си позволяват да пишат вицове, щото ще ги бият през ръцете и редактори и собственици
    Новините за Русия- вицове, хуморезки и Халюцигенни измишлъотини по въздействие на (гъби, наркотици и алкохол

    Поне тук може да се види резултата от всичките тези неща. А и да се види утайката на новинарските сайтове
    Е да ви е честито
  • 38 Някой

    2 1 Отговор
    Щото пък вие, и другите западни държави, сте спрели да ръсите дезинформация.
  • 39 Пацаки

    1 1 Отговор
    А европейската джендър журналистиката казва само истината...
  • 40 Щирлиц

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "стефан":

    В цялата територия на Украйна има жители, които не са украинци. Жертвите след 2014 г са само в районите на сепаратистите (ЛНР, ДНР). Ако русия не беше подклаждала и въоръжавала сепаратистите, то животът на неукрайнското население в тези райони щеше да е както във всички останали.
  • 41 Щирлиц

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "стефан":

    Правилният въпрос е - как се нарича държава, която 8 год подклажда и въоръжава сепаратисти в съседна страна, с цел да анексира чужда територия? От действията на Русия за тези 8 год загинаха около 13200 души от двете страни, вкл цивилни. През 2021 г конфликта беше застинал и жертвите бяха едва 22 души. За да реализира заграбването на територия русия запали най-кървавия конфликт в Европа, след ww2, като за 7 месеца изби над 100 000 свои и чужди войници, изгони над 10 милиона от домовете им, срина със земята стотици градове и села, унищожава заводи, пътища, ел. централи, детски градини и заграбва всичко по пътя си.
    Как се нарича такава страна?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тодор Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Яга":

    Ти Баба Яга ли си? Или някаква друга летяща метла?
  • 47 Тодор Димов

    0 0 Отговор
    Ти Баба Яга ли си? Или някаква друга летяща метла?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Тодор Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "във Финландия":

    Е-е... няма лошо. Животец - трябва да се спасява. Колкото по-далече от кочината, толкова по-добре. Видяхме им хаира на тия крепостняци.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания