Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 17:11 3 983 9

Турската централна банка взе важно решение

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • турска централна банка-
  • лихва-
  • кредити-
  • турци-
  • реджеп ердоган

Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви

Турската централна банка взе важно решение - 1
Снимка: Shutterstock

Турската централна банка понижи днес основната си лихва с 1,5 процентни пункта до 10,5 на сто на фона на инфлация от над 80 процента, информира Анадолската агенция, като цитира съобщение на регулатора.

През септември лихвата бе на равнище от 12 на сто. Решението на турската централна банка съвпадна с мнението на повечето анализатори, според които банката следва политическата воля на турския президента Тайип Ердоган, който обеща да намалява лихвата всеки месец, отбелязва ТАСС, предаде БТА.

Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември. Поредицата от понижения на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени. Турската национална валута поевтиня с над 25 процента от началото на годината и тази тенденция, според икономистите, ще продължи.

От края на миналата година до август тази година централната банка запази водещата си лихва на ниво от 14 процента, след което започна да я намалява. За септември Турция отчете инфлация от 83,45 процента на годишна база - най-високата за последните 24 години. Месец по-рано инфлацията бе 80,21 на сто.

Регулаторът посочи в днешното си съобщение, че решението за намаляване на лихвите е взето въз основа на отчитане на "силни показатели, сочещи стабилен спад на инфлацията", допълва ТАСС. Освен това банката посочи, че подобно решение може да бъде взето и следващия месец, след което „процесът на понижаване [на лихвения процент] ще спре“. Централната банка на Турция обърна внимание на прогнозите за по-нататъшно забавяне на глобалния икономически растеж и вероятните рискове от рецесия. Финансовата институция подчерта също така решимостта да доведе инфлацията в Турция до целта от 5 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    33 10 Отговор
    Ердоган е един от най великите лидери на нашето време,той е единствения който се опълчи на Ротшилд,който тормози Турция с високи лихви и от там оо голяма инфлация

    Коментиран от #8

  • 2 Попа

    10 23 Отговор
    Тоя грузинец съсипа Турция и напълни държавата с бежанци .
  • 3 Таши фу хо

    8 0 Отговор
    Много глупости се изписаха, но стойността на доверителните книги няма нищо общо с индустриалната, адекватност, производствените хоризонти за вече предплатени пазари и технологичните инвестиции с гарантирана възвращаемост в далечен хоризонт и т.н. Тези глупости вървят предимно на спекулативните пазари, като: услуги,туризъм, консумативи и т.н...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    4 4 Отговор
    Малее, прочетох не "банка", а "БАНЯ" и си представих какви решения взима "турската централна баня" . Направо се спуквам от смях сега.
  • 6 ТИГЪР

    13 2 Отговор
    "В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията."

    Много ясно, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Рошко

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТИГЪР":

    В чий интерес и кой печели от това, а сега от Турция не може. Банкерите и лихваритеееее и евреитеееее и ротшилд. Не случайно тука си и сме дз, дж ма и а ст. През час да бълват по иии против ердоган
  • 8 Геврекчия,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    който се прави на банкер. Турска му работа. Дори да получи най-добрите карти, ще ги пропелее.
  • 9 Господин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТИГЪР":

    "специалист", кой те излъга, че това е така?
Новини по държави: