Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 16:50 2 624 25

Какво обеща Ердоган преди 20 години. И какво прави днес.

  • турска лира-
  • пср-
  • турция-
  • обещание-
  • турски президент-
  • истанбул

В началото партията на Ердоган обещава реформи, равенство, просперитет. Но с всяка победа тя става все по-авторитарна.

Какво обеща Ердоган преди 20 години. И какво прави днес. - 1
Снимка: Shutterstock

Турция през 2002: висока инфлация и безработица, огромен държавен дълг и корупция. А освен това: трипартийна коалиция с враждуващи партии, оставки в правителството. 77-годишният министър-председател Бюлент Еджевит се разболява - докато в Турция вилнее сериозна икономическа и политическа криза. Насрочени са нови избори и на 3 ноември народът наказа старите партии.

Победител е неопитната ПСР - Партията на справедливостта и развитието, основана само година по-рано, със силния лидер Реджеп Тайип Ердоган. Оттогава насам ПСР печели всички парламентарни избори в Турция. След победата Ердоган заяви в своя реч: "Както е казал Ататюрк: Управлението е безусловно в полза на хората. След 3 ноември в Турция започва нова ера. Днес, по Божията воля, отваряме нова глава. Готови сме да поемем отговорността да поведем Турция към една по-добра епоха." ПСР обеща да уважава различните житейски форми на всички граждани, да следва програма, която да подобри работата на конституционните органи и да задвижи присъединяването към ЕС. Реформи, равенство, справедливост и просперитет - все обещания, дадени в началото от партията на Ердоган.

Първите успехи на ПСР

През следващите години ПСР действително успява да постигне устойчив икономически подем. До 2012 брутният вътрешен продукт на страната се увеличи над три пъти. През следващите години партията успя да създаде собствена средна класа, но и свръхбогат елит - чрез възлагането на държавни поръчки, който я поддържа и до днес.

През втората половина на управлението на ПСР обаче от първоначалните обещания за реформи, укрепване на демокрацията и модернизиране на страната не остана почти нищо. От протестите в Гези през 2013 насам тя показва само бруталната си страна.

След опита за преврат на 15 юли 2016 Ердоган и неговата ПСР се грижат единствено за запазване на властта. Законите се променят, правомощията на Ердоган се разширяват, а парламентът губи значението си. Днес Турция се управлява от режим, при който разделението на властите е в едни ръце - тези на Ердоган. Полицията и прокуратурата само чакат знак, за да предприемат действия срещу критици, художници, учители, лекари, адвокати, журналисти и студенти.

ПСР - "Клуб за възхвала на Ердоган"

Това, което започна преди 20 години като широко консервативно движение и първоначално получи подкрепа и от либералите, през последните 20 години се превърна в клуб за възхвала на Ердоган, казва Кристиан Бракел, който ръководи представителството на германската фондация "Хайнрих Бьол" в Турция. Въпреки че ПСР все още разполага с впечатляващи мрежи на местно ниво - като женски съюзи, младежки сдружения, групи за съседска помощ и икономически съюзи, партията се съобразява изцяло с Ердоган.

Бракел подчертава, че от първоначално либерално-консервативните идеи на ПСР не е останало нищо. Според него идеологията и реториката на ПСР се колебаят между желанието за икономическа модернизация и националистическо-религиозните фантазии за завръщане към някогашната велика сила. Не е ясно доколко това се дължи на убеждения и доколко на необходимостта от прости послания за населението.

За д-р Салим Чевик от Германския институт за международни отношения и сигурност (SWP) "гъвкавостта" на ПСР е и нейната силна страна. В партията Ердоган задава тона, а тя се адаптира към него. А президентът може бързо да променя позициите си, подчертава Чевик. "Днес той може да води мирни преговори с кюрдите, а утре може да предприеме военни действия срещу тях. Днес той може да преговаря с ЕС, а на следващия ден да бъде най-яростният противник на Запада." И във всичко това Ердоган успява да увлече със себе си своите поддръжници. Според експерта електоратът на ПСР не се притеснява от тези противоречия.

Ще успее ли ПСР да задържи властта?

Според актуални социологически проучвания, в момента между 30% и 32% от турците подкрепят ПСР. Въпреки това рейтингът на Ердоган е много по-висок от този на неговата партия. Новото в Турция: за първи път шест опозиционни партии сключиха съюз срещу ПСР.

Дали президентството и парламентарното мнозинство ще останат в ръцете на ПСР и на следващите избори през 2023? Или едноличното ѝ управление ще бъде разклатено след 20 години? В случай че опозицията спечели мнозинство в парламента, но Ердоган остане на поста си като президент, Кристиан Бракел прогнозира, че правителството ще е нестабилно. Според него тогава Ердоган ще управлява дори по-авторитарно от преди, заобикаляйки парламента. Опозицията обаче може да го затрудни - вероятно това ще доведе до предсрочни избори.

Но ако опозицията спечели и президентския пост, тя ще бъде изправена пред голямото предизвикателство бързо да постигне осезаеми подобрения по ключови въпроси като миграцията и икономиката, което няма да е лесно, смята Бракел. Според него тогава рискът от разпадане на широкия опозиционен фронт ще бъде голям. Тогава ПСР може да се завърне на местните избори през 2024, прогнозира експертът.

Един човек обаче няма да се въздържи да помага на Ердоган да спечели: руският президент Владимир Путин. Той вече оказва подкрепа, като привлича Ердоган като посредник в украинския конфликт, а също така му помага и икономически, казва д-р Салим Чевик. Следващите няколко месеца ще покажат докъде ще стигне Путин и дали усилията му ще помогнат на ПСР да остане на власт.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви турски

    7 35 Отговор
    Някой от факти много обича Турция-разпадащата се държава от корупция! Ще е с ново име Кюрдистан!

    Коментиран от #3, #20

  • 2 Фето

    7 22 Отговор
    Постигна бедност мизерия корупция диктатура изгони младите кадърни и можещи

    Коментиран от #5

  • 3 Рошко

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "тикви турски":

    Тикви тикви колко да са тикви като тия дето те упрвляават ли, и по заглавието и снимката дойче зеле ако ще @@@ове@@ да си съдерете ердоган не можете да го съборите
  • 4 чорбарите от

    3 9 Отговор
    Шкембеджийницата много са си повярвали. Време е да слязат на Земята.
  • 5 Калпазанин

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Фето":

    Султана е велик, може само да му за виждаш
  • 6 Шабан

    29 3 Отговор
    Щом човек има страх от Бога(божията воля) и почита земното( Живият Живот) значи този човек е в дълбока хармония с Природата и Живота. Такъв човек не може да вреди на другите, а прави всичко по-силите си да бъде полезен на народа си. Такъв е и Ердоган(не му симпатизирам, но факта си е факт). А не като нашите безбожници(нямат страх нито от Бог, нито от хората) за това и системата е толкова извратена(фашизирана), тоест не в услуга на хората , а използва хората като роби за да си облагодетелства собствена си кесия. За това и България умира, а народа мизерства. Защото се управлява от безбожници и цървули.

    Коментиран от #8, #11

  • 7 истината

    27 6 Отговор
    Болшинството от турците боготворят Ердоган, защото виждат неговите успехи на световната сцена. Турците виждат как Ердоган устоява турските интереси. Няма друг, който да е готов да поеме кормилото на Турция, желаещи много,но нито един не струва, колкото и една стотна на Ердоган.
  • 8 Бай ганьо

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шабан":

    Да ама ганьо това не може да го разбере
  • 9 Българските турци

    20 5 Отговор
    Години наред плашиха народа с консервативно религиозната насоченост на средите от където възникна Ердоган...че са ислямисти,че са против лаицизма и кемализма...че ще забулят всички жени като в Иран и че ще управляват с Шериат !?...
    Въпреки това народът след като видя възможностите на кмета на Истанбул през периода от 1994 до 1998 година го избраха на изборите през 2002 за да го държат начело с партията му вече 20 години без коалиции(рекорд за републиката)!! Турция не стана радикална джамахирия...не забули жените...не унищожи лаицизма и кемализма...но унищожи статуквото на закостенялата бюрокрация и елитизма на висшите военни и кемалистичната политическа олигархия !!!
    Народът си възвърна уверенноста и самочувствието си газено вече 100 години от "републиканските големци"!!!
    Българският народ също се гази години наред от бившето комунистическо статукво, което продължава да е доминиращо във всички свери на живота в България !!! И в България лъжат и плашат народа с "радикални политически проповедници",че ако се наруши баланса на"Европейската демокрация" и интегриране към "западната култура и манталитет на живот" българинът е обречен на незавидна съдба !?...Не бойте се !...Докато има незагаснали искри от въглена на Ботев и Левски...докато съществува мечтата им за "Чиста и свята република" Българите защо и на какво фатално да са обречени ??!...

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 10 Щом зелето вие

    13 4 Отговор
    Значи Ердоган е на прав път
  • 11 точно

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Шабан":

    И познай кои са доказани безбожници... естествено, че са комунистите. Все са си същите,все са си във властта на България от 1944 години. Безбожници. Нека си припомним как комунистите взривиха в християнска България божия храм Света Неделя
  • 12 Велик лидер на велик народ

    20 3 Отговор
    И България има нужда от държавник от неговата величина. Всеки народ си заслужава водача
  • 13 Професор

    17 3 Отговор
    Турция е в голяма икономическа криза. 500 милиарда долара е външния дълг на страната. Не че по отношение на дълга са по зле от нас. Ние сме вече 50 милиарда евро дълг но сме 6 милиона а те гонят 90 милиона и имат развита индустрия. Чудо е че все още не са фалирали въпреки че хранят и 4 милиона "бежанци". Печатат пари за да се борят с инфлацията. Сега подготвят почти двойно увеличение на минималната работна заплата която беше 5 хиляди лири а през лятото я направиха 6 хиляди. След нова година говорят за 10 хиляди лири. Турската държава харчи много пари и за инфраструктура и отбрана. Но те ще се оправят защото турците са работливи пък и са млада нация. При нас нещата са по зле. Добре че сме в ЕС.
  • 14 Професор

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Въпрос на време е така наречения "шариат" да остане в историята. Виждате дори в Саудитска Арабия има "омекване" по отношение на правата на жените. В Иран режимът на Аятоласите няма бъдеще според мен. Турция въпреки че е мюсюлманска държава е светска не само по Конституция. Младото население на Турция не е религиозно. Религиозни са гражданите на възраст 50+. Няма как да се установи религиозно шариатско управление там. Може би преди 20 години имаше такава вероятност но вече няма. В България проблем са привидно "демократичните" и "евроатлантически" партии които слагат тази маска но имат тайни връзки с Русия. След инвазията в Украйна мисля ще има голямо отслабване на руските връзки в България. БСП от втора опозиционна сила вече е трета - четвърта. Но БСП е по безопасна от онези с евроатлантическа маска.
  • 15 Вальо

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Хубаво пишеш но знаеш ли кои са Левски и Ботев .Най големите терористи. Единият е задържан от Румънската полиция 29 пъти за побой,пиянство и кражба.Пък другият светец за изнасилване на 14 годишно българско момиче
  • 16 Дурхан

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Май сте си глупав ..Ердоган се подкрепя от неолибералите ..той е техен човек ..целта му е да отслаби кемализма и национализма в Турция и да замени с религиозна идеология ..

    Коментиран от #17

  • 17 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дурхан":

    Турция е многонационална държава и турският национализъм няма нищо общо с европейския тип национализъм ! А за глупавите и глупостта може да си прав...всеки си е глупав или умен по своему !!!...

    Коментиран от #19

  • 18 Гръцките Гърци

    2 8 Отговор
    Благодарни сме на Ердоган за неговият стремеж да ни направи регионална сила номер едно

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    "неолибералите" са ЛГБТ а такъв е настоящият кмет на истанбул а не Ердоган ! Той сам публично твърди че "консервативен революционер" и наистина е глупост да се обясняват такива неща на "бози" като теб !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мехмед

    12 0 Отговор
    Ти гледай твоята кошара! Изчезващ български етнос за сметка на ромското малцинство, което се очертава да стане мнозинство към 2050 година. Новото име на държвата ще е Цигaниcтaн.
  • 22 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гръцките Гърци":

    Нали знаеш, каквато и сила да станат все ще са с полички,а такива никога не са били проблем за боздуганите

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гръцките Гърци😂

    1 7 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Нали тия с поличките една шепа земеделци и козари освободиха Гърция и не успя цяла османска империя да ги победи 😂😂
    Извод ; полите крият понякога много неприятни изненади 🤣🤣
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    Интелигентните турци го казват и децата им са в Германия. Тук ще стане циганско и помашко
    Весели празници и обичаи!
Новини по държави: