1 Ноември, 2022 17:05 1 446 28

Президентът Вучич ще има подкрепата на Германия, ако реши да води Сърбия към ЕС, в противен случай ще има последствия

  • сърбия-
  • милош вучевич-
  • александър вучич-
  • европейски съюз

Новият вицепремиер на сръбското правителство и министър на отбраната Милош Вучевич заяви неотдавна, че правителството "не обмисля" да въведе санкции срещу Русия

Президентът Вучич ще има подкрепата на Германия, ако реши да води Сърбия към ЕС, в противен случай ще има последствия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия засилва натиска върху сръбските власти да се присъединят към санкциите срещу Русия, твърди вестник "Велт", цитиран от Дойче веле на сръбски език. Източници на вестника от германското правителство твърдят, че ориентирането към Русия би имало последствия за Сърбия.

Берлин изисква от Сърбия да се определи или за пътя към Европейския съюз, или за партньорство с Русия, твърдят източници на вестника от Берлин. "Необходимостта от взимането на решение нараства с оглед на геополитическото развитие", каза неназован представител на правителството пред журналист на вестника, съобщава Дойче Веле.

В Берлин са били "изненадани и разочаровани", когато Сърбия е подписала Плана за консултации с руското министерство на външните работи, защото това не подкрепя очакванията Белград да наложи санкции на Русия.

Този план, критикуван от Запада, беше подписан през септември от бившия сръбски външен министър Никола Селакович и руския му колега Сергей Лавров в Ню Йорк. В Белград по-късно обясниха, че това е неофициален план за консултации.

Преобладаващото впечатление в Берлин е, че сръбският президент Александър Вучич е опитен политик, който е наясно със сегашната ситуация между ЕС и Русия. "Ще става все по-неудобно да седи на тази ограда", каза източникът на "Велт".

Посочва се, че Вучич може да очаква подкрепата на германското правителство, ако реши да поведе страната към ЕС. "Ако реши да поеме по различен път, това ще има последствия", добави източникът.

Новият вицепремиер на сръбското правителство и министър на отбраната Милош Вучевич заяви неотдавна, че правителството "не обмисля" да въведе санкции срещу Русия.

Той посочи, че заключенията на Съвета за национална сигурност, направени в самото начало на войната в Украйна, все още са валидни. В него се посочва, че Сърбия зачита териториалната цялост на Украйна, но отхвърля въвеждането на санкции срещу Москва.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ассф

    36 4 Отговор
    Вермахта им размаха пръст ☝🏻
  • 2 Иван

    58 6 Отговор
    в противен случай ще има последствия!?
    И това ако не е изнудване!!
    ЕС се разпада, референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #6

  • 3 Въпросче

    37 3 Отговор
    Докога ще издържи Сърбия на щатско-турските (натовски ) шантажи ?
  • 4 Коментатор

    28 2 Отговор
    Докога ще издържи Сърбия на щатско-турските (натовски ) шантажи ? Русия също носи вината си , че прояви наивност и пусна източните овце на западните вълци .
  • 5 Сърбия следва

    6 29 Отговор
    Руския талибан по пътя на международна изолация. Разликата е, че Сърбия е дори по-малка държава от Русия 🧐
  • 6 1944

    4 35 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    изнудване?? или си с нормалния свят или с пияните мизерници. въпрос на избор.

    Коментиран от #9, #12, #26

  • 7 Кокса

    39 3 Отговор
    Пак заплахи ,трябва да слуша иначе ще има паследствия.За съжаление тук във европа стана диктатура нямаш право на собственно мнение не можеш да решаваш сам за себе си.Ако не мислиш или не говориш каквото ти кажат ще има последствия.ИПИЧНО ПО АМЕРИКАНСКИ.
  • 8 Хари Потен

    30 2 Отговор
    така е при демокрацията - или правиш, каквото ти кажат господарите, или има последствия. Двата пръста горе!
  • 9 Про митак

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    кой нормален свят имаш предвид? Този с престрелките в училище и трансс ексуалните деца или друг, по-нормален свят?
  • 10 Бонев

    27 2 Отговор
    Неприятно е,но такива заплахи действат при такива като нас. При сърбите не.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ани Лингус

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    сам си противоречиш, сулио - хем въпрос на избор, хем Европа принуждава избралите друго :))))))))) всичките тролерадоси сте елементарни, но ти си от най-евтините
  • 13 Тоест

    26 1 Отговор
    Ало не влезе Сърбия у ЕС да плаща дълг овете на задлъжнелите от Еврозоната страни, ще има последствия? Това ли е, щото не четох и статията. Само заглавието

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Виктор Фекалев

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ти кой мислиш,":

    заплатата няма нищо общо с държавния дълг, економисте. Защо САЩ имат дълг трилиони? Взимат по-малто от нас ли?
  • 18 Taka така

    22 1 Отговор
    Това е официално и криминално изнудване над независима и неутрална държава Това няма нищо общо с международното право, но така действат капиталистите от западналият отдавна свят алчен, ненаситен, но и елементарен и първичен. Нямат никакво бъдеще за разлика от Азия
  • 19 Абе,

    11 1 Отговор
    Вучич да не е луд да се върже с почти фалирала държава като Германия?!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ъхъ!

    8 0 Отговор
    Както Тъпото имаше подкрепата с гаранции на Ма Кароня баболюб. Това направо на изнудване навонява.
  • 22 Немските фашаги пак

    5 2 Отговор
    почнаха да заплашват. Трябва да бъдат смачкани преди пак да почнат да изтребват евреи и славяни.
  • 23 ГОСТ

    4 1 Отговор
    Евала на сърбите защитават всичко национално. Не като нашите кланящи се на западните си господари да не би да им секнат далаверата. А бе нищо заграбено няма да отнесете на оня свят защото след катафалката няма ремарке. А само презрението от народа си който ви гласува доверие. Кога при избори ще гласуват 70% за тези продажници и печалбари никога. Явно системата трябва да се промени партията си нарежда послушковци на избераеми места а отделно за да получат добър резултат се кандитатират в разни области. И след това се отказват за да влезе правилния кандитат. Кандитата трябва да е от една област и длъжен да влезе иначе си губи правото за партията. Стига сме гласували за партийни анонимнЕвала на сърбите защитават всичко национално. Не като нашите кланящи се на западните си господари да не би да им секнат далаверата. А бе нищо заграбено няма да отнесете на оня свят защото след катафалката няма ремарке. А само презрението от народа си който ви гласува доверие. Кога при избори ще гласуват 70% за тези продажници и печалбари никога. Явно системата трябва да се промени партията си нарежда послушковци на избераеми места а отделно за да получат добър резултат се кандитатират в разни области. И след това се отказват за да влезе правилния кандитат. Кандитата трябва да е от една област и длъжен да влезе иначе си губи правото за партията. Стига сме гласували за анонимници.
  • 24 дядото

    4 1 Отговор
    и както е според западната демокрация, вучич и сърбия има право на избор.какъв ли е ,че нещо не се сещам
  • 25 Симо

    6 1 Отговор
    Демокрацията дава избор на неприсъединените, или правите това което ние искаме или бой с тоягата. Много демократично! А преди години, даже десетилетия имахме неясните впечатления, че там, от другата страна е по-различно. Да, ама не. Преоблякъл се Илия, огледал се , пак в тия.
  • 26 нещо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    като американския девиз, или си с нас, или си против нас, няма средно положение.
  • 27 Читател

    3 1 Отговор
    Отношението на Германия към Сърбия показва много точно какво представлява ЕС. Това е сбирщина от държави без суверинитет управлявани от САЩ.
  • 28 Оня

    4 0 Отговор
    През комунизма държавите от варшавския договор трябваше да мислят еднакво-разбирайте каквото мисли Москва. Хората още помнят събитията в Чехословакия и др. подобни, помнят и интернационалния дълг на армиите от варшавския договор. Много странно напоследък ЕС и НАТО удивително много заприличаха на СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. България за съжаление е пак на грешната страна. Затова вече повече от 30 години държавата не върви напред дори много по-лошо, тя изчезва. ДАЛИ НЕ Е НАСТАНАЛО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРОСЪЕДИНИ КЪМ ОБЩНОСТТА НА НЕОБВЪРЗАНИТЕ ДЪРЖАВИ?
Новини по държави: