Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2022 15:00 8 357 96

Русия изгуби завинаги статута си на водеща енергийна сила

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • енергетика-
  • владимир путин-
  • газ

Русия няма да успее да преориентира потоците към Азия

Русия изгуби завинаги статута си на водеща енергийна сила - 1
Снимка: Shutterstock

Хитрият план на Путин: Русия изгуби завинаги статута си на водеща енергийна сила. Това става ясно от прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Освен това анализаторите са направили следните изводи:

- До началото на войната с Украйна РФ беше първата в света държава- износител на изкопаеми енергоресурси. Но след нахлуването си изгуби основен купувач – Европа.
- Износът на изкопаеми ресурси вече няма да се върне на нивата се от преди войната.
- Русия няма да успее да преориентира потоците към Азия.
- Добивът и износът на нефт и газ в Русия ще намалява.
- Русия ще играе все по-малка роля в световната енергетика и към 2030 г. ще се лиши от около 1 трилион долара доходи от продажба на нефт и газ.

Още новини от Украйна

Такива бяха играта с много ходове на кремълския фюрер, който е майстор на хитрите планове и ще надхитри всички.

Източник: Правда Герашченко

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голем смех

    69 76 Отговор
    Рашистан ще изгуби статута си и на държава от Съвета за сигурност. Вече няма да налага вето за щяло и нещяло. Въобще, Рашистан ще бъде изключен от цивилизования свят. Ще си дружи с Еритрея, Гвинея-Бисао и Северния Ким.

    Коментиран от #41, #67

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фрунтутурутка

    67 43 Отговор
    А киевския фюрер и толкова няма да има.
  • 5 Вашето Мнение

    98 41 Отговор
    Само дето Россатом в момента строи повече АЕЦ по целият свят, отколкото всички атомни компании в света взети заедно. Как ги измисляте тези дописки ве журналята?

    Коментиран от #14

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 61 Отговор
    Сега ще харчи на воля индийски рупии. Загуби един платежоспособен пазар като Европа
  • 7 Вашето Мнение

    52 34 Отговор
    Само дето Россатом в момента строи повече АЕЦ по целият свят, отколкото всички атомни компании в света взети заедно. Как ги измисляте тези дописки ве журналята?

    Коментиран от #11, #44, #61

  • 8 Истината

    46 64 Отговор
    ЗАВИНАГИ.Русия оцеля щот Европа я хранеше.Вече няма да има папо.

    Коментиран от #57

  • 9 Вашето Мнение

    84 25 Отговор
    С такива дописки за пореден път се убеждавам, че във факти работи сичкото некъдърно, плюло си на сурата и продаващо се за центове журналя.
  • 10 ИСКА ВИ СЕ

    57 38 Отговор
    ...АМА НЕ СТАВА,СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНИЯ ПЪЛКОВОДЕЦ ВЛАДИМИР ПУТИН
  • 11 АХА

    30 15 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    Без да проверяват фактите:).
  • 12 Раданч Татлъту

    52 21 Отговор
    Тека и ще е,щом го казва Безарабскию фронт......,ама потвърдено ле е и от Дойчо Велев?😁😁😁🥳🤡👍
  • 13 Мнение

    47 13 Отговор
    Щом Мария овладяната го твърди това, просто нема как иначе да е?!

    Марийче, дек се дяна твоя колега Д. Дж.?!
    Козяк да не го привикаха за инструктаж, как да си смени фасоня, че стана по-разпознаваем и от Доган?!
  • 14 Ники

    25 41 Отговор

    До коментар #5 от "Вашето Мнение":

    Може да ктроят ама тези АЕЦ не са техни. Да не говорим че и там се ползват технологии до които сега нямат достъп

    Коментиран от #23

  • 15 ЧАН ГЪМ

    46 20 Отговор
    Вчера друго четох, китаеца ласкаво се изказа за Путин и каза ,че руските пазари бързо и сигурно се възстановяват. На кой да вярвам, на СИ или на този Бесарабски фронт не знам.
  • 16 Ти си

    31 14 Отговор
    Знаех си че анализа е на редакцията на "Бесарабски фронт " .......
  • 17 Хмхмхмхмхм

    8 18 Отговор
    Изводите на анализаторите съвпадат на 100 процента и с моите изводи, след като направих анализ на трендовете на различните видове енергийни източници, техните цени, естествено- същността на Зелената сделка и необходимите параметри за постигането й в средно- и дългосрочен план.Да не говорим, че ФАКТИТЕ от офлайн живота вече доказват верността на т.1, т.2 и т.3, Останалите изводи все още са в период на процес, който започнал, в началото на неговата среда сме, но не е завършил и затова чак след края му може да се дообогатят с още по- негативни изводи...

    Коментиран от #54

  • 18 Факти

    32 17 Отговор
    Факта, че днес прекалявате с Бесарабски фронт означава, че укрите здраво го закъсаха.

    Коментиран от #24

  • 19 гост

    25 18 Отговор
    дописката е безкраино фалшива и измислена нещо като 200р за долар точно обратното ще се случи когато се пренастроят енергетичните потоци към Азия
  • 20 Хмхмхмхмхм

    19 26 Отговор
    агенция фокус Европа е по-подготвена от всякога с газ за зимата, делът на руските доставки е паднал до 8,6 процента 10:58 / 02.11.2022 Нивото на запасите в европейските подземни газови хранилища (ПГX) през октомври достигна почти 95% преди предстоящия отоплителен сезон, според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), цитирани от ТАСС. Това е максимум за този период на годината, откакто се правят измервания... Сега Европа изпитва ПРЕНАСИЩАНЕ С ГАЗ, тъй като масивното натрупване на доставки на ВПГ съвпадна с необичайно топлото време... В същото време, според наличните данни за октомври, делът на ВПГ е още по-висок - 35%, доставките от Норвегия - 31%, ДЕЛЪТ НА ДОСТАВКИТЕ НА РУСКИ ГАЗ Е ПАДНАЛ ДО до 8,6%. Това е по-малко от това, което се доставя от Северна Африка (12%) и Обединеното кралство (9,9%).;0 ДА СА ИМ ЧЕСТИТИ НА РУСКИТЕ НЕОНАЦИСТИ ГЛАДНИТЕ ПЕНСИОНЕРСКИ БУНТОВЕ В РУСИЯ, КАКТО И ВЗАИМНИЯТ ИМ КАНИБАЛИЗЪМ ОТ ГЛАД;0 Все още, над 44 ПРОЦЕНТА от приходите в руския държавен федерален бюджет, се пада на ПРОДАЖБАТА НА РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ СУРОВИНИ;0

    Коментиран от #27, #28

  • 21 Пеци

    27 27 Отговор
    Рашистан не само това загуби, след като цял свят видя "безаналоговото" оръжие превърнато в скраб по украинските полета, много страни се отказаха от покупки на руско оръжие. Пример Индия която напълно се отказа от руските МИГ ове
    И на края на путлерова Русия вече никой не вярва. Едно говорят, друго правят. Сами се вкараха в тотална изолация и сега им е крив целия свят. Исторически те това постоянно го правят.
  • 22 Истината

    26 26 Отговор
    И без петел ще съмне, и без руски нефт, газ и въглища ще мине Европа. А Русия да си сърба попарата, дето и я надроби гениалният фюрер Путин.
  • 23 Ти си

    29 7 Отговор

    До коментар #14 от "Ники":

    Само да те светна че банята в майстора който ти лепи плочките не е негова но му плащаш за извършената работа !

    Да къде стигнахме да се налага елементарни неща да обясняваш из форумите и то на хора които умеят да ползват компютър ...

    Коментиран от #66

  • 24 Много си прав

    22 7 Отговор

    До коментар #18 от "Факти":

    И сега само от този източник дават.
    От друг не преписват, щото трябва да си прехапят извика за да ни съобщят случващото се.

    Коментиран от #26

  • 25 МирО

    18 5 Отговор
    Ха ха ха - развеселихтеме ме
  • 26 Много си прав

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Много си прав":

    Езика/изв./
  • 27 Пеци

    22 25 Отговор

    До коментар #20 от "Хмхмхмхмхм":

    В добавка Русия ще има голями проблеми в добива на нефт и газ. По рано те използваха за дълбочинни добиви само западни технологий, а както знаем всички голями нефтени компаний се изнесоха след агресията над Украйна.
    За мен те са пълни ид....оти, вместо да си развиват икономиката и богатствата те се върнаха обратно в историята си да заграбват териорий и да водят войни. Чака ги мизерия, няма да им е за първи път.

    Коментиран от #33, #48

  • 28 Ти си

    20 13 Отговор

    До коментар #20 от "Хмхмхмхмхм":

    Колега, то хубаво това всичкото за газт и пълните газохранилища гдето си го постнал ама никъде не споменаваш на каква цена е закупено всичко това и най-вече с чии пари и на чий гръб ...

    Коментиран от #31

  • 29 Хмхмхмхмхм

    17 25 Отговор
    Kaкво станА сега, ве, вашата зайка рашистанска неп0000ръбена, ЩЕ СТУДУВАМЕ И ЩЕ БЪДЕМ ЛИ НА ТЪМНО- БЕЗ ТОК- В СОФИЯ, а;0 КЪДЕ СТЕ, ВЕ, РУСКИ АМЕ000БИ, КЪДЕ СТЕ ПАК ДА ПЛАШИТЕ СОФИЯНЦИ, КАК В НАЙ-СТУДЕНИТЕ ДНИ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯТ ПЕРИОД НА 2022/2023Г., СОФИЯНЦИ ЩЕ МРЪЗНЕМ НА СТУДЕНО, ЩОТО ВАШАТА НЕОНАЦИСТКА РУСИЯ НИ СПРЯ ГАЗА, А НИЕ СМЕ БИЛИ ЗАНИКЪДЕ БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ,,, Не се чудете после защо ВСИЧКИ софиянци- и жени, и мъже, ви пс0000уваме на поразия. И000Н000Х00 , РУСКИ п000дметки и руски креп000стни р000би- ВИЕ ЩЕ СТУДУВАТЕ, ЗАЩОТО НЕ ИСКАТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ НЕРУСКИ ГАЗ, А ЦЯЛОТО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ Е НЕРУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ. М000рете от студ, вашта руска м-----а...ЦЕНАТА НА НЕРУСКИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА М. НОЕМВРИ 2022Г. ЗА БЪЛГАРИЯ Е 123 ЛЕВА ЗА МЕГАВАТЧАС- МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА ОТ ТАЗИ, НА КОЯТО НИ ПРОДАВАШЕ ГАЗА СИ РУСИЯ.

    Коментиран от #38

  • 30 Иво

    17 22 Отговор
    Свободния свят доказа, че може без Русия. След края на войната Москва ще остане изостанала азиатска провинция. Дори и Северна Корея няма да иска съюз с руснаците.

    Коментиран от #47, #52

  • 31 Хмхмхмхмхм

    6 14 Отговор

    До коментар #28 от "Ти си":

    вести КЕВР одобри по-ниска цена на газа за ноември 1 ноември 2022, 16:03 омисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец ноември в размер на 123,01 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщава КЕВР.

    На тази цена общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

    "Булгаргаз" предлага с над 47% по-ниска цена на природния газ за ноември

    За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за ноември природният газ поевтинява с над 47%. Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размерът на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка.В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян на договорени цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната.

    Необходимото количество за ноември е осигурено и с два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/, сключени от "Булгаргаз" ЕАД след организирани тръжни процедури. Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за м. ноември, ще бъдат използвани за нагнетя

    Коментиран от #42

  • 32 Хмхмхмхмхм

    4 13 Отговор
    Количествата природен газ, надвишаващи заявките на клиентите за м. ноември, ще бъдат използвани за нагнетяване в ПГХ "Чирен" и за продажба на свободния пазар.

    След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ, КЕВР коригира предложената в днешното заявление на "Булгаргаз" цена и я намали от 123,47лв./MWh на 123,01 лв/MWh.

    Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи в размер на 1 243 575 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за ноември 2022 г.

    С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен".

    Значително по-ниската цена за ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови па

    Коментиран от #80

  • 33 Ти си

    23 12 Отговор

    До коментар #27 от "Пеци":

    Хайде стига с тия изтъркани клишета че руснаците нямали видите ли технологии а в същото време строят атомни централи из цял свят а и цял свят им ползва космическите услуги включително и янките ...

    Коментиран от #45

  • 34 Хмхмхмхмхм

    6 12 Отговор
    Значително по-ниската цена за ноември благоприятства всички битови и стопански потребители, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества. Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от началото на 2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации, допълва енергийният регулатор.

    Коментиран от #36

  • 35 Събуди се

    21 15 Отговор
    Кой е фюрер е голям въпрос !
    Украинските военни имат татуировки със свастики и хитлер, а сега вече и у наемниците намират жълто -синьото знаме с пречупения фашистки кръст .
    Колкото и да наричате Русия фашистка държава,
    ФАКТИТЕ говорят друго !!!
  • 36 Ти си

    14 6 Отговор

    До коментар #34 от "Хмхмхмхмхм":

    Айде стига бе ! Вярно ли бе ?
    Аз като погледна цените на другите енергоносители и цените на стоките и услугите положението никак не изглежда розово !
    Рака че тия оптимистични прогнози които си преписан от някъде , знаеш какво да ги направиш ....
  • 37 6865336

    23 7 Отговор
    А ме като гледам яката си строи електрически централи на собствена територия ,атома го използват все едно като нас както си приготвяме печени семки .Имат си всичко като енергия като почнеш от въглища и завършиш до термотермални станции.Скоро ще почнат символични цени да си плащат за ток ,топло .НИе ко ше прайм с тоя Ес и Нато ,остават ни гладни ,жадни и с високи цени за ток и топло заради некви ценности дето не носят нишо хубаво ,само по -бързо измиране.
  • 38 Телевизия Бобов дол

    17 9 Отговор

    До коментар #29 от "Хмхмхмхмхм":

    Като ти дойде сметката за отоплителния сезон тогава ще говорим а сега ходи си бери лайката!

    Коментиран от #43

  • 39 Котка ученият

    20 12 Отговор
    Ако Русия отказа да продава петрол и газ за долари и евро, това не е причина да се провежда парад на победата. Отмина ерата на евтините ресурси, което означава необуздано потребление на стоки и висок жизнен стандарт.Русия вече не желае да плаща ничии сметки от собствения си джоб.

    Коментиран от #49

  • 40 Многоходовчика путин..

    15 17 Отговор
    Така се оплете в неговите мноходови гениални операции че бутна русия в пропаста от която няма излизане, катастрофата която занапред очаква русия ще е най голямата в тяхната история...икономическа и политическа, но с изключение на една малка прослойка на интелигентни руснаци които осъзнават това, останалото мнозинство от пияни тъпанари изобщо не вдяват какво ще им се случи занапред, просто путин направи това което никой не мислеше да направи с русия...затрия.
  • 41 Само напомням

    16 16 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смех":

    Тези ни разправяха, че Русия вече трябваше да е фалирала от санкциите. А според Bloomberg руснаците дори са спечелили доста повече от миналата година.
  • 42 Ти си

    16 9 Отговор

    До коментар #31 от "Хмхмхмхмхм":

    Колега , извинявай ама много си наивен щом се хващаш като шаран на бастун на такива писания че чак ги афишира из форума !
    Каква радост само цената на газа щяла да падне с 47% след като преди това скочи 1000% ....
  • 43 Хмхмхмхмхм

    12 17 Отговор

    До коментар #38 от "Телевизия Бобов дол":

    Семейството ми НЯМА ПРОБЛЕМ със сметката за парно, ток и вода, ве, руски крепостен р000б- ние да не живеем в неонацистка БЕДНА русия, че да имаме проблем с режийните разходи за поддръжка на един от домовете ни;0

    Коментиран от #50

  • 44 Днес

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    не им е ден за мислене! Заради тях "мисли" бесарабският фронт и ги измисля все едни...мала, мале...
  • 45 Пеци

    15 14 Отговор

    До коментар #33 от "Ти си":

    Ти си просто русороб.Преди войната какво правеха на руска територия големите нефтени компаний като Шел, BP, Шеврон и др.Добиваха нефт, защото руснаците имат технологий само за добив от горните пластове по на дълбоко само западни технологий.И въобще всяка руска технология сделано в завод Сърп и чук е бледо и лошо западно копие.

    Коментиран от #51

  • 46 Наблюдател

    13 15 Отговор
    Безпросветните фенове на Путин и фашистка Русия не разбират, че се сложи край на руската доминация на европейският енергиен пазар. Сложи се край и на руската енергийна корупция, която пълнеше джобовете на лидерите на петата колона на Москва в Европа. Сложи се край и на руският шантаж, че "Русия ще врътне кранчето" ако европейците не изпълняват условията им. Затова руските агенти на влияние и проруските тролове беснеят и се държат неадекватно!

    Коментиран от #55

  • 47 Бивш канадец

    14 10 Отговор

    До коментар #30 от "Иво":

    Май никога не си живял в този "свободен свят"? Защото той е свободен, ама само на хартия! И да, Европа може и без руски енергийни ресурси, спор няма. Въпросът е обаче на каква цена?? Дали е случайно изявлението на Шолц "Забравете за енергийния комфорт", както и признанието на Щайнмайер, че икономическият възход на Германия се дължи преди всичко на евтините суровини и енергия от Русия?
  • 48 Рашавия

    12 11 Отговор

    До коментар #27 от "Пеци":

    Не забравяй че заграбиха оборудването и активите на тези компании. Това също беше една от целите на специалната операция.
    С машините които сащ им даде и тези които заграбиха от германия през ВСВ изкараха чак до фалшивата им перестройка - около 60 години, но с тези които откраднаха сега няма да изкарат и 15 г.
    Причината е че са доста по-технологични, съответно доста по трудни за подръжка, побезаналогизиране 😀и по завикими от чужди части.
  • 49 Хмхмхмхмхм

    8 11 Отговор

    До коментар #39 от "Котка ученият":

    /...Ако Русия отказа да продава петрол и газ за долари и евро, това не е причина да се провежда парад на победата../ Причина е и още как- загубата на ПРИХОДИ за руския федерален бюджет какво е - позитив или негатив, а- щото МАСОВО ЕС не иска руски газ, а това значи, че русия ЗАГУБИ ЕС КАТО ГАЗОВ ПАЗАР. ЕС е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГАЗОВ ПАЗАР В СВЕТА- а това значи, че русия ГУБИ КУПУВАЧИ;0 И понеже в ника ти има думата УЧЕНИЯТ, я ми кажи- съгласно ИКОНОМИКСА, какво се случва с един продавач на един икономически пазар, ако за стоката си той НЯМА купувачи, а;0 Да- МОЖЕ и да има купувачи нейде другаде в света, но.... СПЕЦИФИКАТА на ТВЪБНИЯ природен газ е такава, че 1во се изграждат ГАЗОПРОВОДИТЕ, А СЛЕД ТОВА по тях потича газът;0 И като нямате газопроводи до Китай, освен един силата на сибир, С КОФИ ЛИ ЩЕ НОСИТЕ РУСКИЯ ТРЪБЕН ГАЗ В КИТАЙ, ЧЕ ДА ГО ПРОДАВАТЕ НА КИТАЙЦИТЕ, А;0

    Коментиран от #53

  • 50 Телевизия Бобов дол

    13 6 Отговор

    До коментар #43 от "Хмхмхмхмхм":

    Ти и семейството ти може да сте някаква нименклатура да държавна хранилка но не сте цяла България и хората от малките населени места с ниските доходи !
  • 51 Ти си

    7 5 Отговор

    До коментар #45 от "Пеци":

    Колега , първо ми обясни какво е това нещо "технологий" което вече два пъти го споменаваш та да мога адекватно да ти отговоря на въпроса.....
  • 52 Телевизия Бобов дол

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "Иво":

    Твоя "свободен" свят е на крачка от 1984 .
  • 53 Котка ученият

    13 9 Отговор

    До коментар #49 от "Хмхмхмхмхм":

    Не се хипнотизирайте и не се надявайте на връщане към ерата на просперитета. Тази ера приключи с евтини и достъпни ресурси. Световните производители са ядосани, обидени, сговорили се и не искат да чуят аргументите на лицемерния Запад.

    Коментиран от #56

  • 54 дончичо

    4 7 Отговор

    До коментар #17 от "Хмхмхмхмхм":

    Много точен и обективен анализ с проследяване на причинно-следствените връзки и хронология на събитията
  • 55 Ти си

    10 5 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    Прав си , всичко може но въпроса е на каква цена !
    Сега ситуацията напомня на - ще си запаля къщата за да изгори на комшията плевнята защото си биел децата ..
  • 56 Хмхмхмхмхм

    4 10 Отговор

    До коментар #53 от "Котка ученият":

    Хахахаха- много странен отговор от лице, което тенденциозно и преднамерено е сложил в ника си думата УЧЕНИЯТ;0 Питам те ЕЛЕМЕНТАРНИ въпроси от 1ви курс на което и да е икономическо образование;0 Впрочем- ти изобщо знаеш ли нещо за теорията на пазара и теорията на парите, или просто ей така- пишеш, колкото да не зАспиш;0 Мдаа-грешката е моя- в русия не учите масово макро- и микро-икономика и защо ли ви е, като и без това типът ваша економика е импортозамещание;0
  • 57 Всъщност беше

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    обратното. Сега Европа ще разбере какво е да нямаш евтина енергия. А що се отнася до храната, Русия е един от най-големите производители и зносители на храни в света.

    Коментиран от #59

  • 58 Русия не ме интересува

    12 8 Отговор
    Но да видим какво става с ЕС. Значи загуби евтините руски енергоносители и сега внася скъпа втечнена газ. Ще трябва да направи огромни разходи за нова инфраструктура.освен газта ЕС загуби и доста руски суровини и така икономиката стана неконкурентна а Ед зависима от америка
  • 59 Хмхмхмхмхм

    10 12 Отговор

    До коментар #57 от "Всъщност беше":

    Tцъ- точно сега ЕС разбра колко е хубаво, че диверсифицираните й източници на енергия нея изнудват, не използват енергията като национално енергийно оръжие за изнудване и принуда, и ЕС СИ ОТДЪХНА от руското газово изнудване;0 Знаеш ли оттук нататък колко ще се впечатли който и да е ЕС гражданин, ако ваш руснак му напише,че г/ъ/зпром ще му спре газа посред най- студените зимни месеци, а- точно НУЛА, ЗЕРО внимание ще му бъде обърнато и даже ще получи подигравки, че русия вече не може да изнудва енергийно ЕС;0
  • 60 Ти си

    8 5 Отговор
    " Великобритания: да се отопляваш или да се храниш " .

    Това е заглавие на статия на DW тук във Факти !

    Хайде сега мунициите тук да коментират това ...

    Коментиран от #62

  • 61 стоян

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    До 7 ком - другар - явно не си запознат че почти цялото ел оборудване и контроли е западно и само частите от Сименс са 70 % - сега руснаците трябва да се молят на запада за да завършат тия централи защото няма да бъдат одобрени и пуснати от МААЕ

    Коментиран от #63

  • 62 Хмхмхмхмхм

    8 11 Отговор

    До коментар #60 от "Ти си":

    Ха- че ю.к. НЕ Е ВЕЧЕ В ЕС, ве ,см0таняци- какво ме засяга ю.к., че не разбрах;0 Вие наистина ли си въобразявате, че вашата неонацистка русия може да ЗАСТАВИ българите да ви падаме на колене заради руското ви енергийно изнудване, а;0 Какво ме бОли за ю.к., като аз живея В БЪЛГАРИЯ- ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ЕС И НАТО....

    Коментиран от #68

  • 63 Хмхмхмхмхм

    11 12 Отговор

    До коментар #61 от "стоян":

    Започна бавното сваряване на руската добивна дейност;0 Нали знаете- как се сварява жаба- е... същото се получава за русия;0 Но... кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи и който сее ветрове, жъне бури;0

    Коментиран от #69

  • 64 Киро

    12 14 Отговор
    Хаха..Смешна статия...Иска ви се да е така.. Интересно кой тогава ще е водещ? Европа се деиндустриализира,така че там няма какво да се изнася..Не случайно всички разумни политици подават заявка за БРИКС...И Иран и Саудитска Арабия и Турция и Алжир..и др...Европата залязва.Без ресурси няма икономика
  • 65 Хахаха

    11 8 Отговор
    "Шахматист-многоходчик" - на Горбачов се присмиваше, че позволил на ссср да се разпадне. Но Сесерето беше изкуствено създаден чрез насилствено присъединени държави и народи, а русия е на 500 години и ще се разпадне от т"потиите на един глупак.
  • 66 Нек Нек те светна и аз.

    8 8 Отговор

    До коментар #23 от "Ти си":

    По груби рискомилиардерски сметки 6000 милиарда долара са влезли в джобовете на руските милиардери.Знаеш кои са кои бяха до 89-та,какво бяха.За руската армия изглежда нищо не е влезли,поради плачевния резултат в Украйна.А за в бъдеще няма да влизат ония потоци от ЕС,както четеш трудно стават тръбите в Сибир за Китай .С тия 6000 милиарда долари собственост,тия руски милиардери няма да им се иска да ги слагат в русия,щот путин ще им ги вземе.Сам си отговори,дали те биха искали ядрен конфликт и да няма после где да си харчат парите?А също и злата участ на многогодишната руска държава.Коуффти,а!

    Коментиран от #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Нек Нек те светна и аз.":

    Свет - благодаря , светят вече . Ама чесно да ти кажа дреме ми на шлифера защото - кучетата си лаят кервана си върви ...

    Коментиран от #75

  • 71 Тити

    8 6 Отговор
    То тази пропаднала държава имали някакъв статут?
  • 72 Мнение

    7 10 Отговор
    Вие някога ходили ли сте на училище?Като гледам не сте.Бесарабският фронт като не иска да си ходи на фронта по-добре да се връща да учи в училище!Полезните изкопаеми се водят към невъзобновимите ресурси и не навсякъде ги има.От Марс ли ще ги изкопате?А Русия дали ще ги продаде сега или след 50 г. е все тая.Само където заради това,че акъл нямате в главата ние сега ще страдаме от инфлацията...

    Коментиран от #73

  • 73 Хихи

    10 8 Отговор

    До коментар #72 от "Мнение":

    А ти сигурен ли си, че след 50 години ще има Русия? Щото аз не.
  • 74 Лаврентий Берия

    8 8 Отговор
    Да не забравяме и това, че Путин успя в това в което се проваляха европейските политици - обедини Европа която в момента е абсолютно единна срещу него и я извади от вцепенението по отношение на въоръжаванети и. Успя и да разшири НАТО. Все невероятни успехи в стил "..хитрата сврака..".
  • 75 Така де

    3 3 Отговор

    До коментар #70 от "Ти си":

    Сега и газов хъб през Турция.Само дето никой не ще да им купува газа вече.Демек историйка с времето забравяща се.С други думи денги нет.Кат няма пари,няма и заплати.И пенсии няма Кво ши праат тия руснаци не знам
  • 76 Вярно е

    2 0 Отговор
    1\6 от света....
    🍽🤔🤔🤔🤔🤔
  • 77 Анчар

    3 4 Отговор
    През зимата ще се разбере кой кого или
    какво е загубил.

    Коментиран от #87

  • 78 КОНТРАТА

    3 2 Отговор
    2030г соросоиди ще сте история няма да ви има още тази зима затънахте
  • 79 Баба Ванга

    2 3 Отговор
    2030г западняците ке живеят в пещери
  • 80 Оная с косата

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Хмхмхмхмхм":

    Чудно пишеш ама има едно но в цялата работа
    Азерския газ е 50% руски и питай Гърците с кво зареждат интерконектора
    ще се изненадаш доста
    Иначе ние руски газ не ползваме ама хич
    Тва дет го плащат по .....цени е илюзия да знаеш
  • 81 Зуза

    1 1 Отговор
    Госпожа Правда Герашченко вече може да спи спокойно, ако случайно някой Сърмат не я хлопне по главата. Въпросът със съня ѝ не е съвсем без значение защото до същата тази 2030 година за Украйна като държава никой няма да се сеща. Но Герашченко това явно не я тревожи.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 нормален

    4 5 Отговор
    Пълни измишльотини русия няма как да загуби огромните си енергийни ресурси за които ние можем само да сънуваме и ще дойде време когато ще се молим ако продължаваме да даваме думата на разни господа никой като сдс д б и подобни
  • 84 Момчил

    0 2 Отговор
    Русия строи газопровод до Индия и в момента са стигнали вече до Пакистан. До 4-5 години ще са построили газопровода, а Индия е страната с най- голяма нужда от ресурси,тъй като се превръща във втори Китай. Така че тази статия е проучила само загубите,но не и бъдещото насочване на ресурсите към Индия ,което си е едностранно представяне.

    Коментиран от #86

  • 85 прокажена русия

    3 1 Отговор
    Хората и кучета няма да си вземат от тази прокажена страна!
  • 86 ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Момчил":

    Тръбопровод...С какви машини, съоръжения и автоматика ,ще е този нов газопровод? Западняците спряха всичко за терористична русия! Това да не ти е Москвич без серво? :))))

    Коментиран от #93

  • 87 топла зима

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Анчар":

    Тази руска опорка се изтърка! Газ има в излишък и зимата ще е нормална!

    Коментиран от #89

  • 88 Веспа

    1 1 Отговор
    Това жуже зорлем ше ги закопа, а точно бяха започнали да се поправят.
  • 89 Анчар

    0 1 Отговор

    До коментар #87 от "топла зима":

    Газ има и ще има много и през зимата,
    но каква ще е цената? Малък и голям сечко
    не са приятели на " топлата зима ".
  • 90 9689

    0 0 Отговор
    Вярно,Украйна ще я замести.
  • 91 Да не се заблуждаваме

    0 1 Отговор
    Тези, които сега налагат санкции на русия, с нетърпение чакат да свърши войната. След това ще се надпреварват да си възстановят отношенията особено ако в русия се смени правителството.
  • 92 АМА ДА НЕ ЛЪЖЕТЕ , ЕЙ ?

    1 0 Отговор
    .........................................................
  • 93 Ф16 НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "ха ха":

    ЩОТО ПОЛОВИНАТА ДВИГАТЕЛ МУ Е ОТ ТИТАН А ТИТАН ИМА САМО В РУСИЯ И УКРАЙНА !
  • 94 ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА НЕФТ И ГАЗ СА

    0 0 Отговор
    В РУСИЯТА - МАДЛИН ОЛБРАЙТ ИСКАШЕ ДА СИ ГИ ПОДЕЛЯТ С ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ , НО НЯМА ДА СТАНЕ НИКОГА !
  • 95 Бесарабски кенеф

    0 0 Отговор
    Приказките на Шехерезада?
  • 96 Правда Безгащенко

    0 0 Отговор
    Сънувам розови сънища и все съм потна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания