Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Ноември, 2022 08:21 7 638 34

Защо руският президент направи крачка назад?

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • зърно-
  • пшеница-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кремъл

Путин не смее да рискува специалните си отношения с Ердоган

Защо руският президент направи крачка назад? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Зърнената капитулация“ на Путин. Защо Русия се върна към сделката

© Виталий Портников

Когато на пресконференция след срещата на върха на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия, Владимир Путин обяви спирането на участието на Русия в зърненото споразумение, провалът на споразуменията и блокирането на украинските пристанища може би изглеждаха неизбежни. Освен това Путин непрекъснато търсеше причина да излезе от сделката. Руският президент прави това буквално от първия ден, заявявайки, че всъщност украинското зърно се доставя на Запад, а не в бедните страни.

Желанието на Путин да откаже участие в зърненото споразумение стана особено очевидно след експлозията на Керченския мост. Тогава руският президент каза, че кораб-зърновоз, участващ в Черноморската инициатива за зърното, може да бъде използван за доставка на експлозиви и че ако разследването докаже участието на такъв кораб във взривяването на моста, Руската федерация ще се оттегли от споразумението. Но или не беше намерен необходимият зърновоз, или плановете се промениха, но Путин се върна към идеята за оттегляне от споразумението едва след атаката срещу корабите на Черноморския флот в залива на окупирания Севастопол в края на октомври.

Тогава отново възникна темата за зърновоз, от който се твърди, че са пуснати дронове, които удрят руски кораби. Но когато обяви оттеглянето си от споразумението, Путин вече не спомена никакви зърновози: според новата версия на събитията дроновете са минали по маршрута на „зърнения коридор“. След тези думи отново стана ясно, че това е просто повод за отказ от споразумението, а не реална причина

Извън сделката за зърно Русия издържа само четири дни, връщайки се към изпълнението на споразуменията след контакти между турския министър на отбраната Хулуси Акар и руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Подновяването на споразумението в Русия обясниха с някакви „гаранции за сигурност“ от Украйна. Киев веднага отрече информацията, идваща от самия Путин.

Защо руският президент направи крачка назад? Путин, очевидно, може да бъде заинтересован от спиране на износа на украинско зърно. Първо, защото украинският бюджет ще загуби приходи, и второ, защото по този начин ще се създадат предпоставки за глад в „глобалния юг” (страните от Африка, Латинска Америка, както и развиващите се страни от Азия. – Ред.). Гладът винаги е мащабна миграционна криза в Европа, а мащабна миграционна криза е падане на правителства или най-малкото засилване на влиянието на онези политически сили, които отдавна симпатизират на Кремъл.

Но в същото време руският президент не би искал да носи отговорност за тази криза. Той би искал да направи всичко възможно, за да поддържа нормални отношения с лидерите на страните от „глобалния юг“, които все още подкрепят Русия или поне остават неутрални във войната между Русия и Украйна. Всъщност затова Путин първоначално се съгласи на зърнената сделка.

Ако Русия се оттегли от споразумението, защото Украйна е нападнала нейните кораби, тогава Украйна е виновна за провала на споразуменията: Москва направи всичко възможно, а Киев не е осигурил безопасността на маршрута и го е използвал за военни цели. Но ако след руското изявление Турция, ООН и Украйна решиха да продължат да изпълняват споразумението, тогава отговорността отново е върху Русия, а не Украйна.

Кремъл явно не е могъл да предвиди подобна стъпка от партньорите в зърнената сделка. Но напразно. В края на краищата всъщност в Истанбул бяха подписани не едно, а две отделни споразумения. И ако Русия се оттегли от договора, подписан от нейни представители, то за Украйна това не е причина да се оттегли от договора, към който се присъедини Киев.

Освен това, провалът на споразумението за зърно е удар по политическата репутация на неговия действителен архитект, Реджеп Тайип Ердоган, че още и в навечерието на президентските избори. Ердоган, който явно не може да се похвали с икономически постижения през последния период от президентството си, иска да се "продаде" на избирателите като глобален лидер и миротворец. Зърнената сделка е единственото споразумение, постигнато по време на войната и тук заслугата на Ердоган е безусловна.

Трябва ли Путин да рискува със специалните си отношения с Ердоган в ситуация, в която Турция не е наложила санкции срещу Русия и дори се е превърнала в своеобразен хъб за руските олигарси и чиновници – заместител на западния стандарт? Да се влошават отношенията със страните от „глобалния Юг“, да се кара с Ердоган, да се поема отговорност за провала на зърнените споразумения явно не е в интерес на Путин. Вероятно затова руският президент трябваше да отстъпи. Поредното изнудване се оказа поредният блъф.

Източник: vot-tak.tv

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не четете тази простотия

    48 35 Отговор
    окраински пристрастен автор

    Коментиран от #3

  • 2 свършекът

    48 51 Отговор
    Разпадът на Русия е неизбежен .
  • 3 защо пък

    26 32 Отговор

    До коментар #1 от "не четете тази простотия":

    да ти чета коментара безпристрастния копейкиния :)))))

    Коментиран от #16

  • 4 Аватар

    32 5 Отговор
    Зърнената сделка е валидна до 19 ноември т.г.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И ХУКНАХА" УБИТИТЕ" В БУЧА

    38 18 Отговор
    Пропаганда шорошняшка и продажни политици ще унищожат България
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГНЕВА НА ПОСЕЙДОН

    24 18 Отговор
    Ще отнесе 2/3 от кравария
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смешници

    45 18 Отговор
    За да бъдеш анализатор ,трябва да можеш да виждаш нещата които обикновените хора не виждат.В тази статия която ,Факти е постнала от бесарабски фронт ,личи непрофесионализъм и суха пропаганда .Путин въобще не е клекнал и не е дал заден в зърнената сделка,напротив вкара в капан Турция .Карайки Украйна да даде писмени обещания на Турция ,че същите няма да удрят и използват зърнения коридор е измъкване на Русия и вкарване на Ердоган в капана и поставя на карта реномето на Турция в този случай.Сами виждате факти ,че си противоричите непрекъснато ,преди няколко седмици писахте ,че Ердоган бил шефа в отношенията с Русия ,но какво се оказа,Турция спря продажбата на дробове за Украйна и се отказа да строи завод там,защо ли?? Путин е играч от световна класа и единственото което правите вие,запада и Сащ е да плюете и храните срещу него ,но винаги са ходове след него .Факти,кога най много се плюе някой? ,когато нямаш средства нито неговата класа да се справиш с него.Бъдете по обективни и по искренни ,с лъжи е до време.

    Коментиран от #14, #15, #21, #22

  • 12 Смешник

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "Владимир Путин":

    Коментара ти показва колко глупав комплексар си,но явно от факти толерират точно такива като теб ,доста с грамотни коментари избягаха от този сайт ...последния е Кресна който пишеше доста грамотни коментари и имаше доста инфо ,но факти предпочитат тук такива като теб които избиват комплексите си.
  • 13 Укропат

    15 11 Отговор
    Що коментирате горкия човечец? Той е болен от поне два вида рак и му е през у... за някви корабчета. Играйте си там уарофшипс и уарофтанкс и побеждавайте. За тези които имат ток де. В Киев играят на кораби и мини с лист и гимикалка. Както винаги зеления потник е победител. Сливи у г..айна. Програмистим сливова.
  • 14 Ф16

    17 19 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    То хубаво,че си вярваш,Путин клекна и тов е.Русия просто няма вече флотски ефективи в ЧМ,турските ВМС са пълен господар там

    Коментиран от #20

  • 15 Незнаещ

    11 14 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    Не бях веждал по голяма любов към Русия от твоята!

    Коментиран от #17

  • 16 Коментар

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "защо пък":

    Щото и без това 24/7 ни облъчват твоите началници и техните слуги от овладените медии, как "Зелената света вода" с нищо не е заслужил да го нападат, той просто мирно е стрелял с танкове против проруските украинци!!!

    Така, че различни мнения от главната пропаганда, са добре дошли!!!
  • 17 Смешник

    27 9 Отговор

    До коментар #15 от "Незнаещ":

    Моята любов е към родината ми,но не към тези които продават България .Паси ли е по българин от мен ? Паси 1989 беше един посредствен чиновник с 423 лв в банковата си сметка ,сега е милионер и евроатлантик.На такива ли се кланяш? Те ли са патриотите?
  • 18 Путин

    11 7 Отговор
    И да кихме
    Бесарабски фронт се нас.ра
  • 19 Стамат

    6 4 Отговор
    Бесарабски фронт


    Украйна

    Ужас......У..жас!Нямат спирачка......
  • 20 Радев

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ф16":

    Ако можеше да четеш, щеше да знаеш че Руския флот в Черно море е по голям от турския румънския и българския взети заедно.

    Коментиран от #23

  • 21 БГаньо

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    А този гросмайстор от световна класа дали и кога ще ощастливи и нас с едно освобождение от оковите на Запада? Как е възможно да има хора, смпатизиращи на чудовището Путин???? Това не ми се побира в главата!
  • 22 Наистина ме разсмя

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    Това за гаранциите е само за вътрешна употреба за да не изглежда и в Русия смешен и слаб както изглежда в нормалният свят. Иначе неизползването на коридорите за военни цели го има още при първоначалното сключване на споразумението между Украйна, Турция и ООН. Същото споразумение подписа отделно и Русия. Гарант за изпълнението му е ВМФ на Турция. Затова и износът продължи и след оттеглянето на Русия, затова и тя се върна в споразумението за да поизмие малко срама и унижението

    Коментиран от #29

  • 23 Ф16

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "Радев":

    Ало знаещия да чете самите руснаци признават,че в момента турският(разбирай НАТО),флот е пълен господар на ЧМ,Руся има само един безаналогов скрап,ама ти и руски незнаеш сигурен съм:))

    Коментиран от #30

  • 24 Митко

    4 3 Отговор
    За да направи три напред.
  • 25 Кримиковци

    2 2 Отговор
    Аз съм русофил и съм разочарован от путин!!!!
  • 26 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    1 0 Отговор
    Ние българите трябва само да цъкаме с език ц.. ц.. ц.. и да повтаряме бря..бря..!!
  • 27 Ха-ха-ха...

    2 1 Отговор
    Големи глЮпости е написал някой си...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хммм

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Наистина ме разсмя":

    Пишеш пълни измислици! Сделката е между Русия, Украйна, Турция и ООН,. Като в тази сделка влиза и изнасянето на руска пшеница, торове и селско стопанска продукция. Да, обаче европейците задържат руските кораби из европейските пристанища, държат ги с дни. сиреч правят им мизерия. И Русия спря сделката. Няма как да е продължила сделката без съгласието на Русия, тъй като в Украйна от където тръгват корабите с украински жито контролира Русия. След няколко дни, събраха се в Турция всички страни по сделката. Русия си постави исканията и страните по сделката ги приеха. Това официално го каза и ООН и говорителя на Ердоган. И така Русия се върна в сделката, т. е. започна да пуска кораби с украински жито да отплават. Сега на 19.11.2022 ще видим дали ще се поднови като цяло, тъй като сделката/договора е до тогава подписан от всички страни
    Това е, сладур.

    Коментиран от #32

  • 30 Радев

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ф16":

    Трудно е да се обясни нещо на такива като теб. Руския черноморски флот е почти колкото целия флот на Турция. Представяш ли си 31 атомни подводници и всички според разузнаванията на вода. Всяка от тях може да унищожи малка държава. Не дай си боже да има причина. За какво си мислиш че НАТО не се намесва, а води прокси война?
  • 31 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Путлер разбира само от сила.русия практически няма черноморски флот и няма как да направи блокада,а тероризма в международни води щеше да има ответни действия от страна на турците които ескортират зърното.тва е основната причина другото са дъвки.путлер показа че е човек на които думата не значи нищо.
  • 32 Така ти се иска да е

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хммм":

    Обаче реалностите са съвсем различни
  • 33 ветроходов

    0 1 Отговор
    и какво излиза, че "зърновозите" се по силни, и са заплаха за чф на рф, ми извода е, въоръжавайте се със "зърновози" - уж да кажат нещо в кремъл, пък то виц се получава..........
  • 34 Бесарабски фронт или накратко лъжи

    1 0 Отговор
    От Украйна
Новини по държави: